Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 28. prosince 2021

Zprávy z ÚO Opava (4ú, z ÚO Bruntál (5) a z ÚO Nový Jičín (4) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Vloupání do provozovny hlučínského rychlého občerstvení

V blíže neustanovené době mezi dvaadvacátou hodinou večerní 22. prosince a sedmou hodinou ranní 23. prosince letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Ostravské v Hlučíně přečin krádeže a přečin poškození cizí věci tím, že po vypáčení okna se vloupal do zdejší provozovny rychlého občerstvení, odkud po násilném vypáčení a poškození pokladny se škodou ve výši nejméně 7 tisíc korun odcizil finanční prostředky na hotovosti v papírových bankovkách i v drobných mincích a také stravenky různých značek a nominálních hodnot v celkové hodnotě bezmála 12 tisíc korun. Poškozeným místním fyzickým i právnickým osobám tak vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši okolo 19 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených financí a stravenek, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Odcizení okapových svodů na různých místech v Budišově nad Budišovkou

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení ve Vítkově zahájili úkony trestního řízení ve věci spáchání přečinu krádeže i ze spáchání přečinu porušování domovní svobody, ze kterých je důvodně podezřelý doposud neznámý pachatel tím, že v přesně neustanovené době mezi devatenáctou hodinou večerní 22. prosince a šestou hodinou ranní 23. prosince tohoto roku odcizil na různých místech a z různých objektů v Budišově nad Budišovkou měděné a kovové okapové svody.

Jak bylo doposud zjištěno, tak na ulici Jiráskové neoprávněně vstoupil na oplocenou zahradu jednoho z rodinných domů a z fasády budovy odtrhl měděný svislý okapový svod na dešťovou vodu. Dále na ulici Dukelské z fasády jednoho z domů vytrhl a odcizil dva svislé měděné okapové svody. Na ulici Mírových letnic rovněž neoprávněně vstoupil na oplocený pozemek jednoho z rodinných domů a ze stěny odcizil rovněž pozinkovaný okapový svod. Na vedlejším soukromém pozemku rodinného domu poškodil plastovou okapovou rýnu i měděný okapový svod a další plechové i měděné okapové svody odcizil z rodinných domů na ulicích Boženy Němcové a Bedřicha Smetany. Neznámá osoba se neoprávněně pohybovala i ve dvoře budišovské farnosti na ulici Halaškovo náměstí a poškozeným fyzickým i právnickým osobám tak vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 24 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Vítkově v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených okapů, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na vítkovské policejní číslo 974 737 711.

Dopravní nehoda silně podnapilého řidiče osobního automobilu v Opavě

Dvacet minut před osmnáctou hodinou podvečerní 23. prosince 2021 řídil po ulici Krnovské v Opavě místní 35letý muž osobní motorové vozidlo tovární značky Hyundai i30 ve směru do centra města, přičemž vlivem své silné podnapilosti (odborným měřením dechovými zkouškami mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 2,6 promile alkoholu v dechu) přejel do levé poloviny vozovky a zde narazil do protisměrně jedoucího osobního motorového vozidla tovární značky BMW 530 XD, které řídil 45letý muž z Ostravy. Při dopravní nehodě nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných osob a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 200 tisíc korun. Výše uvedenému 35letému muži policisté na místě zadrželi jeho řidičský průkaz, tento řidič s naměřenými pozitivními výsledky souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, na místě mu bylo zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a již nyní je důvodně podezřelý z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě a ze strany opavských kriminalistů.

Objasnění krádeží palivového dřeva v obci Jakartovice, část Deštné

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení ve Velkých Heralticích ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu porušování domovní svobody a přečinu krádeže, ze kterých je důvodně podezřelý 23letý muž z Opavy tím, že nejméně ve třech případech od poloviny měsíce listopadu tohoto roku do 26. prosince 2021 neoprávněně vstoupil na oplocený pozemek jednoho z rekreačních rodinných domů v obci Jakartovice, část Deštné a odtud postupně odcizil přes 1 metr kubický tvrdého palivového dřeva, čímž poškozeným majitelům z Opavy vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 1 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany velkoheraltických policistů a opavských kriminalistů.

BRUNTÁLSKO:

Žádosti o svědecké informace k dopravním nehodám na Bruntálsku

V těchto dnech policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále prošetřují a prověřují dva případy dopravních nehod a kolizních situací v dopravě na katastru bruntálského okresu a žádají širokou veřejnost o svědectví k těmto událostem.

V blíže neustanovené době mezi dvaadvacátou hodinou večerní 22. prosince a dvanáctou hodinou polední 23. prosince 2021 doposud neznámý řidič řídil přesně neustanovené motorové vozidlo na odstavné ploše ulice Krnovské v Bruntále, přičemž narazil do zde odstaveného autobusu tovární značky Sor C12 a poté odejel neznámo kam. Minimální hmotná škoda na dopravním prostředku hromadné přepravy osob byla vyčíslena na finanční částku ve výši 20 tisíc korun.

Přibližně třicet minut po jednadvacáté hodině večerní 25. prosince 2021 doposud neznámý řidič neznámého motorového vozidla jel po ulici Maxima Gorkého v Krnově, přičemž postupně narazil do dvou zde zaparkovaných osobních motorových vozidel továrních značek Škoda Octavia a Škoda Fabia. Poté nezastavil, na místo nepřivolal policisty a odejel neznámo kam. Celková hmotná škoda na majetku byla poškozenými majiteli vyčíslena na finanční částku ve výši nejméně 22 tisíc korun.

Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění dosud neznámých řidičů blíže neustanovených motorových vozidel lze telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 251 případně kdykoli na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158. Svědecké poznatky jsou velmi důležité pro řádné zadokumentování jednotlivých spisových materiálů a policisté za případnou pomoc děkují.

Dopravní nehoda podnapilého řidiče osobního automobilu na Bruntálsku

Třicet minut po desáté hodině dopolední 26. prosince 2021 řídil 30letý muž z Bruntálska osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Rapid po silnici ve směru od obce Nové Heřmínovy k obci Zátor, přičemž po projetí pravotočivé zatáčky vyjel za pravý okraj vozovky, zde narazil do balvanu a poté do náletových dřevin. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 85 tisíc korun. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že shora uvedený muž řídil automobil po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami téměř 0,9 promile alkoholu v dechu. Výše jmenovaný řidič předchozí požití alkoholických nápojů z předchozího večera a tedy před jízdou plně doznal, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Dodání silně podnapilého muže na protialkoholní záchytnou stanici k vystřízlivění

Službu konající policejní autohlídka z rýmařovského Obvodního oddělení v rámci dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu a veřejného pořádku uviděla chvíli před dvaadvacátou hodinou večerní 26. prosince tohoto roku na ulici Palackého v Rýmařově místního 27letého muže, který v silně podnapilém stavu ležel na zemi a při venkovní teplotě mínus 12 stupňů Celsia bezprostředně tak ohrožoval svůj život a zdraví. Vzhledem k těmto skutečnostem a poněvadž mu byl orientační dechovou zkouškou naměřen pozitivní výsledek s hodnotou přes 2,6 promile alkoholu v dechu, zakročující policisté rozhodli o jeho zajištění, eskortě a dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, rovněž nevznikla žádná hmotná škoda na majetku a celá záležitost je nadále v prošetřování ze strany rýmařovských policistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přestupku proti veřejnému pořádku.

Dopravní nehoda osobního automobilu na katastru obce Horní Benešov

Patnáct minut po deváté hodině ranní 27. prosince 2021 řídil 40letý muž z Vyškovska osobní motorové vozidlo tovární značky Toyota ve směru od Horního Benešova k obci Milotice nad Opavou, přičemž před danou obcí při průjezdu levotočivou zatáčkou dostal na sněhem pokryté vozovce smyk a sjel do pravého hlubokého silničního příkopu. Řidič i jeho 12letý syn zraněn nebyl, zranění lehčího charakteru utrpěla jeho 40letá manželka a 10letý syn, kteří byli převezeni sanitním vozidlem k lékařskému vyšetření a ošetření do bruntálské Podhorské nemocnice. Ke zranění žádné další osoby nedošlo, orientační dechová zkouška vyzněla u shora uvedeného muže negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 50 tisíc korun. Celou záležitostí se nadále zabývají policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Dopravní nehoda vozidla taxislužby s těžkými zraněními pasažérů u Bruntálu

Pětadvacet minut před půlnocí z 27. na 28. prosince 2021 řídil 23letý muž z Bruntálska osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia s označením taxislužby po silnici mezi Bruntálem a obcí Valšov, přičemž po průjezdu mírně pravotočivé zatáčky dostal na namrzlém povrchu vozovky smyk, najel za pravý okraj komunikace, zde narazil do kovového svodidla, které automobil vymrštilo do vzduchu a po letu vůz dopadl do přilehlého silničního příkopu. Při této dopravní nehodě utrpěl řidič zranění těžšího charakteru s nutností transportu sanitním vozidlem k lékařskému vyšetření a ošetření do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Zranění těžšího charakteru utrpěla i 28letá žena z Bruntálu jako spolucestující na zadním sedadle s jejím převozem sanitkou rovněž do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Zranění lehčího charakteru s následným lékařským vyšetřením a ošetřením v krnovské nemocnici utrpěla pasažérka na předním sedadle vedle řidiče, a to 30letá žena z Bruntálu, která v době jízdy byla jako jediná z výše uvedených osob připoutána bezpečnostním pásem. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 92 tisíc korun. Orientační dechová zkouška nebyla u shora uvedeného řidiče provedena s ohledem na jeho zranění, při lékařském ošetření tak u něj byl nařízen odběr biologického materiálu (krve) ke zjištění, zda v době jízdy nebyl pod vlivem alkoholických nápojů nebo jiných omamných, návykových, psychotropních látek či jedů. Tato kolizní situace v dopravě je nyní nadále intenzivně prošetřována a prověřována ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále a ze strany bruntálských kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti.

NOVOJIČÍNSKO:

Novojičínský recidivista se dopustil další majetkové trestné činnosti

V těchto dnech policisté z novojičínského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu porušování domovní svobody a ze spáchání přečinu krádeže ve stádiu pokusu 24letému místnímu muži, neboť tento v nočních hodinách z 22. na 23. prosince letošního roku neoprávněně vstoupil na oplocený pozemek jednoho z rodinných domů na ulici Sportovní v Novém Jičíně a z přilehlé hospodářské budovy a z garáže si k odcizení připravil sjezdové lyže a startovací kabely k automobilu, vše v hodnotě přes 4 tisíce korun. I když shora uvedené věci neodcizil, přesto se u 24letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Novém Jičíně k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce šesti měsíců, který vykonal začátkem tohoto roku. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů pro případné další obdobné protiprávní jednání a chování majetkového charakteru výše jmenovaného recidivisty.

Vloupání na balkón panelového bytu na ulici Dvořákové v Novém Jičíně

V přesně neustanovené době mezi dvacátou hodinou večerní 22. prosince a sedmou hodinou ranní 23. prosince tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Dvořákové v Novém Jičíně přečin porušování domovní svobody a přečin krádeže tím, že neoprávněně vylezl na balkón bytu v prvním patře jednoho z panelových domů a zde odcizil přenosnou lednici o objemu 20 litrů červené barvy se čtyřmi balíčky dančího masa, plastovou bednu na masné výrobky šedé barvy se třemi kilogramy uzeného masa a se čtyřmi kilogramy domácích klobás a také dvě litrové láhve domácí broskvové pálenky, čímž poškozenému 44letému místnímu muži vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 4 a půl tisíce korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí a potravin, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651.

Dopravní nehoda silně podnapilého řidiče osobního automobilu ve Frenštátu pod Radhoštěm

Dvacet minut po čtrnácté hodině odpolední 24. prosince 2021 řídil 40letý muž z Novojičínska osobní motorové vozidlo tovární značky Renault Megane Scenic po ulici Rožnovské ve Frenštátě pod Radhoštěm ve směru od centra města na Rožnov pod Radhoštěm, přičemž při vyjíždění ze zdejšího kruhového objezdu nezvládl vzhledem ke své silné podnapilosti (odborné měření dechovými zkouškami u něj prokázalo pozitivní výsledky s hodnotami přes 2,1 promile alkoholu v dechu) řízení, vjel na krajnici, následně najel na obrubník a ocelové zábradlí a jeho automobil byl následně odhozen na středový ostrůvek. Ten přejel a zůstal stát v protisměru u levé krajnice. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 30 tisíc korun. Výše uvedený 40letý muž s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízní všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně a ze strany novojičínských kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Případ výtržnictví a fyzického napadení v obci Bartošovice

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení ve Studénce zahájili úkony trestního řízení směřující k řádnému objasnění a k prověření všech skutečností nasvědčujících tomu, že chvíli po druhé hodině ranní 25. prosince 2021 byl na parkovišti před objektem místního pohostinství v obci Bartošovice spáchán přečin výtržnictví a přečin ublížení na zdraví. Z tohoto protiprávního jednání je důvodně podezřelý 33letý muž z Novojičínska tím, že ve výše uvedené době po předchozí slovní rozepři fyzicky napadl 20letého muže z Novojičínska, kterého třikrát kopl kolenem do hrudi a způsobil mu tak zranění s nutností lékařského vyšetření a ošetření. Následně fyzicky napadl zde přítomnou 18letou mladou ženu z Novojičínska, kterou uchopil za límec její bundy a škrtil jí s vyhrůžkami, že jí „zmlátí“. Shora uvedený muž fyzicky napadl i 19letého mladíka z Novojičínska, kdy tohoto uchopil za vlasy a kolenem jej udeřil do obličeje i do hrudníku, čímž mu způsobil nejen zranění s nutností lékařského vyšetření a ošetření ale také roztržením mikiny a bundy celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši nejméně jednoho tisíce korun. Jak bylo dále lustracemi v dostupných evidencích prokázáno, tak se u výše jmenovaného 33letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl za obdobné protiprávní jednání přečinu výtržnictví v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozhodnutím Okresního soudu v Novém Jičíně k peněžitému trestu ve výši 30 tisíc korun či k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce tří měsíců, což neuhradil či doposud nevykonal. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany studéneckých policistů a novojičínských kriminalistů.

Opava 28. prosince 2021

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem