Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 3. září 2021

Zprávy z ÚO Opava (3), ÚO Bruntál (2) a ÚO Nový Jičín (2) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Zadržení pachatele krádeže motocyklu z pozemku rodinného domu v Kozmicích

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu porušování domovní svobody a přečinu krádeže, kterých se dopustil 27letý muž z Jihlavy tím, že v brzkých ranních hodinách 31. srpna 2021 neoprávněně vstoupil na oplocený pozemek jednoho z rodinných domů na ulici Poručíka Hoši v obci Kozmice a z přilehlého zahradního přístřešku odcizil volně odstavený nepojízdný motocykl tovární značky Simson Enduro v hodnotě 12 tisíc korun. Po oznámení případu se celou záležitostí zabývali místně příslušní hlučínští policisté, kteří ještě v odpoledních hodinách téhož dne, tedy posledního srpnového dne letošního roku, zadrželi shora jmenovaného muže, jak tlačí výše uvedené odcizené jednostopé motorové vozidlo, a to po silnici mezi obcemi Háj ve Slezsku a Dobroslavice. Odcizený motocykl byl následně 27letému muži odebrán a bude vrácen zpět poškozené majitelce. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany hlučínských policistů a opavských kriminalistů.

Odcizení elektro koloběžky od domu na ulici Petra Bezruče v Hlučíně

V blíže neustanovené době koncem měsíce srpna tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Petra Bezruče v Hlučíně přečin krádeže tím, že od jednoho z bytových domů na ulici Petra Bezruče v Hlučíně odcizil zde odstavenou a lankovým zámkem uzamčenou elektro koloběžku značky Ecowheel černé barvy, čímž poškozenému 47letému místnímu muži vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 25 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného dopravního prostředku, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Žádost o svědecké informace k dopravní nehodě v opavské křižovatce Praskova - Jánská

Policejní inspektor prap. Filip Špaček ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě intenzivně prošetřuje a prověřuje všechny důležité okolnosti ve věci dopravní nehody, která se stala v prostoru křižovatky ulic Jánská - Nádražní okruh - Prasková v Opavě, a to chvíli před šestou hodinou ranní 31. srpna 2021. V té době řídil místní 45letý muž osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia po vedlejší silnici ve směru z ulice Praskové k výše uvedené křižovatce, přičemž odbočoval doprava na ulici Nádražní okruh. Dosavadním šetřením bylo zjištěno, že oproti přenosné dopravní značce „dej přednost v jízdě“ v reflexním provedení nedal přednost, po hlavní silnici ve směru k ulici Hradecké, jedoucímu motocyklu tovární značky Kymco Super 50, který řídil 43letý muž z Opavy. Motocyklista se snažil střetu vyhnout, při tomto však zavadil pravou částí řídítek svého stroje o levou přední část automobilu a následně upadl na vozovku. Utrpěl tak zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechové zkoušky vyzněly u řidičů negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 20 tisíc korun. Pro řádné zadokumentování spisového materiálu jsou nutná další svědectví přítomných osob, a to s ohledem na průběh nehodového děje, na způsob jízdy řidiče automobilu i motocyklisty. Tyto skutečnosti lze telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 576 případně na mobilní telefon opavských dopravních policistů 735 788 950.

BRUNTÁLSKO:

Vloupání do prodejny stavebnin na ulici Opavské v Bruntále

V blíže neupřesněné době mezi osmnáctou hodinou podvečerní 2. září a šestou hodinou ranní 3. září letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Opavské v Bruntále přečin krádeže tím, že po rozbití skleněné výplně okna se škodou ve výši 3 tisíce korun vnikl do objektu zdejší prodejny stavebního materiálu, který prohledal a následně odtud odcizil finanční prostředky na hotovosti v bankovkách a v drobných mincích ve výši nejméně 9 tisíc korun. Poškozené místní právnické osobě tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku přes 12 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Bruntále a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených financí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 651.

Dopravní nehoda podnapilého polského řidiče osobního automobilu v Malé Morávce

Pětatřicet minut po půlnoci 3. září 2021 řídil 26letý muž polské národnosti osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia po silnici od obce Dolní Moravice na obec Karlova Studánka, přičemž před obcí Malá Morávka mu bezprostředně do jízdní dráhy měla vběhout srna. Aby zabránil střetu, strhl řízení automobilu, vyjel za levý okraj komunikace na travnatou plochu a zde narazil do dřevěné uvítací cedule obce Malá Morávka, do další reklamní tabule a poté do rohu fasády přilehlého domu. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 164 tisíc korun. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že shora uvedený řidič je pod vlivem alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 0,9 promile alkoholu v dechu. Výše uvedený muž s naměřenými hodnotami souhlasil, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal a na místě mu bylo zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany bruntálských policistů a kriminalistů.

NOVOJIČÍNSKO:

Odcizení peněženek s doklady a s platebními kartami v Kopřivnici

Mezi jedenáctou hodinou dopolední a polední dobou 1. září letošního roku doposud neznámý pachatel využil chvilkové nepozornosti poškozených osob, kdy neuzamčenými vstupními dveřmi vešel do předsíně jednoho z rodinných domů na ulici Moravské v Kopřivnici a odtud odcizil dvě volně odložené peněženky s různými osobními doklady, s platebními kartami a s finančními prostředky na hotovosti ve výši 800 korun. Za použití takto odcizených platebních karet následně neznámá osoba ještě téhož dne v odpoledních hodinách provedla tři platební transakce za nákup zboží v různých prodejnách v okrese Nový Jičín, čímž dvěma poškozeným majitelům vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 5 tisíc korun. Tento případ přečinu porušování domovní svobody a přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Kopřivnici a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených peněženek, osobních dokladů, platebních karet a financí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kopřivnické policejní číslo 974 735 731.

Silniční kontrola prokázala silně podnapilého řidiče osobního automobilu v obci Příbor

Strážníci Městské policie Příbor v rámci dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu stavěli a kontrolovali chvíli po desáté hodině dopolední 2. září 2021 na ulici Čs. Armády v Příboře řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Chrysler Grand Voyager, a to 38letého místního muže. Následně na místo ihned přivolali nejbližší službu konající policejní autohlídku z příborského Obvodního oddělení. Odborným měřením dechovými zkouškami policisté prokázali, že tento výše uvedený muž řídil automobil pod silným vlivem alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami bezmála 2,5 promile alkoholu v dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal a o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal. Lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že tento 38letý muž není držitelem řidičského průkazu s příslušným řidičským oprávněním a dále, že klíče k automobil před jízdou svévolně odcizil 33letému muži z Novojičínska, a to v chatové oblasti na ulici Štramberské v Příboře. Celá záležitost je nyní intenzivně prověřována ze strany příborských policistů a novojičínských kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu neoprávněného užívání cizí věci a přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. I další protiprávní jednání a chování výše uvedeného 38letého muže (řízení automobilu bez příslušného řidičského oprávnění) je nadále v gesci policistů Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně.

Opava 3. září 2021

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem