Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 29. července 2020

Zprávy z ÚO Opava (4), z ÚO Bruntál (3) a z ÚO Nový Jičín (5) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Objasnění případu krádeže ve vítkovské zastavárně

Policisté z vítkovského Obvodního oddělení v těchto dnech intenzivně prověřovali případ, ke kterému došlo přibližně třicet minut po čtrnácté hodině odpolední 16. července letošního roku v prodejně zastavárny a bazaru na ulici Vodní ve Vítkově. V té době tehdy neznámý pachatel vstoupil do prodejny a jako potencionální kupec projevil zájem o dámský náramek ze žlutého kovu. Toto požadované zboží mu obsluha přiložila k ruce ke zjištění, zda šperk vyhovuje svou délkou, přičemž neznámý muž využil okamžiku překvapení, náramek prodavačce vytrhl z ruky a utekl neznámo kam. Poškozené soukromé společnosti tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 2 tisíce korun. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo.

V těchto dnech byl jako pachatel shora uvedené trestné činnosti majetkového charakteru ustanoven 23letý místní muž a ve zkráceném přípravném řízení mu bylo sděleno podezření z přečinu krádeže. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany vítkovských policistů a opavských kriminalistů.

Vloupání do dodávkového motorového vozidla v Dolním Benešově

Mezi šestnáctou hodinou odpolední 25. července a osmou hodinou ranní 26. července tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Nádražní v Dolním Benešově přečin krádeže tím, že se vloupal do zavazadlového prostoru zde zaparkovaného dodávkového motorového vozidla tovární značky Renault Trafic, odkud odcizil bourací kladivo značky Berner, malé bourací kladivo značky Hilti a přímočarou pilu. Poškozené soukromé společnosti z Opavska tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 100 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného stavebního nářadí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Krádež keřovitých dřevin z pozemku zahrady v Opavě-Kylešovicích

V blíže neustanovené době mezi 22. a 27. červencem letošního roku doposud neznámá osoba spáchala na ulici Hlavní v Opavě-Kylešovicích přečin krádeže tím, že po předchozím přestřižení a poškození pletivového oplocení vstoupil na jednu ze zahrádek poblíž řeky Moravice, přičemž ze zdejší okrasné skalky odcizil 20 kusů keřovitých dřevin zvaných Čarověník, čímž poškozenému místnímu 58letému muži vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 42 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených dřevin, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na policejní číslo místního Obvodního oddělení v Opavě, a to 974 737 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Dva muži úmyslně poškodili automobil i veřejné osvětlení v obci Kobeřice

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení v Kravařích ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci a ze spáchání přečinu výtržnictví dvěma mužům ve věku 18 a 22 let z Opavska, neboť tito společně chvíli před půlnocí 9. července letošního roku před budovou Obecního úřadu na ulici Hlučínské v Kobeřicích úmyslně poškodili dvě světla zabudovaná v chodníku, která slouží k osvětlení a jejichž vytržením z ukotvení způsobili poškozené organizaci celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši přes 15 tisíc korun. Chvíli poté na přilehlém parkovišti výše uvedený 18letý mladý muž úmyslně poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky Suzuki Swift, kdy přes přední kapotu vylezl na střechu automobilu, na kterou si sedl a deformací karosérie a poškozením laku vznikla místnímu majiteli celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 7 a půl tisíce korun. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany kravařských policistů a opavských kriminalistů.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehoda řidičky osobního automobilu a cyklisty u Horního Benešova

Deset minut před šestou hodinou ranní 24. července 2020 řídila 58letá žena z Bruntálska osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia po silnici mezi Horním Benešovem a hranicí okresů Bruntál a Opava, přičemž u odbočky na Horní Životice vlivem vycházejícího slunce přehlédla v jejím jízdním pruhu u pravé krajnice jedoucího 43letého místního muže na jízdním kole. Ve chvíli, kdy jej zleva předjížděla a následně odbočovala doprava směrem na obec Horní Životice, došlo ke střetu levého zadního blatníku automobilu s přední částí jízdního kola. Při nehodě a po pádu cyklisty na vozovku tento utrpěl zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechové zkoušky vyzněly u obou účastníků kolizní situace v dopravě negativně a celková hmotná škoda byla řádově vyčíslena na několik stovek korun. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Dopravní nehoda motocyklisty u obce Stará Ves

Několik minut po šestnácté hodině odpolední 25. července 2020 řídil 36letý muž z Karvinska svůj motocykl tovární značky BMW mezi hranicí okresů Bruntál a Šumperk a obcí Stará Ves - Žďárský Potok, přičemž při projíždění pravotočivou zatáčkou nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu a povaze komunikace, na mokré vozovce dostal smyk, upadl na zem a motocykl narazil do přilehlého svodidla. Při tomto utrpěl motocyklista zranění lehčího charakteru s jednorázovým lékařským vyšetřením a ošetřením na místě. Orientační dechová zkouška u něj vyzněla negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 30 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Požár uskladněné slámy v bývalém zemědělském objektu u obce Osoblaha

Okolo osmnácté hodiny podvečerní 27. července 2020 došlo v katastrálním území obce Osoblaha k požáru uskladněné slámy v počtu 700 kusů balíků, a to v místním bývalém zemědělském objektu, čímž soukromé společnosti z Bruntálska vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 500 tisíc korun. Vlivem zahoření došlo k znehodnocení střešní krytiny a konstrukce uvedené zemědělské stavby o velikosti 18,4 metrů x 40 metrů a dále k poškození střešní krytiny přilehlé zemědělské stavby o stejné velikosti, čímž poškozené státní organizaci vznikla další hmotná škoda na majetku ve výši přes 500 tisíc korun. Na místo se dostavili policisté z Obvodního oddělení ve Městě Albrechticích, bruntálští kriminalisté a policejní psovod se služebním psem, který vypracoval pachovou stopu od místa zahoření v délce 400 metrů k nedaleké pozemní komunikaci. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Krnova a z Bruntálu a dále různé sbory Dobrovolných hasičů z Osoblahy, ze Slezských Rudoltic, z Města Albrechtic, z Krnova, z Vrbna pod Pradědem, z Jindřichova a z Brumovic na Opavsku. Intenzivním prověřováním celé záležitosti bylo prokázáno, že požár zapříčinily nezletilé osoby, které se zde pohybovaly a manipulovaly s otevřeným ohněm. Ke zranění žádné z přítomných osob nedošlo a celá záležitost je nadále předmětem dalšího prošetřování a prověřování ze strany policistů a kriminalistů z Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

NOVOJIČÍNSKO:

Objasnění případu krádeže peněženky na podnapilém muži v Novém Jičíně

V těchto dnech policisté z novojičínského Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení směřující k prověření a k objasnění skutečností nasvědčujících spáchání přečinu krádeže, kterého se mohla dopustit 40letá místní žena tím, že chvíli před osmnáctou hodinou odpolední 25. července letošního roku využila v prostoru venkovního posezení jednoho z barů na ulici Dolní Brána v Novém Jičíně silné podnapilosti a nepozornosti 53letého muže z Novojičínska (následná orientační dechová zkouška při oznámení daného skutku u něj prokázala téměř 3 promile alkoholu v dechu), přisedla si k němu a z kapsy oděvu mu měla vytáhnout peněženku a z ní následně odcizit finanční prostředky na hotovosti ve výši přes jeden a půl tisíce korun.

Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že by se u výše uvedené podezřelé ženy v daném případě jednalo o recidivu, poněvadž byla v posledních třech letech pravomocně odsouzena a potrestána rozhodnutím Okresního soudu v Novém Jičíně pro obdobnou trestnou činnost majetkového charakteru k podmíněnému trestu odnětí svobody o výměře osmi měsíců, se zkušební dobou do srpna roku 2021. Celá záležitost je tak nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Silně podnapilý muž odcizil automobil a řídil jej v obci Suchdol nad Odrou

Novojičínští policisté z místního Obvodního oddělení v těchto dnech zahájili úkony trestního řízení směřující k prověření a k objasnění skutečností nasvědčujících spáchání přečinu neoprávněného užívání cizí věci, přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, ze kterých je důvodně podezřelý 32letý muž z Kroměřížska.

Podle doposud zjištěných informací a skutečností měl shora uvedený muž chvíli po druhé hodině ranní 26. července 2020 při příležitosti návštěvy v jednom z rodinných domů v obci Suchdol nad Odrou odcizit volně odložené klíče od osobního motorového vozidla tovární značky Ford Mondeo, jehož majitelkou je 52letá žena z Přerovska a následně bez jejího souhlasu se automobilu zmocnit a jezdit s ním po obci Suchdol nad Odrou. Při jízdě však přesně nezjištěným způsobem prorazil pneumatiku vozu a následně byl stavěn a kontrolován službu konající policejní hlídkou na ulici Komenského v Suchdole nad Odrou. Odborným měřením dechovými zkouškami zakročující policisté prokázali, že 32letý muž byl v době řízení automobilu pod silným vlivem alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 1,8 promile alkoholu v dechu. Lustracemi v dostupných evidencích bylo dále zjištěno, že tento podezřelý muž má v současné chvíli rozhodnutím Okresního soudu v Kroměříži vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Podezřelý muž vyhrožoval fyzickým napadením bíloveckému strážníkovi Městské policie

Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně v těchto dnech zahájil trestní stíhání 31letého muže z Novojičínska, neboť tento je důvodně podezřelý z naplnění skutkové podstaty přečinu vyhrožování s cílem působit na úřední osobu. Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak shora uvedený muž měl chvíli po jednadvacáté hodině večerní 26. července letošního roku, v bytě jednoho z panelových domů na ulici Radotínské v Bílovci, při služebním zákroku přivolané službu konající hlídky strážníků Městské policie Bílovec, ohrožovat sekáčkem na maso jednoho ze strážců zákona. Tímto sekáčkem měl kolem sebe šermovat a vyhrožovat mu, že jej zasáhne. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celá záležitost je nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Silniční kontrola prokázala silně podnapilého řidiče osobního automobilu u Fulneku

V těchto dnech policisté z fulneckého Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky 53letému muži z Nového Jičína, neboť tento měl v silně podnapilém stavu řídit osobní motorové vozidlo tovární značky Fiat, a to od benzínové čerpací stanice ve Fulneku do obce Lukavec. Tato skutečnost byla zjištěna při běžné silniční kontrole a při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu ze strany službu konající fulnecké policejní hlídky chvíli před čtrnáctou hodinou odpolední 27. července letošního roku, přičemž odborným měřením dechovými zkouškami byly u shora uvedeného řidiče prokázány pozitivní výsledky s hodnotami okolo 1,8 promile alkoholu v dechu. Muž s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou doznal, řidičský průkaz mu zadržen nebyl, poněvadž jej nepředložil. Lustracemi v dostupných evidencích bylo následně zjištěno, že řidičský průkaz s příslušným řidičským oprávněním dokonce vůbec nevlastní. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany fulneckých policistů a novojičínských kriminalistů.

Děti z dětského letního tábora u Oder nalezly nevybuchlou munici

Pár minut po jedenácté hodině dopolední 28. července 2020 na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 oznámil 36letý muž z Prostějovska, že před chvíli děti z táborové základny letního dětského tábora s názvem Nejdek nalezly při hrách v lese u Oder, část Veselí nějaký kovový předmět, který připomíná munici. Na místo nálezu okamžitě vyjela místně příslušná policejní hlídka z Obvodního oddělení v Odrách, která následně přivolala policejního pyrotechnika z Expozitury ve Frýdku-Místku. Ten si bezpečně převzal a k odbornému znehodnocení odvezl nevybuchlou dělostřeleckou minu ráže 82 mm pocházející z období 2. světové války.

Opava 29. července 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem