Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 26. listopadu 2021

Zprávy z ÚO Opava (2), ÚO Bruntál (1) a ÚO Nový Jičín (1) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Smrtelná dopravní nehoda cyklistky s nákladní soupravou v obci Hať

Pětatřicet minut po čtrnácté hodině odpolední 25. listopadu 2021 řídil 59letý muž z Brna nákladní motorové vozidlo tovární značky Mercedes Benz Actros s připojeným návěsem značky Krone po ulici Lipové v obci Hať na Opavsku. Ve výše uvedené době na úrovni vyústění se zdejší účelovou pozemní komunikací vedoucí k zemědělským objektům s nákladní soupravou couval a přitom zadní části návěsu narazil do zde jedoucí cyklistky. Místní 77letá žena po střetu upadla na zem a zůstala zaklíněná pod levým kolem poslední nápravy návěsu. Při tomto utrpěla zranění neslučitelná s životem a na místě zemřela. Orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče nákladní soupravy negativně a rovněž následný test na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle byl negativní. U zemřelé cyklistky byla nařízena zdravotní pitva i s odběrem biologického materiálu (krve). Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 2 tisíce korun. Celou záležitostí se nadále intenzivně zabývají policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty, a to pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu usmrcení z nedbalosti.

Objasnění krádeže finančních prostředků na ulici Pivovarské ve Vítkově

V uplynulých dnech policisté z vítkovského Obvodního oddělení intenzivně prošetřovali a prověřovali případ, který se stal mezi devatenáctou a dvacátou hodinou večerní 11. listopadu 2021 na ulici Pivovarské ve Vítkově. V té době neznámý pachatel využil podnapilosti a chvilkové nepozornosti 68letého místního muže a ze zadní kapsy kalhot mu odcizil peněženku s finančními prostředky ve výši 200 korun. Na základě provedených procesních úkonů byl nyní jako pachatel tohoto majetkového protiprávního jednání ustanoven 29letý muž z Vítkova, který se k činu plně doznal a ve zkráceném přípravném řízení mu tak bylo sděleno podezření ze spáchání přečinu krádeže. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany vítkovských policistů a opavských kriminalistů. V této chvíli se zjišťují další okolnosti, zda se výše jmenovaný 29letý muž nedopustil i jiné obdobné trestné činnosti.

BRUNTÁLSKO:

Umístění dvou mužů z Bruntálska na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě

Službu konající policejní hlídky z Územního odboru Policie České republiky v Bruntále v průběhu 25. listopadu 2021 zajistily a následně na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě převezly k vystřízlivění dvě osoby, které byly v silně podnapilém stavu, dopouštěly se protiprávního jednání a chování a rovněž bezprostředně ohrožovaly svůj život, zdraví a majetek.

Okolo třinácté hodiny odpolední 25. listopadu letošního roku policejní autohlídka z rýmařovského Obvodního oddělení v rámci výkonu služby uviděla, jak se v prostoru autobusového nádraží v Rýmařově místní 74letý muž chová velmi nevhodně ke svým spoluobčanům, hlasitě zde pokřikuje, vulgárně nadává na kolemjdoucí a je v silně podnapilém stavu. Následná orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu bezmála 1,8 promile alkoholu v dechu.

Pár minut před devatenáctou hodinou podvečerní byla policejní autohlídka z bruntálského Obvodního oddělení vyslána na ulici Cihelní v Bruntále, kde ve zdejším restauračním zařízení značně opilý host obtěžuje obsluhu baru a rovněž i přítomné hosty, vulgárně jim nadává a uráží je, snaží se vyvolávat konflikty a nechce provozovnu opustit. Po příjezdu policistů na místo bylo zjištěno, že 48letý místní muž je opravdu v silně podnapilém stavu, což prokázala i orientační dechová zkouška, která u něj prokázala téměř 3 promile alkoholu v dechu.

Ve výše uvedených případech nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných osob a rovněž nevznikla žádná hmotná škoda na majetku. Oba muži tak byli dodáni pro svou silnou podnapilost do lékařského zařízení k vystřízlivění a případy jsou nadále v prošetřování a v prověřování ze strany místě příslušných policistů.

NOVOJIČÍNSKO:

Řidiči osobních automobilů pod vlivem návykových látek na Novojičínsku

Policejní autohlídky z Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně v rámci výkonu služby a dohledu na bezpečnost a plynulost silničního provozu ve večerních hodinách 25. listopadu letošního roku stavěly a kontrolovaly na teritoriu novojičínského okresu několik řidičů motorových vozidel, přičemž ve dvou případech bylo prokázáno, že řidiči automobilů před svou jízdou požili alkoholické nápoje.

Tak například policisté z Obvodního oddělení v Kopřivnici pár minut před dvaadvacátou hodinou večerní 25. listopadu 2021 stavěli a kontrolovali na ulici Novojičínské ve Štramberku řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Citroën Xsara, a to 38letého muže z Novojičínska. Odborné měření dechovými zkouškami u něj prokázalo pozitivní výsledky s naměřenými hodnotami okolo 1,9 promile alkoholu v dechu.

Třicet minut po dvaadvacáté hodině večerní 25. listopadu tohoto roku službu konající policejní autohlídka z příborského Obvodního oddělení stavěla a kontrolovala na ulici K. H. Máchy v Příboře 37letého muže z Prahy jako řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Ford Focus.  Odborným měřením dechovými zkouškami u něj byly prokázány pozitivní výsledky s hodnotami bezmála 2,2 promile alkoholu v dechu.

V obou výše uvedených záležitostech se jedná o důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a případy jsou nadále intenzivně prověřovány ze strany kopřivnických a příborských policistů, v úzké spolupráci s novojičínskými kriminalisty.

Oba shora jmenovaní muži s naměřenými hodnotami souhlasili, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznali, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádali a zakročující policisté jim na místě zakázali řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření.

Opava 26. listopadu 2021

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem