Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 4. srpna 2021

Zprávy z ÚO Opava (3), ÚO Bruntál (2) a ÚO Nový Jičín (2) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Dopravní nehoda podnapilého řidiče osobního automobilu mezi Opavou a Komárovem

Deset minut po jednadvacáté hodině večerní 1. srpna 2021 řídil 24letý muž z Opavy osobní motorové vozidlo tovární značky VW Passat po kruhovém objezdu ve směru z Opavy, městské části Komárov do centra Opavy, přičemž vyjel vpravo mimo komunikaci do silničního příkopu. Ve vozidle s ním cestoval 24letý muž z Opavska a ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo. Celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 31 tisíc korun. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že shora uvedený řidič byl v době jízdy pod vlivem alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami nejméně 2,3 promile alkoholu v dechu. Na výzvu se 24letý muž podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve), na místě mu byl zadržen řidičský průkaz, bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a již nyní je důvodně podezřelý z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Případ vloupání do stavební buňky v Opavě-Jaktaři je objasněn

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 36letému muži z Ostravy, neboť tento se okolo dvacáté hodiny večerní 31. července tohoto roku v prostoru křižovatky polních cest Slavkovská a Písecká v Opavě, v městské části Jaktař vloupal do zde instalované unimo stavební buňky, odkud odcizil tesařské kladivo, pár gumových bot, pracovní rukavice a vrtačku, čímž poškozeným právnickým osobám z Berouna a z Ostravy vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 6 a půl tisíce korun. Celou touto trestnou činností majetkového charakteru se nadále intenzivně zabývají policisté z Obvodního oddělení v Opavě v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty.

Objasnění majetkové trestné činnosti opavského recidivisty

V těchto dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání 23letého místního muže jako obviněného ze spáchání přečinu krádeže, kterého se dopustil tím, že nejméně v pěti případech zcizoval volně vystavené zboží v opavských supermarketech a prodejnách.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak například prvního březnového dne letošního roku odcizil v nákupním centru na ulici Těšínské v Opavě láhev alkoholu v hodnotě téměř 300 korun. Dále dne 8. dubna 2021 v provozovně smíšeného zboží v centru statutárního města Opavy odcizil šest konzerv tuňáků, dva sýry a různé druhy a množství uzenin, vše v hodnotě bezmála 250 korun. V dopoledních hodinách dne 8. května tohoto roku odcizil ve stejné prodejně na ulici Horní náměstí v Opavě šest kusů klobás, dvě koblihy a tři rohlíky v celkové hodnotě přes 200 korun. V odpoledních hodinách 30. května 2021 odcizil v supermarketu na ulici Dukelské v Opavě láhev alkoholu v ceně 269 korun.

Třicet minut po třinácté hodině odpolední posledního červencového dne letošního roku odcizil v prodejně sportu Obchodního centra na ulici U Fortny v Opavě pánské kraťasy a pánské tričko v hodnotě bezmála dvou tisíc korun. Toto zboží si z prodejních prostor odnesl do zkušební kabinky, zde násilně odtrhl elektronické čipy, věci si uschoval pod svůj oděv a takto bez úhrady prošel přes pokladní zónu. Zde byl zadržen všímavými pracovníky bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byl předán službu konající policejní hlídce. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u 23letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě a Krajským soudem v Ostravě k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání dvou let. Celá záležitost je nadále v intenzivním vyšetřování ze strany opavských kriminalistů pro možnou obdobnou trestnou činnost shora uvedeného 23letého recidivisty.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehoda dodávkového automobilu na Bruntálsku

Třicet minut po čtvrté hodině ranní 2. srpna 2021 řídil 22letý muž z Olomouce nákladní motorové vozidlo tovární značky VW Transportér po silnici z obce Holčovice na obec Karlovice, přičemž se na přímém úseku vozovky vyhýbal stádu divokých prasat, strhl řízení vlevo, vyjel za levý okraj komunikace a narazil do vzrostlého stromu. Ke střetu se žádným z divokých prasat nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 100 tisíc korun. Výše uvedený řidič utrpěl zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici a orientační dechová zkouška u něj vyzněla negativně. Celou záležitostí se nadále zabývají policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Dopravní nehody nezletilých cyklistů na Bruntálsku

Okolo sedmnácté hodiny odpolední 3. srpna 2021 jela 17letá dívka z Bruntálu na svém jízdním kole mezi obcemi Karlova Studánka - Hvězda a Malá Morávka, přičemž při sjíždění z prudkého kopce se jí rozkmitaly řídítka, neudržela rovnováhu a upadla na zem. Při tomto si způsobila zranění lehčího charakteru s nutností leteckého transportu helikoptérou k lékařskému vyšetření a ošetření do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechová zkouška vyzněla u cyklistky negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena řádově v několika stovkách korun.

Chvíli před devatenáctou hodinou podvečerní 3. srpna 2021 jel 11letý chlapec z Krnova poblíž budovy Finančního úřadu na ulici Albrechtické v Krnově na elektrické koloběžce, přičemž nezvládl nečekané zrychlení a upadl na zem. Při tomto mu vzniklo zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši pár stokorun.

Obě kolizní situace v dopravě jsou nadále intenzivně prošetřovány a prověřovány ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

NOVOJIČÍNSKO:

Případ úmyslného poškození osobního automobilu v Odrách zná pachatele

Policisté z oderského Obvodního oddělení v těchto dnech zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu výtržnictví a z přečinu poškození cizí věci, kterých se měl dopustit místní 35letý muž tím, že chvíli před šestnáctou hodinou odpolední prvního srpnového dne letošního roku na ulici Mlýnské údolí v Odrách poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky BMW 525D. Jak bylo doposud zjištěno, tak shora uvedený muž na místě veřejnosti přístupném a za přítomnosti nejméně dvou dalších osob úmyslně poškrábal lak karosérie automobilu a pivní skleněnou láhví dvakrát udeřil do přední kapoty vozu, čímž způsobil rýhy a promáčkliny a 26letému majiteli tak celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši 8 tisíc korun. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u 35letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Novém Jičíně pro stejné protiprávní jednání a chování k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce jednoho roku, který již vykonal. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany oderských policistů a novojičínských kriminalistů.

Silniční kontrola prokázala silně podnapilého řidiče osobního automobilu v Bílovci

V rámci dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu službu konající policejní autohlídka z bíloveckého Obvodního oddělení stavěla a kontrolovala několik minut před dvaadvacátou hodinou večerní 3. srpna letošního roku na ulici Opavské v Bílovci řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Mercedes Benz Vito, a to 49letého muže z Novojičínska. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo zjištěno, že tento řidič řídil automobil po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 2,6 promile alkoholu v dechu. Výše uvedený muž s naměřenými hodnotami souhlasil, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany bíloveckých policistů a novojičínských kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Opava 4. srpna 2021

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem