Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 8. září 2021

Zprávy z ÚO Opava (6), ÚO Bruntál (4) a ÚO Nový Jičín (4) - přehled kriminalisty a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Dopravní nehoda podnapilého řidiče osobního automobilu na Dolním náměstí v Opavě

Třicet minut po devatenácté hodině podvečerní 4. září 2021 řídil 54letý muž z Brna osobní motorové vozidlo tovární značky Land Rover Range na ulici Dolní náměstí v Opavě, přičemž před objektem restaurace couval od křižovatky s ulicí Mezi trhy k ulici Mnišská, přičemž zadní části automobilu narazil do instalovaného přenosného oplocení zdejší zahradní restaurace U Bílého koníčka. Při nárazu došlo k posunutí oplocení, židlí i stolů a k poškození zde odstaveného jízdního kola. Celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši bezmála 30 tisíc korun. Lehké zranění utrpěla zde sedící 48letá žena z Opavy, která byla sanitním vozidlem převezena k lékařskému vyšetření a ošetření do opavské Slezské nemocnice. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo. Po této kolizní situaci v dopravě výše uvedený muž nezastavil a nezůstal na místě, ale odejel po ulicích Dolní náměstí a Sněmovní neznámo kam. O celé události byly ihned vyrozuměny všechny službu konající policejní hlídky, kdy po chvíli byl autohlídkou z Oddělení hlídkové služby Územního odboru Policie České republiky v Opavě zjištěn výskyt tohoto vozu v Opavě, v městské části Komárov. Při prováděné silniční kontrole bylo u 54letého muže provedeno odborné měření dechovými zkouškami, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 0,9 promile alkoholu v dechu. Na výzvu ze strany policistů se však muž odmítl podrobit lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (moči nebo krve), na místě mu bylo zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření příslušných orgánů a institucí. Řidičský průkaz mu zadržen nebyl, poněvadž jej nepředložil. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Dopravní nehoda nezletilého chlapce na koloběžce v katastru obce Kružberk

Okolo šestnácté hodiny odpolední 5. září 2021 jel 12letý chlapec z Opavska na freestylové koloběžce bez nasazené cyklistické přilby po cyklostezce na katastru Kružberku, a to od rozcestníku obce Kružberk k řece Moravici, přičemž po projetí levotočivé zatáčky se měl pootočit dozadu na svého kamaráda, při tomto však nezvládl řízení a upadl na zem. Utrpěl tak zranění těžšího charakteru s nutností jeho transportu do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě k lékařskému vyšetření a ošetření. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, celková hmotná škoda na majetku byl vyčíslena řádově na několik stovek korun a celou záležitostí se nadále intenzivně zabývají policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě.

Tragická událost pádem ze střechy v areálu zemědělského objektu v obci Hněvošice

Deset minut po desáté hodině dopolední 6. září 2021 došlo v areálu soukromé společnosti na ulici U Rybníka v obci Hněvošice k smrtelnému zranění 50letého muže z Karvinska. Jak bylo prvotními procesnímu úkony ze strany policistů z Územního odboru Policie České republiky v Opavě zjištěno, tak shora uvedený muž, jako úkolem pověřený pracovník demontující střešní krytinu na střeše zdejší haly, z dosud přesně nezjištěných příčin sám spadl z výšky bezmála osmi metrů na podlahu vnitřních prostor haly a způsobil si zranění, kterým na místě podlehl. Úmrtí nastalo i přes okamžitou resuscitaci ze strany jeho spolupracovníků, přítomných svědků a následně i přivolané osádky sanitního vozidla s ošetřujícím lékařem. Účast cizí osoby na pádu 50letého muže nebyla zjištěna, ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a u zemřelého muže byla nařízena zdravotní pitva ke zjištění, zda v době výkonu zaměstnání nebyl pod vlivem alkoholických nápojů nebo jiných omamných, psychotropních a návykových látek a jedů. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských kriminalistů.

Případ vloupání do restaurace na Dolním náměstí v Opavě objasněn

Od 7. srpna letošního roku se policisté z opavského Obvodního oddělení zabývali oznámeným případem vloupání do restaurace U Bílého Koníčka na ulici Dolní náměstí v Opavě. Mezi jednou hodinou ranní a devátou hodinou dopolední uvedeného dne se tehdy neznámá osoba vloupala do vnitřních prostor provozovny a následně odcizila finanční prostředky na hotovosti v celkové výši přes 28 tisíc korun. V těchto dnech byl prováděným prověřováním ustanoven pachatel této majetkové trestné činnosti, a to 34letý muž z Opavska. Tento se ke svému protiprávnímu jednání a chování plně doznal a ve zkráceném přípravném řízení mu tak bylo sděleno podezření ze spáchání přečinu krádeže. Celá záležitost je nadále v gesci opavských policistů a kriminalistů.

Objasnění majetkové trestné činnosti ostravského mladistvého recidivisty ve Vítkově

V těchto dnech policisté z vítkovského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání provinění z přečinu krádeže 17letému mladíkovi z Ostravy, neboť tento v polední době dne 15. srpna tohoto roku odcizil v prodejních prostorách supermarketu na ulici Opavské ve Vítkově tři kusy předplacených SIM karet jednoho z mobilních operátorů v celkové hodnotě 450 korun. Tuto skutečnost objasnili vítkovští policisté na základě zhlédnutí a vyhodnocení kamerových záznamů a také dalšími provedenými procesními úkony, přičemž lustracemi v dostupných evidencích bylo dále prokázáno, že se u mladíka jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán trestním příkazem Okresního soudu v Opavě k podmíněnému trestu odnětí svobody o výměře jednoho roku, se zkušební dobou čtrnácti měsíců. Případná další trestná činnost majetkového charakteru a obdobné protiprávní jednání a chování výše uvedené nezletilé osoby je předmětem dalšího prošetřování a prověřování ze strany vítkovských policistů a opavských kriminalistů.

Vloupání do garáže v obci Děhylov

V přesně neustanovené době mezi dvacátou hodinou večerní 6. září a sedmou hodinou ranní 7. září letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Výstavní v obci Děhylov přečin krádeže a přečin porušování domovní svobody tím, že neoprávněně vstoupil na pozemek jednoho z rodinných domů a poté se vloupal do přilehlé garáže, ze které odcizil pánské horské jízdní kolo značky Specialized černočervené barvy, dámské horské jízdní kolo značky Specialized zelenožluté barvy a dvě elektro koloběžky značek Xiaomi černých barev, čímž poškozeným majitelům vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 160 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených jednostopých dopravních prostředků, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehoda dvou osobních automobilů u Rýmařova

Třicet minut po jedenácté hodině dopolední 5. září 2021 řídil 49letý muž ze Žďáru nad Sázavou osobní motorové vozidlo tovární značky Mercedes po silnici mezi Rýmařovem a obcí Jamartice, přičemž při průjezdu pravotočivou zatáčkou přejel do levé poloviny komunikace a zde se bočně střetl s protijedoucím osobním motorovým vozidlem tovární značky Škoda Roomster, které řídila 51letá žena z Opavy. Po nárazu utrpěla v automobilu Škoda zranění lehčího charakteru 51letá spolucestující z Opavy, a to s nutností lékařského vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici. Oba výše uvedení řidiči zraněni nebyli, orientační dechová zkouška u shora jmenované řidičky vyzněla negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 220 tisíc korun. Daný řidič se bezdůvodně odmítl podrobit orientační dechové zkoušce, na výzvy policistů nereagoval a bezdůvodně se rovněž odmítal podrobit lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči). Rovněž se odmítl podrobit i testu ke zjištění, zda v jeho těle nejsou jiné omamné, psychotropní a návykové látky či jedy, i když podle vyjádření zakročujících policistů byl z tohoto muže cítit silný zápach po alkoholu, při chůzi vrávoral, jevil známky silné podnapilosti a mluvil nesrozumitelně. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Případ úmyslného poškození zaparkovaného vozidla v obci Dvorce zná pachatele

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení v Bruntále intenzivně prošetřují a prověřují případ, který se stal okolo jedné hodiny ranní 5. září letošního roku na ulici Nemocniční ve Dvorcích. Podle všech doposud zjištěných skutečností 30letý muž z Bruntálska v silně podnapilém stavu úmyslně utržením poškodil obě zpětné zrcátka na zde zaparkovaném osobním motorovém vozidle tovární značky VW Passat a dále úmyslně rozbil skleněnou výplň vstupních dveří do jednoho z panelových domů, čímž způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši nejméně 9 tisíc korun. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem přivolaní zakročující policisté rozhodli o zadržení tohoto 30letého muže a jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Celá záležitost je v gesci bruntálských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu poškození cizí věci a také pro podezření ze spáchání přečinu výtržnictví.

Podnapilý řidič osobního automobilu v Krnově

Chvíli po šesté hodině ranní 6. září 2021 řídil 26letý muž z Bruntálska osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia po ulici Albrechtické v Krnově, přičemž byl v rámci dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu stavěn a kontrolován ze strany službu konající policejní autohlídky z krnovského Obvodního oddělení. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že tento muž řídil automobil po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 0,7 promile alkoholu v dechu. Na výzvu policistů se 26letý muž odmítl podrobit lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči), s naměřenými hodnotami však souhlasil, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do rozhodnutí a opatření příslušného orgánu správní komise Odboru dopravy Městského úřadu v Krnově.

Silniční kontrola prokázala podnapilého řidiče dodávkového automobilu na Bruntálsku

Policejní autohlídka z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále v rámci dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu stavěla a kontrolovala třicet minut po čtrnácté hodině odpolední 7. září 2021 na ulici Osvobození v Městě Albrechticích řidiče nákladního motorového vozidla tovární značky Mercedes Benz, a to 47letého muže z Bruntálska. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo zjištěno, že tento muž řídil automobil po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 0,9 promile alkoholu v dechu. Výše uvedený řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření příslušného správního orgánu Odboru dopravy Městského úřadu ve Městě Albrechticích.

NOVOJIČÍNSKO:

Vloupání do prodejního stánku na ulici Nádražní v Kopřivnici

V blíže neustanovené době mezi dvacátou hodinou večerní 5. září a osmou hodinou ranní 6. září tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal před místním Obchodním centrem na ulici Nádražní v Kopřivnici přečin krádeže a přečin poškození cizí věci tím, že se po předchozím rozbití vstupních dveří se škodou ve výši nejméně 5 tisíc korun vloupal do zdejšího prodejního stánku se zmrzlinou, ze kterého odcizil finanční prostředky na hotovosti ve výši nejméně 9 tisíc korun. Tento případ majetkové trestné činnosti nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Kopřivnici a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených financí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kopřivnické policejní číslo 974 735 731.

Dopravní nehoda dvou osobních automobilů na katastru obce Studénka

Pětatřicet minut po čtrnácté hodině odpolední 6. září 2021 řídil 63letý muž z Novojičínska svůj motocykl tovární značky Moto Guzzi po silnici v katastru obce Studénka, v místní části Nová Horka, přičemž vjel do této čtyřramenné křižovatky ve směru od obce Mošnov. Následně přejel vodorovné dopravní značení“ šikmé rovnoběžné pruhy“ a předjel zprava před ním jedoucí osobní automobil, jehož řidič odbočoval vlevo na obec Bartošovice. V prostoru křižovatky však došlo ke střetu přední části motocyklu s přední částí osobního motorového vozidla tovární značky VW Caddy, jehož 35letá řidička z Novojičínska přijela z pohledu motocyklisty z protisměru a odbočovala vlevo, tedy ve směru od Studénky na Novou Horku. Při této kolizní situaci v dopravě utrpěli oba uvedení řidiči zranění různého rozsahu, přičemž motocyklista byl letecky transportován helikoptérou do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě a výše zmíněná žena byla převezena sanitním vozidlem k lékařskému vyšetření a ošetření do novojičínské nemocnice. S ní zde byla převezena i její spolucestující sedící v dětské sedačce na zadním sedadle automobilu, a to 8letá dívka, která rovněž byla preventivně lékařsky vyšetřena a ošetřena. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo, u obou řidičů a účastníků dopravní nehody vyzněly orientační dechové zkoušky negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 160 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování policisty Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně.

Vloupání do kabiny nákladního automobilu na ulici Dukelské v obci Šenov u Nového Jičína

Třicet minut po desáté hodině dopolední 7. září tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal před prodejnou s drogistickým zbožím na ulici Dukelské v obci Šenov u Nového Jičína přečin krádeže tím, že se vloupal do kabiny zde odstaveného nákladního motorového vozidla tovární značky Mercedes Benz Atego a odtud odcizil finanční prostředky na hotovosti ve výši 34 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů a kriminalistů Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených financí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Krádež potrubí z volně přístupné stavby na katastru Starého Jičína

V blíže neustanovené době mezi čtrnáctou hodinou odpolední 6. září a desátou hodinou dopolední 7. září 2021 doposud neznámý pachatel spáchal na katastru obce Starý Jičín přečin krádeže tím, že z volně přístupného místa, a to vedle silnice u opravovaného nájezdu k mostu ve směru od Nového Jičína-Loučky, odcizil čtrnáct kusů volně odloženého šestimetrového plynovodního potrubí, čímž poškozené ostravské soukromé společnosti vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 60 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného potrubí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651.

Opava 8. září 2021

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem