Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska, Novojičínska a Frýdeckomístecka - 29. prosince 2020

Zprávy z ÚO Opava (2), z ÚO Bruntál (2), z ÚO Nový Jičín (3) a z ÚO Frýdek-Místek (3) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Krádež elektrického jízdního kola z pozemku rodinného domu v Hlučíně

V těchto dnech policisté z hlučínského Obvodního oddělení intenzivně prověřují případ odcizeného elektrického jízdního kola značky Sprint Cross tmavě modré barvy, ke kterému došlo mezi jednadvacátou hodinou večerní 24. prosince a sedmou hodinou ranní 25. prosince letošního roku na ulici K Hubertu v Hlučíně. V té době doposud neznámá osoba neoprávněně vstoupila na pozemek jednoho z rodinných domů a zde odcizila výše uvedené volně odstavené elektrokolo, čímž poškozené 58leté místní ženě vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 15 tisíc korun. Tímto zločinem krádeže a přečinem porušování domovní svobody se tedy nadále zabývají policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného jízdního kola, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Žádost o svědecké informace k dopravní nehodě ze dne 28.12.2020 v Opavě

Policejní inspektor Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě prap. Filip Špaček intenzivně prověřuje a prošetřuje kolizní situaci v dopravě, která se stala dvacet minut po sedmnácté hodině odpolední 28. prosince 2020 v prostoru křižovatky ulic Ratibořská - Nákladní - Praskova - Zámecký okruh v Opavě.

V té době 46letá žena z Opavy řídila osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia po ulici Ratibořské ve směru z opavské městské části Kateřinky do centra města, kdy projížděla výše uvedenou křižovatkou na zelený signál „volno“, přičemž na zdejší přechod pro chodce vběhla dosud neznámá dívka, která narazila do levého zpětného zrcátka automobilu. Tato dívka ve věku okolo 13 let byla oblečená do tmavého oděvu a řidičce vběhla do jízdní dráhy na červený signál pro chodce „stůj“ od panelových domů na ulici Ratibořské v Opavě. Po střetu dívka odběhla neznámo kam, kdy viditelné zranění u ní nebylo řidičkou ani svědky viděno. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechová zkouška vyzněla u řidičky vozu negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 1 tisíce korun. Každopádně pro řádné zadokumentování celého spisového materiálu je velmi nutný výslech dané nezletilé chodkyně, případně další svědecké výpovědi a informace přítomných osob, kdy toto lze učinit na opavském policejním čísle 974 737 576 nebo na policejním mobilním čísle 735 788 950. Děkujeme

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehody na Bruntálsku

Třicet minut po šestnácté hodině odpolední 23. prosince 2020 řídil 27letý muž z Bruntálska nákladní motorové vozidlo tovární značky VW Transportér po ulici Albrechtické v Krnově ve směru jízdy do centra Krnova, přičemž v prostoru křižovatky s ulicí I. P. Pavlova srazil levou přední části dodávky po přechodu pro chodce jdoucího 58letého místního muže. Po střetu chodec upadl na zem a bylo mu způsobeno zranění těžšího charakteru s nutností transportu k lékařskému vyšetření a ošetření do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, škoda na majetku byla vyčíslena řádově na několik tisíc korun, orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče negativně, u chodce byl proveden odběr biologického materiálu (krve) ke zjištění, zda v době výše popsané kolizní situace v dopravě nebyl pod vlivem alkoholických nápojů nebo jiných omamných a psychotropních látek a jedů. Průběh dopravní nehody je nadále v prověřování ze strany krnovských a bruntálských policistů a kriminalistů, kteří na bezplatné lince tísňového volání Policie České republiky čísla 158 kdykoli přijmou jakékoli svědectví k celé záležitosti, hlavně pak způsob jízdy řidiče automobilu a pohyb 58letého muže před i v době přecházení po přechodu pro chodce. Svědecké informace jsou velmi důležité pro řádné zadokumentování spisového materiálu, kdy je zde důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Dvacet minut po patnácté hodině odpolední 25. prosince 2020 řídil 19letý muž z Bruntálska osobní motorové vozidlo tovární značky Renault Megané ve směru od obce Kunov na Širokou Nivu, přičemž při průjezdu pravotočivou zatáčkou dostal smyk, najel za pravý okraj komunikace, sjel do silniční příkopy a po nárazu a převrácení se přes střechu, se automobil vrátil zpět na vozovku. Při této dopravní nehodě utrpěl řidič i jeho 18letá spolujezdkyně z Bruntálska zranění lehčích charakterů s nutností jejich lékařského vyšetření a ošetření. Orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče vozu negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 30 tisíc korun. Přivolaným policistům mladý řidič uváděl, že jej ohrozilo v protisměru jedoucí neznámé vozidlo, kvůli kterému musel strhnout řízení a vyjet za pravý okraj komunikace. Toto tvrzení však bylo vyvráceno dvěma přítomnými svědky, kteří shodně uvedli, že v protisměru v té chvíli nejelo žádné vozidlo a už při vyjetí ze zatáčky byl vůz Renault ve smyku a bylo jen štěstí, že se nestřetl s dalšími účastníky silničního provozu. Celá věc je nadále prošetřována a prověřována policisty ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Řidič osobního automobilu pod vlivem alkoholických nápojů v Krnově

Pár minut po třetí hodině ranní 29. prosince 2020 službu konající krnovská policejní autohlídka ze zdejšího Obvodního oddělení vykonávala výkon a dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na ulici Bruntálské v Krnově, kdy zastavila a kontrolovala 45letého místního muže jako řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Hyundai. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že tento řidič je pod vlivem alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami bezmála 1,4 promile alkoholu v dechu. Shora uvedený 45letý muž se k předchozímu požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, s naměřenými hodnotami souhlasil, nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči), na místě mu byl zadržen řidičský průkaz, bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a již nyní je důvodně podezřelý z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykových látek. Celá záležitost je nadále prověřována ze strany krnovských policistů a kriminalistů.

NOVOJIČÍNSKO:

Řidič osobního automobilu dvakrát řídil pod vlivem alkoholických nápojů na Novojičínsku

Službu konající policejní autohlídka z kopřivnického Obvodního oddělení při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu stavěla a kontrolovala pár minut před sedmnáctou hodinou odpolední 26. prosince letošního roku na ulici Štefánikové v Kopřivnici řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia, a to 50letého muže z Novojičínska. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo zjištěno, že tento muž je v silně podnapilém stavu, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 2,5 promile alkoholu v dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči), na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. V dané záležitosti kopřivničtí policisté zahájili úkony trestního řízení pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Shora uvedený 50letý muž však nerespektoval vyslovený zákaz řízení ze strany zakročujících policistů a po chvíli opět usedl za volat osobního automobilu tovární značky Škoda Octavia. Chvíli před osmnáctou hodinou téhož dne, tedy 26. prosince 2020, při jízdě ve směru od obce Ženklava na obec Štramberk, vyjel po projetí levotočivé zatáčky vpravo mimo silnici a přední části automobilu narazil do listnatého stromu. Při této dopravní nehodě utrpěl zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v novojičínské nemocnici. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši několika tisíc korun. Odborným měřením dechovými zkouškami u něj byly opětovně prokázány pozitivní výsledky s hodnotami přes 2,1 promile alkoholu v dechu.

Oba shora popsané případy jsou nyní nadále prověřovány ze strany novojičínských policistů a kriminalistů, kdy výše jmenovaný 50letý muž je důvodně podezřelý z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a zjišťují se i další skutečnosti k jeho protiprávnímu jednání a chování.

Vloupání do prodejny na ulici České v Kopřivnici

Okolo půl šesté hodiny ranní 28. prosince 2020 se doposud neznámý pachatel vloupal do prodejny s cyklistickými potřebami na ulici České v Kopřivnici, odkud odcizil dvě horská elektrická jízdní kola značky Haibike Sduro v celkové hodnotě bezmála 68 tisíc korun. Rozbitím skleněné výplně vstupních dveří za pomocí víka od kanalizace vznikla hmotná škoda ve výši 30 tisíc korun. Celková škoda na majetku tak byla poškozenými fyzickými i právnickými osobami vyčíslena na finanční částku ve výši téměř 98 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní intenzivně prověřují policisté z Obvodního oddělení v Kopřivnici v úzké spolupráci s novojičínskými kriminalisty a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby či osob pachatelů, jakož k nálezu odcizených jízdních kol, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kopřivnické policejní číslo 974 735 731 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Sprejerství, poškození fasád domů v Bílovci zná svého pachatele

V těchto dnech policisté z bíloveckého Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení k prověření a k objasnění skutečností nasvědčujících tomu, že se 20letý muž z Novojičínska dopustil přečinu poškození cizí věci. Podle všech doposud zjištěných informací je zřejmé, že výše uvedený podezřelý 20letý muž mezi šestnáctou a sedmnáctou hodinou odpolední 28. prosince letošního roku na ulicích Zámecká a Pivovarská v Bílovci úmyslně poškodil fasády dvou bytových domů. Červenou a hnědou syntetickou barvou, které si přinesl v sáčku, potřísnil zdi domů o délkách deseti a patnácti metrů, čímž poškozeným fyzickým a právnickým osobám vznikla doposud přesně nevyčíslená hmotná škoda na majetku. Celá záležitost je tak nadále v prověřování ze strany bíloveckých policistů a novojičínských kriminalistů, kdy se zjišťují důvody protiprávního jednání a chování tohoto podezřelého muže.

FRÝDECKOMÍSTECKO:

Odcizení mobilního telefonu z kabelky poškozené ženy v Třinci, části Lyžbice

Chvíli po dvanácté hodině polední 24. prosince letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Jablunkovské v Třinci, v městské části Lyžbice zločin krádeže tím, že odcizil 21leté ženě z Frýdeckomístecka mobilní telefon značky iPhone 8 zlaté barvy v hodnotě 7 a půl tisíce korun. Tato trestná činnost majetkového charakteru se stala při chůzi poškozené po chodníku před vchodem do jednoho z bytových domů, kdy neznámá osoba do ní zezadu vrazila a z její dámské kabelky, kterou měla na rameni, jí odcizila výše uvedený telefonní přístroj. K napadení či ke zranění poškozené ženy nedošlo a celou záležitostí se nyní zabývají policisté z Obvodního oddělení v Třinci. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného telefonu, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na třinecké policejní číslo 974 742 651.

Řidič osobního automobilu pod vlivem alkoholických nápojů ve Frýdku-Místku

Třicet minut po jednadvacáté hodině večerní 26. prosince 2020 službu konající policejní autohlídka z frýdeckomísteckého Obvodního oddělení v rámci dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu stavěla a kontrolovala na ulici Frýdlantské ve Frýdku-Místku řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Opel Astra, a to 40letého muže z Frýdeckomístecka. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že tento muž byl v době řízení automobilu pod vlivem alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami bezmála 1,9 promile alkoholu v dechu. Zakročující policisté výše uvedenému řidiči na místě zakázali řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a celá záležitost je nadále v prověřování ze strany frýdeckomísteckých policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Fyzické napadení na chodbě panelového domu v Jablunkově

Jablunkovští policisté a frýdeckomístečtí kriminalisté v této chvíli intenzivně prověřují případ, ke kterému došlo pár minut po poledni 27. prosince letošního roku na chodbě jednoho z panelových domů na ulici Nádražní v Jablunkově. V té chvíli vyběhl 18letý muž z Frýdeckomístecka z bytu své matky, a to po vzájemné slovní rozepři, přičemž na chodbě domu potkal 77letého souseda, do něhož strčil takovou silou, až muž zavrávoral a hlavou se udeřil do stěny. Tímto nečekaným fyzickým napadením bylo místnímu muži způsobeno zranění s nutností jeho lékařského vyšetření, ošetření a hospitalizace v třinecké nemocnici. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nevznikla žádná škoda na majetku. V dané záležitosti se zjišťuje, zda nedošlo k naplnění skutkové podstaty přečinu ublížení na zdraví.

Opava 29. prosince 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem