Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 29. prosince 2021

Zprávy z ÚO Opava (2), z ÚO Bruntál (2) a z ÚO Nový Jičín (2) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Neoprávněné odlovení spárkaté zvěře (berana muflona) na Vítkovsku

Policisté z Obvodního oddělení ve Vítkově v těchto dnech v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty prověřují přečin pytláctví, ke kterému s největší pravděpodobností došlo v rozmezí od sedmnácté hodiny odpolední 23. prosince do osmé hodiny ranní 24. prosince 2021 na katastru honitby Mysliveckého spolku Dubina Větřkovice. Jak bylo doposud zjištěno, tak neznámá osoba za pomocí střelné zbraně (malorážková pistole neznámé značky) usmrtila na přesně neznámém místě v okolí obcí Větřkovice a Jelenice vstřelem do oblasti pravého boku samce muflona, jehož tělo bylo nalezeno na poli u lesní cesty mezi obcí Jelenice a korytem řeky Moravice na Vítkovsku. I když byla následně takto odlovená spárkatá zvěř předána příslušnému mysliveckému spolku, přesto vznikla poškozené organizaci celková hmotná škoda na majetku ve výši 25 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na vítkovské policejní číslo 974 737 711 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Odcizení peněženky s finanční částkou z kapsy bundy poškozeného muže v Opavě

Okolo dvaadvacáté hodiny večerní 27. prosince letošního roku doposud neznámý pachatel na zastávce MHD na ulici Gudrichové v Opavě-Kylešovicích využil chvilkové nepozornosti 52letého místního muže a z kapsy bundy mu odcizil peněženku s různými osobními doklady a s finančními prostředky na hotovosti ve výši 5.800 korun. Po chvíli, kdy poškozený tuto skutečnost zjistil, začal na odcházejícího mu neznámého muže volat a dožadoval se navrácení jeho věcí, Tato osoba však pouze odhodila jeho peněženku s osobními doklady na zem a s částkou téměř 6 tisíc korun utekla po nedaleké ulici Budišovské neznámo kam. Tento přečin krádeže nyní intenzivně prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených financí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651 nebo na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

BRUNTÁLSKO:

Silniční kontroly prokázaly podnapilé řidiče motorových vozidel na Bruntálsku

V rámci běžného výkonu služby a dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu policejní autohlídky z Územního odboru Policie České republiky v Bruntále stavěly v průběhu dne 28. prosince 2021 na různých místech bruntálského okresu motorová vozidla, kdy při těchto silničních kontrolách mimo jiné kontrolovaly i tu skutečnost, zda řidiči před jízdou nebo během jízdy nepožili alkoholické nápoje nebo nejsou pod vlivem jiných omamných, návykových, psychotropních látek či jedů.

Tak například policisté z rýmařovského Obvodního oddělení chvíli před osmou hodinou ranní stavěli a kontrolovali na ulici Národní v Rýmařově řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia, a to místního 40letého muže. Odborným měřením dechovými zkouškami mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 1,2 promile alkoholu v dechu.

Pět minut před osmnáctou hodinou podvečerní policejní hlídka z krnovského Obvodního oddělení stavěla na ulici Bruntálské v Krnově místního 50letého muže jako řidiče dodávkového motorového vozidla tovární značky Ford Tranzit, kdy mu odborným měřením dechovými zkouškami byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 0,8 promile alkoholu v dechu.

Oba výše uvedení řidiči s naměřenými hodnotami souhlasili, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznali, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádali, na místě jim byly zadrženy řidičské průkazy, policisté jim zakázali řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. První z výše uvedených mužů je již nyní důvodně podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a u druhého muže se s největší pravděpodobností jedná o přestupkové jednání a chování. Vše je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany rýmařovských a krnovských policistů a také bruntálských kriminalistů.

Místní znalost bruntálských policistů vedla k zadržení osoby v celostátním pátrání

Deset minut po osmé hodině ranní 28. prosince letošního roku policejní autohlídka z bruntálského Obvodního oddělení v rámci dohledu nad veřejným pořádkem kontrolovala na ulici Obránců Míru v Bruntále osobu - muže, který odpovídal popisu hledané osoby. Na výzvu policistů však nepředložil žádné platné průkazy totožnosti a ústním vyjádřením se prokazoval za jiného občana.

Vzhledem však k té skutečnosti, že zakročující policisté na základě své místní a osobní znalosti a zkušenosti pojali podezření, že se jedná o 18letého muže z Olomoucka, který se v současné době pohybuje na Bruntálsku a je v celostátním pátrání, tak tuto kontrolovanou osobu policisté na místě omezili na osobní svobodě a převezli jí na bruntálskou policejní služebnu. Zde dalšími prvotními procesními úkony a lustracemi v dostupných evidencích bylo zcela zřejmě prokázáno, že se v dané osobě opravdu jedná o 18letého muže, na kterého Okresní soud v Bruntále vydal příkaz k zatčení a k jeho dodání do výkonu trestu odnětí svobody.

Na základě všech těchto skutečností byl shora uvedený muž ještě téhož dne v poledních hodinách eskortován a dodán bruntálskými policisty do Vazební věznice v Ostravě.

NOVOJIČÍNSKO:

Řidička osobního automobilu pod vlivem alkoholu ve Frenštátě pod Radhoštěm

Patnáct minut po jednadvacáté hodině večerní 28. prosince 2021 službu konající policejní autohlídka z frenštátského Obvodního oddělení v rámci dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu stavěla a kontrolovala na ulici Horní ve Frenštátě pod Radhoštěm řidičku osobního motorového vozidla tovární značky Renault Laguna, a to 31letou ženu z Novojičínska. Odborným měřením dechovými zkouškami jí zakročující policisté naměřili pozitivní výsledky s hodnotami bezmála 1,8 promile alkoholu v dechu. Řidička s neměřenými hodnotami souhlasila, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznala, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádala, na místě jí byl zadržen řidičský průkaz, bylo jí zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření a již nyní je důvodně podezřelá z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany frenštátských policistů a novojičínských kriminalistů.

Objasnění vloupání do prodejny v obci Lichnov na Novojičínsku

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení ve Frenštátě pod Radhoštěm zahájili úkony trestního řízení směřující k řádnému objasnění všech skutečností, které nasvědčují tomu, že v pozdní noční době z 23. na 24. prosince 2021 došlo v obci Lichnov na Novojičínsku k vloupání do zdejší prodejny smíšeného zboží. Z této trestné činnosti majetkového charakteru jsou důvodně podezřelí tři muži ve věku 19, 22 a 29 let z Novojičínska a jedna žena ve věku 24 let z Přerovska.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak chvíli před půlnocí dne 23. prosince letošního roku se po rozbití skleněné výplně vstupních dveří vloupal do prodejny smíšeného zboží v obci Lichnov 29letý muž z Novojičínska společně s 24letou ženou z Přerovska a odcizili 7 láhví alkoholických nápojů v celkové hodnotě přes 2 tisíce korun, přičemž škoda na zařízení provozovny byla následně vyčíslena na finanční částku ve výši 20 tisíc korun. Po tomto protiprávním jednání a chování nasedly obě výše uvedené osoby do přistaveného osobního motorového vozidla tovární značky Peugeot 307, ve kterém se nacházely další dvě osoby, a to již zmiňovaní muži ve věku 19 a 22 let z Novojičínska. Z místa činu poté tyto osoby odejely a po chvíli byly, na základě prováděných důsledných kontrol, zadrženy ze strany službu konajících policejních autohlídek z místně příslušného Obvodního oddělení ve Frenštátě pod Radhoštěm a také z přizvaného Obvodního oddělení v Kopřivnici i s odcizeným zbožím, které bude následně zpět vráceno poškozené právnické osobě. Po provedených prvotních procesních úkonech byly všechny čtyři zadržené osoby ještě v průběhu Štědrého dne propuštěny na svobodu.

Trestnou činnost majetkového charakteru zjistili policisté ze Speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje Ostrava, pracoviště ve Frýdku-Místku, kteří prováděli výkon služby na teritoriu novojičínského okresu a pár minut po půlnoci 24. prosince letošního roku zjistili rozbití skleněné výplně hlavních vstupních dveří do prodejny smíšeného zboží v obci Lichnov.

Prokázáno rovněž bylo, že výše uvedený osobní automobil tovární značky Peugeot 307 k místu vloupání i při odjezdu řídil 22letý muž z Novojičínska, který je v dostupných evidencích veden jako neřidič, poněvadž nevlastní řidičský průkaz pro příslušnou podskupinu motorových vozidel. Orientační dechová zkouška u něj vyzněla negativně, pozitivní však byl následný test na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle, a to na návykové látky amfetamin a metamfetamin.

Celá záležitost je nadále v gesci frenštátských policistů, a to v úzké spolupráci s novojičínskými kriminalisty, přičemž se zjišťuje a prověřuje případné další protiprávní jednání a chování všech čtyřech výše uvedených osob.

Opava 29. prosince 2021

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem