Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 25. listopadu 2021

Zprávy z ÚO Opava (6), ÚO Bruntál (1) a ÚO Nový Jičín (2) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Vloupání do osobního automobilu v Budišově nad Budišovkou

Policisté z Obvodního oddělení ve Vítkově v těchto dnech přijali oznámení o vloupání do osobního motorového vozidla tovární značky Subaru Forester na ulici Bezručové v Budišově nad Budišovkou. K tomuto přečinu krádeže a protiprávnímu jednání majetkového charakteru mělo dojít v době mezi dvacátou hodinou večerní 21. listopadu a pátou hodinou ranní 22. listopadu letošního roku a po rozbití skleněné výplně pátých dveří automobilu byla ze zavazadlového prostoru odcizena motorová pila značky Stihl oranžové barvy, čímž poškozenému místnímu 40letému muži vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 15 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby dosud neznámého pachatele či k nálezu odcizeného pracovního nářadí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na vítkovské policejní číslo 974 737 711.

Vloupání do kanceláře stavební společnosti na ulici Otické v Opavě

V blíže neustanovené době mezi šestnáctou hodinou odpolední 23. listopadu a sedmou hodinou ranní 24. listopadu tohoto roku doposud neznámý pachatel neoprávněně vstoupil do oploceného areálu stavební společnosti na ulici Otické v Opavě, kdy po vypáčení dveří vešel do zdejší administrativní budovy. Následně se vloupal do jedné z kanceláří a zde odcizil příruční kovovou pokladnu zelené barvy s finančními prostředky na hotovosti v české měně. Místní poškozené právnické osobě tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 80 tisíc korun. Tento přečin krádeže nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených financí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Dopravní nehoda silně podnapilé řidičky osobního automobilu v obci Vrablovec

Pětadvacet minut po sedmnácté hodině odpolední 23. listopadu 2021 řídila 42letá žena z Hlučína osobní motorové vozidlo tovární značky Seat Altea po místní komunikaci v obci Ludgeřovice, část Vrablovec, a to ve směru jízdy od Hlučína na Ludgeřovice, přičemž nezvládla řízení, vjela na chodník pro chodce a narazila do oplocení přilehlého rodinného domu. Při této kolizní situaci v dopravě nebyla zraněna žádná ze zúčastněných osob a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 70 tisíc korun. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo zjištěno, že shora uvedená žena řídila automobil po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy jí byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 2,7 promile alkoholu v dechu. Řidička předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznala, na výzvu se podrobila lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve), na místě jí byl zadržen řidičský průkaz a bylo jí zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě a ze strany opavských kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Silniční kontroly prokázaly několik podnapilých řidičů motorových vozidel na Opavsku

V průběhu několika posledních dnů, a to v rámci výkonu služby a dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu, policejní autohlídky z Územního odboru Policie České republiky v Opavě na několika místech opavského okresu stavěli a kontrolovali řidiče motorových vozidel, kteří před svou jízdou požili alkoholické nápoje.

Tak například hlučínská policejní hlídka okolo šestnácté hodiny odpolední 22. listopadu letošního roku na ulici Jilešovské v obci Háj ve Slezsku - Chabičov provedla silniční kontrolu u 35letého muže z Ostravy jako řidiče osobního automobilu tovární značky Škoda Octavia. Odborné měření dechovými zkouškami u něj prokázalo hodnoty přes 1,7 promile alkoholu v dechu.

Pár minut před třináctou hodinou odpolední 24. listopadu 2021 opavští dopravní policisté stavěli a kontrolovali na ulici Opavské v obci Nové Sedlice osobní motorové vozidlo tovární značky Hyundai iX35, kdy řidič tohoto vozu jel v uzavřené obci ve směru z Ostravy na Opavu (v úseku s nejvyšší povolenou rychlostí 50 km/h) rychlostí 72 km/h. Při této silniční kontrole byla v řidiči automobilu ustanovena 56letá žena z Opavy, přičemž následným odborným měřením bylo prokázáno, že řídí vůz po předchozím požití alkoholických nápojů. Byly jí totiž naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami téměř 1,6 promile alkoholu v dechu.

Chvíli před jednadvacátou hodinou večerní 24. listopadu tohoto roku policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně stavěli a kontrolovali na ulici Porubské v Děhylově řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Dacia Logan, a to 53letého muže z Opavska. I u něj odborné měření dechovými zkouškami prokázalo předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami nejméně 1,6 promile alkoholu v dechu.

Všechny tři výše uvedené osoby předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznaly, s naměřenými výsledky souhlasily, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádaly, na místě jim policisté zadrželi řidičské průkazy a zakázali jim řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření a jednotlivé případy jsou nadále prověřovány ze strany opavských a hlučínských policistů a také ze strany opavských kriminalistů pro důvodná podezření z naplnění skutkových podstat přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Kontrola řidiče osobního automobilu s vysloveným zákazem řízení v centru města Opavy

Deset minut po osmé hodině ranní 24. listopadu 2021 hlídka strážníků Městské policie Opava stavěla a kontrolovala na ulici U Jaktařské brány v centru statutárního města Opavy řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Opel Vectra, a to 30letého muže z Brněnska, který neoprávněně vjel do stanoveného zákazu vjezdu. V průběhu této silniční kontroly bylo lustracemi v dostupných evidencích prokázáno, že výše uvedený muž má rozhodnutím Magistrátu města Přerova vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel až do ledna roku 2023. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem se 30letý muž nedopustil pouze přestupku na úseku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, ale je rovněž i důvodně podezřelý z naplnění skutkové podstaty přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Celá záležitost je tak nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Žádost o svědectví ke kolizní situaci v dopravě v Opavě-Komárově ze dne 5. listopadu 2021

Policejní inspektor Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě prap. Mgr. Adam Škrob nadále prošetřuje a prověřuje případ kolizní situace v dopravě, ke které došlo deset minut po čtrnácté hodině odpolední 5. listopadu letošního roku na ulici Ostravské v Opavě, v městské části Komárov a žádá případná svědectví. Jakékoli pozitivní informace k této záležitosti lze telefonicky sdělit na jeho policejní číslo 974 737 570 případně kdykoli na mobilní telefonní číslo opavských dopravních policistů 735 788 950. Jak bylo doposud zjištěno, tak 50letý muž z Opavska jako řidič autobusu Městského dopravního podniku Opava linky čísla 220 přejížděl přes zdejší zabezpečený železniční přejezd ve chvíli, kdy údajně právě došlo ke spuštění světelného výstražného i zvukového znamení a k následnému spouštění závor přejezdového zabezpečovacího zařízení. Tyto závory pak dopadly na střechu dopravního prostředku pro hromadnou přepravu osob a došlo k hmotné škodě na majetku ve výši několika set korun. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nedošlo k případnému střetu s vlakovou soupravou, která musela nouzově zpomalit a zastavit. Dopravní policisté tak žádají o svědectví spočívající v tom, kdy řidič autobusu vjel na předmětný železniční přejezd, jaká byla hustota dopravy a zda mohl nebo nemohl plynule pokračovat ve své jízdě.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehody osobních automobilů na Bruntálsku

Pět minut před jedenáctou hodinou dopolední 22. listopadu 2021 řídila 48letá žena z Rýmařova osobní motorové vozidlo tovární značky Ford Fiesta po silnici ve směru od Bruntálu k obci Václavov u Bruntálu, přičemž při průjezdu pravotočivou zatáčkou dostala na mokrém povrchu vozovky smyk, přejela za pravý okraj komunikace do pravého silničního příkopu a zde automobil převrátila na pravý bok. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechová zkouška vyzněla u řidičky negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 100 tisíc korun.

Pět minut po patnácté hodině odpolední 22. listopadu 2021 řídil 30letý muž z Bruntálu osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia na katastru Horního Benešova ve směru k Bruntálu, kdy předjížděl souvislou kolonu motorových vozidel. Před křižovatkou s místní silnicí vedoucí do Horního Benešova, část Luhy se však nestačil včas zařadit před ním jedoucími vozy, jel v levém protisměrném jízdním pruhu, kdy úplně první jedoucí traktor značky New Holland, který řídil 29letý muž z Krnova, právě odbočoval vlevo. Došlo tak ke střetu mezi pravou přední části automobilu a levého předního kola traktoru. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechové zkoušky vyzněly u obou řidičů negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 110 tisíc korun.

Obě výše uvedené kolizní situace v dopravě jsou nadále intenzivně prošetřovány a prověřovány ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

NOVOJIČÍNSKO:

Vloupání do garáže v obci Veřovice a odcizení mopedu

V blíže neustanovené době mezi 16. a 21. listopadem tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal v obci Veřovice na Novojičínsku přečin krádeže tím, že po předchozím rozbití skleněné výplně okna vnikl do samostatně stojící garáže poblíž pozemku jednoho ze zdejších rodinných domů, ze které odcizil malý motocykl - moped tovární značky Manet S100 registrační značky NJ-1-01-50 a dále baterii a nabíječku k elektrické sekačce značky Stiga, čímž poškozenému 53letému muži z Frýdeckomístecka vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 52 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Frenštátě pod Radhoštěm a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného jednostopého dopravního prostředku a dalších věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na frenštátské policejní číslo 974 735 711.

Případ výtržnictví v obci Butovice na Novojičínsku objasněn

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení ve Studénce zahájili úkony trestního řízení směřující k objasnění a k prověření všech skutečností nasvědčujících tomu, že se 21letý muž z Ostravy okolo devatenácté hodiny podvečerní 23. listopadu 2021 v prostorách supermarketu na ulici Budovatelské ve Studénce, v části Butovice mohl dopustit přečinu výtržnictví. Podle všech doposud zjištěných skutečností shora uvedený muž měl po vedoucím provozovny hodit sendvič, několikráte bezdůvodně bouchal do skleněné výplně výlohy prodejny a vulgárně nadával zaměstnancům i náhodným zákazníkům. Lustracemi v dostupných evidencích bylo rovněž prokázáno, že se v daném případě u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Ostravě za obdobné protiprávní jednání a chování. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany studéneckých policistů a novojičínských kriminalistů.

Opava 25. listopadu 2021

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem