Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 30. června 2020

Zprávy z ÚO Opava (4), z ÚO Bruntál (3) a z ÚO Nový Jičín (2) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Výtržnictví 50letého muže z Ostravy v centru města Opavy

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělní v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu výtržnictví 50letému muži z Ostravy, neboť tento je důvodně podezřelý z toho, že okolo osmé hodiny ranní 28. června letošního roku měl v centru Statutárního města Opavy, tedy na místě veřejnosti přístupném a před několika svědky, masturbovat. Jak bylo doposud zjištěno, tak ve výše uvedené době se podezřelý muž měl pohybovat po ulicích Růžová a poté v podchodu na Horním náměstí v Opavě, vytáhnul si ven z riflí penis a onanoval před kolemjdoucími spoluobčany. Ke zranění či napadení osob nedošlo, rovněž nevznikla žádná škoda na majetku a celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Dopravní nehoda silně podnapilého cyklisty v Hlučíně

Pár minut po devatenácté hodině podvečerní 27. června 2020 jel po ulici Jasénky v Hlučíně místní 55letý muž na svém jízdním kole, a to ve směru od obce Bobrovníky, přičemž při projíždění pravotočivé zatáčky vlivem své silné podnapilosti nezvládl řízení a upadl na zem. Při tomto si způsobil zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v Městské nemocnici Ostrava-Fifejdy. Ke zranění žádné jiné z přítomných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 2 a půl tisíce korun. Při jízdě neměl výše uvedený muž na hlavě upevněnou cyklistickou helmu. Vzhledem k tomu, že odborným měřením dechovými zkouškami byly cyklistovi naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 2,5 promile alkoholu v dechu, celý spisový materiál bude následně postoupen do správní komise Odboru dopravy příslušného Městského úřadu v Hlučíně k dalšímu projednání a opatření.

Dopravní nehody silně podnapilých řidičů osobních automobilů na Opavsku

Přibližně třicet minut po jedné hodině ranní 28. června 2020 řídila 34letá žena z Opavy své osobní motorové vozidlo tovární značky Ford Mondeo ve směru jízdy od obce Dolní Benešov, část Zábřeh na Kravaře, přičemž v prostoru levotočivé zatáčky odbočovala vlevo na odstavnou plochu u místní myslivecké chaty. Vlivem své silné podnapilosti (odborným měřením dechovými zkouškami jí byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 2,3 promile alkoholu dechu) však daný vjezd minula a s automobilem sjela do silničního příkopu. K jejímu zranění i ke zranění 23leté spolujezdkyně z Opavska nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši nejméně 5 tisíc korun. Prvně jmenovaná žena se k řízení vozu doznala, rovněž přiznala předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou, s naměřenými hodnotami souhlasila, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádala, na místě jí byl zadržen řidičský průkaz, bylo jí zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a již nyní je důvodně podezřelá z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Téměř ve stejné době, tedy třicet minut po jedné hodině ranní 28. června 2020 řídil 20letý muž z Hlučína osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Felicia ve směru jízdy z Hlučína, část Bobrovníky na Ostravu, část Hošťálkovice, přičemž při jízdě po přímém úseku komunikace se plně nevěnoval řízení (podle svého tvrzení při jízdě usnul - mikrospánek), vyjel za pravý okraj silnice a zde narazil do oplocení a do betonové zídky jednoho ze zdejších rodinných domů. Ke zranění osob při dopravní nehodě nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 70 tisíc korun. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že shora uvedený muž je v podnapilém stavu, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 1,7 promile alkoholu v dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, k řízení vozidla a k požití alkoholických nápojů před jízdou se doznal, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal a lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že není držitelem řidičského průkazu pro žádnou skupinu řidičského oprávnění. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů ze Skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě a ze strany opavských kriminalistů pro důvodné podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a z dalšího protiprávního jednání přestupkového charakteru na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.

Dopravní nehoda osobního automobilu s cyklistkou na ulici Bochenkové v Opavě

V těchto dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil úkony trestního řízení ve věci přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, kterého se měl dopustit 36letý muž ze Žďáru nad Sázavou tím, že jako řidič nákladního motorového vozidla tovární značky Mitsubishi Pajero narazil do 62leté cyklistky a způsobil jí zranění těžšího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici s předpokládanou dobou léčení delší než dva měsíce. K této dopravní nehodě došlo pár minut před půlnocí 27. června 2020 na ulici Krnovské v Opavě, kdy shora uvedený muž při odbočování vlevo z ulice Bochenkové na ulici Krnovskou v Opavě nedal přednost v jízdě zleva jedoucí místní ženě na jejím jízdním kole. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 15 tisíc korun a orientační dechové zkoušky vyzněly u shora uvedeného řidiče automobilu i u cyklistky negativně. Celá záležitost je nadále ve vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehody cyklistů na Bruntálsku

Pár minut po jedenácté hodině dopolední 27. června 2020 jel 17letý mladý muž z Chebu na svém jízdním kole mezi lokalitou Hvězda a obcí Karlova Studánka, přičemž nepřizpůsobil rychlost jízdy, najel do silničního výtluku a upadl na zem. Při tomto si způsobil zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici. Cyklista měl během jízdy na hlavě řádně upevněnou přilbu, orientační dechová zkouška na alkohol u něj vyzněla negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 15 tisíc korun.

Ve stejné době jel na stejném místě mezi Hvězdou a obcí Karlova Studánka na svém jízdním kole i 44letý muž z Děčína a v souvislosti s dopravní nehodou před ním jedoucího 17letého cyklisty začal intenzivně brzdit. Na tuto skutečnost však včasně nezareagoval za ním jedoucí 42letý muž z Prahy, který jel také na svém jízdním kole, rovněž i on najel do výtluku na vozovce a při svém nekontrolovatelném pádu srazil na zem i prvně jmenovaného 44letého muže. Oba uvedení muži měli taktéž na hlavách při jízdě cyklistické přilby a utrpěli pouze zranění lehčích charakterů s nutností jejich lékařského vyšetření a ošetření v nemocnici v Krnově. I u nich orientační dechová zkouška neprokázala přítomnost alkoholických nápojů v jejich těle, ke zranění žádné jiné další přítomné osoby nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 42 tisíc korun.

Výše uvedené dopravní nehody a kolizní situace v dopravě jsou nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Objasnění majetkové trestné činnosti 40letého muže z Ostravy

V těchto dnech policisté z krnovského Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, ze kterého je důvodně podezřelý 40letý muž z Ostravy tím, že se v dopoledních hodinách 24. června letošního roku vloupal do zajištěného objektu kolárny jedné ze soukromých společností v průmyslové zóně v obci Červený Dvůr u Krnova a pokusil se odcizit zde odstavené jízdní kolo v hodnotě 4 tisíce korun. Při tomto však byl vyrušen všímavým pracovníkem bezpečnostní ochranné služby, odcizené jízdní kolo na místě zanechal a z místa činu utekl. Celá záležitost byla prověřována ze strany krnovských policistů a bruntálských kriminalistů, přičemž lustracemi v dostupných evidencích bylo dále prokázáno, že se u výše uvedeného podezřelého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě a rozsudkem Krajského soudu v Ostravě k nepodmíněnému trestu odnětí svobody o výměře tří let, s výkonem v letních měsících roku 2019. Nadále se nyní prokazuje i případná další obdobná trestná činnost majetkového charakteru 40letého muže, a to ze strany bruntálských kriminalistů v úzké spolupráci s jejich ostravskými kolegy.

Dopravní nehody řidičů motorových vozidel na Bruntálsku

Pár minut po jedenácté hodině dopolední 29. června 2020 řídil 74letý muž z Olomoucka nákladní motorové vozidlo tovární značky Hyundai ve směru jízdy od obce Malá Štáhle na Rýmařov, přičemž při projíždění pravotočivé zatáčky dostal na mokré vozovce nekontrolovatelný smyk a s automobilem havaroval. Orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče negativně, ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 110 tisíc korun.

Těsně před třináctou hodinou odpolední 29. června 2020 řídil 64letý muž z Prostějovska své osobní motorové vozidlo tovární značky VW Passat Variant v obci Lomnice ve směru od Olomouce na Bruntál, přičemž se podle jeho vyjádření zalekl u okraje vozovky stojícího psa, strhl řízení vlevo do protisměru a zde přední části automobilu narazil do směrového sloupku, do dřevěného oplocení a do popelnice před jedním z rodinných domů. Ke střetu se psem nedošlo, rovněž nevzniklo zranění žádné ze zúčastněných osob, orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 118 tisíc korun.

Obě výše popsané dopravní nehody a kolizní situace v dopravě jsou nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

NOVOJIČÍNSKO:

Případ výtržnictví 39letého muže z Přerova v Kopřivnici

V těchto dnech policisté z kopřivnického Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení směřující k objasnění a k prověření skutečností důvodně nasvědčujících spáchání přečinu výtržnictví, kterého se mohl dopustit 39letý muž z Přerova tím, že pár minut po třiadvacáté hodině večerní 27. června letošního roku na ulici Erbenové v Kopřivnici, tedy na místě veřejnosti přístupném a před kolemjdoucími spoluobčany, onanoval. Jak bylo doposud prokázáno svědeckými výpověďmi, tak výše uvedený muž měl rozepnuté kalhoty stažené ke kolenům a rukou si třel svůj obnažený pohlavní úd. Ke zranění či k jakémukoli napadení zúčastněných osob nedošlo a rovněž nevznikla žádná škoda na majetku. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany kopřivnických policistů a novojičínských kriminalistů.

Silniční kontroly prokázaly silně podnapilé řidiče motorových vozidel na Novojičínsku

Policisté z novojičínského Obvodního oddělení v těchto dnech ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky 40letému místnímu muži, neboť tento chvíli po druhé hodině ranní 28. června 2020 řídil v silně podnapilém stavu osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia. Tato skutečnost byla zjištěna při prováděné silniční kontrole ze strany novojičínské službu konající policejní hlídky, a to na ulici Bezručové v Novém Jičíně. Odborným měřením dechovými zkouškami byly výše uvedenému muži naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 2,2 promile alkoholu v dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, řidičský průkaz mu na místě zadržen nebyl, poněvadž jej neměl u sebe, bylo mu však zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Ze stejného přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky je důvodně podezřelý i 60letý muž z Novojičínska, poněvadž i on řídil osobní automobil pod vlivem alkoholických nápojů. Tato skutečnost byla zjištěna při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu ze strany příborské službu konající policejní hlídky chvíli po páté hodině ranní 29. června 2020 na ulici Ostravské v Příboře, kdy zakročující policisté stavěli a kontrolovali shora uvedeného muže jako řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Ford Fiesta. Odborným měřením dechovými zkouškami mu policisté naměřili pozitivní výsledky s hodnotami bezmála 1,8 promile alkoholu v dechu. I tento podezřelý řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči), na místě mu byl zadržen řidičský průkaz, bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a celá záležitost je nadále v prověřování ze strany příborských policistů a novojičínských kriminalistů.

Opava 30. června 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem