Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 5. května 2021

Zprávy z ÚO Opava (3), z ÚO Bruntál (3) a z ÚO Nový Jičín (2) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Žádost o svědecké informace k dopravní nehodě u obce Větřkovice na Opavsku

Okolo třinácté hodiny odpolední 1. května 2021 řídila doposud neznámá osoba blíže neustanovené motorové vozidlo po silnici vedoucí ve směru od obce Nové Vrbno na obec Větřkovice, přičemž s největší pravděpodobností nejela při pravém okraji komunikace a míjela se s protijedoucím osobním motorovým vozidlem tovární značky Opel, které řídil 43letý muž z Opavy.

Aby tento muž zabránil údajnému střetu mezi automobily, strhl podle svých slov řízení svého vozu doprava, vyjel mimo vozovku do pravého silničního příkopu a zde narazil do náletových dřevin. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 40 tisíc korun. Orientační dechová zkouška vyzněla u shora uvedeného 43letého muže negativně. Pro řádné zadokumentování tohoto spisového materiálu je velmi nutný výslech doposud neznámého řidiče neznámého automobilu, který se se svým svědectvím může kdykoli telefonicky obrátit na opavské policejní číslo 974 737 581, policejnímu inspektorovi prap. Aleši Solnickému na telefonu 974 737 572 případně na mobilní telefon opavských dopravních policistů 735 788 950 nebo na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158. Na tyto telefonní čísla policisté přijmou i jakékoli další svědecké informace a poznatky k uvedené kolizní situaci v dopravě. V dané záležitosti je nutné podotknout, že neznámé vozidlo by mohlo být údajně větší osobní motorové vozidlo tovární značky Nissan zelené barvy (pravděpodobně SUV) s přívěsným vozíkem, na kterém bylo v době kolizní situace v dopravě uloženo dřevo.

Krádež zboží v opavské drogérii má na svědomí recidivista

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 29letému muži z Opavska, neboť tento v odpoledních hodinách druhého květnového dne letošního roku odcizil v prodejně drogérie v objektu Obchodního centra na ulici U Fortny v Opavě volně vystavené zboží v celkové hodnotě bezmála 1.800 korun. Jak bylo doposud prokázáno, tak shora uvedený muž si nejprve v odpoledních hodinách druhého květnového dne letošního roku uschoval pod své oblečení dva kusy pánských parfémů, se kterými bez úhrady prošel přes pokladní zónu a následujícího dne, tedy 3. května 2021, chvíli po deváté hodině dopolední na stejném místě a stejným způsobem odcizil další volně vystavený pánský parfém. Lustracemi v dostupných evidencích bylo rovněž zjištěno, že se u 29letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán okresními soudy v Opavě a v Mladé Boleslavi k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce sedmi měsíců, který vykonal na podzim loňského roku. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů, přičemž se zjišťuje jeho případná další obdobná trestná činnost majetkového charakteru.

Recidivista zcizoval různé zboží ve vítkovském supermarketu

V těchto dnech policisté z vítkovského Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, ze kterého je důvodně podezřelý 20letý místní muž, neboť měl minimálně v pěti případech odcizit volně vystavené zboží v supermarketu na ulici Opavské ve Vítkově.

Jak bylo dosavadními procesními úkony zjištěno, tak například v podvečerních hodinách 29. března 2021 odcizil v prodejních prostorách shora uvedeného supermarketu zboží v celkové hodnotě téměř jednoho tisíce korun. Různé druhy a množství cukrovinek (čokolády a oplatky) si uschoval pod svůj oděv a bez úhrady následně prošel přes pokladní zónu ven z prodejny.

V podvečerních hodinách 30. března na stejném místě a stejným způsobem odcizil další volně vystavené obdobné cukrovinky v hodnotě přes 600 korun.

V dopoledních hodinách 6. dubna letošního roku odcizil další čokolády, oplatky a cukrovinky v hodnotě jednoho a půl tisíce korun.

Stejného protiprávního jednání se dopustil i v pozdních odpoledních hodinách téhož dne, kdy odcizil bonbóny v ceně 60 korun.

Poslední prokázaný případ se stal v podvečerních hodinách 16. dubna 2021, kdy z prodejních prostor supermarketu na ulici Opavské ve Vítkově odcizil dvě láhve alkoholu v hodnotě 840 korun.

Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u 20letého muže z Vítkova jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán trestním příkazem Okresního soudu v Opavě mimo jiné pro přečin krádeže, a to k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu osmi měsíců, se zkušební dobou do října 2021. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany vítkovských policistů a opavských kriminalistů pro důvodné podezření z jeho dalšího obdobného protiprávního jednání majetkového charakteru.

BRUNTÁLSKO:

Žádost o svědecké informace k dopravní nehodě v Krnově

Pětatřicet minut po desáté hodině dopolední 12. dubna 2021 došlo v prostoru tříramenné křižovatky ulic Bruntálská (silnice číslo I/45 - hlavní silnice) a Partyzánů (silnice číslo III/45820 - vedlejší silnice) v Krnově k havárii 68leté místní ženy, jedoucí na svém jízdním kole značky Maxbike. Podle všech doposud zjištěných skutečností cyklistka jela po ulici Bruntálské v Krnově přímým směrem do centra města, přičemž jí do jízdní dráhy mělo vjet z vedlejší ulice Partyzánů blíže neustanovené osobní vozidlo s dosud neustanoveným řidičem. K havárii došlo tak, že řidič osobního automobilu při odbočení z vedlejší silnice svou bezohlednou jízdnou bezprostředně ohrozil cyklistku, která na vzniklou situaci zareagovala prudkým brzděním a přepadla přes řídítka na zem. Při pádu si způsobila zranění s nutností lékařského vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici s dobou léčení do sedmi dnů. Řidič neustanoveného vozidla na místě nezastavil a ujel neznámo kam. Orientační dechová zkouška vyzněla u 68leté ženy negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši několika stovek korun. K popisu přesně neustanoveného automobilu bylo zjištěno, že by se mohlo jednat o větší osobní motorové vozidlo hnědé barvy (pravděpodobně SUV). V této souvislosti jsou velmi nutné svědecké informace k předmětné kolizní situaci v dopravě, aby byly všechny skutečnosti v tomto spisovém materiálu řádně zadokumentovány. Celou záležitostí se zabývá dopravní policejní inspektor prap. Jiří Křenek. Tyto podnětné skutečnosti a kladné záležitosti v dané věci lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na policejní číslo Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále 974 731 251 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Krádeže dřevní hmoty z lesních porostů na Bruntálsku

V blíže neustanovené době od dopoledních hodin 26. dubna do osmé hodiny ranní 3. května 2021 doposud neznámý pachatel nebo pachatelé spáchal či spáchali na teritoriu bruntálského okresu přečin krádeže, a to odcizením dřevní hmoty z lesních porostů. Přibližně 90 kubických metrů smrkové kulatiny bylo odcizeno ze skládky v lesním porostu poblíž silnice čísla I/45 na katastru obce Tylov a dalších 70 kubických metrů modřínové kulatiny z několika míst u lesní cesty v katastru obce Staré Město, a to v tak zvaném Václavovském lese poblíž Kočovského potoka. Poškozené právnické společnosti z Hodonína tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 600 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní intenzivně prověřují policisté z Obvodního oddělení v Bruntále v úzké spolupráci s bruntálskými kriminalisty a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby nebo osob pachatelů, jakož i k nálezům odcizeného dřeva, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Dopravní nehoda dvou automobilů v Bruntále

V sedm hodin ráno 4. května 2021 řídil 19letý muž z Bruntálska osobní motorové vozidlo tovární značky Fiat Multipla po ulici Revoluční (vedlejší silnice) v Bruntále, přičemž v křižovatce s ulicí Dukelskou (hlavní silnice) nedal oproti dopravní značce „Dej přednost v jízdě“ přednost po hlavní silnici jedoucímu osobnímu motorovému vozidlu tovární značky Škoda Octavia, jenž řídil 53letý muž rovněž z Bruntálska. V prostoru křižovatky tak došlo ke střetu obou automobilů a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 300 tisíc korun. Orientační dechové zkoušky vyzněly u obou řidičů negativně, ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celou záležitost nadále prošetřují a prověřují policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

NOVOJIČÍNSKO:

Dodání silně podnapilého muže polské národnosti na protialkoholní záchytnou stanici

Chvíli před dvaadvacátou hodinou večerní 3. května letošního roku službu konající policejní autohlídka z příborského Obvodního oddělení v rámci dohledu nad veřejným pořádkem nalezla v prostoru benzínové čerpací stanice v obci Mošnov ležet na zemi silně podnapilého muže, který nebyl schopen vlastní chůze a bezprostředně tak ohrožoval svůj život a zdraví. Následnou kontrolou a lustracemi v dostupných evidencích byl v neznámé osobě zjištěn 44letý muž polské národnosti. Orientační dechová zkouška u něj vyzněla pozitivně a byla mu naměřena hodnota přes 3,6 promile alkoholu v dechu. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem zakročující policisté rozhodli o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici ve Frýdku-Místku k vystřízlivění. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, rovněž nevznikla žádná hmotná škoda na majetku a celá záležitost je nadále prošetřována jako přestupek proti veřejnému pořádku.

Odcizení motocyklového veterána z pozemku neobydleného domu v obci Petřvald

V blíže neustanovené době mezi šestnáctou hodinou odpolední 24. dubna a jedenáctou hodinou dopolední 4. května letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v obci Petřvald na Novojičínsku přečin krádeže tím, že na katastru této obce vstoupil do jednoho z neobydlených domů a odtud odcizil motocyklového veterána tovární značky Jawa 250 červené barvy, bez registrační značky a evidence, který byl připravený k renovaci, čímž poškozenému 44letému muži z Ostravy vznikla celková hmotná škoda na majetku v předběžné výši 40 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Příboru a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného jednostopého motorového prostředku, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na příborské policejní číslo 974 735 751.

Opava 5. května 2021

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem