Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 8. února 2022

Zprávy z ÚO Opava (4), ÚO Bruntál (1) a ÚO Nový Jičín (3) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Dopravní nehoda podnapilého řidiče osobního automobilu na ulici Hradecké v Opavě

Pět minut před šestnáctou hodinou odpolední 6. února 2022 řídil 64letý muž z Karvinska osobní motorové vozidlo tovární značky Dacia Sandero po ulici Hradecké v Opavě, přičemž v křižovatce s ulicemi Sady Svobody (Olbrichová) a Nádražní okruh odbočoval doprava ve směru jízdy na Ostravu. Při tomto však nejel zcela při pravém okraji vozovky, částečně vyjel do protisměru a v prostoru křižovatky levou přední části svého automobilu narazil do levé přední části autobusu tovární značky Irisbus Citelis (linka opavské Městské hromadné dopravy čísla 219), který řídil 59letý muž z Opavska a jenž chtěl dále pokračovat v jízdě doleva na ulici Hradeckou. V době kolizní situace v dopravě v autobuse cestovalo deset cestujících, kdy ke zranění žádné této osoby nedošlo, zranění neutrpěli ani oba výše uvedení muži a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 130 tisíc korun. Orientační dechová zkouška u řidiče autobusu vyzněla negativně, obdobné odborné měření dechovými zkouškami však bylo pozitivní u 64letého muže, kdy mu byly naměřeny hodnoty bezmála 2,5 promile alkoholu v dechu. Tento řidič se k předchozímu požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, s naměřenými hodnotami souhlasil, na výzvu se podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve), na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz, bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a již nyní je důvodně podezřelý z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě a ze strany opavských kriminalistů.

Případ krádeže mobilního telefonu z prodejny opavského Obchodního centra

Chvíli před jednadvacátou hodinou večerní 5. února 2022 doposud neznámý pachatel využil v jedné z provozoven Obchodního centra na ulici U Fortny v Opavě chvilkovou nepozornost zaměstnanců a po násilném odstranění zabezpečovacího zařízení (čipu a kódu) odcizil z prodejních prostor volně vystavený mobilní telefon značky Samsung Galaxy S21 5G FE šedé barvy v hodnotě téměř 19 tisíc korun. Tento přečin krádeže nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného telefonního přístroje, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Krádež zboží z hlučínského supermarketu má na svědomí ostravský recidivista

V těchto dnech policisté z hlučínského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 24letému muži z Ostravy, neboť tento měl chvíli před dvacátou hodinou večerní 7. února letošního roku odcizit v jednom ze supermarketů na ulici Celní v Hlučíně volně vystavené zboží v hodnotě téměř 1.600 korun. Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak shora uvedený muž si dvě láhve značkového alkoholu vložil do přinesené igelitové tašky a bez úhrady zboží prošel přes pokladní zónu. Zde byl zadržen všímavým pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byl předán přivolané službu konající policejní autohlídce. Lustracemi v dostupných evidencích bylo dále prokázáno, že se u výše jmenovaného pachatele protiprávního jednání majetkového charakteru jedná o recidivu, poněvadž byl pro obdobnou trestnou činnost v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Ostravě k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce osmnácti měsíců, který vykonal na podzim loňského roku. Celá záležitost je nadále v gesci hlučínských policistů a opavských kriminalistů.

Dopravní nehoda dvou osobních automobilů na silnici mezi Opavou a Krnovem

Třicet minut po osmnácté hodině podvečerní 7. února 2022 řídil 54letý muž z Krnova osobní motorové vozidlo tovární značky VW Passat Variant po silnici ve směru od obce Brumovice, část Skrochovice na obec Úvalno, přičemž podle všech doposud zjištěných skutečností měl při průjezdu pravotočivé zatáčky předjíždět dosud nezjištěného řidiče blíže neustanoveného nákladního motorového vozidla (tahač s návěsem). Při tomto manévru se však dostal do levé poloviny vozovky a čelně se střetl s protijedoucím osobním motorovým vozidlem tovární značky Citroën Berlingo, jenž řídil 30letý muž z Opavska. Po nárazu byl citroën odmrštěn do pravého silničního příkopu a jeho řidič utrpěl zranění s nutností leteckého transportu helikoptérou do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě k lékařskému vyšetření a k ošetření. Zranění lehčího charakteru utrpěla i jeho 51letá spolucestující z Opavy a rovněž prvně jmenovaný řidič volkswagenu, kdy obě tyto osoby byly převezeny sanitními vozy k lékařskému vyšetření a k ošetření do krnovského nemocničního zařízení. Celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 250 tisíc korun. Orientační dechová zkouška vyzněla u 30letého muže negativně, pozitivní však byla u 54letého muže, který kolizní situaci v dopravě zavinil. Odborným měřením dechovými zkouškami mu byly naměřeny hodnoty bezmála 2,7 promile alkoholu v dechu. Tento řidič předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, na výzvu se podrobil odběru biologického materiálu (krve), bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření a již nyní je důvodně podezřelý minimálně z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Rozsah zranění zúčastněných osob je nadále předmětem prošetřování a prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě, a to v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty. V této souvislosti opavský dopravní inspektor prap. Filip Špaček žádá širokou veřejnost o pomoc při ustanovení doposud neznámého řidiče nezjištěné nákladní soupravy, přičemž jeho přímá výpověď k předmětnému nehodovému ději je velmi důležitá pro řádné zadokumentování spisového materiálu. Jakékoli informace, které by vedly ke kladným poznatkům k dané záležitosti lze telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 576 případně kdykoli na mobilní číslo opavských dopravních policistů 735 788 950. Policisté tímto děkují za případnou spolupráci.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehoda dvou osobních automobilů na Bruntálsku

Deset minut před čtrnáctou hodinou odpolední 6. února 2022 řídil 36letý muž z Opavska osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Superb po silnici ve směru od Bruntálu na Horní Benešov, přičemž při průjezdu levotočivou zatáčkou dostal na zledovatělé vozovce smyk, přejel do levého jízdního pruhu a čelně se zde střetl s protijedoucím osobním motorovým vozidlem tovární značky Kia Ceed, jenž řídil 33letý muž z Bruntálu. Ve voze Škoda dále cestovala 30letá žena a dvě děti ve věku 2 a 4 let. Pasažérem v automobilu Kia byl 3letý chlapec, který si stěžoval na bolest břicha, a proto byl společně se svým otcem preventivně převezen k lékařskému vyšetření a k ošetření do krnovského zdravotnického zařízení. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechové zkoušky vyzněly u obou shora uvedených řidičů negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 250 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

NOVOJIČÍNSKO:

Vloupání do motorového vozidla na ulici Jičínské v Novém Jičíně, v části Loučka

V blíže neustanovené době mezi osmnáctou hodinou podvečerní 3. února a devátou hodinou ranní 4. února letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Jičínské v Novém Jičíně přečin krádeže, přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a přečin poškození cizí věci tím, že po rozbití skleněné výplně okna dveří vnikl do zde zaparkovaného motorového vozidla tovární značky Mercedes Benz. Z něj následně odcizil set pánské černé kožené tašky s peněženkou, finanční prostředky na hotovosti v české měně i v eurobankovkách, různé osobní doklady, platební karty, nabíječku a sluchátka k mobilnímu telefonu iPhone a různé osobní dokumenty a lékařské zprávy poškozeného 49letého místního muže, vše v hodnotě téměř 45 tisíc korun, přičemž škoda na zařízení automobilu činí 20 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, financí, platebních karet, dokladů a dokumentů, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Objasnění krádeže zboží ve frenštátském supermarketu

V těchto dnech policisté z frenštátského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 22letému muži z Novojičínska, neboť tento měl podle všech doposud zjištěných skutečností chvíli před devátou hodinou ranní 6. února tohoto roku odcizit v supermarketu na ulici Rožnovské ve Frenštátě pod Radhoštěm volně vystavené zboží v hodnotě bezmála 2 a půl tisíce korun. Různé druhy a množství čokolád, cukrovinek, sýrů a drogistického zboží si uschoval a bez úhrady prošel přes pokladní zónu. Zde byl zadržen všímavými pracovníky prodejny a následně byl předán přivolané službu konající policejní autohlídce. Následnými lustracemi v dostupných evidencích bylo rovněž prokázáno, že se u výše uvedeného 22letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Novém Jičíně pro obdobnou majetkovou trestnou činnost k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání jednoho roku, se zkušební dobou do září roku 2024. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany frenštátských policistů a novojičínských kriminalistů pro jeho možné další protiprávní jednání a chování.

Objasnění trestné činnosti 24letého muže z Novojičínska

Policisté z Obvodního oddělení ve Frenštátě pod Radhoštěm v těchto dnech zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu poškození cizí věci, přečinu porušování domovní svobody a přečinu krádeže, kterých se měl dopustit 24letý muž z Novojičínska.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak shora uvedený muž měl chvíli po desáté hodině dopolední 6. února 2022 na ulici Tyršové ve Frenštátě pod Radhoštěm úmyslně poškodit zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky Renault Kadjar tím, že přes přední kapotu vylezl na střechu vozu, zde několikráte poskočil a způsobil tak promáčkliny a dále rozbil sklo zpětného zrcátka na vedle odstaveném osobním automobilu tovární značky VW Caddy. Poškozené fyzické a právnické osobě tak způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši nejméně 22 tisíc korun.

Jak bylo dále prokázáno, tak chvíli před tím, tedy před desátou hodinou dopolední 6. února letošního roku po předchozím vykopnutí a poškození dveří neoprávněně vnikl do jednoho z bytů v ubytovně na ulici Mariánské ve Frenštátě pod Radhoštěm, a to bez svolení 24leté nájemnice, kterou fyzicky napadl čtyřmi údery pěstí do oblasti zad a při odchodu z obytných místností jí odcizil volně odložený mobilní telefon v hodnotě přes 5 tisíc korun, kdy na zařízení (dveřích) způsobil celkovou hmotnou škodu ve výši 2 tisíce korun.

Celá záležitost je nadále v gesci frenštátských policistů, a to v úzké spolupráci s novojičínskými kriminalisty.

Opava 8. února 2022

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem