Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 29. července 2021

Zprávy z ÚO Opava (2), ÚO Bruntál (2) a ÚO Nový Jičín (1) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Velkoheraltičtí policisté bezprostředně zachránili život 45letému muži z Bruntálska

Dvacet minut po jedné hodině ranní 29. července 2021 dvoučlenná policejní autohlídka z Obvodního oddělení ve Velkých Heralticích zajistila poblíž železničního přejezdu na katastru obce Brumovice, v části Pustý Mlýn jistého 45letého muže z okresu Bruntál, který se snažil sebepoškodit. Tohoto muže viděli policisté stát na kapotě jeho zde odstaveného osobního motorového vozidla, přičemž měl kolem krku uvázané autolano a druhý konec lana byl omotán kolem přilehlé větve stromu. Vzhledem k tomu, že zde bezprostředně hrozil pokus o oběšení, oba policisté okamžitě vystoupili z policejního vozu, ihned přiběhli k výše uvedenému muži, uchopili jej za dolní končetiny, vysmekli lano z jeho krku, stáhli a svalili jej z kapoty automobilu na travnatou plochu a zabránili mu tak v jeho život a zdraví ohrožujícím jednání a počínání. Na místo byla přivolána i osádka sanitního vozidla s lékařem a 45letý muž byl následně převezen k lékařskému vyšetření a ošetření do krnovské nemocnice. Orientační dechovou zkouškou policisté zjistili, že shora jmenovaný muž je v podnapilém stavu, přičemž mu byla naměřena hodnota bezmála 1,7 promile alkoholu v dechu. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, rovněž nevznikla žádná hmotná škoda na majetku a celá záležitost je nadále intenzivně prošetřována a prověřována ze strany policistů a kriminalistů z územních odborů Policie České republiky v Opavě a v Bruntále.

Službu konající policejní autohlídka z velkoheraltického Obvodního oddělení se o možném pokusu sebepoškození 45letého muže dozvěděla patnáct minut před jednou hodinou ranní uvedeného dne, a to z ostravského policejního operačního střediska, kam volala příbuzná uvedeného muže s tím, že má obavu o jeho život a zdraví. Formou sociální sítě jí bylo totiž doručeno video, kde 45letý muž stojí na kapotě svého auta, má kolem krku uvázané lano a hovoří o sebevraždě. Na základě těchto informací byly do místa bydliště muže i za oznamovatelkou vyslány policejní hlídky z Obvodního oddělení v Krnově a dále byla policejní hlídka z Obvodního oddělení ve Velkých Heralticích ihned vyslána na katastr obce Brumovice, kde by se výše jmenovaný muž mohl nacházet. Ten byl po chvíli opravdu nalezen v části Pustý Mlýn, kdy stál na přední kapotě svého osobního automobilu. Vůz měl vypnutý motor, ale byly rozsvícené světla vozu. Přítomní policisté následně zjistili, že 45letý muž chtěl spáchat sebevraždu s ohledem na jeho současný životní stav, kdy je údajně v exekuci a nechce tak prý zatěžovat svými problémy rodinné příslušníky. Po příjezdu na dané místo měl vypít dvě dvoulitrové PET láhve piva, následně z auta vytáhnout lano, které omotal kolem větve přilehlého stromu a kolem svého krku. V bezprostředním ohrožení jeho života a zdraví mu však včasným zákrokem zabránili policisté, tak jak je shora uvedeno.

Vloupání do venkovní dílny a sklepních prostor rodinného domu v obci Josefovice

V blíže neustanovené době mezi třiadvacátou hodinou večerní 27. července a pátou hodinou ranní 28. července letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v obci Hrabyně, v části Josefovice přečin porušování domovní svobody a přečin krádeže tím, že neoprávněně vstoupil na pozemek jednoho z rodinných domů a následně se vloupal do sklepních prostor tohoto obydlí i do přilehlé venkovní dílny. Odtud odcizil různé druhy ručního nářadí (benzínová motorová pila značky Stihl oranžovobílé barvy, benzínová motorová pila značky Husqvarna oranžové barvy, aku vrtačka, aku bruska aku příklepová vrtačka a aku utahovák značky Makita zelené barvy, nabíjecí stanice na aku baterie značky Makita zelenočerné barvy se šesti kusy náhradních zdrojů), čímž zdejší fyzické i právnické osobě vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 30 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní intenzivně prověřují místně příslušní policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehody na Bruntálsku

Chvíli před desátou hodinou dopolední 28. července 2021 řídila 36letá žena z Jesenicka osobní motorové vozidlo tovární značky Ford po silnici mezi obcemi Vidly a Karlova Studánka, přičemž se plně nevěnovala řízení (podle jejích slov se otočila dozadu, kde na zadním sedadle byl její pes, který byl řádně upoután na zadních sedadlech), přejela tak do protisměru, narazila do kovových svodidel a poté sjela do pravého silničního příkopu. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, rovněž zranění neutrpěl převážený pes a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 2 tisíce korun. Orientační dechová zkouška vyzněla u shora uvedené řidičky negativně. Touto kolizní situací v dopravě se nadále zabývají policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Bruntálští dopravní policisté prověřují i další dopravní nehodu, která se stala na Bruntálsku přibližně patnáct minut po dvaadvacáté hodině večerní 28. července 2021. V té době jel 42letý muž z Krnova svým osobním motorovým vozidlem tovární značky Audi A6 Avant v obci Heřmanovice, přičemž při vjezdu do pravotočivé zatáčky dostal na mokrém asfaltu smyk, přejel do levé poloviny vozovky, sjel do silničního příkopu a bočně narazil do vzrostlého stromu. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechová zkouška byla u řidiče negativní a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 200 tisíc korun.

Silniční kontrola v Krnově prokázala podnapilého řidiče osobního automobilu

Službu konající policejní autohlídka z krnovského Obvodního oddělení v rámci dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu stavěla a kontrolovala chvíli před šestou hodinou ranní 29. července letošního roku na ulici Hlubčické v Krnově řidiče osobního motorového vozidla, a to 38letého muže polské národnosti. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že tento muž před jízdou požil alkoholické nápoje, poněvadž mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 0.8 promile alkoholu v dechu. Výše uvedený 38letý muž s naměřenými hodnotami souhlasil, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal a na místě mu bylo zakázáno řízní všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany krnovských policistů a bruntálských kriminalistů

NOVOJIČÍNSKO:

Vloupání do dodávkového automobilu v obci Skotnice

V přesně neustanovené době mezi devatenáctou hodinou podvečerní 27. července a sedmou hodinou ranní 28. července tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal poblíž budovy hasičské zbrojnice v obci Skotnice přečin krádeže tím, že se vloupal do nákladového prostoru zde zaparkovaného dodávkového motorového vozidla tovární značky Citroën Jumper. Z tohoto automobilu následně odcizil šedý plastový kufr s elektrickým hoblíkem značky Festool černé barvy s příslušenstvím, aku přímočarou pilu černé barvy stejné značky v šedém plastovém kufříku i se dvěma zdroji a přibližně padesát kusů různých řezacích plátků, čímž poškozenému místnímu muži a jeho soukromé firmě vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 18 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Příboře a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na příborské policejní číslo 974 735 751.

Opava 29. července 2021

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem