Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 22. května 2020

Zprávy z Opavska (4), z Bruntálska (1) a z Novojičínska (3) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Odcizení volně odloženého batohu v areálu hlučínské Štěrkovny

Doposud neznámý pachatel spáchal chvíli po sedmnácté hodině odpolední 19. května letošního roku přečin krádeže tím, že v prostoru Sportovně rekreačního areálu Štěrkovna v Hlučíně využil chvilkové nepozornosti poškozené 48leté místní ženy a odcizil jí volně odložený dětský látkový batoh růžové barvy ve tvaru pytle s obrázkem víly. V něm byl mobilní telefon značky iPhone 6S šedé barvy, power banka světle modré barvy značky Adata, bavlněné dětské legíny černé barvy a dětská mikina modré barvy, vše v hodnotě bezmála 9 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Vloupání do sklepní místnosti a odcizení jízdního kola na ulici Ovocné v Opavě

Mezi sedmou hodinou ranní a třináctou hodinou odpolední 21. května tohoto roku se doposud neznámá osoba dopustila na ulici Ovocné v Opavě přečinu porušování domovní svobody a přečinu krádeže tím, že se v jednom ze zdejších činžovních domů vloupala do sklepní místnosti, ze které odcizila pánské horské jízdní kolo značky Ghost černošedé metalické barvy a cyklistickou ochrannou přilbu černé barvy, čímž poškozenému místnímu 44letému muži vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 72 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného jízdního kola a příslušenství k cyklistice, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Krádeže několika jízdních kol v Opavě má na svědomí ostravský recidivista

V těchto dnech komisař Služby kriminální police a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání 40letého muže z Ostravy jako obviněného ze spáchání přečinu krádeže, zločinu krádeže a přečinu porušování domovní svobody, kterých se dopustil tím, že minimálně v pěti případech zcizoval na různých místech v Opavě jízdní kola, a to v rozmezí od 7. dubna do 20. května 2020.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním opavskými policisty a kriminalisty zjištěno, tak shora uvedený muž:

  • v odpoledních hodinách 7. dubna odcizil od bytového domu na ulici Tyršové v Opavě zde odstavené a lankovým zámkem uzamčené pánské horské jízdní kolo v ceně 5 tisíc korun
  • na přelomu měsíců duben a květen odcizil ve sklepní chodbě činžovního domu na ulici Mírové v Opavě uzamčené horské jízdní kolo v hodnotě bezmála 5 tisíc korun
  • v noční době z 8. na 9. května odcizil z volně přístupné chodby domu na ulici Popské v Opavě uzamčené pánské horské jízdní kolo v hodnotě 13 tisíc korun
  • v noční době z 18. na 19. května odcizil z pozemku rodinného domu na ulici Erbenové v Opavě dvě jízdní kola v celkové výši 14 tisíc korun
  • v noční době z 19. na 20. května se vloupal do sklepního boxu v jednom z panelových domů na ulici Na Spojce v Opavě, v městské části Komárov a odcizil pánské horské jízdní kolo a dva batohy, vše v hodnotě přes 5 tisíc korun

Své protiprávní jednání majetkového charakteru 40letý muž z Ostravy ve větší míře prováděl v době vládním nařízením vyhlášeného nouzového stavu a způsobil různým poškozeným fyzickým i právnickým osobám z Opavy celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši okolo 42 tisíc korun. Lustracemi v dostupných evidencích bylo rovněž prokázáno, že se u obviněného muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozhodnutím Okresního soudu v Opavě a Krajského soudu v Ostravě pro úmyslný trestný čin k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání tří let, který vykonal v srpnu loňského roku. Celá záležitost je nadále ve vyšetřování, kdy případná další obdobná trestná činnost majetkového charakteru je ve stádiu dokazování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Nejen opavské policisty a kriminalisty trápí podnapilí cyklisté a jejich dopravní nehody

Policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě od začátku letošního roku, tedy od 1. ledna do poloviny měsíce května 2020 prošetřovali a prověřovali či nadále prošetřují a prověřují na teritoriu okresu Opava 39 dopravních nehod s účastí cyklistů (třiadvacet osob mužského pohlaví a šestnáct osob ženského pohlaví), z čehož 20 skutků zavinili právě cyklisté. V loňském roce bylo za stejné období těchto případů 31 a v roce 2018 celkem 35. Při kolizních situacích cyklistů v dopravě byla v letošním roce jedna osoba usmrcena (2019 - bez úmrtí, 2018 - tři úmrtí), těžká zranění letos utrpěly čtyři osoby (2019 - tři, 2018 - tři) a lehce bylo v tomto roce doposud zraněno dvaadvacet účastníků silničního provozu v souvislosti s cyklistikou (2019 - 20, 2018 - 20).

Při dopravních nehodách a kolizních situacích v dopravě cyklistů nebo s účastí cyklistů hrál docela podstatnou roli i alkohol. V letošních 39 dopravních nehodách bylo pod vlivem alkoholických nápojů případně pod vlivem i jiných omamných a psychotropních látek či jedů (návykových látek) deset osob, jedoucích a řídících jízdní kolo.

Vzhledem k tomu, že v poslední době jarní a teplé počasí nabádá čím dál víc lidí využívat při své dopravě, ke sportu a k relaxaci jízdní kola, je v této chvíli zajisté nutností připomenout pár základních rad a povinností, jak se chovat v silničním provozu.

V první řadě by každé jízdní kolo mělo mít vynikající technický stav a mělo by být řádně vybaveno veškerými součástkami, které jsou povinné, jako jsou funkční přední i zadní brzdy, přední odrazka bílé barvy, zadní odrazka červené barvy, oranžové odrazky na obou stranách pedálů a oranžové odrazky na paprscích kol. Doporučuje se mít instalovaný i jasně znějící zvonek, blatníky a kryt řetězu. Za snížené viditelnosti musí být na každém jízdním kole případně na cyklistovi umístěn přední světlomet svítící bíle a zadní svítilna červené barvy nebo „blikačka“. Každé jízdní kolo by mělo být vybaveno i zámkem, které v případě odstavení má zabránit snadnému odcizení tohoto jednostopého dopravního prostředku.

Osoby mladší 18 let nesmí v žádném případě usednout za řídítka jízdního kola bez řádně připevněné helmy či přilby na hlavě, tento ochranný prostředek se však doporučuje všem cyklistům, tedy i dospělým lidem. Děti mladší deseti let nesmějí samotné jezdit na kole po silnici, poněvadž nemají zkušenosti a jistotu na kole, hrozí jim případný pád pod kola vozu nebo střet s automobilem. Děti mladší deseti let tak smějí na silnici pouze za doprovodu osoby starší 15 let. Bez ohledu na věk můžeme jezdit na kole pouze na hřišti, v obytné zóně a na stezce pro cyklisty. Toto místo je nejbezpečnější pro všechny cyklisty a doporučuje se tento prostor při jízdě maximálně využívat.

Samostatnou problematikou je jízda na jízdním kole. Po silnici se jezdí vpravo, vedle sebe nesmí nikdy jezdit dva cyklisté, tito jedou vždy a pouze za sebou. Pokud tomu není jízdní kolo uzpůsobeno, tak jedno kolo je jen pro jednu osobu. Pozor na převážení nákupních tašek a dalšího nákladu v nosiči zavazadel a v košíku, nikdy však tyto věci nepřepravujeme na řídítkách kola.

Co však v posledních létech nejvíce trápí opavské policisty územního odboru Policie České republiky a strážníky Městských policií v Opavě, v Hlučíně, v Kravařích, ve Vítkově a v Budišově nad Budišovkou jsou cyklisté jedoucí pod vlivem alkoholických nápojů nebo jiných omamných a psychotropních látek či jedů. V této chvíli je snad i povinností připomenout, že na osobu sedící za řídítky jízdního kola je pohlíženo obdobně jako na řidiče jakéhokoliv jiného motorového vozidla. Tudíž na výzvu ze strany policistů a strážníků je cyklista povinen podrobit se orientační dechové zkoušce, případně odbornému měření dechovými zkouškami, jakož i lékařskému vyšetření a odběru biologického materiálu (krve nebo moči) ke zjištění, zda v době jízdy není a nebyl ovlivněn výše uvedenými návykovými látkami. Za jízdu v podnapilosti či pod vlivem jiných látek hrozí cyklistovi ve správním řízení příslušného odboru dopravy magistrátu města či městského a obecního úřadu finanční sankce.

Policisté i strážníci se budou i v dalších dnech, týdnech a měsících ve výrazné míře zabývat kontrolami vybavenosti jízdních kol, za snížené viditelnosti i osvětlením jízdního kola a cyklistů a hlavně problematiky požívání alkoholu před nebo při jízdě na jízdním kole!!!

Policisté v této souvislosti připomínají ještě několik dalších pravidel a povinností cyklistů. Než lidé vyjedou po zimním období na první jízdu, měli by své jízdní kolo zkontrolovat a případně odstranit nedostatky, které mohou mít v povinné výbavě. Tato výbava má totiž zajistit cyklistovi bezpečnou jízdu a viditelnost na silnici.

Jízdní kolo musí být vybaveno:

  • zadní odrazkou červené barvy, která může být kombinována se zadní červenou svítilnou,
  • přední odrazkou bílé barvy,
  • odrazkami oranžové barvy na obou pedálech,
  • na paprscích kol nejméně jednou boční odrazkou oranžové barvy na každé straně kola,
  • dvěma na sobě nezávislými účinnými brzdami s odstupňovaným ovládáním brzdového účinku, dětské kolo pro děti předškolního věku vybaveno protišlapací brzdou nemusí být vybavena přední brzdou,
  • volné konce řídítek musí být zaslepeny (zátky, rukojeti apod.),
  • matice nábojů kol musí být uzavřené, nejsou-li křídlové případně rychloupínací.

Výbava kola za snížené viditelnosti:

  • světlomet svítící dopředu bílým světlem, referenční osa světelného toku musí protínat vozovku nejdále 20 m od světlometu,
  • zadní svítilna červené barvy, může být nahrazena svítilnou s přerušovaným světlem červené barvy,
  • zdroj elektrického proudu, který musí svou kapacitou zajistit svítivost předchozích světel po dobu minimálně 1,5 hodiny bez přerušení.

Doporučené vybavení jízdního kola:

  • účinné blatníky,
  • zvonek,
  • kryt řetězu.

Dalším cílem cyklisty, krom správně vybaveného kola, by měla být také samotná bezpečná jízda. K předchozí části o povinné a doporučené výbavě je určitě nutné připomenout povinnost používat při jízdě ochranou přilbu osobám mladším 18 let, doporučuje se však i pro ostatní cyklisty. Riziko úmrtí po pádu bez přilby je 19 x vyšší. Pestrobarevnost cyklistického oblečení zaručí dobrou viditelnost cyklisty, také používáním reflexních prvků se zvyšuje jeho viditelnost a bezpečnost.

Za nevhodné chování cyklisty lze považovat nesprávný způsob jízdy. Jeho místo při jízdě je vždy vpravo a to i na cyklostezce, nutné je dodržovat dostatečný odstup od překážek a předvídavost samotného dění kolem cyklisty. Průjezd zatáčky by měl být takový, aby příčinou vysoké rychlosti nevyjel do protisměru, případně úplně mimo komunikaci. Cyklista by měl být vždy ohleduplný a také předvídavý. Sledovat stav komunikace, vyhýbat se překážkám, přičemž o změně směru jízdy by měl své okolí upozorňovat včas a vhodným způsobem.

K požitku z jízdy přispěje také vhodně naplánovaná trasa. Měla by být přizpůsobena možnostem a schopnostem cyklisty. Silný provoz na pozemní komunikaci s větší frekvencí nákladních vozidel k bezpečné jízdě také zcela jistě nepřispěje. V neposlední řadě by neměl zapomenout na nulovou toleranci hladiny alkoholu při jízdě. V případě kontroly se cyklista pod vlivem alkoholu řeší obdobně jako řidič motorového vozidla.

BRUNTÁLSKO:

Nález podezřelého kovového předmětu v Krnově přivolal pyrotechniky

Třicet minut po šestnácté hodině odpolední 21. května 2020 po telefonickém oznámení na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 byla službu konající policejní hlídka z krnovského Obvodního oddělení vyslána na ulici Březinovou v Krnově, kde měl být nalezen podezřelý kovový předmět, jenž připomíná munici pravděpodobně z období 2. světové války. Po příjezdu policistů na místo bylo zjištěno, že kovový nález je značně zrezivělý a že opravdu vypadá jako ruční granát. Z tohoto důvodu byl na místo přivolán policejní pyrotechnik z Expozitury ve Frýdku-Místku, který prvotním ohledáním rovněž uvedl, že by se mohlo jednat o ruční granát s označením F1, jenž pochází z válečného období. Po následném odborném a bezpečném prozkoumání však bylo zjištěno, že se jedná o silně zkorodovanou kovovou šišku k plotovému sloupku. Ač se v této záležitosti nejednalo o vybuchlou či ještě nevybuchlou munici, přesto policisté i pyrotechnici velmi ocenili obezřetnost oznamovatele, že nález ihned oznámil příslušným orgánům, že s podezřelým předmětem nijak nemanipuloval, nepřemísťoval jej či dokonce neodnášel z místa nálezu například na policejní služebnu. V této souvislosti je zapotřebí připomenout, že jakýkoli podezřelý nález podivného předmětu je nejlépe ihned oznámit příslušným policistům na nejbližší služebnu či policejní oddělení nebo telefonicky pracovníkům Integrovaného bezpečnostního centra.

NOVOJIČÍNSKO:

Vloupání do kopřivnické provozovny s občerstvením

V přesně nezjištěné době mezi jednadvacátou hodinou večerní 19. května a sedmou hodinou ranní 20. května letošního roku doposud neznámá osoba spáchala na ulici Štefánikové v Kopřivnici přečin krádeže tím, že se vloupala do zdejší provozovny s občerstvením, kterou prohledala a odcizila finanční prostředky v korunách a v eurobankovkách, čímž způsobila poškozené místní fyzické osobě a poškozené právnické osobě z Ostravy celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši téměř 8 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Kopřivnici a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených financí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kopřivnické policejní číslo 974 735 731.

Silně podnapilá řidička osobního automobilu havarovala v Příboře

Pár minut po sedmnácté hodině odpolední 20. května 2020 řídila po ulici Pionýrů v Příboře místní 44letá žena své osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia, přičemž na zdejším parkovišti couvala a při tomto přehlédla za ní zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky Peugeot 306, do kterého narazila. Po střetu z místa dopravní nehody ujela, po chvíli se však vrátila zpět, kde již byli přítomni přivolaní novojičínští dopravní policisté. Tito u výše jmenované ženy provedli odborné měření dechovými zkouškami, které vyzněly pozitivně a byly jí naměřeny výsledky s hodnotami okolo 3,8 promile alkoholu v dechu. Následně zakročující policejní hlídka vyzvala řidičku k podrobení se lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči), což bezdůvodně odmítla. Při kolizní situaci v dopravě nedošlo ke zranění žádné osoby, celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 15 tisíc korun a celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně a novojičínských kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Z krádeže mobilního telefonu v kopřivnické prodejně je podezřelý místní recidivista

V těchto dnech policisté z kopřivnického Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže místnímu 38letému muži, neboť tento několik minut po osmnácté hodině podvečerní 21. května tohoto roku odcizil v Obchodním domě na ulici Nádražní v Kopřivnici volně vystavený mobilní telefon značky Xiaomi v hodnotě přes 3 tisíce korun. Tento telefonní přístroj si uschoval pod oděv a po průchodu přes pokladní zónu bez úhrady zboží byl zadržen všímavými pracovníky prodejny. Následně byl předán přivolané službu konající policejní hlídce k dalším procesním úkonům. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Novém Jičíně k nepodmíněnému trestu odnětí svobody s dobou trvání 10 měsíců. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany kopřivnických policistů v úzké spolupráci s novojičínskými kriminalisty, kdy se u výše jmenovaného 38letého muže zjišťuje i případně další a obdobné protiprávní jednání majetkového charakteru.

Opava 22. května 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem