Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 5. ledna 2023

Zprávy z ÚO Opava (4), ÚO Bruntál (1) a ÚO Nový Jičín (3) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Žádost o svědecké informace k dopravní nehodě na ulici Gudrichové v Opavě

V těchto dnech policejní inspektor Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě prap. Mgr. Tomáš Ryba nadále intenzivně prošetřuje a prověřuje případ kolizní situace v dopravě, ke které došlo přibližně třicet minut po osmnácté hodině podvečerní 21. prosince 2022 na ulici Gudrichové v Opavě. V té chvíli doposud přesně nezjištěný řidič řídil blíže neustanovené motorové vozidlo po ulici Gudrichové v Opavě, a to ve směru od ulice Ztracené k ulici Úvoz, přičemž při průjezdu zdejší levotočivou zatáčkou dostal smyk a přední části automobilu narazil do zde jdoucí 58leté místní ženy. Po nárazu neznámý řidič z místa dopravní nehody odejel neznámo kam a chodkyně následujícího dne vyhledala lékařské vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici. Pro řádné zadokumentování spisového materiálu je zapotřebí zjistit celkový průběh nehodového děje, jakož i osobu řidiče a další důležité informace, které by vedly k objasnění věci. Jakékoli kladné a pozitivní informace lze, prosím, telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 581 případně kdykoli na mobilní číslo dopravních policistů 735 788 950.

Krádež motorové nafty z nákladního automobilu v obci Chuchelná

V blíže nezjištěné době mezi desátou hodinou dopolední 2. ledna a osmou hodinou ranní 3. ledna 2023 doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Hraniční v obci Chuchelná přečin krádeže tím, že po násilném vypáčení víčka palivové nádrže odčerpal a takto odcizil ze zde zaparkovaného nákladního motorového vozidla tovární značky Daf celkem 160 litrů motorové nafty, čímž poškozené právnické osobě z Ostravy vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 6 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Kravařích a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených pohonných hmot, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kravařské policejní číslo 974 737 721.

Poškození brány a elektroinstalace obory Jelenice na katastru obce Březová

Policisté z Obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí se na základě učiněného oznámení v těchto dnech intenzivně zabývají případem úmyslného poškození objektu lesní obory zvané Jelenice, a to na katastru obce Březová. Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak dosud neznámá osoba v době mezi devatenáctou a dvacátou hodinou večerní 30. prosince 2022 úmyslně poškodil sloupy a elektroinstalaci brány obory Jelenice, kdy do všech tří nosných dřevěných sloupů brány vyvrtal tři desítky děr, tyto následně naplnil hořlavou tekutinou a zapálil. Dále na několika místech obory úmyslně přerušil elektroinstalaci, zničil foto past a poškodil několik kamer, wifi anténu a další elektro součástky, čímž poškozené právnické osobě z Opavy vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 100 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly k objasnění tohoto přečinu poškození cizí věci a k zjištění důvodů a příčin protiprávního jednání doposud neznámého pachatele či pachatelů, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hradecké policejní číslo 974 737 731 případně kdykoli na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Objasnění úmyslného poškozování osobních automobilů v Opavě

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci 19letému místnímu muži, neboť tento pár minut po půlnoci 1. ledna 2023 na území statutárního města Opavy úmyslně poškozoval motorová vozidla. Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak výše uvedený podezřelý muž měl v prvních minutách nového roku 2023 na ulici Příčné v Opavě vylézt na kapotu a střechu zde odstaveného osobního motorového vozidla tovární značky Opel Insignia, přičemž na střeše automobilu několikráte vyskočil do vzduchu a po jeho dopadech vznikly v karosérii vozu promáčkliny a dále úmyslně poškrábal laky předních kapot vedle zaparkovaných osobních motorových vozidel továrních značek Citroën C4 Picasso a Hyundai i30. Také úmyslně poškodil poštovní schránku a vstupní branku na pozemek jednoho ze zdejších rodinných domů, čímž poškozeným fyzickým i právnickým osobám vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši převyšující finanční částku 55 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v gesci policistů a kriminalistů Územního odboru Policie České republiky v Opavě.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehoda cyklistky ve Vrbně pod Pradědem

Chvíli po čtrnácté hodině odpolední 3. ledna 2023 jela 30 letá žena z Bruntálska na svém jízdním kole ve Vrbně pod Pradědem, kdy v prostoru křižovatky ulic Husova a Nádražní jí nedal přednost v jízdě 32letý místní muž. Ten řídil dodávkové motorové vozidlo tovární značky VW Caddy a v předmětné křižovatce cyklistce bezprostředně vjel do jízdní dráhy, a to při odbočování vlevo. Na vzniklou kolizní situaci v dopravě žena okamžitě zareagovala prudkým bržděním, při tomto však upadla na vozovku. Ke střetu mezi automobilem, jízdním kolem a tělem cyklistky nedošlo. Při pádu utrpěla žena zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v bruntálské Podhorské nemocnici. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechové zkoušky u řidiče i cyklistky vyzněly negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na několik stovek korun. Celou záležitostí se nadále intenzivně zabývají policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

NOVOJIČÍNSKO:

Žádost o svědecké informace k dopravní nehodě automobilu a motocyklu v Novém Jičíně

Na konci uplynulého roku policisté ze Skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně zahájili úkony trestního řízení ve věci řádného objasnění všech skutečností nasvědčujících tomu, že pětadvacet minut po patnácté hodině odpolední 24. září 2022 mohlo dojít na silnici číslo I/57 na katastru města Nového Jičína k naplnění skutkové podstaty přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti.

V té chvíli totiž 42letý muž řídil osobní motorové vozidlo tovární značky Toyota a v jednom z místních kruhových objezdů (kruhový objezd číslo 3 - ulice Sokolovská a Msgr. Šrámka) s největší pravděpodobností plně nerespektoval dopravní značku „dej přednost v jízdě“, vjel do křižovatky a nedal tak přednost zde projíždějícímu motocyklu tovární značky Honda, který řídil 47letý muž. Došlo tak ke střetu automobilu s jednostopým motorovým vozidlem a k pádu motocyklisty na zem. Při tomto utrpěl 47letý muž zranění s nutností lékařského vyšetření a ošetření. Pro řádné zadokumentování spisového materiálu je velmi nutné i nadále dalšími svědeckými výpověďmi zjistit průběh nehodového děje. Jakékoli další kladné a pozitivní informace žádá policejní inspektor Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně nprap. Jan Vavroš (telefonní číslo 974 735 580 nebo 974 735 256).

Objasnění vloupání do prodejny v obci Jerlochovice

V těchto dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně zahájil trestní stíhání 28leté ženy z Ostravy a 35letého muže z Ostravy jako obviněné z přečinu krádeže a z přečinu poškození cizí věci, spáchaných ve formě spolupachatelství, kterých se dopustili tím, že se okolo páté hodiny ranní prvního lednového dne letošního roku vloupali do prodejny potravin v obci Fulnek, část Jerlochovice. Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno a prokázáno, tak výše uvedený muž nalezeným kamenem rozbil skleněnou výplň okna provozovny, následně vstoupil do prodejních prostor a odcizil různé druhy a množství cigaret, tabákových výrobků, cukrovinek, alkoholických nápojů, drogistického a kosmetického zboží a masné chlazené produkty, čímž tímto trestným činem majetkového charakteru způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši přes 70 tisíc korun. Po celou dobu tohoto protiprávního jednání a chování shora uvedená 28letá žena stála poblíž prodejny a v jejím bezprostředním okolí, kontrolovala a hlídala vzniklou situaci, například zda na místo činu nepřijíždí policisté, pracovníci bezpečnostní ochranné služby či zde nepřicházejí jiné osoby a případní svědci.

Lustracemi v dostupných evidencích bylo dále zjištěno, že výše jmenovaný 35letý muž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Ostravě pro přečin krádeže k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce čtrnácti měsíců, se zkušební dobou až do května roku 2023. Celá záležitost je nadále ve stádiu vyšetřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Opětovná žádost o svědecké informace nutné pro zadokumentování spisového materiálu

V odpoledních hodinách 29. listopadu 2022 se osobně dostavila do budovy Obvodního oddělení Policie České republiky v Novém Jičíně 60letá žena z Novojičínska a uvedla, že v době mezi 13:50 hodin a 14:30 hodin téhož dne, tedy 29. listopadu uvedeného roku, na blíže neupřesněném místě od bankomatu Komerční banky na ulici 5. května, přes Masarykovo náměstí a ulici Žerotínovou až k budově Domova Duha na ulici Bezručové v Novém Jičíně a za přesně nezjištěných příčin vytratila finanční prostředky na hotovosti ve výši 38 tisíc korun. Jak bylo zjištěno, tak žena si po výběru peněz z bankomatu tyto chtěla uschovat do vnitřní kapsy svého kabátu, jenže tato kapsa byla pouze dekorativní a měla díru, což poškozená netušila.

Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem policisté z novojičínského Obvodního oddělení žádají nálezce ztracené finanční hotovosti, aby se dostavil osobně na jejich policejní služebnu (nprap. Petra Škapurová), telefonicky se ozval na novojičínské policejní číslo 974 735 651 případně kdykoli na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158. Policisté za toto svědectví děkují, poněvadž tato skutečnost je velmi důležitá pro řádné zadokumentování spisového materiálu. Policisté i poškozená žena zároveň děkují i svědomitému nálezci finančních prostředků.

Opava 5. ledna 2023

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem