Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 19. března 2021

Zprávy z ÚO Opava (2), z ÚO Bruntál (1) a z ÚO Nový Jičín (3) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Vloupání do osobního automobilu na ulici Jurečkové v Opavě

Doposud neznámý pachatel spáchal v blíže neustanovené době mezi osmnáctou hodinou podvečerní 15. března a desátou hodinou dopolední 16. března letošního roku na ulici Jurečkové v Opavě přečin a přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku tím, že po předchozím rozbití skleněné výplně okna dveří se škodou ve výši přes 1 tisíc korun se vloupal do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Ford Galaxy, ze kterého odcizil pánskou koženou peněženku černé barvy s finančními prostředky na hotovosti, s různými osobními doklady a s platebními kartami, vše v hodnotě 15 tisíc korun. Poškozenému 37letému místnímu muži tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 16 tisíc korun a celou záležitostí se nadále zabývají policisté z Obvodního oddělení v Opavě. Jakékoli informace k osobě pachatele či k nálezu odcizených finančních prostředků a dokladů tak lze kdykoli sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Úmyslné poškození osobního automobilu v obci Chuchelná

V přesně nezjištěné době mezi devatenáctou hodinou podvečerní 15. března a osmou hodinou ranní 16. března tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Osvobození v obci Chuchelná přečin poškození cizí věci tím, že úmyslně poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky VW Passat. Za pomocí cihly tak došlo k rozbití čelního skla a také k promáčknutí a k poškrábání laku střechy automobilu, čímž poškozenému 32letému muži z Opavska vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 20 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z místně příslušného Obvodního oddělení v Kravařích a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodům jejího chování, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kravařské policejní číslo 974 737 721 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

BRUNTÁLSKO:

Silniční kontrola prokázala řidiče automobilu s vysloveným zákazem řízení

V těchto dnech policisté z krnovského Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, ze kterého je důvodně podezřelý 26letý muž z Bruntálska tím, že řídil automobil, ač má v současné chvíli vysloven status „neřidiče“. Tato skutečnost byla zjištěna pár minut před čtrnáctou hodinou odpolední 15. března 2021 na ulici Purkyňové v Krnově, kdy službu konající policejní autohlídka v rámci dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu stavěla a kontrolovala shora uvedeného muže jako řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Ford Focus. Následnými lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že 26letý podezřelý muž má rozhodnutím Magistrátu města Opavy vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel pro všechny skupiny až do dubna letošního roku. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany krnovských policistů a bruntálských kriminalistů.

NOVOJIČÍNSKO:

Vloupání do dodávkového automobilu na ulici Štefánikové v Kopřivnici

V blíže neustanovené době mezi osmnáctou hodinou podvečerní 15. března a sedmou hodinou ranní 16. března tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Štefánikové v Kopřivnici přečin krádeže tím, že se po vylomení zadních dveří vloupal do nákladního prostoru zde zaparkovaného dodávkového motorového vozidla tovární značky Peugeot Boxer, odkud odcizil ruční pracovní nářadí (aku vrtačky, příklepové vrtačky, úhlové elektrické a aku brusky) a stavební rádio značek Metabo, Makita a Bosch, čímž vznikla poškozené ostravské soukromé společnosti celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 20 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Kopřivnici a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kopřivnické policejní číslo 974 735 731.

Úmyslné poškození zaparkovaného osobního automobilu na ulici Pod Morávií v Kopřivnici

V přesně nezjištěné době mezi sedmnáctou hodinou odpolední 15. března a čtvrtou hodinou ranní 16. března letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Pod Morávií v Kopřivnici přečin poškození cizí věci tím, že úmyslně poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky Peugeot 308. Ulomením pravého a levého zpětného zrcátka automobilu tak vznikla poškozenému 58letému místnímu muži celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 22 tisíc korun. Celou záležitostí se nadále zabývají policisté z Obvodního oddělení v Kopřivnici a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodům jejího protiprávního jednání a chování, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kopřivnické policejní číslo 974 735 731.

Podvodné jednání na osobě seniorského věku v Kopřivnici

V těchto dnech policisté z kopřivnického Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení směřující k prověření a k objasnění skutečností důvodně nasvědčujících tomu, že byl v bytě jednoho z obytných domů na ulici Ke Koryčce v Kopřivnici spáchán přečin krádeže. Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak okolo deváté hodiny dopolední 18. března 2021 na domovní zvonek 80leté místní ženy zazvonily dvě jí neznámé ženy a pod záminkou kontroly dodávek energií vstoupily do obydlí této osoby seniorského věku. V době údajné kontroly spotřeby elektrické energie a plynu však neznámé ženy využily chvilkové nepozornosti 80leté ženy a ze šatní skříně v ložnici jí odcizily uschované finanční prostředky na hotovosti ve výši 25 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní intenzivně prověřují policisté z Obvodního oddělení v Kopřivnici v úzké spolupráci s novojičínskými kriminalisty a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osob pachatelů, jakož i k nálezu a zajištění odcizených finančních prostředků, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kopřivnické policejní číslo 974 735 731 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Preventivní informace:

Policisté a kriminalisté apelují na širokou veřejnost, hlavně však na osoby seniorského věku, aby byli všichni velmi obezřetní a ostražití při kontaktu s cizí osobou, a to nejen na ulicích, ale hlavně v místě svého bydliště, tedy ve svých bytech a v rodinných domech.

Nezřídka se totiž stává, že se jim neznámá osoba snaží dostat do jejich obydlí za účelem zcela výhodného nákupu různého zboží (hrnce, deky, lampy, bundy, ošacení) nebo pod záminkou změny dodavatele plynu, elektřiny, životního pojištění a podobně. S největší pravděpodobností však tímto jednáním bývají oslovené osoby podvedeny nebo dokonce okradeny o celoživotní úspory, o cennosti, o šperky, o drahé věci a o předměty mající pro seniory srdeční a nevratnou vzpomínku.

Plno měst a obcí v minulosti vydalo a nadále vydává obecně platné vyhlášky o zákazu podomního prodeje a zákazy ohledně nabízení různých údajně výhodných produktů. Na základě tohoto se mohou osloveni lidé bránit přivoláním strážníků městských policií či policistů Policie České republiky, kteří danou situaci budou okamžitě řešit.

V žádném případě by si však lidé neměli cizí osobu nebo osoby pouštět do bytu či rodinného domu, neměli by uzavírat podivné smlouvy na ulicích či v domácnostech, ale měli by zajít do tak zvaných kamenných obchodů a provozoven jednotlivých organizací. Nikdy by osloveni lidé neměli být s cizí osobou sami, je zapotřebí k případnému jednání přivolat rodinného příbuzného, kamaráda, známého, souseda…

A hlavně. V případě jakéhokoli podezření na nekalé a podvodné jednání, obtěžování neznámými lidmi je nutností ihned přivolat policejní hlídku a zavolat tak na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Opava 19. března 2021

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem