Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 6. dubna 2023

Zprávy z ÚO Opava (2), ÚO Bruntál (3) a ÚO Nový Jičín (3) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Odcizení elektrokola od jednoho z domů na ulici Cihelní v Hlučíně

Mezi desátou a jedenáctou hodinou dopolední 4. dubna letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Cihelní v Hlučíně přečin krádeže tím, že od jednoho z bytových domů odcizil zde odstavené a k okapovému svodu lankovým zámkem uzamčené dámské elektrické jízdní kolo značky Grand zlatočerné barvy s aku baterií, čímž poškozené místní 82leté ženě vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 30 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného jednostopého dopravního prostředku, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Žádost o svědecké informace k dopravní nehodě na parkovišti ulice Rybářské v Opavě

Okolo devatenácté hodiny podvečerní posledního březnového dne letošního roku došlo v prostoru parkoviště před zdejším supermarketem na ulici Rybářské v Opavě ke kolizní situaci v dopravě mezi osobním motorovým vozidlem a chodkyní.

Jak bylo dosavadním prošetřování zjištěno a prokázáno, tak ve výše uvedené době 31. března 2023 procházela 42letá žena z Opavy okolo zaparkovaných automobilů na parkovišti Penny Marketu na ulici Rybářské v Opavě, přičemž v té chvíli prováděla couvání blíže neupřesněná žena s přesně neustanoveným osobním motorovým vozidlem a došlo ke střetu zadní části automobilu s tělem chodkyně. Ta po nárazu upadla na zem, řidička z vozu vystoupila, pomohla sražené ženě zvednout se a po dohodě, že jí nic nebolí a nemá žádné zranění, nasedla zpět do auta a odejela neznámo kam. Vzhledem k tomu, že po příchodu do místa bydliště začala 42letá žena pociťovat bolesti nohy a zad, nechala se preventivně lékařsky vyšetřit a ošetřit v opavské Slezské nemocnici. Pro řádné zadokumentování spisového materiálu je nutné ustanovit v této chvíli neznámou řidičku blíže neupřesněného automobilu (pravděpodobně tovární značky Škoda Octavia červené barvy), která by se mohla a měla vyjádřit k celému průběhu nehodového děje, tak jako i případní další přímí svědci této události. Tyto záležitosti žádá policejní inspektor Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě nprap. Petr Bělák a lze jej, prosím, kdykoli telefonicky kontaktovat na opavské policejní číslo 974 737 581 případně na mobilní telefon opavských dopravních policistů 735 788 950.

BRUNTÁLSKO:

Objasnění krádeže pánské tašky z nákupního vozíku v krnovském supermarketu

V těchto dnech policisté z krnovského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže a ze spáchání přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku 40letému muži z Bruntálska, neboť na podkladě všech doposud zjištěných a prokázaných skutečností je zcela zřejmé, že výše jmenovaný muž měl pár minut před čtrnáctou hodinou odpolední 3. dubna tohoto roku v prodejních prostorách jednoho ze supermarketů na ulici Revoluční v Krnově využít chvilkové nepozornosti 75letého muže z Bruntálska a z nákupního vozíku mu měl odcizit volně odloženou pánskou kabelku. V ní se nacházely nejen osobní doklady poškozeného muže, ale také jeho platební karta, zbrojní průkaz a finanční prostředky na hotovosti, vše v celkové hodnotě přes 3 tisíce korun. Lustracemi v dostupných evidencích bylo rovněž prokázáno, že 40letý muž byl již v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Bruntále pro majetkovou trestnou činnost, přičemž mu byl uložen podmíněný trest odnětí svobody s trestem obecně prospěšných prací o výměře 220 hodin, které doposud neodpracoval. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany krnovských policistů a bruntálských kriminalistů.

Silniční kontrola prokázala silně podnapilého řidiče osobního automobilu v Bruntále

Pár minut po půlnoci 5. dubna 2023 službu konající policejní autohlídka z bruntálského Obvodního oddělení prováděla dohled na bezpečnost a plynulost silničního provozu na ulici Jesenické v Bruntále, přičemž stavěla řidiče osobního motorového vozidla, a to místního 36letého muže. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo zjištěno, že řídí automobil po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 1,5 promile alkoholu v dechu. Lustracemi v dostupných evidencích bylo rovněž prokázáno, že výše uvedený 36letý řidič má v současné době vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel až do září roku 2024. Celá záležitost je nyní v intenzivním prověřování ze strany bruntálských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Žádost o svědecké informace k pádu jedoucí cyklistky v obci Oborná na Bruntálsku

Pár minut po čtrnácté hodině odpolední 1. dubna 2023 jela 60letá žena z Bruntálu na svém elektrickém jízdním kole v obci Oborná, a to ve směru od Bruntálu k obci Nové Heřminovy, přičemž u jednoho ze zdejších rodinných domů z dosud přesně nezjištěných příčin a z neznámých důvodů upadla na zem. Při tomto jí bylo způsobeno zranění s nutností převozu sanitním vozidlem do bruntálského nemocničního zařízení a následně byla transportována helikoptérou k lékařskému vyšetření a k ošetření do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Celá záležitost je nadále intenzivně prošetřována policejním inspektorem Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě prap. Pavlem Drdou a tento žádá širokou veřejnost o jakékoli kladné a pozitivní informace k průběhu nehodového děje výše zmíněné cyklistky. Tyto poznatky lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 251.

NOVOJIČÍNSKO:

Žádost o svědecké informace k dopravní nehodě osobního auta s chodcem v Kopřivnici

Dvacet minut po šesté hodině ranní 3. dubna 2023 řídil 43letý muž z Novojičínska osobní motorové vozidlo tovární značky Ford Focus po ulici Pod Morávií v Kopřivnici, přičemž od jednoho z domů couval do prostoru místní křižovatky tvaru T. Při tomto s největší pravděpodobností přehlédl v té chvíli zde jdoucí osobu seniorského věku a do této narazil levou zadní části automobilu. Po střetu z vozu vystoupil a dotazoval se, zda tato osoba neutrpěla nějaké zranění a nabídl se, že přivolá osádku sanitního vozidla s lékařem. Neznámá osoba však uvedla, že žádné zranění nemá, neustále pokračovala v chůzi a z místa dopravní nehody odešla neznámo kam. Vzhledem k tomu, že výše uvedený 43letý muž následně celou shora popsanou kolizní situaci v dopravě osobně oznámil na Obvodní oddělení v Kopřivnici, zabývají se nyní tímto policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně. Pro řádné zadokumentování spisového materiálu je zapotřebí ustanovit doposud blíže neustanovenou osobu seniorského věku (s největší pravděpodobností se jedná o ženu), která by se mohla a měla vyjádřit k průběhu nehodového děje. Vítány jsou zároveň i informace případných dalších přímých svědků této události, a to na novojičínské policejní číslo 974 735 251. Za tyto kladné a podnětné poznatky a skutečnosti děkuje policejní inspektor nprap. Petr Smékal.

Vloupání do příborského prodejního stánku

V blíže neustanovené době mezi devátou hodinou dopolední 1. dubna a třetí hodinou ranní 3. dubna letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal poblíž ulice Frenštátské v Příboře přečin krádeže tím, že se po vypáčení vstupních dveří vloupal do zdejšího prodejního stánku, který prohledal a následně odcizil nejméně sto krabiček cigaret a tabákových výrobků různých značek a druhů a dále krabici pendrekových bonbónů, čímž poškozené právnické osobě z Novojičínska vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 14 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Příboře a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného zboží, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na příborské policejní číslo 974 735 751.

Úmyslné poškozené osobního automobilu ve Frenštátě pod Radhoštěm

V těchto dnech policisté z frenštátského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci 52leté ženě z Novojičínska, neboť tato na podkladě všech doposud zjištěných a prokázaných skutečností měla patnáct minut po dvacáté hodině večerní 3. dubna tohoto roku úmyslně poškodit zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Superb. Toto protiprávní jednání a chování majetkového charakteru se stalo naproti jednoho z domů na ulici Nádražní ve Frenštátě pod Radhoštěm a různými rýhami do laku celé levé části karosérie automobilu byla poškozenému 28letému místnímu muži způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 10 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany frenštátských policistů a novojičínských kriminalistů.

Opava 6. dubna 2023

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem