Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 28. dubna 2023

Zprávy z ÚO Opava (6), ÚO Bruntál (2) a ÚO Nový Jičín (1) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

Obvinění 38letého muže za páchání trestné činnosti v Opavě a v Krnově

V těchto dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Bruntále zahájil trestní stíhání 38letého muže z Krnova jako obviněného ze spáchání přečinu vydírání. Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno a prokázáno, tak shora uvedený muž se okolo čtvrté hodiny ranní 23. března 2023 pohyboval v prostoru vlakového nádraží ČD Opava-východ na ulici Jánské v Opavě, kdy byl ze strany pracovníka bezpečnostní ochranné služby požádán o opuštění zdejší čekárny. Po následném slovním incidentu se začal 38letý muž vůči 43letému zaměstnanci chovat arogantně a agresivně, před hlavním vchodem do budovy jej vyzval, aby si klekl na kolena a vydal mu všechny finanční prostředky, které má u sebe v hotovosti a při tomto mu vyhrožoval fyzickou likvidací. Poškozený ze strachu o svůj život a zdraví předal pachateli 900 korun a po dalším slovním i fyzickém útoku a hrozícího napadení vybral z nedalekého bankomatu finanční částku na hotovosti ve výši 3 tisíce korun, kterou rovněž předal agresorovi. Ten poté z místa svého protiprávního jednání a chování odešel neznámo kam. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a prvotní procesní úkony prováděli opavští policisté a kriminalisté.

V souvislosti s prošetřováním a prověřováním dané záležitosti bylo důvodné podezření, že skutku se mohl dopustit shora uvedený 38letý muž z Krnova, a proto byli o spolupráci při objasňování případu požádáni i bruntálští policisté a kriminalisté. Na základě osobní a místní znalostí obyvatel, prostředí a majetkové trestné činnosti krnovští policisté a bruntálští kriminalisté zjistili možný pobyt a výskyt 38letého muže, který rovněž procházel i evidencí celostátního pátrání. V dopoledních hodinách 26. dubna letošního roku tak krnovští strážci zákona provedli prověrku v místě jeho bydliště, a to v jednom z činžovních domů v Krnově, kde byl výše jmenovaný muž nalezen a na základě již dříve vydaného příkazu k zadržení byl zadržen, zajištěn a omezen na své svobodě. V této souvislosti lze zmínit, že se 38letý muž před přítomnými policisty uschoval, a to do úložného prostoru sedací soupravy v jednom z pokojů svého bytu, který obývá společně s dalšími osobami a s rodinnými příslušníky.

V nedávné době krnovští policisté a bruntálští kriminalisté objasnili protiprávní jednání a chování majetkového charakteru shora uvedeného 38letého muže z Krnova, kdy jej již obvinili z přečinu krádeže. Jak bylo prošetřováním a následným prověřováním zjištěno a prokázáno, tak například v polední době 5. února 2023 v jednom ze supermarketů na ulici Opavské v Krnově odcizil volně vystavené zboží, a to dvě láhve alkoholických nápojů v hodnotě bezmála 1.200 korun a v odpoledních hodinách 22. února letošního roku v dalším z krnovských supermarketů na ulici Revoluční odcizil volně vystavené zboží (láhev značkového alkoholu) v hodnotě téměř 1.400 korun. Dále se v ranních hodinách 23. února tohoto roku vloupal v areálu nemocničního zařízení na ulici I. P. Pavlova v Krnově do automatu na kávu a odcizil z něj drobné mince různých nominálních hodnot.

Lustracemi v dostupných evidencích bylo také prokázáno, že se u obviněného muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudky Městského soudu v Brně a Okresního soudu v Bruntále k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, který vykonal v polovině června roku 2021.

Při prováděných procesních úkonech policejní komisař vydal návrh na vzetí 38letého muže do vazby, kdy tento podnět byl ze strany Okresního státního zastupitelství i Okresního soudu v Bruntále plně akceptován a v odpoledních hodinách 27. dubna 2023 byl obviněný muž eskortován a dodán do Vazební věznice v Ostravě.

Celá záležitost je nadále v intenzivním vyšetřování ze strany bruntálských policistů a kriminalistů v úzké spolupráci s jejich opavskými kolegy.

OPAVSKO:

Objasnění vloupání do dodávkového automobilu na ulici Cihelní v Hlučíně

V těchto dnech policisté z hlučínského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 28letému místnímu muži, neboť podle všech doposud zjištěných a prokázaných skutečností je zřejmé, že se tento měl v noční době z 24. na 25. dubna letošního roku na parkovišti u jednoho z bytových domů na ulici Cihelní v Hlučíně vloupat do zde zaparkovaného nákladního motorového vozidla tovární značky Renault Partner. Po předchozím rozbití skleněné výplně okna zadních dveří bylo z nákladního prostoru výše uvedené dodávky odcizeno různé aku pracovní nářadí (úhlová bruska, příklepová vrtačka, šroubovák), elektrikářské kabely, prodlužovací kabely a další elektro materiál, čímž poškozenému 27letému muži vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 55 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany hlučínských policistů v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty, kdy se zjišťuje i případné další protiprávní jednání a chování majetkového charakteru shora uvedeného 28letého muže.

Některé případy krádeží dřevní hmoty z lesů na Vítkovsku objasněny

Policisté z Obvodního oddělení ve Vítkově v těchto dnech zahájili úkony trestního řízení ve věci spáchání přečinu krádeže, ze kterého je důvodně podezřelý 30letý místní muž.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno a prokázáno, tak na konci měsíce února tohoto roku došlo v lesním porostu na katastru Vítkova, v části Klokočov k odcizení sedmi kusů stromů smrku ztepilého. Začátkem měsíce března 2023 byl z lesního porostu v katastru obce Větřkovice odcizen vzrostlý strom modřínu evropského a v polovině března letošního roku rovněž z lesního porostu na katastru obce Větřkovice bylo odcizení jedenáct kusů stromů smrku ztepilého. Poškozeným fyzickým i právnickým osobám a organizacím tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 22 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v gesci vítkovských policistů a opavských kriminalistů.

Žádost o svědecké informace ke kolizní situaci u obce Velké Heraltice

Třicet minut po čtrnácté hodině odpolední 25. dubna 2023 řídil 47letý muž z Bruntálska osobní motorové vozidlo tovární značky VW Passat po silnici číslo I/11 ve směru od Opavy na Bruntál, přičemž mu před obcí Velké Heraltice měla z pravého silničního příkopu vběhnout do jeho jízdní dráhy blíže neustanovená šedá menší zvěř. I přes intenzivní brždění došlo ke střetu zvěře s přední části automobilu, kdy zvíře zůstalo nehybně ležet na vozovce. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechová zkouška u řidiče vyzněla negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 10 tisíc korun. Jelikož se tato kolizní situace v dopravě stala ve stoupajícím úseku s následnou zatáčkou, shora uvedený muž v jízdě pokračoval až na bezpečné místo do obce Velké Heraltice, zde svůj vůz odstavil a šel se na místo střetu podívat pěšky. Jenže se zde již žádné sražené zvíře nenacházelo a je tak velmi pravděpodobné, že bylo ze silnice odstraněno jiným účastníkem silničního provozu. Pro řádné zadokumentování spisového materiálu je velmi nutné, aby se případní přímí svědci či osoby projíždějící kolem a mající videozáznam nehodového děje v palubních kamerách svých automobilů telefonicky ozvali policejnímu inspektoru Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky nprap. Ondřeji Novotnému, a to na opavské policejní číslo 974 737 575 případně kdykoli na mobilní číslo opavských dopravních policistů 735 788 950.

Žádost o svědecké informace k dopravní nehodě v centru města Opavy z 25. dubna 2023

Čtyřicet minut po šestnácté hodině odpolední 25. dubna 2023 řídil 55letý muž z Frýdeckomístecka osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia po vedlejší ulici Olomoucké ke křižovatce s ulicemi Krnovská a Náměstí Republiky v Opavě, přičemž při odbočování na ulici Náměstí Republiky nedal přednost v jízdě nákladnímu motorovému vozidlu tovární značky Mercedes Benz Actros s návěsem značky Schwarzmüller, které řídil 47letý muž z Ostravy a jel ve směru z ulice Krnovské přes ulici Náměstí Republiky k ulici Olbrichové. V prostoru křižovatky tak došlo ke střetu pravého boku nákladní soupravy s levou přední části osobního automobilu. Škodovka byla natlačena vpravo na betonovou obrubu, celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 47 tisíc korun, ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a orientační dechové zkoušky vyzněly u obou řidičů negativně. V souvislosti s řádným zadokumentováním spisového materiálu inspektor Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě nprap. Ondřej Novotný žádá přímé svědky kolizní situace o podnětné informace k celému nehodovému ději. Zároveň jsou velmi vítány případné kamerové záznamy z projíždějících automobilů i od ostatních účastníků silničního provozu. Tyto skutečnosti a kladné poznatky lze telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 581 případně kdykoli na mobilní číslo opavských dopravních policistů 735 788 950.

Případ úmyslného poškození obecního kamerového systému v obci Větřkovice objasněn

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení ve Vítkově ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci 67letému muži z Opavska, neboť podle všech doposud zjištěných a prokázaných skutečností je zcela zřejmé, že výše uvedený muž měl v odpoledních hodinách 23. března letošního roku úmyslně poškodit instalovaný kamerový systém obce Větřkovice. Dřevěnou tyčí byla poškozena kamera na jednom ze sloupů veřejného osvětlení obce před místní restaurací a také kamera umístěna u prostoru zdejšího dětského obecního hřiště, Poškozené právnické organizaci tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 10 tisíc korun. Celou záležitostí se nadále intenzivně zabývají vítkovští policisté v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty.

Hlídky vítkovských policistů a strážníků zadrželi muže při vloupání do bývalé pekárny

V dopoledních hodinách 27. dubna 2023 policejní autohlídka z vítkovského Obvodního oddělení v úzké spolupráci a v součinnosti se službu konající hlídkou strážníků Městské policie Vítkov zadržela na ulici Opavské ve Vítkově 18letého muže ze Železnobrodska, který se vloupal do objektu bývalé pekárny. Jak bylo následně zjištěno a prvotními procesními úkony prokázáno, tak shora uvedený mladý muž nejprve dírou v plotě neoprávněně vstoupil na pozemek zdejší opuštěné pekárny, poté vytlačil dřevěnou výplň okna, takto se tedy vloupal do prostor samotné budovy a zde odcizil šestnáct kusů žebrových radiátorů a železnou váhu, čímž poškozené místní fyzické i právnické osobě vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 9 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany vítkovských policistů a opavských kriminalistů.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehoda osobního automobilu s cyklistou na Bruntálsku

V pět hodin ráno 25. dubna 2023 řídil 64letý muž z Bruntálska osobní motorové vozidlo tovární značky Ford C-Max po ulici Třída Hrdinů v Rýmařově, a to ve směru od obce Ondřejov do centra města, přičemž v prostoru křižovatky ulic Třída Hrdinů, Okružní a Úvoz odbočoval vlevo na ulici Okružní a přitom nedal přednost v jízdě protijedoucímu 56letému místnímu muži, jedoucímu na svém elektrickém jízdním kole od centra města k obci Ondřejov. V prostoru křižovatky tak došlo ke střetu pravého boku automobilu s přední části jízdního kola a k pádu cyklisty na vozovku. Při tomto utrpěl 56letý muž zranění těžšího charakteru s nutností prvotního lékařského vyšetření a ošetření v Podhorské nemocnici v Bruntále a následně s dalším lékařským vyšetřením, ošetřením a s hospitalizací v krnovském nemocničním zařízení. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechové zkoušky i test na možnou přítomnost návykových látek v těle vyzněly u řidiče automobilu i u cyklisty negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 2 tisíce korun. Celá záležitost je nadále v intenzivním prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále a ze strany bruntálských kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Sprejerství, objasnění případu úmyslného poškození krnovského panelového domu

V těchto dnech policisté z krnovského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci 36letému místnímu muži, neboť tento podle všech doposud zjištěných a prokázaných skutečností měl v nočních hodinách z 21. na 22. března letošního roku v prostoru sídliště SPC v Krnově úmyslně poškodit vchodový prostor do jednoho ze zdejších panelových domů. Černými nápisy různých písmen na skleněné výplni vstupních dveří a na přilehlou fasádu zdi domu vznikla poškozené právnické osobě celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 5 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní objasnili policisté z Obvodního oddělení v Krnově a celá záležitost je nadále v prověřování ze strany krnovských policistů a bruntálských kriminalistů.

NOVOJIČÍNSKO:

Ujíždějící motocyklista se nakonec příborským policistům vzdal v obci Brušperk

Pár minut po třiadvacáté hodině večerní 27. dubna 2023 službu konající policejní autohlídka z příborského Obvodního oddělení prováděla dohled na bezpečnost a plynulost silničního provozu na ulici Ostravské v Příboře, přičemž zaregistrovala, jak řidič motocyklu tovární značky Yamaha projel přes chodník z parkoviště u zdejšího supermarketu a pokračoval po ulici Ostravské dále k ulici Bonifáce Buska a k ulici Místecké. Z důvodu přestupku v dopravě se policisté rozhodli motocyklistu zastavit, na dávané znamení ze služebního automobilu v barvách Policie České republiky (světelné i zvukové výstražné zařízení majáku a blikající nápisy STOP) však v té chvíli neznámý muž nereagoval a začal vysokou rychlostí ujíždět po místních komunikacích ke sjezdu na D48, pak jel ve směru na Kopřivnici, na kruhovém objezdu v Příboře odbočil na obec Sedlnice, dále pokračoval na obec Bartošovice, poté odbočil na Studénku (u místní části Nové Horky se ve velké rychlosti vyhnul zde přijíždějící policejní autohlídce z Obvodního oddělení ve Studénce) a pokračoval zpět na Příbor, Mošnov, Petřvald, Starou Ves až do Brušperku, kde svou rychlou jízdu výrazně zpomalil. Na ulici K Náměstí v Brušperku za neustálého pronásledování příborských policistů svou jízdu ukončil, zastavil, sesedl z motocyklu a dal ruce nad hlavu. V té chvíli byl v neznámé osobě zjištěn 40letý muž z Novojičínska a důslednými lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno a prokázáno, že má v této chvíli rozhodnutím Městského úřadu v Kopřivnici vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel až do listopadu roku 2023. Orientační dechová zkouška u něj vyzněla negativně, test na možnou přítomnost návykových, omamných a psychotropních látek či jedů bezdůvodně odmítl a rovněž bezdůvodně odmítl i lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči). Během celého pronásledování v délce 40 kilometrů byla ze strany motocyklisty několikráte překročena rychlost, a to nejen v obcích ale i mimo obec, kdy v určitých úsecích obcí rychlost jízdy dosahovala až 170 km/h a mimo obce dokonce až 230 km/h, shora uvedený 40letý muž svou rychlou, bezohlednou a agresivní jízdou bezprostředně ohrožoval několik dalších účastníků silničního provozu (hlavně řidiče protijedoucích i současně jedoucích motorových vozidel), ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nevznikla žádná hmotná škoda na majetku. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany příborských policistů a novojičínských kriminalistů mimo jiné i pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Opava 28. dubna 2023

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem