Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 6. srpna 2020

Zprávy z ÚO Opava (1), z ÚO Bruntál (1) a z ÚO Nový Jičín (1) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Nálezy minuce a podezřelých předmětů na Opavsku

Pár minut po patnácté hodině odpolední 5. srpna 2020 na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 oznámila 55letá žena z Opavy, že před chvíli při výkopových pracích na zahradě svého rodinného domu v Opavě, v městské části Suché Lazce nalezla nějaký kovový předmět, který vypadá jako munice. Místo nálezu ihned zajistili policisté z místně příslušného opavského Obvodního oddělení do příjezdu policejních pyrotechniků z Expozitury ve Frýdku-Místku. Ti si následně převzali a k bezpečnému znehodnocení a likvidaci odvezli zkorodovanou nevybuchlou dělostřeleckou minu, pocházející z období 2. světové války. Ke zranění žádné z přítomných osob nedošlo, rovněž byla způsobena žádná škoda na majetku a nebyla nutná evakuace okolních obyvatel.

Policejní pyrotechnici byli na Opavsko přivoláni již v polední době 5. srpna letošního roku, a to do obce Melč. Podle telefonického oznámení totiž 44letá žena z Opavska nalezla ve svém bydlišti nějakou zbraň. Po příjezdu policistů z místně příslušného Obvodního oddělení ve Vítkově a následně i po příjezdu policejních specialistů z Frýdku-Místku na místo bylo zjištěno, že výše uvedená žena nalezla cvičnou zbraň RPG NH - 75, na které byla místo hlavice s trhavinou umístěna gumová hlavice. I tato nalezená věc byla odborně zajištěna a byla odeslána ke speciální expertize policistům a odborníkům z pyrotechnické služby v Praze.

BRUNTÁLSKO:

Silniční kontrola řidiče osobního automobilu s vysloveným zákazem řízení

Několik minut po dvacáté hodině večerní 4. srpna 2020 službu konající policejní hlídka z Obvodního oddělení v Rýmařově v rámci dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu stavěla a kontrolovala na silnici vedoucí z Rýmařova k obci Malá Štáhle řidiče osobního motorového vozidla tovární značky VW Passat, a to 35letého muže z Bruntálska. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že tento muž před jízdou požil alkoholické nápoje, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 0,1 promile alkoholu v dechu. I když jsou tyto hodnoty velmi zanedbatelné, přesto bylo zjištěno, že se 35letý muž dopustil protiprávního jednání. Rozhodnutím Magistrátu města Olomouce měl totiž v minulosti vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel a do současné chvíle si nepožádal o navrácení řidičského průkazu s příslušným řidičským oprávněním. V dané záležitosti je tak dáno podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a celá věc je nadále v intenzivním prověřování ze strany rýmařovských policistů a bruntálských kriminalistů.

NOVOJIČÍNSKO:

Silně podnapilý muž útočil na fulnecké policisty a skončil na policejní služebně

Chvíli po jednadvacáté hodině večerní 5. srpna 2020 na území města Fulnek vhodil 41letý muž z Ostravy přes otevřené okénko do stojícího služebního motorového vozidla policistů z fulneckého Obvodního oddělení hrst kamenů. Následně slovně vulgárními výrazy napadal přítomné policisty a vyhrožoval jim fyzickým napadením a likvidací. Strážci zákona několikráte muže vyzvali, aby zanechal svého protiprávního jednání a jakmile 41letý muž proti nim zaútočil nohou, naznačoval bojový postoj a máchal kolem sebe rukama a kopal nohama, zakročující policisté jej zpacifikovali a převezli na svou policejní služebnu. Zde byla věrohodně prokázána jeho totožnost a také bylo zjištěno, že své chování prováděl pod vlivem alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami bezmála 1,6 promile alkoholu v dechu. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, rovněž nevznikla žádná škoda na majetku a celá záležitost je v současné chvíli nadále v prošetřování a v prověřování ze strany fulneckých policistů pro důvodné podezření ze spáchání přestupku proti občanskému soužití a přestupku proti veřejnému pořádku.

Opava 6. srpna 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem