Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 8. července 2020

Zprávy z ÚO Opava (3), z ÚO Bruntál (2) a z ÚO Nový Jičín (3) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Dopravní nehoda podnapilého řidiče osobního automobilu u obce Holasovice

V polední době 5. července 2020 řídil 24letý muž z Opavska osobní motorové vozidlo tovární značky Mitsubishi Lancer ve směru jízdy od obce Neplachovice, část Zadky na obec Velké Heraltice, přičemž v levotočivé zatáčce a v místě s vodorovným dopravním značením "Podélná čára souvislá" začal předjíždět před sebou jedoucí osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia, které řídil 61letý muž z Opavska. Při předjíždění došlo ke střetu mezi levým bokem vozidla Škoda a pravým bokem Mitsubishi. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechová zkouška vyzněla u 61letého řidiče negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 60 tisíc korun. Prvně jmenovaný muž však po kolizní situaci v dopravě nezastavil a pokračoval v jízdě dál na obec Velké Heraltice. Celá událost byla poškozeným mužem oznámena na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 a službu konající policejní hlídka z velkoheraltického obvodního oddělení po chvíli ujíždějící vozidlo uviděla, vydala se za ním a následně i zastavila. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že 24letý muž automobil řídí pod vlivem alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 2,5 promile alkoholu v dechu. Na výzvu se tento muž podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve), na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Vzhledem k jeho silné podnapilosti zakročující policisté rozhodli o umístění tohoto muže na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Již nyní je v dané záležitosti důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Krádež zboží v hlučínském supermarketu má na svědomí frýdeckomístecký recidivista

V těchto dnech policisté z hlučínského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 34letému muži z Frýdku-Místku, neboť tento měl chvíli před čtrnáctou hodinou odpolední 6. července 2020 odcizit v jednom ze supermarketů na ulici Celní v Hlučíně zboží v hodnotě 349 korun. Láhev alkoholu si výše uvedený muž vzal do ruky a bez úhrady zboží prošel přes pokladní zónu, kde byl zadržen všímavým pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny. Následně byl předán přivolané službu konající policejní hlídce, kdy lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu ve Frýdku-Místku a rozsudkem Krajského soudu v Ostravě k nepodmíněnému trestu odnětí svobody o výměře deseti měsíců, s výkonem v dubnu loňského roku. Vzhledem k tomu, že byl výše uvedený 34letý muž při své trestné činnosti majetkového charakteru v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu okolo 2,2 promile alkoholu v dechu), zakročující policisté rozhodli o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany hlučínských policistů a opavských kriminalistů.

Objasnění vloupání do příručního skladu u opavského supermarketu

V uplynulých dnech policisté z opavského Obvodního oddělení prověřovali případ, který se stal okolo deváté hodiny dopolední 3. července tohoto roku na ulici Olomoucké v Opavě, kdy se tehdy neznámá osoba vloupala do příručního skladu u objektu jednoho ze supermarketů a odcizila různé druhy a množství potravin v celkové hodnotě 1 tisíc korun. Jako pachatel tohoto skutku mající znaky trestného činu majetkového charakteru byl ustanoven 35letý místní muž, který se ke svému protiprávnímu jednání doznal, přičemž ve zkráceném přípravném řízení mu bylo sděleno podezření ze spáchání přečinu krádeže. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

BRUNTÁLSKO:

Při kontrole podezřelého muže v obci Dvorce byla u něj zajištěna marihuana

Policisté z Obvodního oddělení v Bruntále během běžného výkonu své služby pár minut po půlnoci 4. července 2020 kontrolovali na ulici Komenského v obci Dvorce 53letého muže z Bruntálska, který se choval podezřele, jevil známky požití návykových látek, bezprostředně ohrožoval bezpečnost a plynulost silničního provozu a rovněž svým chováním ohrožoval svůj život a zdraví. Při následném jednání policisté z jeho úst cítili silný zápach marihuany a při osobní prohlídce a prohlídce jeho batohu bylo zjištěno, že má u sebe dvě rostliny konopí setého o přibližné velikosti vzrůstu 30 centimetrů. Na základě těchto skutečností byl 53letý muž vyzván k vydání dvou rostlin k laboratornímu zkoumání a zjištění přesného množství THC účinné látky. Celá záležitost, jakož i původ těchto rostlin, případné naplnění skutkové podstaty některého z trestných činů či protiprávního jednání přestupkového charakteru a další okolnosti jsou nadále v intenzivním prošetřování a v prověřování ze strany bruntálských policistů a kriminalistů.

Dopravní nehoda osobního automobilu s motocyklistou v obci Heřmanovice

Dvacet minut po patnácté hodině odpolední 4. července 2020 řídil 58letý muž z Havířova osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia po vedlejší ulici v obci Heřmanovice, přičemž oproti dopravní značce "Dej přednost v jízdě" nedal přednost v jízdě motocyklu tovární značky Kawasaki, který řídil 41letý muž z Bruntálska. V prostoru křižovatky tak došlo ke střetu a k pádu motocyklisty přes kapotu automobilu na zem, kdy mu bylo způsobeno zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici. Orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče automobilu negativně, motocyklista se s ohledem na své zranění nemohl podrobit této dechové zkoušce a při lékařském ošetření u něj byl proveden odběr biologického materiálu (krve) ke zjištění, zda v době řízení nebyl pod vlivem alkoholických nápojů či jiných návykových látek. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 55 tisíc korun a celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále a bruntálských kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti.

NOVOJIČÍNSKO:

Opilý muž způsobil při jízdě se čtyřkolkou dopravní nehodu u obce Suchdol nad Odrou

Policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně v těchto dnech zahájili úkony trestního řízení směřující k prověření a k objasnění skutečností nasvědčujících spáchání přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti, ze kterého je důvodně podezřelý 40letý muž z Ostravy. Ten okolo devatenácté hodiny podvečerní 2. července 2020 na poli u obce Suchdol nad Odrou, část Kletné, tedy na místě mimo pozemní komunikaci, řídil čtyřkolku, přičemž při otáčení převrátil toto motorové vozidlo a způsobil si zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v novojičínské nemocnici. Zranění těžšího charakteru vzniklo u jeho 36leté spolujezdkyně z Ostravy, která byla přepravena k lékařskému vyšetření a ošetření do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Při prvotních procesních úkonech bylo dále odborným měřením dechovými zkouškami prokázáno, že shora uvedený 40letý muž byl v době jízdy a řízení v podnapilém stavu, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 0,8 promile alkoholu v dechu. Celá záležitost je tak nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Objasnění vloupání do kopřivnické restaurace

V uplynulých dnech policisté z kopřivnického Obvodního oddělení intenzivně prověřovali případ vloupání do objektu pohostinství na ulici Školní v Kopřivnici, ke kterému došlo v brzkých ranních hodinách 29. června letošního roku a tehdy neznámý pachatel či pachatelé odcizil nebo odcizili mobilní telefon, přičemž krádeží a poškozením zařízení vznikla místní právnické osobě celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 30 tisíc korun.

Provedenými procesními úkony ze strany kopřivnických policistů byli v této chvíli ustanoveni jako pachatelé dva muži ve věku 18 a 24 let z Novojičínska, kteří se ke své trestné činnosti majetkového charakteru plně doznali a ve zkráceném přípravném řízení jim tak bude sděleno podezření ze spáchání přečinu krádeže a ze spáchání přečinu poškození cizí věci, vše ve formě spolupachatelství. Celá záležitost a jejich případné další obdobné protiprávní jednání je nadále ve stádiu prověřování a dokazování ze strany novojičínských kriminalistů.

Silniční kontrola zjistila silně podnapilého řidiče osobního automobilu v Novém Jičíně

Policisté z novojičínského Obvodního oddělení v těchto dnech zahájili úkony trestního řízení ve věci spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, ze kterého je důvodně podezřelý 36letý místní muž, který měl v silně podnapilém stavu řídit osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia. Tato skutečnost byla zjištěna strážníky Městské policie v Novém Jičíně a následně prvotními procesními úkony ze strany přivolané policejní hlídky z novojičínského Obvodního oddělení, a to chvíli před dvacátou hodinou večerní 6. července tohoto roku. Shora uvedený muž řídil svůj osobní automobil po ulicích Nádražní, Dvořákova, Máchova, Zborovská a Sokolovská v Novém Jičíně. Na ulici Sokolovské chvíli z vozu vystoupil, následně však opět zasedl za volant a couval. Po ujetí pár metrů byl zastaven přítomnými strážníky. Po příjezdu policistů na místo bylo u muže provedeno odborné měření dechovými zkouškami a byly mu naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 3,2 promile alkoholu v dechu. Výše jmenovaný řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, avšak neustále tvrdil, že vozidlem přijel na ulici Sokolovskou k autobusovému nádraží střízlivý a napil se alkoholu až tam. Řidičský průkaz nebyl muži zadržen, neboť jej nepředložil, na výzvu se podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve) a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Opava 8. července 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem