Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 26. června 2020

Zprávy z ÚO Opava (4), z ÚO Bruntál (4) a z ÚO Nový Jičín (3) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Vloupání do dodávkového motorového vozidla v obci Háj ve Slezsku

Mezi dvacátou hodinou večerní 23. června a šestou hodinou ranní 24. června letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Zahradní v obci Háj ve Slezsku přečin krádeže tím, že se vloupal do zavazadlového prostoru zde zaparkovaného nákladního motorového vozidla tovární značky Peugeot Boxer, odkud odcizil dva univerzální vysavače značky Makita modrozelené a černé barvy a multifunkční brusku značky Makita v modrozeleném kufříku, čímž poškozené soukromé firmě z Opavska vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 63 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z místně příslušného Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Objasnění krádeže zboží ze strany opavského recidivisty

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže místnímu 24letému muži, neboť tento je důvodně podezřelý z krádeže zboží v hodnotě bezmála 2 tisíce korun. K tomuto skutku mělo dojít několik minut před devatenáctou hodinou podvečerní 23. června letošního roku v supermarketu na ulici Holasické v Opavě-Kateřinkách, přičemž shora uvedený muž měl bez úhrady 59 kusů čokolád projít přes pokladní zónu. Zde byl zadržen všímavými pracovníky prodejny a následně byl předán službu konající policejní hlídce. Lustracemi v dostupných evidencích bylo následně prokázáno, že se u 24letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v trvání šesti měsíců, který vykonal na podzim roku 2018. Celá záležitost jakož i další případné obdobné protiprávní jednání daného recidivisty je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Silniční kontrola prokázala silně podnapilého řidiče osobního automobilu na Opavsku

Chvíli po patnácté hodině odpolední 25. června 2020 policejní hlídka z Obvodního oddělení v Kravařích vykonávala dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na silnici mezi obcemi Kobeřice a Hněvošice, přičemž stavěla a kontrolovala řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia, a to 57letého muže z Opavska. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že tento řidič je v silně podnapilém stavu, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 2,6 promile alkoholu v dechu. Muž se k předchozímu požití alkoholických nápojů před jízdou doznal, vzhledem k jeho silné podnapilosti zakročující policisté rozhodli o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění a celá záležitost je nadále v prověřování ze strany kravařských policistů a opavských kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Žádost o svědectví k dvěma dopravním nehodám na Opavsku

Policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě v těchto dnech intenzivně prověřují dvě opravní nehody, které se staly na teritoriu opavského okresu a v této souvislosti žádají o podnětné a svědecké informace přímých účastníků či svědků níže uvedených kolizních situací v dopravě, které lze kdykoli telefonicky sdělit na opavská policejní čísla 974 737 576, 974 737 574 či 974 737 251, a to policejním inspektorům prap. Filipu Špačkovi nebo prap. Tomáši Bolackému.

Pár minut před třináctou hodinou odpolední 13. června 2020 doposud neznámý řidič s blíže neustanoveným motorovým vozidlem vyjížděl z místa ležícího mimo komunikaci (areál Českého svazu chovatelů) na ulici Novodvorské v Kravařích, přičemž nedal přednost v jízdě 27letému muži z Opavy, jedoucímu na svém jízdním kole. Ač se tento ihned snažil intenzivně brzdit a zabránit tak střetu, přesto došlo k nárazu automobilu do jízdního kola a k pádu cyklisty přes řídítka na zem. Po střetu neznámý řidič neznámého vozu odejel neznámo kam a cyklista pro své zranění lehčího charakteru vyhledal lékařské vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici Opava. Orientační dechová zkouška vyzněla u 27letého muže negativně a celková hmotná škoda na jízdním kole byla vyčíslena na finanční částku ve výši tisíc korun. Pro řádné zadokumentování celého průběhu dopravní nehody je velmi nutné svědectví dosud neznámého řidiče neznámého automobilu případně jakékoli kladné a pozitivní informace dalších svědků dané události.

Přibližně třicet minut po sedmnácté hodině odpolední 14. června 2020 řídil 46letý muž z Hlučína své jízdní kolo po ulici J. Seiferta v Hlučíně, a to ve směru jízdy od ulice Ostravské k ulici Písečné, přičemž před jedním z domů z dosud přesně nezjištěných příčin spadl na vozovku a způsobil si poranění hlavy. V době jízdy neměl muž na hlavě upevněnou cyklistickou přilbu a pro svá zranění byl z místa kolizní situace v dopravě převezen sanitním vozidlem k lékařskému vyšetření a ošetření do Městské nemocnice v Ostravě-Fifejdách. Orientační dechová zkouška nebyla u cyklisty provedena, byl u něj nařízen odběr biologického materiálu (krve) ke zjištění, zda v době jízdy nebyl pod vlivem alkoholických nápojů či jiných návykových látek. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 500 korun. I v tomto případě je velmi nutné svědectví osob, které byly u pádu 46letého muže z jízdního kola na zem, viděly průběh jeho jízdy či o této dopravní nehodě cokoli podnětného slyšely. Celou situaci údajně minimálně viděly dvě ženy, které v té době šly po chodníku a pomáhaly cyklistovi vstát ze země. Za případná svědectví policisté děkují.

CYKLISTÉ:

Od 1. ledna do 25. června letošního roku došlo na teritoriu okresu Opava celkem k 63 dopravním nehodám s účastí cyklistů (42 osob mužského a 21 osob ženského pohlaví). V loňském roce byla statistika za stejné období velmi obdobná, kdy bylo evidováno celkem 62 dopravních nehod a kolizních situací v dopravě s cyklisty a v roce 2018 bylo oficiálně zaznamenáno 70 takových to případů.

Při těchto dopravních nehodách v roce 2020 zemřel jeden cyklista, čtyři osoby utrpěly těžká zranění a 40 řidičů jízdních kol utrpělo zranění lehčího charakteru (rok 2019 - 0, 5, 46 a rok 2018 - 1, 8, 38).

V letošním roce ze 63 případů cyklisté zavinili 37 dopravních nehod a v 15 skutcích byli dokonce v podnapilém stavu. V roce 2019 to bylo 62 případů, 42 zavinění cyklistů a 18 jich bylo podnapilých. V roce 2018 je evidováno tedy 70 skutků, 46 zavinění a 21 podnapilých cyklistů. 

V červnu 2020 policisté převážně z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě ve zvýšené míře prováděli kontroly cyklistů, přičemž u těchto účastníků silničního provozu byly kontroly prioritně zaměřeny na požívání alkoholických nápojů před jízdou. V průběhu tohoto měsíce tak bylo zjištěno celkem 6 cyklistů pod vlivem alkoholu. Jednalo se o 3 ženy a 3 muže, kdy výše odborného měření dechovými zkouškami se pohybovaly od 0,27,, 0,76,, 1,23,, 1,50,, 1,97,, až po 2,29 promile. Všichni podnapilí cyklisté byli oznámeni příslušnému správnímu orgánu, tedy do správní komise pro projednávání přestupků příslušného odboru dopravy Magistrátu města či Městskému úřadu k dalšímu projednání a opatření. Zde jim v případech do hodnoty 1 promile hrozí správní trest od 2.500 korun až do 20.000 korun a nad 1 promile správní trest ve správním řízení ve výši od 25.000 korun až do výše 50.000 korun. Vzhledem k počtu dopravních nehod a kolizních situací v dopravě s cyklisty a rovněž k počtu zachycených cyklistů po předchozím požití alkoholických nápojů, budou dopravní policisté i policisté z jednotlivých obvodních oddělení i nadále v akcích a kontrolách těchto účastníků silničního provozu pokračovat.

BRUNTÁLSKO:

Objasnění rozsáhlé majetkové trestné činnosti čtyř mužů na Bruntálsku

V těchto dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Bruntále zahájil trestní stíhání čtyř mužů ve věku 19, 21, 23 let z Bruntálska a 24 let z Olomoucka jako obviněné ze spáchání zločinu krádeže, přečinu krádeže a přečinu poškození cizí věci.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním ze strany bruntálských policistů a kriminalistů zjištěno, tak všichni čtyři muži společně případně po dvojicích, trojicích i jednotlivě zcizovali nejméně od listopadu loňského roku do dubna letošního roku na různých místech bruntálského okresu motorovou naftu a pracovní nářadí, převážně ze zaparkovaných nákladních automobilů a pracovních strojů.

Již začátkem měsíce listopadu loňského roku se všichni čtyři obvinění muži dopustili protiprávního jednání majetkového charakteru u lesní cesty vedoucí z obce Malá Morávka do obce Dolní Moravice. Zde po vypáčení víček palivových nádrží tří zaparkovaných pracovních strojů odčerpali a odcizili motorovou naftu, hydraulický olej, různé druhy pracovního nářadí, sady gola klíčů a gumové hadice.

Stejné trestné činnosti se dopustili o pár dní později v katastru obce Rýmařov, část Janovice, kde z pásového nakládače a z parního válce odčerpali a odcizili motorovou naftu.

Začátkem ledna 2020 se v lesním porostu na katastru obce Lomnice vloupali do palivových nádrží a do plechových boxů na nářadí dvou zde odstavených pracovních strojů a odčerpali motorovou naftu a odcizili různé druhy pracovního nářadí, čep chrániče chladiče, xenonové světlomety, světelnou rampu a sítko nádrže.

V polovině ledna letošního roku se vloupali do budovy kravína v obci Stránské, odkud odcizili motorové pily, křovinořezy, digitální váhu na vážení dobytka, finanční prostředky v drobných mincích, elektrické brusky, elektrické vrtačky, svářecí adaptér, propanbutanové láhve, svářecí kukly a motorovou naftu v kanystrech.

Různé druhy pracovního a stavebního nářadí, elektrocentrálu, pohonné hmoty a další věci odcizili při jednotlivých vloupáních do různých zemědělských, družstevních a stavebních objektů či odstavených pracovních strojů v katastru obce Horní Moravice, v lesním porostu za obcí Břidličná, na ulici Palackého v Rýmařově, v areálu skládky odpadu v obci Rejchartice, v lesním porostu na území obce Lomnice, v lesním porostu mezi obcemi Tylov a Valšov, na louce za Břidličnou u obce Vajglov, a to nejméně v dalších deseti případech od začátku února do poloviny dubna 2020.

Poškozené fyzické a právnické osoby a organizace vyčíslili celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši přes půl milionů korun. V rámci domovních prohlídek byly u shora uvedených obviněných mužů nalezeny různé věci pocházející z trestné činnosti, které byly zajištěny a následně budou vráceny zpět původním majitelům a společnostem. Celá záležitost je nadále intenzivně vyšetřována ze strany bruntálských policistů a kriminalistů a případná obdobná protiprávní jednání majetkového charakteru výše jmenovaných mužů jsou ve stádiu dalšího objasňování a prokazování.

Vloupání do kolárny v bruntálském bytovém domě

Mezi třiadvacátou hodinou večerní 24. června a pátou hodinou ranní 25. června letošního roku doposud neznámý pachatel či neznámí pachatelé spáchal (spáchali) v jednom z bytových domů na ulici K. H. Máchy v Bruntále přečin krádeže tím, že se vloupal (vloupali) do zdejší společné kolárny a z ní následně odcizil (odcizili) lankovým zámkem uzamčené pánské elektrické jízdní kolo značky Maxbike černozelené barvy, lankovým zámkem uzamčené pánské horské jízdní kolo značky Kross černočervené barvy, lankovým zámkem uzamčené dámské horské jízdní kolo značky Kross černomodré barvy, pánské jízdní kolo značky Polygon a koloběžku bílé barvy, čímž poškozeným fyzickým i právnickým osobám vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 82 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany bruntálských policistů a kriminalistů a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo pachatelů, jakož i k nálezu odcizených jednostopých dopravních prostředků, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Dopravní nehoda nákladního automobilu s motocyklistou v Bruntále

Pár minut před devátou hodinou ranní 25. června 2020 řídil 50letý muž ze Žďáru nad Sázavou nákladní motorové vozidlo tovární značky Man s přívěsem po ulici Rýmařovské v Bruntále ve směru od centra města, přičemž chtěl odbočit vlevo na ulici Zeyerovou, kdy při tomto úkonu přehlédl v protisměru jedoucí a přijíždějící motocykl tovární značky Honda Goldwing, který řídil 40letý muž z Rokycan. V prostoru křižovatky tak došlo ke střetu nákladní soupravy s motocyklem a k pádu motocyklisty a jeho 41leté spolujezdkyně ze Šumperka na zem. Při tomto utrpěl muž i žena zranění těžšího rozsahu s nutností lékařského vyšetření a ošetření. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechové zkoušky vyzněly u obou řidičů negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena řádově v několika tisících korunách. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále a rovněž i bruntálských kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Dopravní nehoda několika osobních automobilů ve Vrbně pod Pradědem

Patnáct minut po jedenácté hodině dopolední 25. června 2020 řídili 18letá žena z Krnova osobní motorové vozidlo tovární značky Fiat Stilo po ulici Jesenické ve Vrbně pod Pradědem, přičemž při odbočování vpravo na vedlejší pozemní komunikaci dostala smyk, nekontrolovaně přejela vlevo do protisměru a zde nejprve narazila do svislé dopravní značky a následně také do dvou osobních motorových vozidel továrních značek Toyota a Ford. V době dopravní nehody byly v automobilu Fiat čtyři osoby (řidička + spolujezdci ve věku 20, 22 a 28 let) a ve voze Ford kromě řidiče i další spolucestující. Ke zranění osob ve vozidlech Toyota a Ford nedošlo, všichni pasažéři fiatu byli preventivně převezeni k lékařskému vyšetření a ošetření do krnovské nemocnice. Celková hmotná škoda na majetku vyla vyčíslena na bezmála 200 tisíc korun a orientační dechové zkoušky vyzněly u přímých účastníků dopravní nehody negativně. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

NOVOJIČÍNSKO:

Objasnění majetkové trestné činnosti 34letého muže v Novém Jičíně

V těchto dnech policisté z novojičínského Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení směřující k prověření a k objasnění skutečností nasvědčujících spáchání přečinu krádeže, kterého se měl dopustit místní 34letý muž tím, že okolo sedmé hodiny ranní 18. června letošního roku odcizil v supermarketu na ulici Dukelské v Novém Jičíně zboží v hodnotě bezmála 100 korun. Dva kusy energetického nápoje si uschoval do kapes tepláků a při průchodu přes pokladní zónu bez úhrady byl zadržen všímavým pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny.

Jak bylo následným prověřováním zjištěno, tak chvíli před šestou hodinou ranní 13. června 2020 také odcizil z přístřešku částečně oplocené zahrady jednoho z rodinných domů na ulici Potoční v Novém Jičíně, v části Žilina volně odloženou roli sítě (perlinka) v hodnotě téměř 2 tisíce korun.

Dále bylo prokázáno, že se ve formě spolupachatelství dopustil i zločinu krádeže, a to v polovině dubna tohoto roku, kdy v době vyhlášeného nouzového stavu na území České republiky společně s 26letým mužem z Nového Jičína odcizili ze společných prostor jednoho z bytových domů na ulici Masarykovo náměstí v Novém Jičíně volně odstavený dětský sportovní tříkolový kočárek a volně odložené dětské jízdní kolo, vše v hodnotě tisíc korun.

Výše uvedené skutky, jakož i případné další protiprávní jednání majetkového charakteru shora uvedeného podezřelého muže a dalších osob jsou nadále v prošetřování a v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Silniční kontrola silně podnapilé řidičky osobního automobilu v obci Lichnov

Službu konající policejní hlídka z Obvodního oddělení ve Frenštátě pod Radhoštěm chvíli po dvaadvacáté hodině večerní 24. června 2020 v rámci dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu stavěla a kontrolovala na katastru obce Lichnov řidičku osobního motorového vozidla tovární značky VW Touran, a to 64letou ženu z Novojičínska. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že řidička je pod vlivem alkoholických nápojů, kdy jí byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 2,4 promile alkoholu v dechu. Výše uvedená žena se k předchozímu požití alkoholických nápojů před jízdou doznala, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádala, na místě jí byl zadržen řidičský průkaz, bylo jí zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a již nyní je důvodně podezřelá z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany frenštátských policistů a novojičínských kriminalistů.

Silně podnapilý muž řídil osobní automobil v Novém Jičíně

V těchto dnech policisté z novojičínského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení zahájí úkony trestního řízení ve věci přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, ze kterého je důvodně podezřelý 52letý muž z Novojičínska. Ten měl chvíli před dvaadvacátou hodinou večerní 25. června tohoto roku v silně podnapilém stavu řídit po ulici Gen. Hlaďo v Novém Jičíně osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia. Tato skutečnost byla zjištěna při běžné silniční kontrole ze strany službu konající policejní hlídky, přičemž odborné měření dechovými zkouškami prokázalo u shora uvedeného muže pozitivní výsledky s hodnotami okolo 3,3 promile alkoholu v dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou doznal, nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči), na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Opava 26. června 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem