Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 18. srpna 2021

Zprávy z ÚO Opava (2), ÚO Bruntál (3) a ÚO Nový Jičín (2) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Obvinění 41letého muže z Vítkovska z fyzického napadení v Budišově nad Budišovkou

V těchto dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání 41letého muže z Vítkovska jako obviněného ze spáchání zločinu těžkého ublížení na zdraví ve stádiu pokusu a ze spáchání přečinu výtržnictví, kterých se dopustil několik minut po devatenácté hodině podvečerní 14. srpna letošního roku na ulici Nábřeží v Budišově nad Budišovkou. Jak bylo dosavadním prošetřováním a prověřováním ze strany přivolaných policistů z obvodních oddělení ve Vítkově a v Hradci nad Moravicí a také opavských kriminalistů zjištěno, tak obviněný muž v prostoru před vjezdovou bránou do místního autokempu, tedy na místě veřejnosti přístupném a za účasti několika dalších osob, slovně vulgárními výrazy napadal provozovatelku areálu a následně fyzicky napadl 51letého muže z Ostravy, kterého udeřil pivní láhví do hlavy. Intenzita úderu byla tak silná, že se láhev rozbila a poté ostrou část skleněného hrdla láhve zabodl do ramene poškozeného. Tímto protiprávním jednáním bylo 51letému muži způsobeno zranění s nutností lékařského vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici. Jak bylo dále prokázáno, tak u shora jmenovaného obviněného 41letého muže se jedná o recidivu, poněvadž byl v uplynulých letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě rovněž pro přečin výtržnictví. Při incidentu také došlo k poškození zde zaparkovaného osobního automobilu tovární značky Opel Zafira s dosud blíže neupřesněnou škodou a celá záležitost je nadále v intenzivním vyšetřování ze strany opavských kriminalistů.

Krádež robotické sekačky z pozemku rodinného domu na ulici Na Pomezí v Kylešovicích

V době mezi půl jednou a půl druhou ranní 17. srpna tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Na Pomezí v Opavě-Kylešovicích přečin porušování domovní svobody a přečin krádeže tím, že neoprávněně vstoupil na oplocený pozemek jednoho z rodinných domů a zde z nabíjecího aparátu odpojil a následně odcizil robotickou sekačku na trávu značky Husqvarna 305, čímž poškozenému 58letému muži vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 40 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizené věci, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehoda podnapilého řidiče osobního automobilu v Krnově

Třicet minut po deváté hodině dopolední 15. srpna 2021 řídil po ulici B. Němcové v Krnově místní 49letý místní muž osobní motorové vozidlo tovární značky Renault Megane, přičemž po vyjetí od pravého okraje vozovky vlivem své silné podnapilosti přejel do protisměru a narazil do zde zaparkovaného dodávkového obytného automobilu tovární značky Citroën. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 105 tisíc korun. Na místo kolizní situace v dopravě byla svědky přivolána službu konající policejní autohlídka ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále, přičemž přítomní policisté odborným měřením dechovými zkouškami u 49letého muže naměřili pozitivní výsledky s hodnotami přes 2,1 promile alkoholu v dechu. Tento řidič se k předchozímu požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Celou záležitostí se nadále zabývají bruntálští (krnovští) kriminalisté pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Na cyklistu projíždějícího lesním porostem u Pusté Rudné spadl strom

Pět minut před šestnáctou hodinou odpolední 16. srpna 2021 jel 39letý muž z Bruntálska na svém jízdním kole po silnici ve směru od Vrbna pod Pradědem k obci Pustá Rudná, přičemž při průjezdu levotočivou zatáčkou spadl na tohoto projíždějícího cyklistu listnatý strom, a to vlivem špatných povětrnostních podmínek (hustý déšť, silný vítr, podmáčená půda). Daný strom se nacházel u břehu zámeckého potoka za pravým okrajem vozovky, byl zalistněný, bez suchých větví a bez známek poškození - například podřezu. Výše jmenovaný 39letý muž tak upadl na zem a následně byl lékařsky ošetřen přivolanou osádkou sanitního vozidla a poté transportován helikoptérou k lékařskému vyšetření, k ošetření a k hospitalizaci do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 3 tisíce korun, orientační dechová zkouška nebyla u cyklisty provedena, vzhledem k jeho zranění byl nařízen odběr biologického materiálu (krve) při lékařském ošetření ke zjištění, zda v době jízdy nebyl pod vlivem alkoholických nápojů či jiných návykových látek. Celá záležitost je nadále v prošetřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Umístění silně podnapilého muže na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění

Pár minut po půlnoční době 17. srpna letošního roku službu konající policejní autohlídka z Obvodního oddělení v Bruntále prováděla dohled nad veřejným pořádkem na Mírovém náměstí v Horním Benešově, přičemž zjistila, že 28letý místní muž v silně podnapilém stavu vytrhával z okrasného květináče květiny a další rostliny a tyto různě rozhazoval po náměstí. Dále slovně vulgárními výrazy napadal svou zde přítomnou 45letou matku. Orientační dechová zkouška prokázala u 28letého muže pozitivní výsledek s naměřenou hodnotou přes 3,2 promile alkoholu v dechu. Zakročující policisté následně rozhodli o dodání silně podnapilého muže na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena řádově v několika stovkách korun. Celá záležitost je nadále v gesci bruntálských policistů pro důvodné podezření z protiprávního jednání a chování mající znaky přestupku proti veřejnému pořádku a přestupku proti občanskému soužití.

NOVOJIČÍNSKO:

Sprejerství, úmyslné poškození fasády panelového domu v Novém Jičíně

V přesně neustanovené době mezi jednou hodinou ranní a desátou hodinou dopolední 15. srpna letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Riegrové v Novém Jičíně přečin poškození cizí věci tím, že na boční stěnu jednoho z panelových domů nastříkal na fasádu nápis „UPS“ červenou barvou, čímž poškozené místní právnické osobě vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 20 tisíc korun. Tímto případem majetkové trestné činnosti se nadále zabývají policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodům jejího protiprávního jednání a počínání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651.

Objasnění protiprávního jednání 34letého muže z Novojičínska

V těchto dnech policisté z bíloveckého Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu výtržnictví a přečinu krádeže, ze kterých je důvodně podezřelý 34letý muž z Novojičínska tím, že chvíli před šestnáctou hodinou odpolední 16. srpna tohoto roku u areálu dětského a sportovního hřiště na ulici Radotínské v Bílovci slovně vyhrožoval zde přítomnému 41letému místnímu muži a po chvíli jej napadl i fyzicky. Po úderech pěstí do obličeje poškozený upadl na zem a ze zad mu spadl batoh. Podezřelý muž poškozeného nadále slovně urážel, vyhrožoval mu fyzickou likvidací a poté z místa činu odcházel pryč. Při tomto ještě vzal ze země volně odhozený batoh poškozeného, ve kterém se nacházel mobilní telefon, finanční prostředky na hotovosti, nůž, svazek klíčů a svítilna, vše ve výši téměř 8 tisíc korun. Dokonce se pokusil odcizit i elektrické kolo 41letého muže, což se mu již ale nepodařilo. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany bíloveckých policistů a novojičínských kriminalistů.

Opava 18. srpna 2021

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem