Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska, Novojičínska a Frýdeckomístecka - 20. října 2020

Zprávy z ÚO Opava (2), z ÚO Bruntál (2), z ÚO Nový Jičín (3) a z ÚO Frýdek-Místek (2) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Podvodné jednání 57letého muže z Prahy prověřují kravařští policisté

V těchto dnech policisté z kravařského Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci zločinu podvodu, ze kterého je důvodně podezřelý 57letý muž z Prahy. Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak tento muž se 2. října letošního roku ubytoval v hotelovém zařízení v Kravařích, přičemž svůj pobyt a s ním spojené i ubytovací a gastronomické služby postupně neustále prodlužoval, hlavně pak v období od 5. do 16. října 2020. I když byl personálem několikráte vyzván k průběžně úhradě, toto neučinil, vymlouval se pracovnici recepce na různé okolnosti, platbu tak oddaloval a dokonce v podvečerních hodinách 15. října tohoto roku hotel opustil a stal se nekontaktním. Svým protiprávním jednáním tak způsobil místní právnické osobě celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši přes 22 tisíc korun. Výše uvedené trestné činnosti se navíc dopouštěl za situace, v rámci které byl na území České republiky usnesením vlády vyhlášen nouzový stav na dobu třiceti dnů z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu vysoce nakažlivého koronaviru SARS-CoV-2 způsobující nemoc COVID-19. Celou záležitostí se nadále intenzivně zabývají kravařští policisté a opavští kriminalisté.

Žádost o svědecké informace k dopravní nehodě ze dne 19. října 2020 v Opavě

Třicet minut po šestnácté hodině odpolední 19. října 2020 došlo na ulici Vančurové v Opavě ke kolizní situaci v dopravě, kterou se nyní intenzivně zabývá inspektor Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě prap. Petr Bělák. Ten na opavském policejním čísle 974 737 572 případně 974 737 581 rád přijme jakékoli svědecké informace, které by vedly k řádnému zadokumentování spisového materiálu, za což policisté děkují.

Ve výše uvedené době totiž doposud neznámý řidič řídil dosud přesně nezjištěné vozidlo ve směru jízdy od ulice Krnovské směrem k ulici Olomoucké, přičemž s největší pravděpodobností vjel na zdejší zabezpečený železniční přejezd v době, kdy již byla dávána výstraha dvěma červenými přerušovanými světly signálu přejezdového zabezpečovacího zařízení a docházelo tak ke sklápění závor. Při tomto byla zlomením koncové části poškozena pravá zadní dřevěná závora (z pohledu jízdy od ulice Krnovské). Nezjištěný řidič s nezjištěným motorovým vozidlem z místa dopravní nehody odejel neznámo kam a způsobil tak celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši 10 tisíc korun. Zabezpečovací zařízení železničního přejezdu zůstalo plně funkční, k zastavení vlakové dopravy nedošlo, ke zpoždění vlaků rovněž nedošlo a provoz na železniční trati nebyl nijak omezen. Rovněž nebyla nijak omezena ani ohrožena bezpečnost silničního provozu. Celá záležitost je tak nadále v prošetřování a v prověřování.

BRUNTÁLSKO:

Nález munice pocházející z období 2. světové války v lese u obce Bohušov

Pár minut po patnácté hodině odpolední v polovině měsíce října 2020 na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 oznámil 35letý muž z Bruntálska, že v lesním porostu na katastru obce Bohušov, v části Dolní Povelice nalezl dva kovové předměty, které vypadají jako munice pocházející z období 2. světové války. Místo nálezu ihned zajistila místně příslušná službu konající policejní hlídka z Obvodního oddělení v Městě Albrechticích, a to do příjezdu policejního pyrotechnika z Expozitury ve Frýdku-Místku. Tento specialista si následně převzal a k bezpečné likvidaci a k totálnímu znehodnocení si odvezl dělostřelecký granát ráže 45 mm a dělostřeleckou minu ráže 82 mm. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo.

Silniční kontrola prokázala řidiče osobního automobilu s vysloveným zákazem řízení

V těchto dnech policisté z bruntálského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání 33letému muži z Bruntálska, neboť tento pár minut po desáté hodině dopolední 19. října 2020 řídil po ulici Třída Práce v Bruntále osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia, ač má v současné chvíli rozhodnutím Městského úřadu v Bruntále vysloven trest zákazu činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel, a to až do srpna roku 2021. Tato skutečnost byla zjištěna při běžné silniční kontrole ze strany bruntálských policistů při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu a také provedenými lustracemi v dostupných evidencích. Výše uvedené protiprávní jednání je nadále v prověřování ze strany bruntálských policistů a kriminalistů.

NOVOJIČÍNSKO:

Objasnění majetkové trestné činnosti v Novém Jičíně

V těchto dnech policisté z novojičínského Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení směřující k prověření a k objasnění všech skutečností nasvědčujících tomu, že se místní 27letý muž mohl dopustit zločinu krádeže, přečinu porušování domovní svobody a přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak shora uvedený 27letý muž okolo páté hodiny ranní 12. října 2020 pootevřeným oknem vnikl do bytu místního 36letého muže v jednom z bytových domů na ulici K Nemocnici v Novém Jičíně. Při svém pohybu po bytě a při svícení ruční svítilnou probudil majitele bytu, přičemž následně z místa činu utekl i s odcizenou peněženkou, s finančními prostředky, s různými osobními doklady a s platební kartou, vše v hodnotě bezmála 2 tisíce korun.

Okolo jednadvacáté hodiny večerní 13. října 2020 se na ulici Resslové v Novém Jičíně vloupal přes výdejní okénko do prodejny rychlého občerstvení, odkud odcizil finanční prostředky na hotovosti, z lednice vytáhl potraviny různých druhů a množství, rozehřál si fritézu, přičemž však byl vyrušen příchozí zaměstnankyní a utekl neznámo kam. Tímto svým jednáním způsobil poškozené soukromé firmě celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši přes jeden tisíc korun.

Oba shora uvedené případy byly objasněny policisty z Obvodního oddělení v Novém Jičíně, kterým se výše jmenovaný 27letý muž plně doznal, kdy jeho případnou další obdobnou trestnou činnost nadále prověřují novojičínští kriminalisté.

Vloupání do kopřivnické prodejny s drogistickým zbožím

V přesně neustanovené době mezi osmnáctou hodinou podvečerní 15. října a osmou hodinou ranní 16. října tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Školní v Kopřivnici zločin krádeže tím, že po vypáčení okna se vloupal do prodejny s drogistickým zbožím, ze které odcizil finanční prostředky na hotovosti, řasenky, holicí strojky, náhradní žiletkové břity a parfémy různých značek a různého množství, čímž poškozeným fyzickým osobám a právnické společnosti vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 128 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Kopřivnici a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného zboží a financí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kopřivnické policejní číslo 974 735 731.

Odcizení trakčního vedení kolem železniční trati na Novojičínsku

V těchto dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně zahájil úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu krádeže, kterého se dopustili doposud neznámí pachatelé tím, že v době mezi osmnáctou hodinou podvečerní 18. října a osmou hodinou ranní 19. října 2020 nejprve na dvou místech přerušili trakční vedení na železniční trati mezi obcemi Studénka a Jistebník, aby zbavili tuto část napětí a poté přestříhali toto vedení na několika dalších místech mezi jednotlivými stožáry a měděné dráty odcizili. Poškozené právnické organizaci tak způsobili celkovou hmotnou škodu na majetku v předběžné výši 280 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného trakčního vedení, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

FRÝDECKOMÍSTECKO:

Vloupání do prodejny s elektro zbožím ve Frýdku-Místku, v části Kamenec

V blíže nezjištěné době mezi dvaadvacátou hodinou večerní 16. října a třetí hodinou ranní 17. října letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Pánské Nové Dvory ve Frýdku-Místku, v části Kamenec zločin krádeže tím, že po vytlačení křídla vstupních skleněných dveří vnikl do zdejší elektroprodejny, odkud odcizil dvě elektrické koloběžky značky Xiaoimi Scooter šedočerné barvy a značky Ugo Squbby černé barvy s bílými řídítky, čímž poškozené brněnské společnosti vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 23 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Frýdku-Místku a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených jednostopých dopravních prostředků, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na frýdeckomístecké policejní číslo 974 732 651.

Případ napadení soudního exekutora na Frýdeckomístecku

Frýdeckomístecký komisař Služby kriminální policie a vyšetřování zdejšího Územního odboru Policie České republiky v těchto dnech zahájil úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání zločinu násilí proti úřední osobě, kterého se mohl dopustit 34letý muž z Frýdeckomístecka tím, že okolo třinácté hodiny odpolední 19. října 2020 na pozemku svého rodinného domu v okrese Frýdek-Místek, v úmyslu působit na výkon pravomoci úřední osoby v průběhu soupisu movitých věcí při exekučním úkonu, slovně napadl přítomného asistenta soudního vykonavatele a následně se zdviženýma rukama nad hlavou, ve kterých držel kladivo s dřevěnou rukojetí, mu vyhrožoval i fyzickým napadením a žádal jeho okamžitý odchod. Celá záležitost je tak nadále v prověřování ze strany frýdeckomísteckých policistů a kriminalistů.

Opava 20. října 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem