Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 31. července 2020

Zprávy z ÚO Opava (3), z ÚO Bruntál (5) a z ÚO Nový Jičín (3) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Silniční kontrola prokázala řidiče pod vlivem návykových látek a bez řidičského oprávnění

Pár minut před sedmou hodinou ranní 29. července letošního roku policejní hlídka z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě v rámci dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu stavěla a kontrolovala na ulici Joži Davida v Opavě-Kylešovicích 33letého muže z Opavska jako řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Opel Astra. Orientační dechová zkouška u něj vyzněla negativně, pozitivní však byl následný test na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle, a to na návykové látky amfetamin a metamfetamin. Výše uvedený 33letý muž se k přechozímu požití těchto látek před jízdou doznal, na výzvu se však odmítl podrobit lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči). Řidičský průkaz mu zadržen nebyl, poněvadž jej nepředložil a důslednou lustrací v dostupných evidencích bylo navíc zjištěno, že v současné chvíli nevlastní řidičský průkaz pro danou podskupinu motorových vozidel. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Žádost o svědecké informace k dopravní nehodě z 21. července 2020 na Opavsku

V jedenáct hodin dopoledne 21. července 2020 řídil 23letý muž z Opavska osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia Combi ve směru jízdy od obce Horní Životice na Bruntálsku k obci Malé Heraltice, přičemž na přímém úseku pozemní komunikace z dosud přesně nezjištěných příčin vyjel vpravo mimo vozovku do silničního kovového svodidla, následně sjel do silničního příkopu a zde postupně narazil do dvou vzrostlých stromů. Řidič byl z prostoru automobilu vymrštěn ven do přilehlého pole, kde po několika přemetech a rotacích zůstalo zaklíněno i zmíněné vozidlo. Při této dopravní nehodě utrpěl shora uvedený muž zranění těžšího charakteru s nutností leteckého transportu helikoptérou k lékařskému vyšetření a ošetření do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Orientační dechová zkouška u něj provedena nebyla a při ošetření u něj byl odebrán vzorek biologického materiálu (krve) ke zjištění, zda v době řízení nebyl pod vlivem alkoholických nápojů nebo jiných návykových látek. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 75 tisíc korun. Tuto kolizní situaci v dopravě nadále prošetřují a prověřují policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě, a to prap. Bc. Michal Škarda. Tento policejní inspektor na telefonním čísle opavské dopravní policie 974 737 582 nebo 974 737 574 rád příjme svědecké informace k předmětné dopravní nehodě, ke způsobu jízdy výše jmenovaného řidiče osobního automobilu tovární značky Škoda Octavia Combi a další podnětné poznatky, které by vedly k řádnému zadokumentování celého případu. Zároveň budou policisté rádi i za případné kamerové záznamy zde projíždějících řidičů motorových vozidel, kteří bezprostředně viděli popsaný skutkový děj. Za jakékoli kladné podněty opavští policisté předem děkují.

Podnapilý muž řídil osobní automobil i přes vyslovený zákaz této činnosti

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení ve Vítkově ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání 24letému muži z Vítkovska, neboť tento chvíli po osmnácté hodině podvečerní 30. července letošního roku řídil v podnapilém stavu ve Vítkově, v části Lhotka osobní motorové vozidlo tovární značky Renault Clio, ač má tuto činnost pravomocně zakázanou.

Tato skutečnost byla zjištěna při běžné silniční kontrole ze strany vítkovské policejní hlídky v rámci dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu, přičemž odborným měřením dechovými zkouškami byly shora uvedenému řidiči naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 1,2 promile alkoholu v dechu. Muž se k předchozímu požití alkoholických nápojů před jízdou doznal, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal a lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že má rozhodnutím Okresního soudu v Opavě vysloven zákaz řízení motorových vozidel pro všechny skupiny až do listopadu roku 2021. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany vítkovských policistů a opavských kriminalistů.

BRUNTÁLSKO:

Odcizení mobilního telefonu v bruntálské prodejně

Pár minut po třinácté hodině odpolední 29. července tohoto roku si doposud neznámý pachatel v prodejně zastavárny a bazaru na ulici Náměstí Míru v Bruntále prohlížel vystavené zboží, přičemž v nestřeženém okamžiku a při chvilkové nepozornosti obsluhy otevřel skleněná dvířka neuzamčené a nezajištěné nástěnné vitríny, odkud odcizil krabici s mobilním telefonem značky Samsung Galaxy 9+ černé barvy s nabíječkou, čímž poškozené místní právnické osobě vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši osm a půl tisíce korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Bruntále a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu telefonního přístroje, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 651.

Dopravní nehoda osobního automobilu v Krnově

Několik minut po sedmnácté hodině odpolední 29. července 2020 řídil po ulici Hlubčické v Krnově místní 43letý muž své osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Felicia, přičemž při vjezdu do křižovatky ulic Hlubčická - Sv. Ducha - Soukenická - Dvořákův okruh narazil do dopravní značky „Stůj, dej přednost v jízdě“. Před touto kolizní situací v dopravě byl shora uvedený muž pobodán vosou a vzhledem k tomu, že je na tento hmyz alergický, aplikoval si lék Dithiaden. Ihned poté nastoupil do automobilu a po ulici Hlubčické se vydal do krnovské nemocnice. Při příjezdu do výše zmíněné křižovatky se však alergická reakce zhoršila, přestal se plně věnovat řízení, projel křižovatku v přímém směru, najel na ostrůvek a zde narazil do dopravní značky a lehce se střetl i se sloupem veřejného osvětlení. Při přejetí obrubníků prorazil všechny pneumatiky vozu a zůstal stát na přilehlém chodníku. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 18 tisíc korun. Orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče negativně a prvotní ošetření na místě provedla přivolaná osádka sanitního vozidla, která muže převezla k dalšímu lékařskému vyšetření a ošetření do nemocnice v Krnově. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Úmyslné poškození zaparkovaného automobilu v Bruntále

V blíže neustanovené době mezi desátou hodinou dopolední 29. července a devátou hodinou ranní 30. července letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na parkovišti ulice Brožíkova v Bruntále přečin poškození cizí věci tím, že úmyslně poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky Dacia Duster. S největší pravděpodobností kamenem poškrábal lak karosérie pátých dveří zavazadlového prostoru a levý zadní blatník automobilu, čímž způsobenými rýhami vznikla poškozenému 40letému muži z Prahy celková hmotná škoda na majetku ve výši 30 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Bruntále a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodům jejího protiprávního jednání a chování, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 651.

Dopravní nehoda osobního automobilu s motocyklem na Bruntálsku

Patnáct minut po jednadvacáté hodině večerní 30. července 2020 řídil 32letý muž z Brna osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Superb mezi obcemi Malá Morávka a Karlova Studánka, přičemž při průjezdu levotočivou zatáčkou z dosud přesně nezjištěných příčin přejel do levé poloviny vozovky a zde se střetl s protijedoucím motocyklem tovární značky Suzuki V-Storm, který řídil 30letý muž z Jeseníku. Po nárazu motocyklista upadl na zem a bylo mu způsobeno zranění těžšího charakteru s nutností leteckého transportu helikoptérou k lékařskému vyšetření a ošetření do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena řádově na několik tisíc korun. Orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče automobilu negativně, u motocyklisty provedena nebyla s ohledem na jeho zranění a u tohoto muže byl nařízen odběr krve při lékařském vyšetření ke zjištění, zda v době jízdy nebyl pod vlivem alkoholických nápojů nebo jiných návykových látek. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále a ze strany bruntálských kriminalistů.

Dopravní nehoda řidiče osobního automobilu a podnapilé cyklistky v Krnově

Několik minut po devatenácté hodině podvečerní 30. července 2020 jela po ulici Bezručové v Krnově místní 24letá žena na svém jízdním kole, přičemž v křižovatce s ulicí Revoluční včas nestačila zareagovat na zde jedoucí osobní motorové vozidlo tovární značky BMW, jehož řidič přibrzdil a dával přednost v jízdě vozidlům na hlavní komunikaci ulice Revoluční. Cyklistka tak narazila předním kolem do zadního pravého blatníku již stojícího automobilu, upadla na zem, poté však vstala a chtěla z místa kolizní situace v dopravě odejít. V tomto jí bylo zabráněno až do příjezdu policistů ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále. Orientační dechovou zkouškou bylo zjištěno, že řidič vozu má výsledek negativní, pozitivní však bylo následné odborné měření dechovými zkouškami u shora uvedené cyklistky. U ní byla prokázána hodnota přes 1,7 promile alkoholu v dechu. Následně se tato žena nechala lékařsky vyšetřit a ošetřit v krnovské nemocnici, ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 5 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany bruntálských dopravních policistů.

NOVOJIČÍNSKO:

Případ výtržnictví a fyzického napadení v prostoru novojičínského autobusového nádraží

V těchto dnech policisté z novojičínského Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení k prověření a k objasnění skutečností důvodně nasvědčujících tomu, že chvíli po dvacáté hodině večerní 28. července 2020 byl v prostoru autobusového nádraží na ulici Sokolovské v Novém Jičíně spáchán přečin výtržnictví.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak ve výše uvedené době silně podnapilý 26letý muž z Novojičínska (orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu okolo 3 promile alkoholu v dechu) vulgárně pokřikoval na 29letého muže z Nového Jičína, který stál na jednom z nástupišť se svou rodinou a jakmile se k nim přiblížil, tak druhý z jmenovaných mužů k němu přistoupil a dožadoval se, ať je nechá na pokoji a odejde. Tento slovní konflikt však následně přerostl ve vzájemné fyzické napadení obou mužů, a to údery pěstmi do všech částí těl.

Oba muži tak utrpěli zranění lehčích charakterů, přičemž mladší agresor byl následně lékařsky vyšetřen a ošetřen v novojičínské nemocnici, starší z mužů zdravotnickou pomoc nevyhledal.

Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u 26letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Novém Jičíně za úmyslný přečin výtržnictví k podmíněnému trestu odnětí svobody o počtu osmnácti měsíců, se zkušební dobou do února roku 2021 a dále byl pravomocně odsouzen trestním příkazem Okresního soudu v Havlíčkově Brodě pro úmyslný trestný čin ublížení na zdraví a pro úmyslný trestný čin výtržnictví k podmíněnému trestu odnětí svobody o výměře čtyřiadvaceti měsíců, se zkušební dobou do června roku 2022. Celá záležitost je nadále ve stádiu prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Případ krádeže zboží v novojičínské prodejně objasněn

Policisté z novojičínského Obvodního oddělení v těchto dnech ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 38leté místní ženě, která je důvodně podezřelá z toho, že chvíli po desáté hodině dopolední 29. července tohoto roku v prodejně s drogistickým zbožím na ulici 5. května v Novém Jičíně měla odcizit elektrický odstraňovač chloupků na obličej v hodnotě bezmála 400 korun. Toto zboží si u sebe uschovala a bez úhrady prošla přes pokladní zónu, kde byla zadržena všímavými pracovníky prodejny. Následnými lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u ní v daném případě jedná o recidivu, poněvadž byla v posledních třech letech pravomocně odsouzena a potrestána rozhodnutím Okresního soudu v Novém Jičíně pro obdobnou majetkovou trestnou činnost, a to k podmíněnému trestu odnětí svobody o výměře osmi měsíců, se zkušební dobou do srpna roku 2021. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Podvodné jednání na osobě seniorského věku v Příboře

Policisté z Obvodního oddělení v Příboře v této chvíli zahájili úkony trestního řízení směřující k objasnění a k prověření skutečností důvodně nasvědčujících spáchání přečinu podvodu a přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, kterých se dopustil doposud neznámý pachatel tím, že okolo jedenácté hodiny dopolední 30. července 2020 po zazvonění u vstupních dveří domu 79leté ženy na ulici Štefánikové v Příboře, se pod smyšlenou záminkou vrácení přeplatku nechal pozvat do jejího obydlí a zde následně odcizil finanční prostředky.

Jak bylo dosavadním šetřením zjištěno, tak u dveří rodinného domu 79leté ženy zazvonila jí neznámá žena (věk okolo 30-40 let, výška do 160 cm, plnoštíhlé zavalitější postavy, krátkých černých vlasů, pravděpodobně romské národnosti, oblečená do černé halenky s krátkým rukávem a přes rameno měla tašku černé barvy) s tím, že jde vrátit přeplatek za služby, na pozvání osoby seniorského věku vstoupila do obývacího pokoje, různými dotazy zjistila, kde jsou uložené finanční prostředky a v nestřeženém okamžiku odcizila ze skříně v pokoji finanční částku na hotovosti ve výši 17 tisíc korun. Dokonce i vylákala na poškozené ženě PIN kód k její platební kartě, kterou rovněž odcizila a následně odešla neznámo kam. K případnému výběru financí z bankomatu či k platbě za nákup zboží za pomocí odcizené platební karty již nedošlo, karta byla rodinnými příslušníky téměř ihned zablokována. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany příborských policistů a novojičínských kriminalistů a jakékoli informace, které by vedly k ustanovení osoby pachatele či k nálezu odcizených financí a platební karty, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Opava 31. července 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem