Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 6. dubna 2022

Zprávy z ÚO Opava (3), ÚO Bruntál (3) a ÚO Nový Jičín (3) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Krádež finančních prostředků ze šuplíku barového pultu v jedné z opavských heren

Pár minut před dvacátou hodinou večerní 2. dubna letošního roku doposud neznámý pachatel využil v místní herně na ulici U Jaktařské brány v centru statutárního města Opavy chvilkové nepozornosti obsluhy tohoto kasina, vstoupil za bar a z neuzamčené zásuvky pultu odcizil finanční prostředky na hotovosti. Poškozené opavské právnické osobě tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 13 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených financí lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Silniční kontrola prokázala silně podnapilého řidiče osobního automobilu ve Vítkově

Okolo šestnácté hodiny odpolední 3. dubna 2022 policejní autohlídka z vítkovského Obvodního oddělení prováděla dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na ulici Dělnické ve Vítkově, kdy stavěla a kontrolovala řidiče projíždějícího osobního motorového vozidla tovární značky Suzuki Swift, a to 50letého místního muže. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že tento muž řídí automobil po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami bezmála 2,9 promile alkoholu v dechu. Výše uvedený muž s naměřenými hodnotami souhlasil, na místě mu zakročující policisté zadrželi jeho řidičský průkaz, zakázali mu řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření a již nyní je důvodně podezřelý z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany vítkovských policistů a opavských kriminalistů.

Objasnění případu krádeže pracovního nářadí v hlučínské prodejně

V těchto dnech komisařka Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájila trestní stíhání 44letého muže z Havířova, okres Karviná ze spáchání přečinu krádeže. Podle všech doposud získaných informací a rovněž celkovým prošetřováním a následným prověřováním bylo zjištěno, že výše uvedený obviněný muž chvíli po desáté hodině dopolední 3. března letošního roku využil v prodejně s pracovním nářadím na ulici Markvartovické v Hlučíně chvilkové nepozornosti zdejších zaměstnanců a z volně přístupného regálu odcizil vystavenou aku pilu v celkové hodnotě přes 6 a půl tisíce korun. Lustracemi v dostupných evidencích bylo také prokázáno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl pro obdobnou trestnou činnost majetkového charakteru v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Břeclavi k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, který vykonal v květnu roku 2020. Celá záležitost je nadále ve vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

BRUNTÁLSKO:

Odcizení slepic a kohouta z kurníku v zahrádkářské osadě v Leskovci nad Moravicí

V blíže neustanovené době mezi dvaadvacátou hodinou večerní 2. dubna a osmnáctou hodinou podvečerní 3. dubna tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal v místní zahrádkářské kolonii v obci Leskovec nad Moravicí přečin krádeže tím, že vstoupil na zahradní pozemek poškozené 23leté ženy z Bruntálska a po násilném vniknutí do jejího uzamčeného kurníku odcizil dvě slepice a jednoho kohouta, vše v hodnotě téměř 2 tisíce korun. Tímto protiprávním jednáním majetkového charakteru se nyní zabývají policisté z Obvodního oddělení v Bruntále a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného domácího zvířectva, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 651.

Případ fyzického napadení v bruntálské provozovně bowlingu zná pachatele

V těchto dnech policisté z bruntálského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu výtržnictví 32letému místnímu muži, neboť tento podle všech doposud zjištěných skutečností okolo půlnoci z 2. na 3. dubna letošního roku ve vnitřních prostorách bowling centra na ulici Náměstí 1. máje v Bruntále slovně a poté i fyzicky napadl dva muže ve věku 29 a 42 let z Bruntálu. Prvního z poškozených mužů několikráte udeřil dlaněmi do hrudníku a staršího z mužů nejméně třikrát udeřil do oblasti zátylku. Tohoto muže udeřil i do žeber, a to židlí, kterou uchopil do rukou a hodil po něm. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celá tato událost se stala na místě veřejnosti přístupném a za účasti více osob. Lustracemi v dostupných evidencích bylo dále prokázáno, že se u 32letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán pro obdobné protiprávní jednání a chování rozsudkem Okresního soudu v Bruntále, a to pro trestné činy výtržnictví a nebezpečného vyhrožování. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany bruntálských policistů a kriminalistů.

Silniční kontroly prokázaly řidiče motorových vozidel bez řidičského oprávnění

Pět minut před dvanáctou hodinou polední 2. dubna 2022 policejní autohlídka z krnovského Obvodního oddělení stavěla na ulici Náměstí Minoritů v Krnově v rámci běžné silniční kontroly řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Dacia Logan, a to 52letého muže z Bruntálska. Provedeným následným odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že tento muž řídil automobil pod vlivem alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 1,9 promile alkoholu v dechu. Lustracemi v dostupných evidencích bylo rovněž prokázáno, že má v současné chvíli vysloven status neřidiče, poněvadž v nedávné době pozbyl svůj řidičský průkaz s příslušným řidičským oprávněním. Výše uvedený 52letý muž s naměřenými hodnotami alkoholu v dechu plně souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu zakročující policisté zakázali řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a již nyní je důvodně podezřelý z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a také je důvodně podezřelý z naplnění skutkové podstaty přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Službu konající policejní autohlídka z krnovského Obvodního oddělení prováděla patnáct minut po čtrnácté hodině odpolední 4. dubna 2022 dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na ulici Revoluční v Krnově, kdy stavěla a kontrolovala 32letého místního muže jako řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia. Orientační dechová zkouška u něj vyzněla negativně, pozitivní však byl následný test na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle, a to na návykové látky amfetamin/metamfetamin. Na výzvu se tento muž podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve), na místě mu zakročující policisté zakázali řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření a důslednou lustrací v dostupných evidencích bylo také prokázáno, že výše jmenovaný 32letý muž nevlastní řidičský průkaz a není držitelem žádného řidičského oprávnění.

Dvacet minut po dvacáté hodině večerní 5. dubna 2022 policejní autohlídka z bruntálského Obvodního oddělení stavěla a kontrolovala na ulici Rýmařovské v Bruntále řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Opel Omega, a to 37letého muže z Děčínska. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že tento muž není držitelem řidičského oprávnění pro příslušnou podskupinu motorových vozidel a nikdy nebyl vlastníkem řidičského průkazu. Dále bylo zjištěno, že již v minulosti měl vysloveny tři platné zákazy řízení pro své obdobné protiprávní jednání a chování. Výše uvedený 37letý muž je tak důvodně podezřelý z naplnění skutkové podstaty přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Všechny tři výše uvedené případy jsou tak nadále v intenzivním prošetřování a v prověřování ze strany policistů a kriminalistů z Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.  

NOVOJIČÍNSKO:

Vloupání do automobilu u areálu arboreta v obci Štramberk

V přesně neustanovené době mezi šestnáctou a sedmnáctou hodinou odpolední 3. dubna tohoto roku doposud neznámá osoba spáchala na parkovišti u areálu botanické zahrady - arboreta ve Štramberku přečin krádeže, přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a přečin poškození cizí věci tím, že se po rozbití skleněné výplně okna dveří spolujezdce se škodou ve výši 7 tisíc korun vloupala do zde zapakovaného motorového vozidla tovární značky Mercedes Benz Vito, ze kterého odcizila peněženku s pouhou finanční hotovostí 7 korun, s různými osobními doklady a s platebními kartami, vše ke škodě 36letého muže z Novojičínska a soukromé společnosti z Ostravy. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Kopřivnici a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizené peněženky, dokladů a platebních karet, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kopřivnické policejní číslo 974 735 731.

Krádež zboží v novojičínském supermarketu má na svědomí místní recidivista

Policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně v těchto dnech zahájili úkony trestního řízení směřující k řádnému prověření a k objasnění všech skutečností nasvědčujících spáchání přečinu krádeže, ze kterého je důvodně podezřelý 28letý muž z Novojičínska. Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak shora uvedený muž měl pár minut po devatenácté hodině podvečerní 3. dubna letošního roku odcizit v supermarketu Obchodního centra na ulici Přemyslovců v Novém Jičíně zboží v hodnotě 45 korun. V prostoru prodejní plochy si do kapsy svého oděvu uschoval tak zvaný jelení lůj na rty, u pokladní pouze zaplatil dvě plechovky piva a bez úhrady drogistického zboží prošel přes pokladní zónu. Za ní byl zadržen všímavým pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byl předán přivolané službu konající policejní autohlídce. Lustracemi v dostupných evidencích bylo zakročujícími policisty prokázáno, že se u 28letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudky Okresního soudu v Novém Jičíně a Krajského soudu v Ostravě k podmíněnému trestu odnětí svobody se zkušební dobou do března roku 2023, a to pro obdobnou trestnou činnost majetkového charakteru. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Dva případy podnapilých řidičů motorových vozidel na Novojičínsku

Policisté z fulneckého Obvodního oddělení v rámci běžného výkonu služby a dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu stavěli a kontrolovali v průběhu dne 4. dubna 2022 dva řidiče motorových vozidel, u kterých bylo následným odborným měřením dechovými zkouškami zjištěno, že automobily řídí po předchozím požití alkoholických nápojů.

Deset minut po sedmé hodině ranní na ulici Bílovecké ve Fulneku tak zastavili 55letého muže z Novojičínska jako řidiče osobního motorového vozidla, přičemž shora uvedené odborné měření u něj prokázalo hodnoty bezmála 1,8 promile alkoholu v dechu.

Třicet minut po jedenácté hodině dopolední pak řídil po ulici Masarykové ve Fulneku 41letý místní muž osobní motorové vozidlo tovární značky BMW, ač byl rovněž v silně podnapilém stavu, kdy mu byly naměřeny hodnoty přes 2,5 promile alkoholu v dechu.

Oba výše uvedení muži předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznali, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádali, na místě jim zakročující policisté zadrželi jejich řidičské průkazy a zakázali jim řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření a již nyní jsou důvodně podezřelí z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Vše je nadále v intenzivním prověřování ze strany fulneckých policistů a novojičínských kriminalistů.

Opava 6. dubna 2022

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem