Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 3. dubna 2020

Zprávy z Opavska (5), z Bruntálska (4) a z Novojičínska (5) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Vloupání do garáže v Budišově nad Budišovkou a odcizení motorové nafty

V blíže neustanovené době mezi čtrnáctou hodinou odpolední 29. března letošního roku a osmou hodinou ranní následujícího dne doposud neznámá osoba spáchala na ulici Partyzánské v Budišově nad Budišovkou zločin krádeže tím, že se vloupala do jedné ze zdejších garáží, odkud odcizila přibližně 100 litrů motorové nafty ve čtyřech plastových sudech o objemu 25 litrů, čímž místnímu poškozenému 52letému muži vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 3 a půl tisíce korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Vítkově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených pohonných hmot, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na vítkovské policejní číslo 974 737 711.

Odcizení kol z osobního automobilu v obci Dobroslavice

Mezi osmnáctou hodinou odpolední a dvacátou hodinou večerní 30. března tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Družstevní v obci Dobroslavice zločin krádeže tím, že neoprávněně vstoupil do areálu bývalého zemědělského družstva a ze zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky BMW 325 odcizil kompletní čtyři kusy kol s pneumatikami o rozměrech 17 palců, čímž poškozené 58leté ženě z Ostravy vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 15 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených kol, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Vloupání do areálu společnosti na ulici Wolkerové v Opavě-Kateřinkách

V přesně nezjištěné době mezi šestnáctou hodinou odpolední 30. března a čtrnáctou hodinou odpolední 1. dubna letošního roku doposud neznámý pachatel neoprávněně vstoupil do oploceného areálu soukromé společnosti na ulici Wolkerové v Opavě-Kateřinkách a zde odcizil volně odložený vodárenský materiál (dvacet tři kusů plastového kanalizačního potrubí o průměru 110 cm v různých délkách), čímž opavské právnické osobě vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 4 tisíce korun. Tento zločin krádeže nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného materiálu, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Objasnění majetkové trestné činnosti opavského recidivisty

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení Policie České republiky zahájili úkony trestního řízení ve věci zločinu krádeže, kterých se dopustil 20letý místní muž tím, že se od poloviny března do prvního dubnového dne letošního roku dopustil na několika místech v Opavě majetkové trestné činnosti.

Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak v polovině března 2020 neoprávněně vstoupil na oplocený pozemek 43leté ženy z Opavy, a to v zahrádkářské kolonii na ulici Otické v Opavě, kdy poté se vloupal do zde instalovaného obytného přívěsu, ze kterého odcizil reprobedny s celkovou hmotnou škodou na majetku ve výši 4 tisíce korun.

Pár minut po poledni 24. března 2020 odcizil z recepce a z dalších vnitřních prostor tenisového centra na ulici Karlovecké v Opavě-Palhanci volně vystavené cukrovinky (fitness tyčinky a čokolády) a také teplákovou soupravu a toaletní potřeby, čímž poškozeným fyzickým i právnickým osobám způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši přes 2 tisíce korun.

Okolo sedmnácté hodiny odpolední 1. dubna 2020 odcizil v hypermarketu na ulici Těšínské v Opavě volně vystavené zboží (sluchátka, holicí strojek, holicí břity a SIM karty) v hodnotě bezmála 4 tisíce korun.

Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u shora 20letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudky Okresního soudu v Opavě k souhrnnému nepodmíněnému trestu odnětí svobody o délce deseti měsíců. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Vloupání do stavební buňky v obci Hať

V přesně neuvedené době mezi devatenáctou hodinou podvečerní 1. dubna a jedenáctou hodinou dopolední 2. dubna letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Rozcestní v obci Hať zločin krádeže tím, že se vloupal do plechového skladu sloužící jako stavební buňka u novostavby rodinného domu, odkud odcizil různé druhy a množství stavebního nářadí, čímž poškozenému 34letému místnímu muži vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 40 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného nářadí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

BRUNTÁLSKO:

Silniční kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu v Krnově

Službu konající krnovská policejní hlídka z Obvodního oddělení stavěla a kontrolovala patnáct minut před půlnocí z 31. března na 1. dubna 2020 na ulici Nádražní v Krnově řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Peugeot 308, a to 21letého muže z Bruntálska. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že tento muž má v současné chvíli vysloven status neřidiče, poněvadž má rozhodnutím Okresního soudu v Bruntále vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel až do července roku 2022. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo také prokázáno, že automobil řídil pod vlivem alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 0,9 promile alkoholu v dechu a rovněž test na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle vyzněl pozitivně na návykovou látku Amfetamin. Na výzvu policistů se shora uvedený 21letý řidič podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu v krnovské nemocnici, na místě mu bylo zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a již nyní je důvodně podezřelý ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Zda se dopustil i přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky prokáže rozbor odebrané krve. Celá záležitost je tak nadále v prověřování ze strany krnovských policistů a bruntálských kriminalistů.

Dopravní nehodovost na Bruntálsku

Pár minut před sedmnáctou hodinou odpolední 31. března 2020 řídil 58letý muž z Bruntálu nákladní motorové vozidlo tovární značky Ford Tranzit v obci Valšov ve směru na Bruntál, přičemž předjížděl před ním jedoucí osobní automobil tovární značky Škoda Fabia. V té době však přejel až do levého jízdního pruhu, kde bezprostředně došlo k ohrožení protijedoucího 58letého řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Lexus z Břeclavska. Aby nedošlo k čelnímu střetu, tak prvně jmenovaný řidič vyjel uvedenou dodávkou úplně vlevo mimo vozovku na chodník a zde narazil do sloupu elektrického vedení, do přilehlého kovového zábradlí a sjel do silničního příkopu. Ke střetu mezi vozidly nedošlo, orientační dechové zkoušky vyzněly u účastníků kolizní situace v dopravě negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 180 tisíc korun. Při nárazu došlo ke zranění těžšího charakteru u 32letého muže z Bruntálska s nutností lékařského vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici, s dobou léčení dvou měsíců. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále a ze strany bruntálských kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Patnáct minut po páté hodině ranní 1. dubna 2020 řídil 57letý muž z Krnova své osobní motorové vozidlo tovární značky Hyundai Elantra v obci Zátor, a to ve směru od Bruntálu na Krnov, přičemž na vyznačeném přechodu pro chodce s největší pravděpodobností přehlédl zde přecházejícího 62letého muže z Bruntálska a došlo ke střetu. Po nárazu upadl chodec na zem a bylo mu způsobeno zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici. K dalšímu střetu s jinými chodci nedošlo, celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 30 tisíc korun a orientační dechové zkoušky vyzněly u účastníků dopravní nehody negativně. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Přibližně třicet minut po osmnácté hodině podvečerní 2. dubna 2020 jel 56letý muž z Bruntálska na svém jízdním kole v obci Zátor, přičemž při jízdě z mírného kopce nezvládl řízení, začal prudce brzdit a přepadl přes řídítka na vozovku. Při pádu si způsobil zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo, orientační dechová zkouška vyzněla u cyklisty negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 100 korun. I tato záležitost je nadále v prošetřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu bruntálského Územního odboru Policie České republiky.

Odcizení motorové nafty z pracovního stroje v obci Rejchartice

V pozdních nočních hodinách prvního dubnového dne letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v obci Dvorce, část Rejchartice zločin krádeže tím, že po poškození pletiva neoprávněně vstoupil do zdejšího oploceného areálu skládky komunálního odpadu, přičemž po vypáčení uzamčeného víčka palivové nádrže odčerpal a odcizil celkem 75 litrů motorové nafty ze zde odstaveného pracovního stroje (skládkový kompaktor), čímž poškozené olomoucké společnosti vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 6 tisíc korun. Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak shora uvedeného skutku se mohly dopustit dvě neznámé osoby, které následně odejely z místa činu přistaveným motorovým vozidlem ve směru k obci Stará Libavá. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených pohonných hmot, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na policejní číslo Obvodního oddělení v Bruntále 974 731 651.

Objasnění krádeže alkoholu v krnovském supermarketu

V těchto dnech policisté z krnovského Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci zločinu krádeže, kterého se dopustil 37letý muž z Bruntálska tím, že chvíli po třinácté hodině odpolední 2. dubna letošního roku odcizil v supermarketu na ulici Revoluční v Krnově láhev alkoholu v hodnotě 159 korun. S tímto zbožím bez úhrady prošel přes pokladní zónu a ihned po východu z prodejny láhev otevřel a začal obsah konzumovat. Při tomto byl zadržen všímavým pracovníkem bezpečnostní ochranné služby, který přivolal službu konající krnovskou policejní hlídku. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u 37letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Bruntále k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, který vykonal ke konci měsíce března letošního roku. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany krnovských policistů a bruntálských kriminalistů.

NOVOJIČÍNSKO:

Objasnění krádeže dřeva v lesním porostu u obce Petřvald na Novojičínsku

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení v Příboře zahájili úkony trestního řízení ve věci zločinu krádeže, kterého se měl dopustit 47letý muž z Ostravska tím, že z lesního porostu na katastru obce Petřvald odcizil dřevní hmotu. Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak výše uvedený muž v průběhu dvou dnů, a to 28. a 29. března 2020 pokácel šest vzrostlých stromů (jasan a dub), přičemž tři vytěžené stromy nařezal a odvezl do místa bydliště a další tři stromy ponechal na místě nachystané ke krácení a k odvozu. Poškozené právnické osobě tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku zcela zřejmě vyšší než 5 tisíc korun. Celou záležitostí se nadále zabývají příborští policisté a novojičínští kriminalisté.

Novojičínský mladík má na svědomí několik krádeží zboží v prodejnách

Policejní inspektor z novojičínského Obvodního oddělení v těchto dnech zahájil trestní stíhání 16letého místního mladíka ze spáchání provinění přečinu i zločinu krádeže, kterých se dopustil tím, že od poloviny října loňského roku do konce března letošního roku v několika případech odcizil volně vystavené zboží v novojičínských prodejnách.

Poslední skutek se stal chvíli před sedmnáctou hodinou odpolední 28. března 2020 v prodejně s drogistickým zbožím v objektu Obchodního centra na ulici Přemyslovců v Novém Jičíně, kde odcizil různé druhy a množství šampónů a další kosmetiky v celkové hodnotě přes 3 tisíce korun. Prokázány u něj byly i další případy obdobné majetkové trestné činnosti, a to ve dnech 12. a 13. října loňského roku, 24. listopadu 2019, 16. ledna 2020, 13., 17. a 24. března letošního roku v prodejnách drogérie, v lékárnách a v elektroprodejnách na ulici Dukelské v obci Šenov u Nového Jičína, na ulicích Masarykovo náměstí, 5. Května a Přemyslovců v Novém Jičíně. Při svých krádežích se zaměřil hlavně na různé druhy a množství kosmetiky a drogistického zboží (toaletní vody, balzámy, parfémy) a elektro zboží (hifi reproduktory), vše v celkové hodnotě bezmála 13 tisíc korun.

Případné další obdobné protiprávní jednání majetkového charakteru u výše uvedené mladistvé osoby je nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Další objasnění krádeží zboží v novojičínských prodejnách

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně zahájili úkony trestního řízení ve věci provinění ze zločinu krádeže, kterého se dopustil 17letý mladík z Karviné tím, že chvíli po deváté hodině ranní 24. března 2020 odcizil v prodejně s drogistickým zbožím na ulici Masarykovo náměstí v Novém Jičíně čtyři parfémy v hodnotě bezmála 4 tisíce korun a dále okolo osmnácté hodiny odpolední 30. března 2020 odcizil v prodejních prostorách supermarketu na ulici Dukelské v obci Šenov u Nového Jičína tři toaletní vody, dva nanuky a nealko nápoj v hodnotě téměř jednoho tisíce korun.

Celou záležitostí se nadále zabývají novojičínští policisté a kriminalisté, kteří prověřují další obdobnou trestnou činnost majetkového charakteru shora jmenovaného mladistvého muže.

Výtržnictví dvou mužů ve vlaku u Suchdolu nad Odrou

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně zahájili úkony trestního řízení ve věci spáchání přečinu výtržnictví, kterého se měli dopustit dva muži ve věku 20 a 24 let z Lipníku nad Bečvou a z Hranic tím, že chvíli po šesté hodině ranní 24. března letošního roku společně slovně a fyzicky napadli 36letého muže z Karvinska, a to jako revizora ve vlaku, který jel ve směru ze železniční stanice Suchdol nad Odrou do železniční stanice Nový Jičín. Jak bylo prováděným prověřováním zjištěno, tak pachatelé poškozeného kopli do těla a fyzicky jej několikráte udeřili do obličeje, čímž mu způsobili zranění lehčího charakteru s jednorázovým lékařským vyšetřením a ošetřením v nemocnici v Novém Jičíně. Celá záležitost je v této chvíli nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Silně podnapilý řidič autobusu havaroval u obce Starý Jičín

Patnáct minut po jednadvacáté hodině večerní 1. dubna 2020 řídil 45letý muž z Přerovska autobus tovární značky SOR CNG v obci Starý Jičín, část Starojická Lhota, a to ve směru jízdy od obce Heřmanice na obec Petřkovice, přičemž v tříramenné křižovatce odbočoval vpravo. Vlivem své silné podnapilosti však nezvládl řízení, vyjel vpravo mimo silnici a sjel do silničního příkopu, kde havaroval. V době kolizní situace měl být jedoucí autobus bez cestujících, ke zranění žádné z osob tak nemělo dojít a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši několika tisíc korun. Odborné měření dechovými zkouškami prokázalo, že řidič byl v době jízdy silně ovlivněn alkoholickými nápoji, poněvadž mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 3,1 promile alkoholu v dechu. Muž s naměřenými hodnotami nesouhlasil a požádal zakročující policisty o podrobení se lékařskému vyšetření, spojenému s odběrem biologického materiálu (krve) v novojičínské nemocnici. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně a ze strany novojičínských kriminalistů. Zjišťuje se, zda byla naplněna skutková podstata přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky či zda došlo i k jiné trestné činnosti případně k nějakému přestupkovému jednání a chování.

V této záležitosti jsou velmi důležitá svědectví případných cestujících, kteří v linkovém autobuse cestovali po jednadvacáté hodině večerní prvního dubnového dne letošního roku, a to ve směru z obce Heřmanice do Nového Jičína. Jakékoli informace k chování a jednání osoby řidiče autobusu, k průběhu jeho jízdy a další okolnosti, které by měly a mohly přispět k řádnému objasnění věci, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 251 případně na policejní mobilní telefon 725 881 020.

Opava 3. dubna 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem