Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 4. března 2022

Zprávy z ÚO Opava (3), ÚO Bruntál (2) a ÚO Nový Jičín (1) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Sprejerství, úmyslné poškození vlaku v železniční stanici ČD Opava-východ

V noční době z posledního únorového dne na první březnový den letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v prostoru železniční stanice ČD Opava-východ na ulici Jánské v Opavě přečin poškození cizí věci tím, že úmyslně poškodil na zdejší koleji čísla 7A zde odstavenou vlakovou soupravu. Spreji oranžovo-modré barvy nakreslil na vlak blíže neupřesněný obrazec a černou barvou nastříkal nápis „NO WAR“, čímž poškozené právnické organizaci z Prahy vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 10 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodům jejího protiprávního jednání a chování, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Vloupání do sklepního boxu v bytovém domě na ulici Kačírkové v Opavě

V přesně neustanovené době mezi desátou hodinou dopolední 1. března a dvacátou hodinou večerní 2. března tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal v jednom z bytových domů na ulici Kačírkové v Opavě přečin porušování domovní svobody a přečin krádeže tím, že se po rozlomení zámků dveří vloupal do dvou sklepních boxů zdejších bydlících osob a z nich odcizil čtyři kusy alu kol k osobnímu automobilu značky Ronal R17 s pneumatikami Pirelli a dále aku šroubovák a aku příklepovou vrtačku značky Parkside, vše v celkové hodnotě přes 15 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Podnapilý muž úmyslně poškodil služební automobil policejního psovoda v Opavě

Chvíli před osmnáctou hodinou podvečerní 1. března 2022 byla službu konající policejní hlídka z opavského Obvodního oddělení vyslána do prostoru bývalých uhelných skladů poblíže vlakového nádraží ČD Opava-východ na ulici Skladištní v Opavě, kde se má nacházet nějaký muž, který volá na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 a údajně chce spáchat sebevraždu. Pro rozlehlost daného areálu se na uvedené místo rovněž dostavil i policejní psovod se služebním psem, který po chvíli neznámou osobu vypátral. Tato se však začala chovat velmi arogantně a agresivně, přičemž po přítomném policistovi hodila nějaký předmět, který jej minul a zasáhl čelní sklo opodál stojícího služebního motorového vozidla tovární značky Škoda Yeti. Jak bylo následným prošetřováním a prověřováním zjištěno, tak 45letý muž z Opavska hodil po zakročujícím policistovi sekáček na maso a poškozením výše uvedeného automobilu způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši 20 tisíc korun. Vzhledem k tomu, že tento muž jevil silné známky po požití alkoholických nápojů (orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu přes 2,1 promile alkoholu v dechu), bylo rozhodnuto o jeho zajištění a umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u 45letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě pro přečin výtržnictví k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, který v minulosti vykonal. Celá záležitost je nadále v gesci opavských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu výtržnictví a přečinu poškození cizí věci.

BRUNTÁLSKO:

Vloupání do rekonstruované budovy v areálu bruntálské nemocnice

V přesně neustanovené době mezi patnáctou hodinou odpolední dne 28. února a šestou hodinou ranní dne 1. března tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal v areálu Podhorské nemocnice na ulici Nádražní v Bruntále přečin krádeže tím, že se zde neoprávněně vloupal do rekonstruované budovy bývalého kožního oddělení, kterou prohledal a odkud odcizil volně odložený různý stavební materiál a různé druhy a množství stavebního nářadí (LED světla, reflektory, prodlužovací kabely, rádio, rozbrušovačky, aku vrtačky, instalatérské svářečky, pilky, závitořezy, kleště, zednické lžíce, kladívka a další ruční nářadí a nástroje), čímž poškozené soukromé společnosti z Opavy vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši okolo 115 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté a kriminalisté Územního odboru Policie České republiky v Bruntále a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného materiálu, nářadí a věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Krádež zboží v bruntálské prodejně má na svědomí recidivista

V těchto dnech policisté z bruntálského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 23letému muži z Ústí nad Labem, poněvadž tento podle všech doposud zjištěných skutečností měl pár minut po sedmnácté hodině odpolední 27. února 2022 odcizit v prodejně na ulici Jesenické v Bruntále volně vystavené zboží v hodnotě 210 korun. Do své přinesené igelitové tašky si vložil láhev alkoholu a bez úhrady prošel pokladní zónou. Za ní byl zadržen všímavými zaměstnanci prodejny až do příjezdu přivolané službu konající policejní autohlídky. Lustracemi v dostupných evidencích bylo následně prokázáno, že se u výše uvedeného muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudky okresních soudů v Ostravě a v Bruntále pro obdobnou majetkovou trestnou činnost, a to k souhrnnému podmíněnému trestu odnětí svobody o výměře třiceti měsíců, se zkušební dobou do konce března tohoto roku. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany bruntálských policistů a kriminalistů.

NOVOJIČÍNSKO:

Případy krádeží zboží v prodejnách na Novojičínsku

Policisté z Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně v těchto dnech zahájili úkony trestního řízení ve věci řádného objasnění všech skutečností, které důvodně nasvědčují tomu, že tři muži ve věku 24, 24 a 43 let z Novojičínska se nezávisle na sobě na různých místech v okrese Nový Jičín dopustili přečinu krádeže ve formě recidivy.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak první 24letý muž pár minut po sedmé hodině ranní 28. února 2022 odcizil v supermarketu ve Velkých Albrechticích volně vystavené zboží v hodnotě 870 korun. Tři láhve alkoholických nápojů si uschoval do svého batohu a bez úhrady prošel přes pokladní zónu, za kterou byl zadržen pracovníky prodejny. Poté byl předán přivolané službu konající policejní autohlídce z Obvodního oddělení v Bílovci a lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Ostravě k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání dvanácti měsíců, se zkušební dobou do poloviny července tohoto roku.

Obdobného protiprávního jednání a chování majetkového charakteru se dopustil další 24letý muž tím, že okolo desáté hodiny dopolední 28. února letošního roku v prodejních prostorách jednoho ze supermarketů na ulici Sokolovské v Novém Jičíně odcizil několik balení čokolád v celkové hodnotě 80 korun. Tyto cukrovinky si uschoval za pás kalhot a bez zaplacení se snažil z prodejny odejít. Byl však zadržen všímavým pracovníkem bezpečnostní ochranné služby a následně předán přivolaným novojičínským policistům. Následnou lustrací bylo prokázáno, že byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Novém Jičíně k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání šesti měsíců, který vykonal v lednu loňského roku.

Svou recidivu spáchal i 43letý muž. Ten chvíli přes jednadvacátou hodinou večerní 1. března 2022 vzal ze samoobslužného chladícího pultu v supermarketu na ulici Přemyslovců v Novém Jičíně balení moravského uzeného v hodnotě 139 korun, které si uschoval pod svůj svrchní oděv a bez úhrady prošel okolo pokladen. Rovněž i tento pachatel majetkové trestné činnosti byl zadržen všímavými zaměstnanci prodejny a byl předán přivolané novojičínské policejní autohlídce. Lustrací v evidencích bylo zjištěno, že byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Novém Jičíně k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání šesti měsíců, který vykonal v polovině roku 2020.

Řádným prošetřováním a prověřováním bylo dále prokázáno, že se tento 43letý muž obdobné krádeže dopustil i třicet minut po sedmnácté hodině odpolední téhož dne v prodejně drogérie na ulici 5. května v Novém Jičíně, kdy si pod svůj oděv uschoval volně vystavěné drogistické zboží (parfémy a vody po holení) v celkové hodnotě přes 1.500 korun a bez úhrady odešel z provozovny neznámo kam.

Všechny výše uvedené případy jsou nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Opava 4. března 2022

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem