Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 5. ledna 2022

Zprávy z ÚO Opava (3), ÚO Bruntál (2) a ÚO Nový Jičín (1) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Objasnění několika případů krádeží bižutérie v prodejně opavského nákupního centra

V těchto dnech policisté z Územního odboru Policie České republiky objasnili několik případů krádeží bižutérie v jedné z prodejen v prostorách Obchodního centra na ulici U Fortny v Opavě, ke kterým došlo v rozmezí od 20. prosince loňského roku do 2. ledna letošního roku. Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním prokázáno, tak jistý 46letý muž z Opavska ve výše uvedené době nejméně v 7 případech vstoupil do prodejny s bižutérií a z prodejní plochy, vždy v nestřeženém okamžiku, odcizil volně vystavené zboží (kovové řetízky stříbrné barvy s kovovými přívěšky stříbrné barvy a kovové prsteny stříbrné barvy ve tvarech kruhů, obdélníků, oválů a čtverců s vyobrazením orlů a lebek) v celkové hodnotě bezmála 10 tisíc korun. Vzhledem k tomu, že byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě pro přečin krádeže, jedná se u něj o recidivu.

Celá záležitost je nadále v gesci opavských policistů a kriminalistů a zjišťuje se, zda shora jmenovaný 46letý muž se nedopustil i jiné obdobné trestné činnosti majetkového charakteru.

Dopravní nehoda silně podnapilé řidičky osobního automobilu v Opavě

Patnáct minut po jedné hodině ranní 4. ledna 2022 řídila po ulici Na Štěpnici v obci Opava, část Suché Lazce 24letá žena z Opavy osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia. Při otáčení na uvedené silnici však nezvládla řízení a zadní části svého automobilu narazila do zadní části při pravém okraji komunikace zaparkovaného osobního automobilu tovární značky Škoda Octavia. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 20 tisíc korun. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že shora uvedená řidička řídila vůz po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy jí byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 2,5 promile alkoholu v dechu. Výše jmenovaná žena s naměřenými hodnotami souhlasila, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádala, na místě jí policisté zadrželi řidičský průkaz, bylo jí zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a již nyní je důvodně podezřelá z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykových látek. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě a také opavskými kriminalisty.

Úmyslné poškození osmi automobilů na ulici Otické v Opavě mají na svědomí dva muži

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu výtržnictví a podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci dvěma mužům, a to 20letému muži z Bruntálska a 22letému muži z Opavy. Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak oba shora uvedení muži chvíli před dvaadvacátou hodinou večerní 3. ledna letošního roku v podnapilém stavu bezdůvodně poškodili na ulici Otické v Opavě zde zaparkovaná a odstavená motorová vozidla. Svým protiprávním jednáním a chováním poničili zpětná zrcátka na automobilech továrních značek Ford Fiesta, Opel Corsa, VW Caddy, VW Bora, Ford Focus, Citroën C4, Seat Ibiza a Opel Astra, čímž poškozeným fyzickým i právnickým osobám způsobili celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši nejméně 16 tisíc korun. Celou záležitostí se nadále intenzivně zabývají opavští policisté a kriminalisté.

BRUNTÁLSKO:

Vloupání do dvou garáží v zemědělském objektu v obci Hlinka

V blíže neustanovené době mezi jedenáctou hodinou dopolední 29. prosince loňského roku a osmou hodinou ranní 3. ledna letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v obci Hlinka přečin krádeže tím, že neoprávněně vstoupil do areálu zdejšího zemědělského družstva, kde se po násilném vypáčení a poškození skleněných výplní oken vloupal do dvou zdejších garáží. Z nich následně odcizil nejméně 150 kusů hliníkových plechů o rozměrech 200 x 50 cm a dále tři hliníkové disky 15“ s pneumatikami značky Michelin Energy o rozměrech 185/65 R15 a hydraulický zvedák červené barvy, čímž byla poškozené právnické i fyzické osobě způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 19 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Městě Albrechticích a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na albrechtické policejní číslo 974 731 771.

Objasnění vloupání do supermarketu na ulici Revoluční v Krnově

V těchto dnech komisařka Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Bruntále zahájila úkony trestního řízení ve věci provinění z přečinu krádeže a ve věci provinění z přečinu poškození cizí věci, ze kterých je důvodně podezřelý jistý 15letý mladík z Bruntálska tím, že se okolo páté hodiny ranní 1. ledna 2022 vloupal do objektu supermarketu na ulici Revoluční v Krnově. Jak bylo dosavadním prošetřováním a prověřováním zjištěno, tak shora uvedená nezletilá osoba po vypáčení vstupních prosklených posuvných dveří vnikla do prodejních prostor dané provozovny, kde vypáčila box na tabákové výrobky a odtud odcizila různé druhy a množství cigaret a z prostoru pokladen také dva oplatky, vše v celkové hodnotě nejméně 28 tisíc korun, přičemž zboží dala do nalezené igelitové tašky. Škoda na zařízení prodejny byla poškozenou organizací vyčíslena na finanční částku přes 5 tisíc korun.

Bezprostředně po výše uvedeném protiprávním jednání majetkového charakteru byl shora uvedený mladík zadržen na místě službu konající policejní autohlídkou z krnovského Obvodního oddělení, odcizené zboží u něj bylo nalezeno a zajištěno a vzhledem k tomu, že orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu bezmála 0,8 promile alkoholu v dechu, byl převezen policisty k lékařskému vyšetření a ošetření do nemocničního zařízení v Krnově. Poté byl eskortován a umístěn do policejní cely k dalším nutným procesním úkonům.

Lustracemi v dostupných evidencích bylo následně prokázáno, že se u mladistvého chlapce jedná o recidivu, kdy na podzim loňského roku jej Okresní soud v Bruntále odsoudil pro provinění zločinu loupeže k podmíněnému trestu odnětí svobody v trvání jednoho roku a šesti měsíců, se zkušební dobou po dobu dvou let. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany policistů a kriminalistů Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

NOVOJIČÍNSKO:

Objasnění krádeže mobilního telefonu ve vestibulu novojičínského vlakového nádraží

V těchto dnech policisté z novojičínského Obvodního oddělení objasnili případ odcizeného mobilního telefonu, ke kterému došlo v dopoledních hodinách 14. prosince 2021 ve vestibulu vlakového nádraží na ulici K. Schwarze v Novém Jičíně. V té době tehdy neznámá osoba využila chvilkové nepozornosti 45leté ženy z Novojičínska a ze zde instalované lavičky jí odcizila volně odložený telefonní přístroj značky Xiaomi s příslušenstvím v celkové hodnotě bezmála 5 tisíc korun. Jako pachatel byl na základě intenzivního prošetřování nyní ustanoven místní 42letý muž, který se ke svému protiprávnímu jednání majetkového charakteru plně doznal, kdy lustracemi v dostupných evidencích bylo dále prokázáno, že se u něj jedná o recidivu. V posledních třech letech byl totiž pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Novém Jičíně pro obdobný přečin krádeže k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání šesti měsíců, který vykonal v polovině roku 2020. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů pro možnou další obdobnou trestnou činnost shora uvedeného recidivisty.

Opava 5. ledna 2022

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem