Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 25. června 2021

Zprávy z ÚO Opava (3), z ÚO Bruntál (3) a z ÚO Nový Jičín (3) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Celostátně hledaný recidivista odcizil nanuk v opavském hypermarketu

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 60letému místnímu muži, neboť tento byl chvíli po sedmé hodině ranní 23. června letošního roku přistižen v hypermarketu na ulici Těšínské v Opavě při krádeži zboží v hodnotě 9 korun. Jak bylo doposud zjištěno, tak shora uvedený muž si nanuk Ledňáček dal v prodejních prostorách do své příruční tašky a bez úhrady prošel přes pokladní zónu. Za ní byl zadržen všímavým pracovníkem bezpečnostní ochranné služby provozovny a následně byl předán přivolané službu konající opavské policejní hlídce. Lustracemi v dostupných evidencích bylo dále prokázáno, že se u 60letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozhodnutím Okresního soudu v Opavě k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, který vykonal v polovině roku 2019. V současné chvíli bylo po tomto muži vyhlášeno i celostátní pátrání ze strany opavských kriminalistů a soudce Okresního soudu v Karlových Varech s ohledem na ustanovení jeho nynějšího pobytu. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování opavskými policisty a kriminalisty pro důvodné podezření z další obdobné trestné činnosti majetkového charakteru.

Další opavský recidivista odcizil zboží v opavském hypermarketu

Policisté z opavského Obvodního oddělení v těchto dnech ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 43letému místnímu muži, neboť tento pár minut po osmnácté hodině podvečerní 24. června tohoto roku odcizil v hypermarketu na ulici Těšínské v Opavě volně vystavené zboží v hodnotě téměř 300 korun. Jak bylo doposud zjištěno, tak si shora uvedený muž nabíječku do auta a balený sýr uschoval pod ošacení a bez úhrady prošel pokladní zónou. Zde byl zadržen všímavým pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byl předán přivolané policejní hlídce. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u 43letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě pro úmyslný trestný čin majetkového charakteru k obecně prospěšným pracím o výměře 300 hodin, kdy trest byl následně změněn na nepodmíněný trest odnětí svobody v délce 245 dnů. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Žádost o svědecké informace k dopravní nehodě ze dne 24. června 2021 v Opavě

Patnáct minut před devátou hodinou ranní 24. června 2021 jela 49letá žena z Opavy na svém jízdním kole po ulici Tyršové v Opavě, a to od křižovatky s ulicí Rooseveltovou k ulici Nádražní okruh, přičemž doposud přesně nezjištěný řidič s blíže neustanoveným motorovým vozidlem modré barvy do ní při jízdě z kopce narazil. Cyklistka upadla na vozovku a bylo jí způsobeno zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici. Neznámý řidič neznámého automobilu odejel neznámo kam. Orientační dechová zkouška vyzněla u poškozené ženy negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši jednoho tisíce korun. Pro řádné zadokumentování spisového materiálu jsou velice nutné svědecké informace přítomných osob této kolizní situace v dopravě, dále vyjádření doposud neznámého řidiče vozu a další pozitivní skutečnosti k celé záležitosti. Toto lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 případně přímo policejnímu inspektorovi prap, Robinu Podolinskému ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky na telefonní číslo 974 737 576.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehoda chodkyně s osobním automobilem ve Vrbně pod Pradědem

Třicet minut po desáté hodině dopolední 23. června 2021 šla 73letá žena z Nového Jičína po ulici Zlatohorské ve Vrbně pod Pradědem, kdy kráčela za pomocí berlí po zdejším chodníku, přičemž si nevšimla osobního motorového vozidla tovární značky VW Golf, které velmi pomalou jízdou vycouvávalo z průjezdu mezi bytovými domy kolmo přes chodník. Daný automobil řídila 50letá žena z Bruntálska a podle svých slov sledovala provoz za svým vozem. Chodkyně tak při své chůzi narazila do levé boční zadní části auta a upadla na chodník. Při tomto si způsobila zranění pravé dolní končetiny s nutností lékařského vyšetření a ošetření v bruntálské Podhorské nemocnici. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechové zkoušky vyzněly u obou žen negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena řádově na několik stovek korun. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Silniční kontrola prokázala silně podnapilého motocyklistu v Krnově

V těchto dnech policisté z krnovského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky 43letému místnímu muži, neboť tento v silně podnapilém stavu řídil pár minut po devatenácté hodině podvečerní 19. června tohoto roku po ulicích K Lesu, Bruntálská, Revoluční a Nádražní v Krnově svůj motocykl tovární značky Jawa Babetta. Tato skutečnost byla zjištěna při silniční kontrole a dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu ze strany službu konající policejní hlídky, kdy odborné měření dechovými zkouškami prokázaly u motocyklisty pozitivní výsledky s hodnotami okolo 3,7 promile alkoholu v dechu. Shora uvedený muž s naměřenými hodnotami souhlasil, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany krnovských policistů a bruntálských kriminalistů.

Dopravní nehoda motocyklisty se spolujezdkyní na Bruntálsku

Třicet minut po desáté hodině dopolední 20. června 2021 řídil 51letý muž polské národnosti svůj motocykl tovární značky Yamaha po silnici od obce Heřmanovice na Vrbno pod Pradědem, přičemž při průjezdu levotočivou zatáčkou vyjel za pravý okraj komunikace, sjel do hlubokého odvodňovacího koryta. Po nárazu do břehu byl i s motocyklem a se spolujedoucí 46letou ženou rovněž polské národnosti vymrštěn na travnatou plochu vedle silnice. Při dopravní nehodě utrpěl řidič zranění středně těžkého charakteru s nutností leteckého transportu helikoptérou do Fakultní nemocnici s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Zranění těžšího charakteru utrpěla i výše uvedená žena, která rovněž byla přepravena vrtulníkem letecké záchranné služby do stejné ostravské nemocnice k lékařskému vyšetření a ošetření. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 25 tisíc korun. Orientační dechová zkouška vyzněla u motocyklisty negativně a celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

NOVOJIČÍNSKO:

Vloupání do skladu občerstvení na ulici Jungmannové v Novém Jičíně

V blíže neustanovené době mezi sedmnáctou hodinou odpolední 22. června a čtvrtou hodinou ranní 23. června tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Jungmannové v Novém Jičíně přečin krádeže tím, že se vloupal do skladu zdejší provozovny občerstvení, odkud odcizil krabici s dvanácti láhvemi alkoholu značky Vodka, krabici s dvanácti láhvemi alkoholu značky Borovička a také různé druhy a množství dalších láhví alkoholických nápojů značek Jägermeister, Tequila, Key Rum, Pushkin a Tullamore Dew, čímž poškozené místní soukromé společnosti vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 15 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně v úzké spolupráci s novojičínskými kriminalisty a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného zboží, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Silniční kontrola prokázala řidiče osobního automobilu s vysloveným zákazem řízení

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení ve Studénce zahájili úkony trestního řízení směřující k objasnění a k prověření skutečností důvodně nasvědčujících spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, kterého se měl dopustit 40letý muž z Novojičínska. Jak bylo doposud zjištěno a prokázáno, tak službu konající policejní autohlídka vykonávala chvíli před polední dobou 24. června tohoto roku dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu v obci Bartošovice. Ve směru na obec Sedlnice přijíždělo osobní motorové vozidlo tovární značky VW Passat, které znenadání na chvíli zastavilo u okraje vozovky a posléze se opět rozjelo. Po celou tuto dobu byla osádka automobilu policisty sledována a byla pod vizuální kontrolou, přičemž bylo viděno, jak si řidič urychleně přesedá na sedadlo spolujezdce a jeho spolujezdkyně usedá za volant automobilu. Následnou lustrací v dostupných evidencích bylo prokázáno, že výše jmenovaný 40letý muž má v současné chvíli vysloven rozhodnutím Městského úřadu v Kopřivnici zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel až do října letošního roku. Celá záležitost je nyní intenzivně prověřována ze strany studéneckých policistů a novojičínských kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění shora uvedeného protiprávního jednání.

Silniční kontrola prokázala podnapilého motocyklistu v obci Sedlnice

Službu konající policejní autohlídka z Obvodního oddělení v Příboře pár minut před třiadvacátou hodinou večerní 19. června 2021 v rámci dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu stavěla a kontrolovala v obci Sedlnice řidiče malého motocyklu tovární značky Jawa Babetta, a to 52letého muže z Novojičínska. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že tento motocyklista je pod vlivem alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 1,8 promile alkoholu v dechu. Výše uvedený muž s naměřenými hodnotami souhlasil, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu řidičský průkaz zadržen policisty nebyl, poněvadž jej nepředložil, bylo mu však zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Již nyní je 52letý muž důvodně podezřelý z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a celá záležitost je nadále v prověřování ze strany příborských policistů a novojičínských kriminalistů.

Opava 25. června 2021

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem