Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 6. srpna 2021

Zprávy z ÚO Opava (1), ÚO Bruntál (2) a ÚO Nový Jičín (3) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Žádosti o svědecké informace k dopravním nehodám na Opavsku

Okolo devatenácté hodiny podvečerní 25. července 2021 došlo na stezce pro chodce a cyklisty vedoucí podél řeky Opavy na ulici U Cukrovaru v Opavě-Kateřinkách ke kolizní situaci dvou cyklistů. Jak bylo doposud zjištěno, tak 17letý mladík z Opavy jel na svém jízdním kole ve směru od ulice Pekařské k ulici Mostní, přičemž mu bezprostředně zprava z ulice U Cukrovaru vyjel neznámý cyklista a došlo tak ke střetu jízdních kol. Po nárazu výše uvedený mladistvý cyklista upadl na zem a způsobil si zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici. Druhý cyklista, kdy by se mělo jednat o dítě - chlapce ve věku přibližně deseti let, po dopravní nehodě odejel neznámo kam. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob s největší pravděpodobností nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku řádově v několika stokorunách. Celou záležitostí se nyní zabývá policejní inspektor Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě prap. Roman Nikodém DiS. a tento na telefonním čísle 974 737 576 přijme jakékoli svědectví k této kolizní situaci v dopravě. Svědecké informace a kladné poznatky k řádnému zadokumentování spisového materiálu lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na mobilní telefon opavských dopravních policistů 735 788 950.

Policejní inspektor prap. Karel Matusiak na opavském policejním čísle 974 737 576 (nebo jakýkoli jiný dopravní policista na mobilním čísle 735 788 950) kdykoli přijme informace i o další dopravní nehodě, která se stala patnáct minut po osmé hodině ranní 29. července 2021 na ulici Markvartovické v obci Ludgeřovice. V té době 33letý muž z Hlučínska řídil osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia, se kterým couval z parkovacího místa u budovy zdejší České pošty a přitom údajně ohrozil zde jedoucí 80letou místní ženu na svém jízdním kole. Podle výpovědi uvedeného řidiče nedošlo ke kontaktu mezi automobilem a jízdním kolem a cyklistka upadla na zem vlivem leknutí. Při tomto utrpěla žena zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v ostravské nemocnici. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, rovněž nevznikla žádná hmotná škoda na vozidle ani na jízdním kole a orientační dechové zkoušky vyzněly u obou účastníků kolizní situace v dopravě negativně. V této souvislosti jsou velmi nutné svědecké informace, které by zajisté vedly k objasnění všech důležitých skutečností a okolností a k přesnému určení nehodového děje.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehody cyklistů na Bruntálsku

Patnáct minut před sedmnáctou hodinou odpolední 4. srpna 2021 jel 50letý muž z Rýmařova na svém jízdním kole po ulici Potočná v obci Stará Ves u Bruntálu, přičemž z dosud přesně neuvedených příčin vyjel zcela za pravý okraj komunikace na štěrkovou plochu u jednoho ze zdejších rodinných domů, dostal smyk a vjel do živého oplocení tvořeného keři. Po nárazu upadl na zem a způsobil si zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v bruntálské nemocnici. Orientační dechová zkouška vyzněla u cyklisty negativně, ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku řádově v několika stovkách korun.

Patnáct minut po osmnácté hodině podvečerní řídil 57letý muž z Říčan své jízdní kolo po silnici ve směru od obce Lichnov k obci Býkov, přičemž najel na štěrk u okraje komunikace, dostal smyk a upadl na zem. Při tomto mu vzniklo zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 500 korun, orientační dechová zkouška byla u shora uvedeného cyklisty negativní a jak bylo zjištěno, tak v době jízdy měl naštěstí na hlavě řádně upevněnou cyklistickou přilbu.

Oba případy výše uvedených kolizních situací v dopravě nadále prošetřují a prověřují policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Odcizení dřevní hmoty na katastru obce Velká Štáhle

V blíže neustanovené době mezi 22. červencem a 4. srpnem letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na katastru obce Velká Štáhle na Bruntálsku přečin krádeže tím, že z okraje louky u lesního porostu zvaného Štáhelský vrch odcizil volně odložených 24 kubických metrů smrkové kulatiny o délkách 2,5 až 4 metrů. Poškozené soukromé společnosti z Hodonína tak vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 20 tisíc korun. Touto trestnou činností majetkového charakteru se nyní zabývají policisté z Obvodního oddělení v Bruntále a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného dřeva, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 651.

NOVOJIČÍNSKO:

Dva novojičínští recidivisté zcizovali zboží v prodejně na ulici Suvorovové v Novém Jičíně

V těchto dnech policisté z novojičínského Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, ze kterého jsou důvodně podezřelí dva muži ve věku 27 a 36 let z Nového Jičína. Jak bylo dosavadním šetřením a následným prověřováním zjištěno, tak oba muži společně s místní 22letou ženou vstoupili chvíli před třináctou hodinou odpolední 4. srpna tohoto roku do prodejny na ulici Suvorovové v Novém Jičíně, přičemž uvedená žena zaujala pozornost obsluhy provozovny a každý z výše jmenovaných mužů odcizil volně vystavená bezdrátová sluchátka v celkové hodnotě bezmála 800 korun. Lustracemi v dostupných evidencích bylo následně prokázáno, že se u obou mužů jedná o recidivu, přičemž mladší z nich byl rozsudkem Okresního soudu v Novém Jičíně a usnesením odvolacího Krajského soudu v Ostravě pravomocně odsouzen pro majetkovou trestnou činnost k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, který vykonal na jaře 2021. Staršímu muži rovněž Okresní soud v Novém Jičíně stanovil pravomocným rozsudkem podmíněný trest odnětí svobody v délce jednoho roku, se zkušební dobou až do března roku 2023. Celá záležitost je nadále v gesci novojičínských policistů a kriminalistů, kdy se zjišťují i další možné obdobné případy jejich protiprávního jednání a chování.

Novojičínští policisté zadrželi muže po vloupání do prodejny

Třicet minut po jednadvacáté hodině večerní 4. srpna 2021 došlo na ulici Sportovní v Novém Jičíně k vloupání do zdejší prodejny smíšeného zboží. Po rozbití skleněné výplně dveří pachatel vnikl do vnitřních prostor provozovny a odcizil 14 láhví alkoholu různých značek v hodnotě téměř 5 tisíce korun, přičemž na zařízení způsobil škodu ve výši nejméně 4 tisíc korun. Po tomto protiprávním jednání majetkového charakteru tehdy neznámý muž utekl neznámo kam a na jeho pachovou stopu byl nasazen přivolaný služební pes s novojičínským policejním psovodem. Prováděným prvotním šetřením na místě činu a dalšími procesními úkony byl ještě téhož dne službu konajícími policisty z Obvodního oddělení v Novém Jičíně zadržen 19letý místní muž, který je tak důvodně podezřelý z naplnění skutkové podstaty přečinu krádeže. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Silniční kontrola prokázala podnapilého řidiče osobního automobilu v Odrách

Službu konající policejní autohlídka z oderského Obvodního oddělení v rámci dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu stavěla a kontrolovala chvíli před dvaadvacátou hodinou večerní 5. srpna letošního roku na ulici Ke koupališti v Odrách řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia, a to 25letého muže z Novojičínska. Odborným měřením dechovými zkouškami mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami 1,5 promile alkoholu v dechu. Výše uvedený muž s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Celou záležitostí se nadále zabývají policisté z Obvodního oddělení v Odrách v úzké spolupráci s novojičínskými kriminalisty pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Opava 6. srpna 2021

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem