Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 19. května 2020

Zprávy z Opavska (5), z Bruntálska (5) a z Novojičínska (2) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Objasnění krádeže kola z osobního automobilu v Opavě-Jaktaři

Mezi 16. a 17. dubnem letošního roku tehdy neznámý pachatel spáchal v areálu soukromé společnosti na ulici Palhanecké v Opavě, v městské části Jaktař zločin krádeže tím, že ze zde odstaveného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Superb demontoval a následně odcizil pravé přední kolo se zimní pneumatikou. Odcizením tohoto kola a poškozením karosérie automobilu vznikla poškozené místní právnické osobě celková hmotná škoda ve výši 6 tisíc korun.

Provedeným prověřováním opavští policisté nyní ustanovili osobu pachatele, kterou je 34letý muž z Opavska a té ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání shora uvedeného protiprávního jednání. Lustracemi v dostupných evidencích bylo dále prokázáno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě a Krajským soudem v Ostravě k souhrnnému nepodmíněnému trestu odnětí svobody, který vykonal v létě roku 2018. Jeho případná další obdobná trestná činnost majetkového charakteru je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Dopravní nehoda silně podnapilého řidiče osobního automobilu u Štáblovic

Okolo devatenácté hodiny podvečerní 16. května 2020 řídil 41letý muž z Opavska osobní motorové vozidlo tovární značky VW Touran se zapojeným přívěsným vozíkem ve směru jízdy od obce Štáblovice na obec Dolní Životice, přičemž při průjezdu levotočivou zatáčkou vyjel vpravo mimo komunikaci a sjel do silničního příkopu. Po havárii zůstal muž sedět na místě řidiče a byl osloven skupinou projíždějících cyklistů, zda je v pořádku. Po chvíli však vystoupil z automobilu a utekl do přilehlého lesa směrem k obci Mikolajice. Cyklisté celou událost telefonicky oznámili na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158. Přivolaní policisté následně muže našli v přilehlém lese a přivezli jej zpět na místo kolizní situace v dopravě. Odborné měření dechovými zkouškami následně u něj prokázaly pozitivní výsledky s hodnotami přes 2,3 promile alkoholu v dechu. Výše uvedený 41letý muž s naměřenými hodnotami souhlasil, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, k předchozímu požití alkoholických nápojů, k řízení motorového vozidla i k havárii se doznal. Na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Ke zranění osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 10 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Odcizení okrasných stromů z pozemku novostavby v Opavě-Kylešovicích

Doposud neznámý pachatel spáchal mezi jedenáctou hodinou dopolední 16. května a devatenáctou hodinou podvečerní 17. května letošního roku na ulici Ke Koupališti v Opavě-Kylešovicích přečin porušování domovní svobody a zločin krádeže tím, že neoprávněně vstoupil na oplocený pozemek zdejší novostavby rodinného domu a následně odcizil tři desítky zasazených vzrostlých okrasných stromů (tújí) o výšce 110-130 cm, čímž poškozenému 51letému muži z Brna vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 10 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených stromů, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Podnapilý zaměstnanec řídil pracovní bagr v bohučovickém kamenolomu

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, ze kterého je důvodně podezřelý místní 49letý muž tím, že v podnapilém stavu měl okolo sedmé hodiny ranní 18. května letošního roku v prostoru kamenolomu na katastru obce Hradec nad Moravicí, část Bohučovice řídit bagr. Jak bylo prováděným šetřením na místě zjištěno, tak shora uvedený muž jako obsluha pracovního stroje během nakládky kamení na nákladní motorové vozidlo zavadil lžící bagru o pravou bočnici návěsu, kterou vyhnutím poškodil a poté poodjel přibližně 100 metrů do jiné části kamenolomu z důvodu dalších prací. Odborným měřením dechovými zkouškami u něj byly prokázány pozitivní výsledky s hodnotami okolo 1,1 promile alkoholu v dechu. Muž s naměřenými hodnotami souhlasil, na výzvu odmítl lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči), ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla předběžně vyčíslena na finanční částku ve výši převyšující 100 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany hradeckých policistů a opavských kriminalistů.

Dopravní nehoda silně podnapilého řidiče osobního automobilu u Dolního Benešova

Okolo jednadvacáté hodiny večerní 18. května 2020 řídil 46letý muž z Opavska osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda po silnici vedoucí od Dolního Benešova na obec Háj ve Slezsku, přičemž vlivem své silné podnapilosti nezvládl řízení a s automobilem vyjel mimo komunikaci do pravého silničního příkopu, kde vůz převrátil na bok. Při této kolizní situaci v dopravě utrpěl řidič zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 40 tisíc korun. Odborným měřením dechovými zkouškami byly shora uvedenému muži naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 2 promile alkoholu v dechu. Řidič s naměřenými hodnotami nesouhlasil a při jeho lékařském vyšetření a ošetření mu byl proveden odběr biologického materiálu (krve) k laboratornímu zjištění přesné hladiny alkoholu v jeho těle. Řidičský průkaz mu policisté nezadrželi, poněvadž jej nepředložil, bylo mu však zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě a ze strany opavských kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

BRUNTÁLSKO:

Silniční kontrola prokázala silně podnapilého cyklistu v Krnově

Pár minut po půlnoci 16. května 2020 jel po ulici Opavské v Krnově místní 32letý muž na svém jízdním kole, přičemž byl stavěn a kontrolován službu konající krnovskou policejní hlídkou. Odborné měření dechovými zkouškami prokázalo, že cyklista byl v době jízdy v silně podnapilém stavu, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 2,2 promile alkoholu v dechu. Výše uvedený 32letý muž s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů doznal a nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči). Na místě mu byla zakázána jízda do vystřízlivění a po řádném zadokumentování spisového materiálu bude tento postoupen podle věcné příslušnosti k dalšímu projednání a opatření do správní komise Odboru dopravy Městského úřadu v Krnově.

Dopravní nehoda silně podnapilého cyklisty ve Vrbně pod Pradědem

Patnáct minut po třinácté hodině odpolední 16. května 2020 došlo na ulici Nádražní ve Vrbně pod Pradědem k havárii elektrického kola, které řídil 60letý místní muž. Dopravní nehodu si sám zavinil cyklista, který si při jízdě upravoval oděv a zároveň byl v silně podnapilém stavu. Po pádu na zem utrpěl muž zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v bruntálské Podhorské nemocnici. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 2 tisíce korun. Odborným měřením dechovými zkouškami byly u cyklisty prokázány hodnoty přes 2,1 promile alkoholu v dechu. Při lékařském vyšetření a ošetření byl u něj proveden odběr biologického materiálu (krve), předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou doznal a bylo mu zakázáno řízení jízdního kola do vystřízlivění. Celá záležitost bude následně postoupena podle věcné příslušnosti do správní komise Odboru dopravy příslušného Městského úřadu k dalšímu projednání a opatření.

Dopravní nehoda podnapilého řidiče motocyklu u obce Široká Niva

Půl hodiny po osmé hodině ranní 17. května 2020 řídil 30letý muž z Bruntálska motocykl tovární značky Honda ve směru jízdy od obce Široká Niva na obec Nové Heřminovy, část Kunov, přičemž při průjezdu levotočivou zatáčkou vyjel mimo komunikaci a sjel do příkopu. Po pádu na zem utrpěl zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v Podhorské nemocnici v Bruntále. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že motocyklista byl v době jízdy a dopravní nehody v podnapilém stavu, poněvadž mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 1,3 promile alkoholu v dechu. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 15 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů ze Skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále a ze strany bruntálských kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Dopravní nehoda nezletilého cyklisty s nákladním automobilem v obci Osoblaha

Třicet minut po třinácté hodině odpolední 18. května 2020 jel 10letý chlapec z Bruntálska na ulici Hrnčířské v obci Osoblaha na svém jízdním kole po chodníku, ze kterého sjel na místní silnici, po které při pravém okraji vozovky pomalou jízdou projížděl 54letý muž z Bruntálska, a to nákladním motorovým vozidlem tovární značky Iveco. Při tomto došlo ke střetu předního kola cyklisty s pravým bokem automobilu, přičemž nezletilec narazil hlavou, na které měl řádně nasazenou a upevněnou cyklistickou ochrannou helmu do dveří vozu. Poté upadl na zem a způsobil si zranění lehčího charakteru s jednorázovým lékařským vyšetřením a ošetřením na místě ze strany přivolané osádky sanitního vozidla s lékařem. Na místě byl přítomen i zákonný zástupce nezletilého cyklisty. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče automobilu negativně a rovněž nevznikla žádná hmotná škoda na majetku. Celou záležitostí se nadále zabývají policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Dopravní nehoda dvou automobilů v Břidličné

Několik minut před devátou hodinou dopolední 18. května 2020 řídila 46letá žena z Bruntálska dodávkové motorové vozidlo tovární značky Peugeot Expres po ulici Komenského v Břidličné, přičemž se plně nevěnovala řízení (hledala adresu jednoho z domů) a v protisměru přehlédla u okraje vozovky zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia, do kterého narazila. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechová zkouška vyzněla u shora uvedené řidičky negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 140 tisíc korun. Tento případ kolizní situace v dopravě je nadále v prověřování a v prošetřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

NOVOJIČÍNSKO:

Vážná dopravní nehoda osobního automobilu a motocyklu u obce Trojanovice

V těchto dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně zahájil úkony trestního řízení ve věci přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, kterého se mohla dopustit podezřelá 63letá žena z Karvinska tím, že okolo čtrnácté hodiny odpolední 16. května 2020 zapříčinila na katastru obce Trojanovice dopravní nehodu s těžkým zraněním jedné ze zúčastněných osob. Podle všech doposud zjištěných skutečností výše uvedená žena řídila osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Rapid ve směru jízdy na obec Kunčice pod Ondřejníkem, přičemž po špatném odbočení na zdejším kruhovém objezdu se chtěla s automobilem otočit, po zapnutí levé směrové svítilny započala otáčení, avšak přehlédla za ní jedoucí motocykl tovární značky Suzuki 650, který řídil 49letý muž z Frýdeckomístecka. Došlo tak ke střetu přední části motocyklu a boku automobilu. Po pádu na zem utrpěl motocyklista zranění lehčího charakteru s nutností jeho převozu sanitním vozidlem k lékařskému vyšetření a ošetření na chirurgickém oddělení nemocnice ve Frýdku-Místku. Zranění těžšího charakteru utrpěla jeho 50letá spolujezdkyně z Frýdeckomístecka, která byla v ohrožení života transportována leteckou záchrannou službou do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechová zkouška vyzněla u řidičky automobilu negativně, s ohledem na zranění byl u motocyklisty proveden odběr biologického materiálu (krve) ke zjištění, zda v době jízdy nebyl pod vlivem alkoholických nápojů či jiných návykových látek a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku řádově v několika tisících korun. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany novojičínských dopravních policistů a kriminalistů.

Při silniční kontrole v Mošnově muž s vysloveným zákazem řízení ujížděl policistům

Dvacet minut před čtrnáctou hodinou odpolední 18. května 2020 policejní hlídka z Obvodního oddělení v Příboře v rámci běžného výkonu služby a dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu stavěla na katastru obce Mošnov projíždějící osobní motorové vozidlo tovární značky VW Golf. Řidič tohoto automobilu však na dávaná znamení z policejního vozu (za pomocí výstražného světelného a zvukového zařízení majáku a nápisu STOP) k zastavení nereagoval, výzvy policistů neuposlechl a ze směru své původní jízdy odbočil na obec Petřvald, část Dvorek.

Po ujetí přibližně 700 metrů při průjezdu pravotočivé zatáčky výše uvedený vůz narazil do oplocení jednoho z rodinných domů v obci Petřvald. Doposud neznámý řidič i jeho spolujezdkyně ihned vystoupili a dali se okamžitě na útěk do přilehlého lesního porostu. Na místo se kromě zakročujících policistů dostavily i další přivolané policejní hlídky a také novojičínský policejní psovod se služebním psem. I když se obě osoby neustále ukrývaly v lesním porostu, poté v křoví u řeky a neustále se snažily policistům utéci ve směru na obec Petřvaldík, přesto byly po chvíli zadrženy a převezeny na policejní služebnu k nutným procesním úkonům. V řidiči automobilu byl následně zjištěn 46letý muž z Nového Jičína a v jeho spolujezdkyni 29letá žena z Nového Jičína.

Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši několika tisíc korun. Výše uvedený řidič se následně odmítl podrobit orientační dechové zkoušce, testu na možnou přítomnost návykových látek v jeho těle i lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči). Prohlídkou osobního automobilu tovární značky VW Golf bylo zjištěno, že má propadlou technickou kontrolu a emise z listopadu loňského roku a dále bylo lustracemi v dostupných evidencích prokázáno, že 46letý muž má v současné době vysloven status neřidiče, poněvadž mu bylo rozhodnutím Městského úřadu v Kopřivnici a rozhodnutím Okresního soudu v Novém Jičíně zakázáno řízení všech motorových vozidel až do října roku 2021. V dané záležitosti byly novojičínskými policisty a kriminalisty zahájeny úkony trestního řízení k objasnění a k prověření skutečností důvodně nasvědčujících tomu, že byl spáchán přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Opava 19. května 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem