Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 4. listopadu 2021

Zprávy z ÚO Opava (2), ÚO Bruntál (2) a ÚO Nový Jičín (1) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Sprejerství, úmyslné poškození fasády budovy opavské Kulturní organizace

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení prověřují případ úmyslného poškození fasády budovy Obecního domu na ulici Ostrožné v Opavě. Tento přečin poškození cizí věci se s největší pravděpodobností stal v ranních hodinách 29. října letošního roku, kdy doposud neznámá osoba nakreslila na kamenný sokl dva blíže nespecifikované nápisy růžové a zelené barvy. Opavské kulturní organizaci a Statutárnímu městu Opava tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku v předběžné výši 10 tisíc korun. Policie žádá širokou veřejnost o kladné poznatky k tomuto protiprávnímu jednání majetkového charakteru, které by vedly ke zjištění osoby pachatele a k důvodům jejího jednání a chování. Tyto informace lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Žádost o svědectví k dopravní nehodě ze dne 27. října 2021 u obce Štěpánkovice

Třicet minut po třinácté hodině odpolední 27. října 2021 řídil 50letý muž z Opavska osobní motorové vozidlo tovární značky VW Passat s připojeným přívěsem po silnici ve směru od obce Štěpánkovice na místní část Svoboda, přičemž nezvládl řízení, vyjel vpravo mimo vozovku a přední části automobilu narazil do vzrostlého stromu. Jak bylo doposud zjištěno, tak shora uvedený muž po dopravní nehodě zanechal vůz s přívěsem nepojízdný na místě a bez řádného označení, kdy odešel od kolizní situace v dopravě pryč. Po chvíli se však vrátil a poté již spolupracoval se zde přítomnou, svědky přivolanou, policejní autohlídkou. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo zjištěno, že 50letý muž je v silně podnapilém stavu, poněvadž mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami bezmála 2,4 promile alkoholu v dechu. Řidič však policistům neustále tvrdil, že alkoholické nápoje požil až po dopravní nehodě, a to při jeho chvilkové chůzi k obci Svoboda a zpět. Na výzvu zakročujících policistů se tento muž podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve) ke zjištění, kdy a v jakém množství mohl alkohol požít, řidičský průkaz mu zadržen nebyl, poněvadž jej nepředložil, bylo mu však zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 32 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v intenzivním prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě mimo jiné po důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Jakékoli informace, které by vedly k řádnému objasnění věci, hlavně k upřesnění doby požívání alkoholických nápojů 50letým mužem, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na mobilní číslo opavských dopravních policistů 735 788 950 nebo přímo policejnímu inspektorovi prap. Filipu Špačkovi na policejní telefonní číslo 974 737 576.

BRUNTÁLSKO:

Odcizení části stavebního lešení na ulici Dobrovského v Krnově

V blíže neustanovené době na přelomu měsíců říjen a listopad letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Dobrovského v Krnově přečin krádeže tím, že z volně přístupného průjezdu na zahradu jednoho ze zdejších domů odcizil tři kusy hliníkového žebříkového výtahu a dále zahnutý hliníkový kloub výtahu se soukolím kladek, čímž poškozenému 42letému muži z Opavska vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 36 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Krnově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného stavebního materiálu, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na krnovské policejní číslo 974 731 731.

Dopravní nehoda dodávkového automobilu s chodkyní na ulici 9. května v Krnově

Dvacet minut po šesté hodině ranní 2. listopadu 2021 řídil po ulici 9. května v Krnově místní 42letý muž nákladní motorové vozidlo tovární značky Fiat Ducato, a to ve směru od supermarketu na ulici Opavské, přičemž na zdejším přechodu pro chodce s největší pravděpodobností úplně přehlédl zde jdoucí 58letou místní ženu, do které narazil. Po střetu chodkyně upadla na zem a bylo jí způsobeno zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena řádově v několika stokorunách. Orientační dechové zkoušky vyzněly u obou účastníků kolizní situace v dopravě negativně a celou záležitostí se nadále zabývají policisté ze skupiny Dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

NOVOJIČÍNSKO:

Objasnění krádeže volně odloženého kovového materiálu v obci Libhošť

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže dvěma mužům ve věku 33 a 53 let z Ostravy, neboť tito měli v průběhu měsíce července letošního roku odcizit z volně přístupné travnaté plochy u bývalé benzínové čerpací stanice v obci Libhošť celkem 1,5 tuny volně odloženého železného šrotu v celkové hodnotě okolo 9 tisíc korun. Lustracemi v dostupných evidencích bylo dále prokázáno, že se u staršího z uvedených mužů jedná o recidivu, poněvadž byl tento v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudky Okresního soudu v Přerově a Krajského soudu v Ostravě, pobočka Olomouc k podmíněnému trestu odnětí svobody o výměře šesti měsíců, se zkušební dobou do prosince roku 2021. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů pro možné obdobné protiprávní jednání a chování majetkového charakteru obou výše uvedených podezřelých osob.

Opava 4. listopadu 2021

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem