Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 24. ledna 2020

Zprávy z Opavska (3), z Bruntálska (4) a z Novojičínska (1) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Krádež čokolád z benzínové prodejny v Neplachovicích má na svědomí recidivista

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení ve Velkých Heralticích ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 25letému muži z Opavska, neboť tento měl okolo druhé hodiny ranní 19. ledna letošního roku odcizit v prodejně benzínové čerpací stanice v obci Neplachovice, část Zadky volně vystavené zboží v hodnotě 105 korun. Sedm kusů čokolád si vložil do svého oblečení a bez úhrady se snažil odejít. Jakmile byl osloven obsluhou prodejny, tak vrátil pouze jednu čokoládu a ostatní si odnesl. Na podkladě učiněného oznámení se celou záležitostí zabývali místně příslušní velkoheraltičtí policisté, kteří na základě znalostí obyvatel, prostředí a majetkového protiprávního jednání ustanovili pachatele, a to 25letého muže. Ten se ke svému činu doznal, přičemž lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán trestním příkazem Okresního soudu v Opavě k podmíněnému trestu odnětí svobody o výměře sedmi měsíců, se zkušební dobou do listopadu 2020.

Vloupání do dvou prodejen v Hradci nad Moravicí

V přesně neustanovené době mezi osmnáctou hodinou podvečerní 22. ledna a půl pátou hodinou ranní 23. ledna letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulicích Opavská na Na Potůčku v Hradci nad Moravicí přečin krádeže tím, že se vloupal do prodejního stánku s pečivem a do prodejny květinářství, odkud odcizil finanční prostředky ve výši přes 12 tisíc korun a na zařízení provozoven způsobil hmotnou škodu ve výši nejméně 2 tisíce korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených financí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hradecké policejní číslo 974 737 731.

Žádosti o svědecké informace k dopravním nehodám v Opavě

Policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v těchto dnech prošetřují a prověřují dvě dopravní nehody, které se staly na katastru Statutárního města Opavy a ke kterým potřebují nutné podnětné informace případných svědků.

První kolizní situace v dopravě se stala chvíli po osmnácté hodině podvečerní 18. ledna 2020 v prostoru křižovatky ulic Rolnická - Mostní - U Dráhy v Opavě-Kateřinkách. Jedná se o nově zbudovanou křižovatku severního obchvatu města Opavy, přičemž doposud neznámý řidič s nezjištěným motorovým vozidlem jel po ulici U Dráhy ve směru k předmětné křižovatce a z průběžného jízdního pruhu přejížděl do pruhu pro odbočení vpravo. Na jeho úrovni však již jela 49letá žena z Bruntálska se svým osobním motorovým vozidlem tovární značky Škoda a došlo tak ke střetu mezi pravou přední části neznámého vozu s levou zadní části automobilu Škoda. Po střetu neznámý řidič neustanoveného vozidla nezastavil a odejel kolem Stříbrného jezera ve směru k opavské městské části Palhanec. Orientační dechová zkouška vyzněla u shora uvedené řidičky negativně, k jejímu zranění nedošlo a hmotná škoda na jejím automobilu činí 10 tisíc korun. K řádnému zadokumentování celé dopravní nehody je nutný výslech dosud neznámého řidiče případně dalších svědků. Tuto skutečnost lze sdělit policejnímu inspektoru prap. Ondřeji Novotnému na opavské policejní číslo 974 737 574.

Policejní inspektor prap. Karel Matusiak prošetřuje a prověřuje dopravní nehodu, která se stala přibližně dvacet minut před šestou hodinou ranní 20. ledna 2020 na ulici Palhanecké v Opavě, v městské části Palhanec. V té době doposud neznámý řidič řídil osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia červené barvy ve směru od Stříbrného jezera v Opavě-Kateřinkách na Opavu, část Jaktař, kdy s největší pravděpodobností přehlédl 37letého muže z Opavy, jedoucího na jízdním kole ve stejném směru a odbočujícího k areálu společnosti Carlson. Jak bylo dosavadním šetřením zjištěno, tak cyklista si u objektu firmy najel ke středu vozovky, přičemž došlo ke střetu mezi levou přední částí automobilu Škoda Fabia a zadní částí jízdního kola. Po nárazu upadl cyklista na vozovku a vzniklo mu zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici Opava. Orientační dechová zkouška vyzněla u tohoto muže negativně. Zda došlo ke zranění jiné ze zúčastněných osob, to není známo, poněvadž neznámý řidič odejel neznámo kam. Svědectví k dané věci lze telefonicky učinit na opavské policejní číslo 974 737 576, za což dopravní policisté děkují.

BRUNTÁLSKO:

Silně podnapilý muž byl ve dvou případech přistižen při řízení osobního automobilu

V těchto dnech policisté z bruntálského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky 42letému místnímu muži, neboť tento v silně podnapilém stavu řídil osobní motorové vozidlo. Ve stavu vylučující způsobilost však automobil neřídil pouze v jednom případě, ale v rozmezí pár hodin byl jako řidič vozu kontrolován hned dvakrát.

Službu konající policejní hlídka z bruntálského Obvodního oddělení pár minut po třiadvacáté hodině večerní 19. ledna 2020 stavěla a kontrolovala na ulici Dukelské v Bruntále řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Opel Astra Caravan, a to 42letého místního muže. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že automobil řídil v silně podnapilém stavu, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 2,3 promile alkoholu v dechu. S naměřenými hodnotami muž souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou doznal, lékařské vyšetření s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožadoval, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.

Okolo půl sedmé ranní následujícího dne, tedy 20. ledna letošního roku, jiná službu konající policejní hlídka při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu stavěla a kontrolovala na ulici Ruské v Bruntále řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Opel Astra Caravan, ve kterém byl po předložení osobních dokladů opět zjištěn shora uvedený 42letý muž z Bruntálu. Odborné dechové zkoušky opět prokázaly pozitivní hodnoty, a to okolo 1,2 promile alkoholu v jeho dechu.

Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany bruntálských policistů a kriminalistů.

Neoprávněné vniknutí do rodinného domu ve Vrbně pod Pradědem a krádež cenností

V přesně nezjištěné době mezi devatenáctou hodinou podvečerní 21. ledna a patnáctou hodinou odpolední 22. ledna 2020 doposud neznámá osoba zadními dveřmi vstoupila do jednoho z rodinných domů na ulici Bezručové ve Vrbně pod Pradědem a odcizila různé druhy šperků ze žlutého a bílého kovu (prsteny, řetízky a přívěšky), různé mince staršího data výroby a finanční prostředky, čímž poškozenému místnímu 55letému muži vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 100 tisíc korun. Tento přečin porušování domovní svobody a přečin krádeže nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Vrbně pod Pradědem v úzké spolupráci s bruntálskými kriminalisty a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených cenností a financí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na vrbenské policejní číslo 974 731 761 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Dopravní nehoda svou automobilů v obci Moravskoslezské Kočov

Chvíli před šestnáctou hodinou odpolední 22. ledna 2020 řídil 41letý muž z Bruntálska osobní motorové vozidlo tovární značky VW Passat Variant v obci Moravskoslezský Kočov, přičemž při výjezdu z vedlejší silnice nedal přednost v jízdě po hlavní silnici přijíždějícímu osobnímu motorovému vozidlu tovární značky Škoda Fabia. Ač se snažil jeho 32letý řidič z Bruntálska střetu vyhnout, toto se mu však úhybným manévrem nepodařilo a v prostoru křižovatky došlo k nárazu. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechové zkoušky vyzněly u obou řidičů negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 130 tisíc korun. Celá výše popsaná kolizní situace v dopravě je předmětem dalšího šetření ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Dodání silně podnapilého muže na protialkoholní záchytnou stanici k vystřízlivění

Okolo dvacáté hodiny večerní 23. ledna 2020 vykonávala policejní hlídka z krnovského Obvodního oddělení hlídkovou činnost na ulici ČSL. Armády v Krnově, kdy si u prodejny koberců všimla muže, který převrátil plastový kontejner s odpadky, následně si sedl na zem a nedokázal se postavit. Předložením osobních dokladů a lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že se jedná o místního 48letého muže, kdy orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu přes 2,7 promile alkoholu v dechu. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem a s ohledem na možné ohrožení života a zdraví silně podnapilé osoby zakročující policisté rozhodli o jeho zajištění a umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Celá záležitost je nadále v prošetřování pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přestupkového jednání, a to na úseku veřejného pořádku.

NOVOJIČÍNSKO:

Žádost o ustanovení svědka k případu fyzického napadení v Novém Jičíně

Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně por. Karel Rýc žádá na přiložené fotografii zobrazeného muže, případně jiné osoby k svědeckým informacím k případu, který se stal již 23. září 2018. Svědecké poznatky jsou velmi důležité pro dokončení, zkompletování a k řádnému objasnění a uzavření spisového materiálu ve věci fyzického napadení před diskoklubem na ulici Generála Hlaďo v Novém Jičíně. V souvislosti s tímto případem lze potřebné a podnětné informace sdělit na novojičínské policejní číslo 974 735 440 případně osobně policistům z Obvodního oddělení v Novém Jičíně nebo na jejich telefonní číslo 974 735 651.

Opava 24. ledna 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem