Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 8. února 2023

Zprávy z ÚO Opava (2), ÚO Bruntál (3) a ÚO Nový Jičín (3) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Vloupání do rekonstruované provozovny rychlého občerstvení na ulici Olomoucké v Opavě

V přesně neustanovené době mezi jednadvacátou hodnou večerní 6. února a jedenáctou hodinou dopolední 7. února letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Olomoucké v Opavě přečin krádeže tím, že se vloupal do provozovny rychlého občerstvení „kebab“, která je v současné chvíli v rekonstrukci, kdy objekt prohledal a odcizil ruční pracovní nářadí (dvě elektrické vrtačky značky Makita, laserové ukazovátko značky Parkside, aku vrtačku a vrtací kladivo značek Bosch) a také univerzální kráječ zeleniny, čímž poškozenému 40letému muži vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 33 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Opavští kriminalisté objasnili majetkovou trestnou činnost z května loňského roku

V těchto dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání 38letého muže z Ostravy jako obviněného ze spáchání přečinu krádeže.

Jak bylo prováděným prošetřováním a prověřováním a následnými dalšími procesními úkony zjištěno a prokázáno, tak shora uvedený muž v noční době z 21. na 22. května 2022 neoprávněně vstoupil do oploceného areálu Arboreta v obci Stěbořice, v části Nový Dvůr, kde se vloupal do prodejního kiosku, ze kterého odcizil různé druhy a množství dětských nealko nápojů, mražené výrobky (smažené sýry, kuřecí stripsy, hranolky) a finanční prostředky na hotovosti v bankovkách i v drobných mincích. Dále ve stejné době a na stejném místě se vloupal do přilehlé stavební buňky, odkud odcizil pracovní nářadí a materiál (průmyslový vysavač, laserový dálkoměr, prodlužovací elektrické kabely, úhlové brusky, míchadla a bourací kladivo), čímž poškozeným fyzickým i právnickým osobám, organizacím a společnostem vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 150 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní objasnili opavští kriminalisté, přičemž celá záležitost je nadále ve stádiu vyšetřování.

BRUNTÁLSKO:

Některé případy krádeží zboží v krnovských supermarketech znají pachatele

V těchto dnech policisté z krnovského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 38letému místnímu muži, neboť tento na podkladě všech doposud zjištěných a prokázaných skutečností nejméně v šesti případech, a to od začátku ledna do prvních únorových dnů letošního roku, v supermarketech na ulicích Opavské a Revoluční v Krnově zcizoval volně vystavené zboží (láhve alkoholických nápojů různých značek a v různém množství), čímž poškozeným právnickým osobám a společnostem způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši téměř 17 tisíc korun. Volně vystavené, převážně značkové, láhve alkoholických nápojů si na prodejní ploše ukládal do přinesené tašky, do batohu nebo je uschoval pod své svrchní oblečení a následně bez úhrady prošel pokladní zónou a odešel z dané provozovny neznámo kam.

Tímto protiprávním jednáním a chováním 38letého muže se zabývají krnovští policisté a bruntálští kriminalisté a jeho případná další obdobná trestná činnost majetkového charakteru je nadále v prověřování.

Objasnění vloupání do kabiny nákladního automobilu v obci Dětřichov nad Bystřicí

Jak byla široká veřejnost prostřednictvím médií v minulých dnech informována, tak pár minut po jedenácté hodině dopolední 18. ledna letošního roku tehdy neznámá osoba využila chvilkové nepřítomnosti zaměstnance jihlavské obchodní společnosti, který jako řidič nákladního motorového vozidla tovární značky Iveco Daily přijel k motorestu Slunečná na katastru obce Dětřichov nad Bystřicí a po předchozím vypáčení zámku dveří se škodou bezmála 3 tisíce korun se vloupala do kabiny tohoto automobilu a odcizila peněženku (tak zvaný číšnický flek) s finančními prostředky na hotovosti ve výši přes 34 tisíc korun. Tento přečin krádeže byl intenzivně prověřován ze strany policistů z místně příslušného Obvodního oddělení v Rýmařově v úzké spolupráci s bruntálskými kriminality. Provedenými procesními úkony byl nyní shora uvedený případ objasněn, přičemž osobami pachatelů jsou dva muži ve věku 39 a 41 let, oba cizí státní příslušnosti.

Vloupání do provozovny bistra na ulici Nádražní v Bruntále

V přesně neustanovené době od osmnácté hodiny podvečerní 6. února do páté hodiny ranní 7. února tohoto roku doposud neznámá osoba spáchala v areálu autobusového nádraží na ulici Nádražní v Bruntále přečin krádeže tím, že se vloupala do zdejší provozovny rychlého občerstvení - bistra, kterou prohledala a odcizila finanční prostředky na hotovosti v bankovkách různých nominálních hodnot i v mincích, čímž poškozené právnické společnosti vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 20 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Bruntále a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených financí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

NOVOJIČÍNSKO:

Řidič osobního automobilu s vysloveným zákazem a pod vlivem alkoholu v Příboře

Chvíli po třetí hodině ranní 5. února 2023 službu konající policejní autohlídka z příborského Obvodního oddělení prováděla dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na katastru města Příbor, přičemž stavěla a kontrolovala řidiče osobního motorového vozidla tovární značky BMW 440i, a to 42letého muže z Novojičínska, který jel ve směru na obec Mošnov. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo zjištěno, že tento řidič řídil automobil po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 2,4 promile alkoholu v dechu. Shora uvedený muž předchozí požití alkoholu před jízdou plně doznal a o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal. Důslednou lustrací v dostupných evidencích bylo dále prokázáno, že v současné chvíli má 42letý muž vysloven status neřidiče, poněvadž má trestním příkazem Okresního soudu v Novém Jičíně vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel na dobu tří let, tedy až do dubna roku 2025. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany příborských policistů a novojičínských kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Vloupání do rodinného domu v obci Bartošovice

Mezi třináctou a čtrnáctou hodinou odpolední 5. února tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal v obci Bartošovice přečin porušování domovní svobody a přečin krádeže tím, že se vloupal do jednoho ze zdejších rodinných domů, přičemž prohledal obytné prostory a odcizil finanční prostředky v bankovkách i v drobných mincích v české měně i v euro měně, pánské hodinky značky Festina, řetízky a přívěšky z bílého kovu ve tvaru srdíčka a slona, dámský náramek značky Pandora a pánský parfém značky Blue De Chanel, čímž poškozenému 51letému místnímu muži vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 61 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Studénce v úzké spolupráci s novojičínskými kriminalisty a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených financí a šperků, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na studénecké policejní číslo 974 735 761 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Případ vloupání do odstaveného linkového autobusu v Novém Jičíně

Pár minut před šestnáctou hodinou odpolední 7. února letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Sokolovské v Novém Jičíně přečin krádeže tím, že se vloupal do zde odstaveného linkového autobusu, přičemž následně z pokladny v prostoru pro řidiče odcizil finanční prostředky na hotovosti v drobných mincích i v papírových bankovkách různých nominálních hodnot, čímž způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši přes 2 a půl tisíce korun. Toto protiprávní jednání a chování majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených financí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651.

Opava 8. února 2023

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem