Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 19. ledna 2022

Zprávy z ÚO Opava (3), ÚO Bruntál (4) a ÚO Nový Jičín (3) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Dopravní nehoda řidiče osobního automobilu s chodkyní ve Vítkově

V těchto dnech komisařka Služby kriminální Policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájila trestní stíhání 30letého muže z Opavska jako obviněného ze spáchání přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak shora uvedený muž okolo devatenácté hodiny podvečerní 15. ledna 2022 řídil po ulici náměstí Jana Zajíce ve Vítkově osobní motorové vozidlo tovární značky Audi A6, a to ve směru od ulice Opavské k ulici Oderské, přičemž v prostoru křižovatky s ulicí Husova s největší pravděpodobností zcela přehlédl zde jsoucí 67letou místní ženu. Ta šla po zdejším přechodu pro chodce od ulice Husové k náměstí Jana Zajíce a došlo ke střetu pravé přední části automobilu s tělem chodkyně. Po nárazu žena upadla na zem a vzniklo jí zranění těžšího charakteru s nutností jejího převozu sanitním vozidlem k lékařskému vyšetření a ošetření do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechové zkoušky vyzněly u obou účastníků kolizní situace v dopravě negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena řádově v několika stovkách korun. Celá tato záležitost je nadále v intenzivním vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Objasnění krádeže zboží v supermarketu na ulici Olomoucké v Opavě

Policisté z opavského Obvodního oddělení v těchto dnech ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 29letému muži z Bruntálska, neboť tento chvíli po třinácté hodině odpolední 17. ledna letošního roku odcizil v jednom ze supermarketů na ulici Olomoucké v Opavě zboží v hodnotě jednoho tisíce korun. Jak bylo doposud zjištěno, tak shora uvedený muž si několik kusů vanilkové pasty a balení korbačíků uschoval pod svůj oděv a bez úhrady prošel přes pokladní zónu. Za ní byl zadržen všímavým pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a poté byl předán službu konající policejní autohlídce. Následnou lustrací v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u 29letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Bruntále k nepodmíněnému trestu odnětí svobody o výměře dvanácti měsíců, který vykonal v únoru loňského roku. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Objasnění krádeže jízdního kola před budovou jednoho z opavských supermarketů

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 29letému muži z Opavska, neboť tento měl pár minut před jedenáctou hodinou dopolední 17. ledna letošního roku odcizit od budovy supermarketu na ulici Holasické v Opavě-Kateřinkách zde odstavené a lankovým zámkem uzamčené pánské horské jízdní kolo v hodnotě 7 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru objasnili na základě místní a osobní znalosti osob, prostředí a dané problematiky opavští policisté, přičemž lustracemi v dostupných evidencích bylo dále prokázáno, že se u výše uvedeného 29letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl tento v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce šestnácti měsíců, který vykonal v lednu roku 2020. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

BRUNTÁLSKO:

Žádost o svědectví k dopravní nehodě řidiče osobního automobilu a chodkyně na Bruntálsku

Dvacet minut před osmnáctou hodinou podvečerní 12. prosince 2021 řídil 69letý muž z Krnova osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia v obci Úvalno, přičemž s největší pravděpodobností přehlédl 69letou ženu z Bruntálska, která přecházela vozovku mimo vyznačený přechod pro chodce a za velmi snížené viditelnosti byla oblečená v tmavém oblečení bez případných reflexních prvků. I když se snažil řidič bezprostředně střetu vyhnout a strhl řízení automobilu vlevo, přesto došlo k nárazu pravého zpětného zrcátka vozu do boku těla chodkyně. Ta následně upadla na zem a bylo jí způsobeno zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechové zkoušky vyzněly u obou účastníků kolizní situace v dopravě negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 2 tisíce korun. Celá záležitost je nadále v intenzivním prošetřování a prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále, přičemž jejich policejní inspektorka prap. Tamara Uhlířová žádá o jakékoli svědecké informace a kladné poznatky k předmětné dopravní nehodě a k nehodovému ději. Toto lze telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálská policejní čísla 974 731 250 nebo 974 731 251 případně kdykoli na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158. Za poskytnutá svědectví policisté děkují.

Vloupání do skladu společnosti na ulici Ruské v Bruntále

V blíže neustanovené době mezi devátou hodinou ranní 14. ledna a jedenáctou hodinou dopolední 15. ledna letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Ruské v Bruntále přečin krádeže tím, že se po předchozím rozbití skleněné výplně okna vloupal do kanceláře zdejšího velkoobchodního skladu, kde poškodil stolní laserovou tiskárnu a odkud následně odcizil notebook značky Acer a dvě láhve vína s etiketou poškozené společnosti, vše v celkové hodnotě přes 10 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Bruntále a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 651.

Sprejerství, poškození budovy krnovského divadla

V současné chvíli se policisté z krnovského Obvodního oddělení nadále intenzivně zabývají případem přečinu poškození cizí věci, který se stal v blíže neupřesněné době mezi třetím a třináctým lednovým dnem letošního roku na ulici Mikulášské v Krnově. Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak neznámá osoba či neznámé osoby nesmyvatelnou barvou žluté a bílé barvy napsala či napsaly různé nápisy, obrazce a vlnky na dveře bočních vstupů do budovy zdejšího Městského divadla, čímž poškozené organizaci vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 15 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo osob pachatelů, jakož i objasnění důvodů, které je vedly k tomuto protiprávnímu jednání a chování, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na krnovské policejní číslo 974 731 731.

Dopravní nehoda nákladního automobilu s nákladem dřeva na Bruntálsku

Třicet minut po šestnácté hodině odpolední 17. ledna 2022 řídil 45letý muž z Olomoucka nákladní motorové vozidlo tovární značky Scania s návěsem, a to po silnici mezi obcí Dvorce na Bruntálsku a hranicí Olomouckého kraje, přičemž na přímém úseku komunikace pociťoval při jízdě do prudkého stoupání prokluzování kol a i přes zapnutí systémů proti skluzu začala jeho nákladní souprava couvat zpět a zadní část návěsu vjela do pravého silničního příkopu. Při tomto došlo ke zkřížení návěsu a k vysypání nákladu (dřevní kulatiny) na zem. Orientační dechová zkouška vyzněla u shora uvedeného řidiče negativně, ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši nejméně 110 tisíc korun. Celou záležitostí se nadále zabývají policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

NOVOJIČÍNSKO:

Vloupání do šatní skříňky v budově frenštátské Základní školy

Mezi třináctou a patnáctou hodinou odpolední 17. ledna tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal v prostorách šaten v budově Základní školy na ulici Tyršové ve Frenštátě pod Radhoštěm přečin krádeže tím, že po násilném otevření dvířek se vloupal do jedné z uzamčených skřínek, ve které rozházel zde uložené oděvní svršky 13leté místní dívky a následně odcizil mobilní telefon značky iPhone 7 bílé barvy a bezdrátová sluchátka značky QCY černé barvy včetně nabíječky, vše v celkové hodnotě nejméně 5 a půl tisíce korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Frenštátě pod Radhoštěm a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizené elektroniky, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na frenštátské policejní číslo 974 735 711.

Vloupání do provozovny pizzerie v obci Lichnov na Novojičínsku

V přesně neustanovené době mezi dvaadvacátou hodinou večerní 17. ledna a desátou hodinou dopolední 18. ledna letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v obci Lichnov přečin krádeže tím, že se vloupal do provozovny zdejší pizzerie, kdy následně z prostor kuchyně a kanceláře odcizil finanční prostředky na hotovosti v bankovkách i v drobných mincích, dále stravenky různých nominálních hodnot a také klíče ke dvěma osobním automobilům, čímž poškozené ostravské soukromé společnosti vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 40 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru v současné chvíli prověřují policisté z Obvodního oddělní ve Frenštátě pod Radhoštěm a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených klíčů, financí a cenin, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na frenštátské policejní číslo 974 735 711.

Objasnění krádeže powerbanky v novojičínském supermarketu

V těchto dnech policisté z novojičínského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 25letému muži z Novojičínska, neboť tento měl chvíli před devatenáctou hodinou podvečerní 17. ledna 2022 v prodejních prostorách Obchodního centra na ulici Dukelské v Šenově u Nového Jičína odcizit zboží v hodnotě 500 korun. Jak bylo doposud zjištěno, tak shora uvedený muž v daném supermarketu vzal z regálu volně vystavenou powerbanku, kterou si odnesl do převlékací kabinky, zde tuto elektroniku vytáhl z obalu a uschoval jí do svého oblečení, prázdný obal vrátil zpět do regálu a bez úhrady zboží prošel přes pokladní zónu. Zde byl zadržen všímavými pracovníky bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byl předán službu konající policejní autohlídce. Lustracemi v dostupných evidencích bylo dále prokázáno, že se u 25letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Městského soudu v Brně k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce osmi měsíců, který vykonal v létě roku 2021. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Opava 19. ledna 2022

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem