Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 6. ledna 2023

Zprávy z ÚO Opava (4), ÚO Bruntál (1) a ÚO Nový Jičín (1) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Objasnění majetkové trestné činnosti 28letého muže z Hlučína

V prvním týdnu letošního roku komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání 28letého muže z Hlučína jako obviněného ze spáchání přečinu krádeže.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak shora uvedený muž chvíli před třiadvacátou hodinou večerní 24. prosince 2022 neoprávněně vstoupil na volně přístupný pozemek jedné ze zahradních chat na ulici Jahodové v obci Kozmice a ze zastřešené verandy této chatky odcizil volně odložený tablet. Dále se vloupal do sklepních prostor tohoto rekreačního objektu a úmyslně poškodil průmyslové kamery a wifi adaptér, čímž poškozenému 45letému muži z Ostravy vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 5 tisíc korun. Dále bylo prokázáno, že trestnou činnost majetkového charakteru již spáchal v nočních hodinách začátkem července loňského roku, kdy na travnaté ploše u jednoho z rodinných domů na ulici Květné v Hlučíně odcizil malý motocykl tovární značky Keeway Focus v hodnotě téměř 11 tisíc korun, s tímto jednostopým dopravním prostředkem sjel z přilehlého kopce k nedalekým garážím a zde se pokusil motocykl násilným propojením kabelů spínací skříňky nastartovat, což se mu nepodařilo a odcizené motorové vozidlo zanechal na místě. Přesto 26letému majiteli z Opavska vznikla poškozením kapotáže a elektroinstalace motocyklu celková hmotná škoda na majetku ve výši 2 tisíc korun.

Lustracemi v dostupných evidencích bylo rovněž zjištěno, že výše jmenovaný obviněný muž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě mimo jiné pro přečin krádeže, a to k trestu obecně prospěšných prací o výměře 210 hodin, které do současné doby nevykonal. Celá záležitost je nadále ve vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Muž z Ostravy zcizoval zboží v ostravských i opavských prodejnách

Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil v uplynulých dnech trestní stíhání 30letého muže z Ostravy jako obviněného ze spáchání pokračujícího přečinu krádeže.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním ze strany opavských policistů a kriminalistů zjištěno a prokázáno, tak shora uvedený muž nejméně od poloviny června 2022 do poloviny listopadu loňského roku v různých prodejnách na území statutárního města Opavy a v Ostravě zcizoval volně vystavené zboží.

V Ostravě spáchal svou trestnou činnost nejméně v devíti případech, a to v prodejnách s drogistickým zbožím a se sportovním oblečením v prostorách Obchodního centra Fórum Nová Karolína na ulici Jantarové a v Nákupním centru Avion Shopping park na ulici Rudné. Na území města Opavy to bylo nejméně jedenáct krát v obdobných provozovnách v Obchodním domě Breda a Weinstein na ulicích U Fortny a Nákladní, v Obchodním centru Silesia Tesco na ulici Těšínské a v prodejnách na ulicích Hrnčířská a Ostrožná.

Předmětem zájmů jeho krádeží bylo hlavně drogistické zboží a kosmetika (zubní pasty, tužky na oči, řasenky, make-up, ústní vody, žiletky, holicí strojky, krémy po holení, šampóny, tělová mléka a mýdla, laky na vlasy, toaletní vody, deodoranty, spreje, parfémy, bižutérie ve formě náušnic a řetízků), ale také obuv a oblečení (značkové tepláky, kalhoty, mikiny, trička a tenisky), vše v celkové hodnotě téměř 70 tisíc korun. V jednom z případů byl dokonce při krádeži přistižen zaměstnankyní prodejny s drogistickým zbožím v Obchodním domě na ulici U Fortny v Opavě, která se mu snažila odcizené zboží odebrat a zadržet jej, přičemž jí výše jmenovaný muž vytlačil z prodejny až na chodbu nákupního centra, zde do ní prudce strčil a po chvilkovém přetahování o papírovou tašku s odcizenými věcmi jí prodavačce vytrhl z rukou a utekl neznámo kam.

Dále neoprávněně vnikl do řádně neuzamčeného a nezajištěného osobního motorového vozidla tovární značky Audi A6, a to na ulici Nádražní v Ostravě a odcizil dámskou kabelku s různými osobními doklady, se svazky klíčů a s kosmetickými přípravky, vše v hodnotě bezmála 5 tisíc korun.

Tato trestná činnost majetkového charakteru byla objasněna opavskými policisty a kriminalisty v úzké spolupráci s jejich ostravskými kolegy a vše je nadále ve stádiu vyšetřování pro další možné obdobné protiprávní jednání a chování 30letého muže.

Vloupání do rekonstruovaného domu na ulici Staré ve Vítkově

V blíže neuvedené době mezi patnáctou hodinou odpolední 4. ledna a osmou hodinou ranní 5. ledna letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Staré ve Vítkově přečin krádeže tím, že se vloupal do jednoho ze zdejších rekonstruovaných domů, kdy prohledal veškeré vnitřní prostory a odcizil různé druhy pracovního a stavebního nářadí (bourací kladivo značky Hecht, aku hoblík, kotoučovou brusku, reflektorovou svítilnu a přímočarou pilu, vše značky Parkside a dále různé druhy a množství malých a velkých vrtáků a tři aku baterie), čímž poškozenému 35letému místnímu muži vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 14 a půl tisíce korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Vítkově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na vítkovské policejní číslo 974 737 711.

Vloupání do hospodářské budovy a zahradní kůlny v obci Ludgeřovice, část Vrablovec

V přesně neustanovené době od osmnácté hodiny podvečerní 31. prosince loňského roku do deváté hodiny ranní 5. ledna tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal v obci Ludgeřovice, část Vrablovec přečin porušování domovní svobody a přečin krádeže tím, že neoprávněně vstoupil na pozemek jednoho z rodinných domů, kdy se následně po vypáčení dveří vloupal do přilehlé hospodářské budovy a do zahradní kůlny, odkud odcizil různé druhy a množství pracovního a stavebního nářadí (aku šroubovák, aku utahovák,, flexi řezačka, příklepová vrtačka, elektrická pila, vše červené barvy i s aku nabíječkami a značky Millwakue, dále aku šroubovák, aku utahovák, flexi řezačka, příklepová vrtačka i s aku bateriemi černožluté barvy značky Dewalt) a také rybářské pruty a další rybářské náčiní a vybavení značek Daiwa a Mivardi, čímž poškozeným místním manželům vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 224 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

BRUNTÁLSKO:

Během dvou dnů muž z Opavy neoprávněně řídil motorové vozidlo na území Krnova

Okolo třiadvacáté hodiny večerní 5. ledna 2023 policejní autohlídka z krnovského Obvodního oddělení vykonávala dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na ulici Čsl. Armády v Krnově, přičemž stavěla a kontrolovala řidiče dodávkového motorového vozidla tovární značky Renault Trafic, a to 36letého muže z Opavy. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že tento muž má v současné chvíli vysloven status neřidiče, poněvadž má rozhodnutím Městského úřadu v Krnově a Magistrátu města Opavy vysloven roční zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel, a to až do září letošního roku.

Dále bylo zjištěno, že rozhodnutí správní komise porušil již o den dříve, kdy ve večerních hodinách 4. ledna 2023 řídil stejný nákladní automobil tovární značky Renault Trafic po ulicích Ježnická, Čsl. Armády, Revoluční a Říční okruh v Krnově.

Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem a k páchané trestné činnosti a protiprávního jednání a chování bylo výše uvedené motorové vozidlo strážci zákona zajištěno do dalšího rozhodnutí a opatření. Krnovští policisté následně shora jmenovanému 36letému muži ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany krnovských policistů a bruntálských kriminalistů.

NOVOJIČÍNSKO:

Po krádeži elektroinstalace z areálu společnosti ve Studénce skončil muž ve vězení

V těchto dnech policisté ze studeneckého Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 34letému muži z Novojičínska, neboť tento měl v nočních hodinách ze 4. na 5. ledna letošního roku neoprávněně vniknout do areálu jedné ze soukromých společností na ulici Tovární ve Studénce, kde za pomocí kleští přestřihl a následně odcizil přibližně 150 metrů elektrického kabelu. Dále přestřihl a odcizil 100 metrů datového kabelu a vloupal se i do skladu firmy a zde odcizil různé druhy a množství elektroinstalace. Následně vše z areálu odnesl do nedalekého křoví u plynové kotelny, kde pálením dráty zbavil obalového gumované a plastového krytí. Případ objasnili policisté z Obvodního oddělení ve Studénce, a to na základě místní a osobní znalosti prostředí a dané problematiky trestné činnosti. Svým protiprávním jednáním a chováním způsobil 34letý muž celkovou hmotnou škodu na majetku zcela zjevně převyšující finanční částku ve výši 10 tisíc korun. Lustracemi v dostupných evidencích bylo dále prokázáno, že byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Novém Jičíně k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání dvanácti měsíců a vzhledem k tomu, že byl na něj vydán příkaz k okamžitému nástupu do výkonu trestu odnětí svobody, tak jej studénečtí policisté po provedených nutných procesních úkonech eskortovali do ostravské vazební věznice. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Opava 6. ledna 2023

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem