Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 23. ledna 2020

Zprávy z Opavska (4), z Bruntálska (4) a z Novojičínska (4) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Vloupání do rekonstruované vítkovské prodejny

Mezi sedmnáctou hodinou odpolední 16. ledna a sedmou hodinou ranní 17. ledna 2020 se doposud neznámá osoba vloupala do rekonstruované prodejny bývalého elektra na náměstí Jana Zajíce ve Vítkově, odkud odcizila bourací kladivo značky Hilti a bourací kladivo značky Scheppachi, čímž způsobila bohumínské soukromé společnosti celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši 45 tisíc korun. Tento přečin krádeže nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Vítkově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného stavebního nářadí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na vítkovské policejní číslo 974 737 711.

Silniční kontrola ze strany kravařských policistů prokázala jízdu silně podnapilého cyklisty

V šestnáct hodin odpoledne 18. ledna letošního roku službu konající policejní hlídka z kravařského Obvodního oddělení uviděla na silnici mezi Kravařemi a obcí Štěpánkovice jedoucího cyklistu, jehož vrávoravá jízda bezprostředně ohrožovala ostatní účastníky silničního provozu. Nejen z tohoto důvodu se policisté rozhodli muže zastavit a zkontrolovat jak jeho doklady totožnosti, tak i technický stav jízdního kola, osvětlenost nemotorového dopravního prostředku a možnou přítomnost alkoholických nápojů či jiných návykových látek v těle cyklisty. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že 63letý muž z Opavska, jedoucí na svém jízdním kole, je v silně podnapilém stavu, kdy naměřené výsledky vykázaly hodnoty okolo 2,2 promile alkoholu v dechu. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem zakročující policisté rozhodli o dodání tohoto muže na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění a celá záležitost bude podle věcné příslušnosti postoupena do správní komise pro projednávání přestupků v dopravě na Odbor dopravy Městského úřadu v Kravařích k dalšímu projednání a opatření.

Vloupání do osobního automobilu v Kravařích

Přibližně třicet minut po sedmé hodině ranní 20. ledna tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Petra z Kravař v Kravařích přečin krádeže a přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku tím, že se u budovy místní Mateřské školy (po předchozím rozbití skleněné výplně okna předních dveří spolujezdce) vloupal do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Renault Megané. Z něj následně odcizil dámskou černou koženkovou kabelku s dámskou peněženkou béžové barvy, s finančními prostředky, s osobními doklady, s platební kartou, s klubovými kartami, se stravenkami, s mobilním telefonem značky Lenovo, s mobilním telefonem značky Asus a se svazkem klíčů, čímž poškozené 41leté místní ženě a poškozené právnické osobě z Prahy vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 10 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení Policie České republiky v Kravařích a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, dokladů a financí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kravařské policejní číslo 974 737 721.

Objasnění vloupání do opavské zahradní chatky z prosince loňského roku

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže a ze spáchání přečinu porušování domovní svobody 51letému muži z Novojičínska, neboť tento se měl v polovině prosince roku 2019 vloupat do jedné ze zahradních chatek v zahrádkářské osadě U řeky na ulici Těšínské v Opavě. Jak bylo opavskými policisty prokázáno, tak shora uvedený muž, který je recidivistou, do rekreačního obydlí 58letého muže z Opavska vnikl po předchozím vypáčení vstupních dveří a odcizil zde čtyři láhve alkoholu, čímž způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši přes jeden a půl tisíce korun. Lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že 51letý muž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě k podmíněnému trestu odnětí svobody s výměrou dvanácti měsíců a se zkušební dobou do dubna roku 2021. Jeho případná další obdobná trestná činnost majetkového charakteru je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů v úzké spolupráci s jejich novojičínskými kolegy.

BRUNTÁLSKO:

Vloupání do několika prodejen na ulici Palackého náměstí v Bruntále

Mezi osmnáctou hodinou podvečerní 16. ledna do sedmé hodiny ranní 17. ledna letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Palackého náměstí v Bruntále přečin krádeže a přečin poškození cizí věci tím, že se vloupal do provozovny zdejšího kadeřnictví. Dále se v daném objektu Zámecké pasáže vloupal do kanceláře společnosti, do prodejny s ošacením, do prodejny květin, do kosmetického salónu, do prodejny dětského oblečení a do provozovny cestovní kanceláře, odkud zcizoval finanční prostředky v mincích i v papírových bankovkách. Poškozenými organizacemi byla celková hmotná škoda na majetku vyčíslena na finanční částku ve výši téměř 40 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Bruntále a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených financí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 651.

Vloupání do restauračního zařízení v obci Rusín

S největší pravděpodobností okolo třetí hodiny ranní 19. ledna tohoto roku se doposud neznámá osoba vloupala do restauračního zařízení v budově Obecního úřadu v obci Rusín, odkud odcizila mince a bankovky různých nominálních hodnot ve výši bezmála 8 tisíc korun. Na zařízení budovy a objektu pohostinství vznikla poškozeným právnickým osobám celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 10 tisíc korun. Tento přečin krádeže a přečin poškození cizí věci nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Městě Albrechticích a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu finančních prostředků, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na albrechtické policejní číslo 974 731 771.

Vloupání do objektu kravína v obci Stránské

V noční době z 18. na 19. ledna 2020 se doposud neznámý pachatel vloupal do objektu kravína v obci Stránské, přičemž odcizil dvě motorové pily a dva křovinořezy značek Husquarna, digitální váhu na vážení dobytka, dvě úhlové brusky žlutých barev, kombinovanou pásovou a kotoučovou brusku značky Parxide zelené barvy, ruční vrtačku, pracovní nářadí značky Wurth, svářečku na CO2 včetně příslušenství červené barvy, svářecí kuklu černé barvy, svářecí adaptér černé barvy, 200 litrů motorové nafty v kanystrech a drobné mince. Poškozené místní soukromé společnosti tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 144 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Rýmařově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, pohonných hmot a finančních prostředků, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na rýmařovské policejní číslo 974 731 751.

Vloupání do traktoru na lesní cestě u obce Stránské

V blíže neustanovené době mezi čtrnáctou hodinou odpolední 20. ledna 2020 do osmé hodiny ranní následujícího dne doposud neznámý pachatel spáchal na lesní cestě v katastru obce Rýmařov, část Stránské (mezi obcemi Ondřejov a Valšův Důl) přečin krádeže tím, že se vloupal do zde odstaveného traktoru. Z kabiny tohoto pracovního stroje odcizil volant, sadu gola klíčů, různé druhy pracovního nářadí a řídící jednotku k lanové dráze s kabelovým ovládáním, čímž poškozené fyzické a právnické osobě ze Šumperska vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 71 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují místně příslušní policisté z Obvodního oddělení v Rýmařově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na rýmařovské policejní číslo 974 731 751.

NOVOJIČÍNSKO:

Vloupání do prostor rekonstruované prodejny ve Fulneku

V přesně nezjištěné době od čtrnácté hodiny odpolední 17. ledna letošního roku do desáté hodiny dopolední následujícího dne doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Masarykové ve Fulneku přečin krádeže tím, že se vloupal do zdejší prodejny, která je v současné chvíli v rekonstrukci. Z těchto prostor následně odcizil tablet značky Vision Bock bílé barvy včetně nabíječky, svářečku na plast v plechovém kufříku oranžové barvy, vrtací kladivo značky Makita a okružní pilu na dřevo, čímž poškozené místní fyzické i právnické osobě vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 15 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Fulneku a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na fulnecké policejní číslo 974 735 721.

Případ výtržnictví v Kuníně nadále prověřují novojičínští policisté

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu výtržnictví 28letému místnímu muži, neboť tento chvíli před dvaadvacátou hodinou večerní 18. ledna tohoto roku tropil výtržnosti na ulici Dukelské v obci Šenov. Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak shora jmenovaný podezřelý muž měl nejprve hodit kuličku sněhu na projíždějící osobní motorové vozidlo tovární značky VW Touran s označením taxislužby a když 41letý řidič tohoto vozu z Novojičínska zastavil, tak jej 28letý muž slovně urážel a vyhrožoval mu napadením. Obdobně se choval i k 48letému spolucestujícímu ve vozidle taxislužby a do karosérie automobilu bouchal rukama. Jakmile za taxíkem zastavil linkový autobus tovární značky Sor, řízený 62letým mužem z Nového Jičína, tak 28letý muž slovně napadl i tohoto řidiče a několikráte udeřil pěstí do skleněných výplní oken prostředku hromadné přepravy osob. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a škoda na zařízení rovněž nevznikla. Výše uvedený 28letý muž byl na místě svého protiprávního jednání zadržen přítomnými osobami do příjezdu přivolané službu konající policejní hlídky, která jej převezla na novojičínskou služebnu k dalším procesním úkonům. Důvody jednání podezřelého muže, který byl v době spáchání skutku v podnapilém stavu, jsou nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Krádež dřeva v lesním porostu na katastru obce Heřmánky

V přesně neustanovené době mezi 17. a 20. lednem letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v lesním porostu na katastru obce Heřmánky přečin krádeže tím, že z volně přístupného dřevoskladu odcizil přibližně 10 m3 uložených modřínových šindelových výřezů, čímž poškozené opavské akciové společnosti vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 68 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Odrách a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizené dřevní hmoty, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na oderské policejní číslo 974 735 741.

Vloupání do prodejny benzínové čerpací stanice v Petřvaldě

Okolo půl druhé ranní 20. ledna 2020 se doposud neznámá osoba vloupala do prodejny v objektu benzínové čerpací stanice v obci Petřvald, odkud odcizila láhev alkoholu značky Magister a různé druhy a množství cigaret a tabákových výrobků, vše v hodnotě více jak 40 tisíc korun. Poškozením dveří provozovny vznikla poškozené společnosti z Prahy další škoda ve výši nejméně 50 tisíc korun. Tento přečin krádeže a přečin poškození cizí věci nadále prověřují místně příslušní policisté z Obvodního oddělení v Příboře v úzké spolupráci s novojičínskými kriminalisty, přičemž jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného zboží, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na příborské policejní číslo 974 735 751 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Opava 23. ledna 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem