Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 27. srpna 2021

Zprávy z ÚO Opava (3), ÚO Bruntál (2) a ÚO Nový Jičín (3) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Nálezy munice z období 2. světové války na Opavsku, Bruntálsku a Novojičínsku

Patnáct minut po jedenácté hodině dopolední 25. srpna letošního roku na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 oznámil 55letý muž z Kravař, že před chvíli při zemědělských pracích na poli v katastru obce Oldřišov nalezl kovový předmět, který vypadá jako munice. Na místo byla ihned vyslána místně příslušná policejní autohlídka z kravařského Obvodního oddělení, která do příjezdu pyrotechnika z Expozitury ve Frýdku-Místku zajistila okolí nálezu. Policejní specialista následně zjistil, že ruská dělostřelecká mina ráže 82 mm má poškozený zapalovač a rozhodl o odpalu a zničení této nevybuchlé munice na místě. Výše uvedený odpal proběhl bez komplikací a závad, případná evakuace obyvatel a dalších osob nebyla zapotřebí. Následně bylo torzo munice pocházející z období 2. světové války pyrotechnikem odvezeno k dalšímu odbornému znehodnocení.

Policejní pyrotechnici z Expozitury ve Frýdku-Místku byli v průběhu 25. srpna 2021 rovněž vysláni k odborné likvidaci a k znehodnocení nevybuchlé munice pocházející z období 2. světové války na Novojičínsko i na Bruntálsko.

Chvíli po deváté hodině dopolední totiž 62letý muž z Novojičínska nalezl v blízkosti skládky odpadů v obci Životice u Nového Jičína zkorodovaný dělostřelecký granát ráže 115 mm.

Ve třináct hodin odpoledne pak byl oznámen výskyt dalšího nevybuchlého dělostřeleckého granátu pocházejícího z období 2. světové války, a to ráže 75 mm. Ten nalezl 32letý muž z Bruntálska při výkopových pracích v areálu bývalého kovošrotu na ulici Hašlerové v Městě Albrechticích.

Preventivní rady v případě nálezu munice a výbušných předmětů:

I několik let po období 1. ale hlavně 2. světové války se nacházejí předměty, které mají co do činění s vybuchlou nebo i s nevybuchlou municí. Toto se děje ve všech okresech České republiky, nálezy jsou však velmi časté hlavně na území Opavska, kam bývá policejní pyrotechnik přivolán i 4x, 5x během týdne.

Převážně v jarních či v podzimních měsících, a to při různých pracích na polích, na zahradách ale také při stavebních a výkopových pracích, při terénních úpravách, při úklidu sklepů, kůlen a půdních prostorů starých rodinných domů nacházejí lidé kovové předměty, které pocházejí z válečné doby. Nezřídka se však i v létě při procházce lesem, při sběru hřibů a lesních plodů nacházejí granáty, letecké miny, bomby a pěchotní munice.

Specifickou skupinou obyvatel, která tyto věci nachází, jsou osoby, jenž za použití různých detektorů kovů vyloženě hledají válečné předměty, přičemž nalézají nejen kosterní ostatky z období 2. světové války, ale i drobné kovové mince, knoflíky, identifikační známky vojáků apod.

Policisté Policie České republiky upozorňují širokou veřejnost, aby v případě nálezu jakéhokoliv podezřelého předmětu, který vypadá jako munice, s tímto nikdo v žádném případě nemanipuloval, nezkoumal jej a nepřenášel. V žádném případě nesmí nikdo s tímto předmětem neodborně nakládat, brát jej do rukou, kopat do něj a přenášet z místa na místo. Odnášet si takový předmět domů nebo jej donést až na policejní služebnu je rovněž velmi nezodpovědné. Při tomto jednání se lidé vystavují nebezpečí zranění případně i úmrtí a také bezprostředního ohrožení svého okolí.

Tento nález by měl být okamžitě nahlášen na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 s přesným určením místa výskytu této neznámé věci. Velmi vhodné je podivný předmět z dálky, bez jakéhokoliv dalšího doteku, třeba i nafotit mobilním telefonem a po předchozí telefonické domluvě jej formou sociální sítě, mmskou či mailem poslat dotyčnému policistovi.

V co nejkratší době se poté do prostoru nálezu dostaví místně příslušná policejní hlídka, která provede další nezbytná opatření.

Na místo je následně přivolán specialista, v rámci Moravskoslezského kraje je to policejní pyrotechnik z Expozitury ve Frýdku-Místku, který daný předmět prozkoumá, zjistí, o co se jedná, zda jde o nevybuchlou případně ještě o aktivní a činnou munici a rozhodne, zda tento předmět bude zneškodněn na místě například řízeným odstřelem nebo bude odvezen k dalšímu odbornému znehodnocení. V případě, že se rozhodne o tom, že bude munice zničena na místě, tak se nezřídka stane, že v bezprostředním perimetru ohrožení dochází k cílené evakuaci obyvatelstva.

V případě nálezu kosterních ostatků je přizván nejen policejní kriminalistický technik, ale také znalec z Archeologického ústavu a starosta dané obce, na jehož území se nález vyskytl.

Policisté občany rovněž upozorňují na tu skutečnost, že v případě nálezu munice nesmí být tato zajišťována či uschovávána ze strany nálezců, poněvadž se mohou tyto osoby následně vystavit trestnímu stíhání na úseku nedovoleného ozbrojování. 

Objasnění krádeže jízdního kola od opavského Obchodního centra

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 29letému muži z Opavska, neboť tento podle všech doposud zjištěných skutečností a okolností okolo jednadvacáté hodiny večerní 17. července letošního roku odcizil ze stojanu na jízdní kola před budovou Obchodního centra na ulici Těšínské v Opavě pánské horské jízdní kolo v hodnotě 3 tisíce korun. Tato trestná činnost majetkového charakteru byla objasněna intenzivním prošetřováním a prověřováním policistů z Obvodního oddělení v Opavě, přičemž lustracemi v dostupných evidencích bylo dále prokázáno, že se u výše uvedeného 29letého muže jedná o recidivu. Ten byl totiž v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě pro přečin krádeže k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, který vykonal na jaře loňského roku. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Silně podnapilý muž řídil ve dvou případech svůj automobil na Opavsku

Policisté z Oddělení hlídkové služby Územního odboru Policie České republiky v Opavě v rámci dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu stavěli chvíli před druhou hodinou ranní 27. srpna letošního roku na ulici Kasárenské v Opavě řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Kia Sorento, a to 42letého muže z Opavska. Při této silniční kontrole bylo provedeno i odborné měření dechovými zkouškami, které prokázalo, že uvedený řidič je pod silným vlivem alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 2,5 promile alkoholu v dechu.

Následným důsledným prošetřováním a prověřováním celé záležitosti bylo zjištěno, že tento 42letý muž byl jako podnapilý řidič osobního automobilu Kia Sorento již stavěn a kontrolován službu konající policejní autohlídkou z Obvodního oddělení v Kravařích chvíli po osmnácté hodině podvečerní 26. srpna 2021 v obci Štěpánkovice. Zakročující policisté mu odborným měřením dechovými zkouškami naměřili pozitivní výsledky s hodnotami bezmála 3 promile alkoholu v dechu. Na místě mu bylo zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření a již v té době byl důvodně podezřelý z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem opavští policisté rozhodli o zadržení výše jmenovaného 42letého muže a umístili jej na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Celé toto protiprávní jednání a chování je nadále v intenzivním prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehody na Bruntálsku

Dvacet minut před sedmnáctou hodinou odpolední 25. srpna 2021 řídil 43letý muž ze Šumperska motocykl tovární značky MV Agusta po silnici mezi Rýmařovem a obcí Malá Štáhle, a to za motorovým vozidlem tovární značky Renault Master, které řídil 51letý muž ze Šumperska. Ten odbočoval z dané silnice I/11 ve směru od Rýmařova vpravo na obec Jamartice, přičemž za ním jedoucí motocyklista nedodržel bezpečnostní vzdálenost a přední části svého jednostopého dopravního prostředku narazil do zadní části automobilu. Po střetu upadl 43letý muž na vozovku a vzniklo mu zranění těžšího charakteru s nutností leteckého transportu k lékařskému vyšetření a ošetření do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 130 tisíc korun. Orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče automobilu negativně, u motocyklisty byl s ohledem na jeho zranění nařízen odběr biologického materiálu (krve) ke zjištění, zda v době jízdy nebyl pod vlivem alkoholických nápojů či jiných návykových látek.

Chvíli před sedmnáctou hodinou odpolední 25. srpna 2021 řídil 37letý muž z Olomoucka osobní motorové vozidlo tovární značky Seat po ulici Husové v Rýmařově, přičemž při průjezdu křižovatkou s ulicí Pivovarská vyjel vpravo mimo vozovku a narazil zde do stromu. Po dopravní nehodě shora uvedený muž z místa od nezajištěného automobilu utekl, přičemž k jeho zranění ani ke zranění žádné jiné osoby nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 15 tisíc korun. Celou záležitost na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 oznámili náhodní svědci a přivolali tak službu konající autohlídku ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále. Při provádění prvotních procesních úkonů se na místo kolizní situace v dopravě dostavil i shora uvedený muž, který se k řízení vozu plně doznal a policistům uvedl, že po nehodě byl v šoku a proto opustil dané místo. Následné odborné měření dechovými zkouškami prokázalo, že tento muž je v podnapilém stavu, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami bezmála 1,9 promile alkoholu v dechu. Vzhledem k tomu, že 37letý muž neustále tvrdil, že alkoholické nápoje požil až po své jízdě a po řízení automobilu, byl zakročujícími policisty vyzván k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve), s čímž souhlasil a tomuto se podrobil. Celá záležitost je nadále v intenzivním prošetřování a v prověřování ze strany bruntálských dopravních policistů a také i kriminalistů, zda nebyla naplněna skutková podstata přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Dvacet minut po osmé hodině ranní 26. srpna 2021 řídil 35letý muž ze Šumperska osobní motorové vozidlo tovární značky BMW 320D po silnici ve směru od Rýmařova k obci Malá Štáhle, přičemž při průjezdu pravotočivou zatáčkou dostal na mokré vozovce smyk, přejel do levého jízdního pruhu a zde se střetl s protijedoucím osobním motorovým vozidlem tovární značky Dacia Dokker, jenž řídil 33letý muž z Opavska. Po střetu obou automobilů byl vůz BMW odhozen do kovových svodidel za levým okrajem vozovky. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechové zkoušky vyzněly u obou řidičů negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši nejméně 210 tisíc korun.

Bruntálští dopravní policisté byli chvíli před jedenáctou hodinou dopolední 26. srpna 2021 přivoláni i k dopravní nehodě, která se stala na katastru obce Malá Morávka. V té době 40letý muž z Bruntálska řídil osobní motorové vozidlo tovární značky VW Passat ve směru od obce Dolní Moravice k obci Malá Morávka, přičemž s největší pravděpodobností vlivem únavy se u něj projevil mikrospánek, přejel do protisměru, sjel do levé silniční příkopy, zde najel na pařez stromu a automobil převrátil na střechu. Při této kolizní situaci v dopravě utrpěl 40letý řidič zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici. Orientační dechová zkouška u něj vyzněla negativně, ke zranění žádné jiné osoby nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 60 tisíc korun.

Všechny výše uvedené dopravní nehody a kolizní situace v dopravě jsou nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Dopravní nehoda osobního automobilu a nákladní soupravy u obce Zátor

Patnáct minut před třináctou hodinou odpolední 26. srpna 2021 řídil 62letý muž z Bruntálu osobní motorové vozidlo tovární značky BMW 735 po silnici mezi obcemi Zátor a Nové Heřmínovy na Bruntálsku, přičemž při průjezdu prudké levotočivé zatáčky dostal na mokrém povrchu vozovky smyk, přetočil se o 180 stupňů, vyjel do levého jízdního pruhu a zde se střetl s protijedoucí nákladní soupravou tovární značky Man s návěsem Wielton, kterou řídil 24letý muž polské národnosti. Po nárazu byl automobil BMW odhozen za levý okraj pozemní komunikace, a to na přilehlou louku. Při dopravní nehodě utrpěl 62letý muž zranění těžšího charakteru s nutností leteckého transportu helikoptérou do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Zranění středně těžšího charakteru utrpěla i jeho 64letá spolucestující, která byla sanitním vozidlem rovněž převezena k lékařskému vyšetření a ošetření do ostravské nemocnice. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 400 tisíc korun a orientační dechová zkouška u občana Polské republiky vyzněla negativně. U řidiče vozu BMW orientační dechová zkouška provedena nebyla z důvodu jeho zranění a při lékařském ošetření byl u něj nařízen odběr biologického materiálu (krve) ke zjištění, zda v době jízdy nebyl pod vlivem alkoholických nápojů či jiných omamných a psychotropních látek a jedů - návykových látek. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

NOVOJIČÍNSKO:

Objasnění krádeže věcí z novojičínského přízemního bytu

V těchto dnech policisté z novojičínského Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení směřující k prověření a k objasnění všech skutečností, které nasvědčují tomu, že 30letá žena z Novojičínska se mohla dopustit přečinu porušování domovní svobody a přečinu krádeže. Jak bylo dosavadními procesními úkony zjištěno, tak okolo desáté hodiny dopolední 24. srpna 2021 se shora uvedená podezřelá žena měla přes pootevřené přízemní okno vloupat do bytu v jednom z domů na ulici Hoblíkové v Novém Jičíně a zde odcizit dva mobilní telefony, tablet, power banku, náušnice z bílého kovu, sluneční brýle, hodinky, dámský parfém, dámskou kabelku a další věci, čímž poškozené 56leté ženě vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 5 tisíc korun. U výše uvedené 30leté ženy byly následně nalezeny odcizené věci, které budou předány zpět poškozené a celá záležitost je v intenzivním prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Silniční kontroly prokázaly podnapilé řidiče motorových vozidel na Novojičínsku

Pár minut před jednou hodinou ranní 24. srpna letošního roku vykonávala policejní autohlídka z novojičínského Obvodního oddělení dohled nad bezpečnostní a plynulostí silničního provozu na ulici Revoluční v Novém Jičíně, kdy stavěla zde projíždějícího řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Fabia, a to 20letého muže z Novojičínska. Při této silniční kontrole policisté odborným měřením dechovými zkouškami zjistili, že tento muž vůz řídí po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami téměř 1,6 promile alkoholu v dechu. Výše jmenovaný řidič s naměřenými hodnotami nesouhlasil a na jeho žádost se podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve a moči) v novojičínské nemocnici. Zakročující policisté mu na místě zadrželi řidičský průkaz a zakázali mu řízení všech motorových vozidel do laboratorního vyšetření jeho krevního vzorku a do rozhodnutí příslušných orgánů. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů a kriminalistů Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně pro možné naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

V rámci běžného výkonu služby i v době plánovaných dopravně bezpečnostních akcí se službu konající policisté a policejní autohlídky zaměřují převážně na dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu, měří rychlost projíždějících automobilů a při těchto silničních kontrolách zjišťují, zda řidiči motorových i nemotorových vozidel před nebo během jízdy nepožili alkoholické nápoje nebo nejsou ovlivněni jinými omamnými a psychotropními látkami či jedy, tedy různými návykovými látkami.

V tomto týdnu se například najednou devět policistů z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně zúčastnilo bezpečnostního opatření na silnici číslo I/57 v katastru obce Hladké Životice a výkon služby byl převážně zaměřen na možné požití alkoholických nápojů u kontrolovaných řidičů před jejich jízdou. V rámci jednotlivých silničních kontrol byli zjištěni dva řidiči automobilů, u kterých odborným měřením dechovými zkouškami byly prokázány pozitivní výsledky s hodnotami přes 0,6 promile a přes 0,3 promile alkoholu v jejich dechu. V těchto záležitostech se jedná o protiprávní jednání a chování řidičů v rovině přestupkového charakteru a oba případy a spisové materiály budou podle věcné příslušnosti postoupeny do správní komise Odboru dopravy příslušného Městského úřadu k dalšímu projednání a opatření.

Žádost o svědecké informace k dopravní nehodě ze dne 7. července 2021 v Kopřivnici

Policejní inspektor ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně prap. Bc. Dušan Prokop nadále intenzivně prošetřuje a prověřuje případ kolizní situace v dopravě, který se stal pár minut před patnáctou hodinou odpolední 7. července 2021 poblíž budovy kliniky na ulici Štefánikové v Kopřivnici. V té době 39letý muž z Novojičínska přecházel zdejší přechod pro chodce, kdy doposud neznámý řidič s přesně neustanoveným motocyklem narazil do jeho dolní končetiny. Po střetu motocyklista nezastavil a odejel neznámo kam. Výše jmenovaný 39letý muž následně vyhledal lékařské vyšetření a ošetření v novojičínské nemocnici. K řádnému zadokumentování spisového materiálu je nutný výslech nejen dosud neznámého motocyklisty ale rovněž i možných přítomných svědků této dopravní nehody, a to v souvislosti s upřesněním nehodového děje, průběhu jízdy motocyklisty a přecházení vozovky uvedeným chodcem. Tyto informace lze telefonicky sdělit na novojičínské policejní číslo 974 735 658 nebo 974 735 251, za což policisté děkují.

Opava 27. srpna 2021

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem