Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 21. prosince 2022

Zprávy z ÚO Opava (1), ÚO Bruntál (1) a ÚO Nový Jičín (2) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Vloupání do objektu autoservisu na ulici U Opavice v Opavě

Mezi osmnáctou hodinou podvečerní 19. prosince a šestou hodinou ranní 20. prosince letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici U Opavice v Opavě přečin krádeže tím, že se po násilném vytlačení deskové výplně stavebního otvoru vloupal ve zdejším průmyslovém objektu do místní autodílny. Tyto prostory následně pohledal a odcizil finanční prostředky na hotovosti ve výši 2 tisíce korun, aku vrtačku a rázový utahovák značek Parkside a notebook s nahraným softwarem k diagnostice vozidel, čímž poškozenému 53letému muži z Opavy a poškozené opavské právnické osobě vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 18 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených financí a věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehodovost na Bruntálsku

Deset minut před sedmou hodinou ranní 19. prosince 2022 řídil 55letý muž z Bruntálska nákladní motorové vozidlo tovární značky Mercedes Benz Sprinter po silnici ve směru od obce Zlaté Hory do Heřmanovic, přičemž na zasněžené a namrzlé vozovce vlivem silného bočního větru dostal smyk, sjel za pravý okraj komunikace, kde zezadu narazil do zde odstaveného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Superb. Tento automobil byl následně posunut vpřed a narazil do přilehlého vzrostlého stromu. Při této kolizní situaci v dopravě byli lehce zraněni dva muži ve věku 42 a 44 let z Polska, kteří seděli ve škodovce jako řidič a spolujezdec. Jejich zranění si vyžádalo lékařské vyšetření a ošetření v krnovském nemocničním zařízení. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechové zkoušky vyzněly u obou řidičů negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši několika tisíc korun.

Třicet minut po devatenácté hodině podvečerní 19. prosince 2022 řídil 44letý muž z Prahy osobní motorové vozidlo tovární značky Mercedes Benz po silnici číslo I/11 z Bruntálu k obci Valšov, přičemž na rovném úseku silnice pokrytém sněhem a náledím dostal smyk, sjel do pravého silničního příkopu a zde pravou boční částí automobilu narazil do vzrostlého stromu. Orientační dechová zkouška vyzněla u shora uvedeného řidiče negativně, zranění tento muž neutrpěl a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 200 tisíc korun.

V půl sedmé ráno 20. prosince 2022 řídil 47letý muž z Bruntálska osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia po silnici ve směru od obce Malá Štáhle na obec Dolní Václavov, přičemž při průjezdu levotočivou zatáčkou dostal na zasněžené a namrzlé vozovce smyk a pravou přední části svého vozu narazil do zadní části nákladního motorového vozidla tovární značky Mercedes Benz Arocs, které řídil 42letý muž z Bruntálska a jenž prováděl údržbu pozemní komunikace od sněhu. Při dopravní nehodě nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných osob, orientační dechové zkoušky vyzněly u obou řidičů negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 250 tisíc korun.

V polední době 20. prosince 2022 řídil 51letý muž z Kutné Hory nákladní motorové vozidlo tovární značky Iveco po silnici vedoucí z obce Rázová k obci Mezina, kdy při průjezdu pravotočivou zatáčkou dostal na sněhem a ledem pokryté vozovce smyk, vjel do pravého silničního příkopu a zde narazil do směrového sloupku a dřevěného svodidla. Po střetu se automobil převrátil na bok a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 111 tisíc korun. Ke zranění žádné osoby nedošlo a k orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče negativně.

Všechny čtyři shora uvedené dopravní nehody a kolizní situace v dopravě nadále prověřují policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

NOVOJIČÍNSKO:

Objasnění majetkové trestné činnosti po krádeži stavebního materiálu v obci Sedlnice

V uplynulých dnech policisté z Obvodního oddělení v Příboře v úzké spolupráci s novojičínskými kriminalisty intenzivně prováděli úkony trestního řízení směřující k prověření a k objasnění všech skutečností důvodně nasvědčujících tomu, že se neznámý pachatel v blíže neustanovené době mezi 15. říjnem a 12. listopadem letošního roku dopustil na katastru obce Sedlnice přečinu krádeže. Jak bylo zjištěno a prokázáno, tak v té době neznámá osoba vstoupila na volně přístupný pozemek - na louku, kde se plánuje výstavba nové haly, a to vedle areálu zdejší prodejny. Odtud postupně odcizil na sobě v balíku naskládaných devět kusů sendvičových stěnových zateplených panelů, opláštěných tenkou vrstvou kovu a vyplněných porézní zateplovací pěnou a téměř tři sta kusů U profilových kovových košů do základových pásů, vyrobených z tak zvaných kari sítí, čímž poškozené právnické osobě z Prahy vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 250 tisíc korun.

V těchto dnech byl jako pachatel shora uvedené trestné činnosti majetkového charakteru ustanoven 42letý muž z Novojičínska, který se ke svému protiprávnímu jednání a chování plně doznal a odcizené věci následně vydal policistům a všechno bylo poté předáno jednateli poškozené společnosti. Objasněním případu tak byly poškozené firmě ušetřeny nemalé finanční prostředky, které by byly potřebné na zakoupení nového stavebního materiálu. Celá záležitost je nadále v gesci novojičínských policistů a kriminalistů.

Objasnění případu krádeže hasicích přístrojů z novojičínského bytového domu

Chvíli před sedmnáctou hodinou odpolední 17. prosince 2022 dvě tehdy neznámé osoby odcizily ze společných prostor bytového domu na ulici Zborovského v Novém Jičíně pět kusů instalovaných hasicích přístrojů o objemu šesti kilogramů, čímž poškozené právnické organizaci byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 7 a půl tisíce korun. Tímto protiprávním jednáním a chováním majetkového charakteru se po oznámení ihned zabývali místně příslušní policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně, kteří v těchto dnech ustanovili osoby pachatele. Jsou jimi 28letý muž a 30letá žena, oba z Nového Jičína, kterým tak ve zkráceném přípravném řízení bylo sděleno podezření ze spáchání přečinu krádeže. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Opava 21. prosince 2022

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem