Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 3. listopadu 2021

Zprávy z ÚO Opava (2), ÚO Bruntál (2) a ÚO Nový Jičín (2) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Objasnění několika případů úmyslného poškození motorových vozidel v obci Bolatice

Policisté z Obvodního oddělení v Kravařích v těchto dnech ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci, kterého se měl dopustit 28letý muž z Jihlavy tím, že okolo druhé hodiny ranní posledního říjnového dne letošního roku na různých místech v obci Bolatice úmyslně poškodil zaparkovaná motorová vozidla, čímž několika poškozeným fyzickým i právnickým osobám vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 20 tisíc korun. Na základě dosavadního zjištění shora uvedený muž na ulici Družstevní rozbil okno zadních zavazadlových dveří (kufru) a poškodil zpětné zrcátko na zde odstaveném dodávkovém automobilu tovární značky Citroën Berlingo a na ulici Sokolovské rovněž úmyslně poškodil zpětná zrcátka na osobních motorových vozech továrních značek Mini Cooper a Hyundai i40. Důvody protiprávního jednání a chování podezřelého 28letého muže jsou nadále v intenzivním prověřování ze strany kravařských policistů a opavských kriminalistů.

Odcizení sekery z vítkovské prodejny má na svědomí recidivista z Olomoucka

V těchto dnech policisté z vítkovského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 30letému muži z Olomoucka, neboť tento měl chvíli po osmé hodině ranní 1. listopadu letošního roku odcizit v prodejně železářství na ulici Komenského ve Vítkově jeden kus volně vystavené sekery v hodnotě 500 korun. Při pokusu o útěk bez úhrady tohoto zboží byl zadržen všímavými pracovníky prodejny a následně byl předán přivolané službu konající policejní autohlídce. Důslednou lustrací v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u shora uvedeného 30letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce jednoho roku, se zkušební dobou do května roku 2023. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany vítkovských policistů a opavských kriminalistů, přičemž se zjišťuje, zda se tento recidivista nedopustil i jiného obdobného protiprávního jednání a chování majetkového charakteru.

BRUNTÁLSKO:

Podnapilí řidiči motorových vozidel v Krnově na Bruntálsku

Třicet minut po dvacáté hodině večerní 31. října 2021 řídil po ulici Březinové v Krnově místní 36letý muž osobní motorové vozidlo tovární značky Fiat, přičemž zastavoval u pravého okraje komunikace a přední části svého automobilu však narazil do zadní části zde odstaveného osobního motorového vozidla tovární značky BMW 530D. Při střetu nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných osob a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši nejméně 5 tisíc korun.  Přivolaní policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále provedli u shora uvedeného 36letého muže odborné měření dechovými zkouškami, které vyzněly pozitivně a byly mu naměřeny hodnoty přes 1,8 promile alkoholu v dechu. Řidič předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, s naměřenými hodnotami souhlasil, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Celá záležitost je nyní prověřována ze strany bruntálských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Pár minut po jedné hodině ranní 1. listopadu 2021 vykonávala policejní autohlídka z krnovského Obvodního oddělení dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na ulici Albrechtické v Krnově, přičemž stavěla a kontrolovala řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Audi A6, a to 25letého místního muže. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že tento řídí automobil po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 1,3 promile alkoholu v dechu. Shora uvedený řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, o lékařské vyšetření a odběr biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu zakročující policisté zadrželi řidičský průkaz a zakázali mu řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. I tato záležitost je nadále prověřována policisty z Územního odboru Policie České republiky v Bruntále pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Dopravní nehoda dvou osobních automobilů u obce Krásné Loučky na Bruntálsku

Pět minut po dvacáté hodině večerní 30. října 2021 řídil 59letý muž z Ostravy své osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia ve směru jízdy od obce Krásné Loučky na Město Albrechtice, přičemž na rovném úseku silnice před horizontem předjížděl před ním jedoucí nákladní soupravu. Při tomto manévru se však nestihl bezpečně zařadit před tento nákladní automobil a čelně narazil do protijedoucího osobního motorového vozidla tovární značky Opel Astra, který řídil 53letý muž z Ostravy. V tomto voze cestovala i 52letá žena z Ostravy. Po nárazu utrpěly všechny tři shora uvedené osoby zranění různých rozsahů a charakterů s nutností jejich lékařského vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici. Ke střetu s nákladní soupravou nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 90 tisíc korun. Orientační dechové zkoušky vyzněly u obou řidičů negativně a celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

NOVOJIČÍNSKO:

Krádež stavebního nářadí z budovy rekonstruovaného předškolního zařízení v obci Tísek

V blíže neustanovené době na konci měsíce října letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v obci Tísek přečin krádeže tím, že se vloupal do budovy zdejší Mateřské školky, která je v současné chvíli v rekonstrukci a odtud odcizil různé druhy a množství stavebního nářadí. Jak bylo doposud zjištěno, tak k případu majetkové trestné činnosti mohlo dojít mezi osmnáctou hodinou podvečerní 28. října a sedmou hodinou ranní 29. října 2021 a odcizením pokosové pily značky Metabo, aku vrtačky značky Ryobi, ohýbačky háků, motorové pily značky Stihl, tří úhlových brusek značek Makita a Bosch, ohýbacích klempířských kleští, okružní pily značky Narex a vrtacího kladiva vznikla poškozeným fyzickým i právnickým osobám a organizacím celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 40 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru je nadále v prověřování ze strany policistů z Obvodního oddělení v Novém Jičíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651.

Odcizení zboží v šenovském supermarketu má na svědomí novojičínský recidivista

V těchto dnech policisté z novojičínského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 28letému muži z Novojičínska, neboť tento měl chvíli před jednadvacátou hodinou večerní 30. října 2021 odcizit v prodejních prostorách supermarketu na ulici Dukelské v Šenově u Nového Jičína zboží v hodnotě přes 1.100 korun. Jak bylo doposud prokázáno, tak shora uvedený muž několik minut chodil po dané prodejně a do nákupního vozíku vkládal různé potraviny, alkoholické nápoje i oděvní svršky. Poté oslovil zdejšího pracovníka bezpečnostní ochranné služby, zda by nemohl vozík s nákupem nechat na chvíli na prodejní ploše a že si jen odskočí nedaleko do místa svého bydliště, poněvadž si doma zapomněl peněženku s finančními prostředky. Pracovník prodejny mu toto umožnil, za okamžik však zjistil, že muž si při odchodu mimo pokladní zónu z nákupního vozíku vzal bez následné úhrady dvě láhve alkoholu a také několik druhů a množství čokolád. Po zjištění těchto skutečností byl 28letý muž zadržen a předán přivolané službu konající policejní autohlídce. Důslednou lustrací v dostupných evidencích poté zakročující policisté prokázali, že se u daného muže jedná o recidivu, poněvadž byl tento v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Novém Jičíně k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce patnácti měsíců, který vykonal v červnu loňského roku. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů pro možné obdobné protiprávní jednání a chování výše jmenovaného recidivisty.

Opava 3. listopadu 2021

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem