Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 17. září 2019

Opavsko, Bruntálsko a Novojičínsko (9 případů) 

OPAVSKO:

Dopravní nehoda podnapilého řidiče osobního automobilu na ulici U Fortny v Opavě

Chvíli po dvacáté hodině 15. září 2019 řídil 52letý muž z Opavy osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia po ulici U Fortny v centru Statutárního města Opavy, přičemž při couvání narazil pravou zadní části svého vozu do levé přední části zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Citroën Xsara Picasso. Celou situaci viděl 34letý majitel automobilu Citroën a vše oznámil policistům ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 35 tisíc korun. U prvně jmenovaného muže bylo provedeno odborné měření dechovými zkouškami, které vyznělo pozitivně a byly mu naměřeny hodnoty okolo 1,2 promile alkoholu v dechu. Na výzvu zakročujících policistů se tento řidič následně podrobil i lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Celá záležitost je prověřována pro důvodné podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Vloupání do pekárny a do zaparkovaného automobilu na ulici Hany Kvapilové v Opavě

V blíže neustanovené době od šestnácté hodiny 14. září do osmnácté hodiny 15. září letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Hany Kvapilové v Opavě přečin krádeže tím, že se po vypáčení dveří vloupal do objektu zdejší pekárny, odkud odcizil finanční prostředky v drobných mincích i v bankovkách, dále volně vystavené starožitné fotoaparáty značek Ljubitel, Flexaret, Olympus, Samgung, Braun a Sony a také starožitné pomůcky na fotografování, vše v hodnotě přes 27 tisíc korun. Před danou provozovnou došlo i k vniknutí do zde zaparkovaného dodávkového motorového vozidla tovární značky Peugeot Boxer, ze kterého bylo odcizeno sbíjecí kladivo značky Hecht, tři akumulátorové vrtačky značky Hecht a Bosch a sada nářadí značky Hecht, vše v celkové hodnotě 16 tisíc korun. Poškozeným fyzickým i právnickým osobám tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši více jak 43 tisíc korun a celou záležitostí se nadále zabývají místně příslušní policisté z Obvodního oddělení v Opavě. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehody cyklistů na Bruntálsku

Chvíli před čtrnáctou hodinou 13. září 2019 jela 59letá žena ze Šumperska na svém jízdním kole ve směru od obce Dvorce na obec Májuvka, přičemž v době předjíždění doposud neznámým řidičem nákladního motorového vozidla se lekla, strhla řízení vpravo a upadla do silniční příkopy. Při tomto si způsobila zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření. Jak bylo zjištěno, tak cyklistka sražena nebyla, její jízda byla ovlivněna leknutím a tlakovou vlnou nákladního auta. Orientační dechová zkouška vyzněla u cyklistky negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 500 korun. V souvislosti s řádným zadokumentováním spisového materiálu je velmi nutné svědectví dosud neznámého řidiče nákladního automobilu případně i dalších očitých svědků. Tyto informace k předmětné kolizní situace lze kdykoli telefonicky sdělit na policejní číslo bruntálských dopravních policistů, a to 974 731 250.

Okolo čtrnácté hodiny 15. září tohoto roku jel 50letý muž z Krnova na svém jízdním kole v katastru obce Oborná, přičemž se řádně nedržel řídítek a po najetí na nerovnost ve vozovce ztratil kontrolu nad řízením, vjel za pravý okraj komunikace a zde upadl na zem. Při tomto si způsobil zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření. Orientační dechová zkouška u něj vyzněla pozitivně, kdy mu byly naměřeny hodnoty bezmála 0,3 promile alkoholu v dechu. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Případ vloupání do restaurace na ulici Dukelské v Bruntále

V noční době ze 14. na 15. září letošního roku doposud neznámá osoba spáchala na ulici Dukelské v Bruntále přečin krádeže a přečin poškození cizí věci tím, že se po vypáčení okna vloupala do zdejší restaurace a zde odcizila finanční částku na hotovosti ve výši 5 a půl tisíce korun. Dále v provozovně nalezla klíče k osobnímu automobilu tovární značky Ford, které stálo před budovou, toto se snažila nastartovat, což se jí nepodařilo a z místa činu odešla pouze s finančními prostředky neznámo kam. Kromě odcizené finanční hotovosti poškozená bruntálská společnost vyčíslila i škodu na zařízení, a ta je ve výši přes 5 tisíc korun. Tato trestná činnost majetkového charakteru je nadále v prověřování ze strany policistů z Obvodního oddělení v Bruntále a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 651.

Na ulici Květné v Bruntále se nacházel silně podnapilý mladík

Přibližně třicet minut po osmnácté hodině 15. září tohoto roku byla službu konající bruntálská policejní hlídka vyslána na ulici Květnou v Bruntále, kde se má nacházet silně podnapilá osoba, která sedí na zemi, zvrací a není schopná vlastní chůze ani komunikace. Po příjezdu na místo byl v neznámé osobě zjištěn 15letý místní mladík, který byl intoxikován, přičemž orientační dechová zkouška u něj prokázala pozitivní výsledek s hodnotou přes 1,2 promile alkoholu v dechu. Následně byl předán zákonnému zástupci – matce a celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany bruntálských policistů a kriminalistů. Nyní se zjišťuje, kdo osobě mladší 18 let podal či prodal alkoholické nápoje, a tudíž mu dovolil přivést se do silně podnapilého stavu. 

NOVOJIČÍNSKO:

Řidič osobního automobilu pod vlivem návykových látek v Kopřivnici

Policejní hlídka z kopřivnického Obvodního oddělení vykonávala okolo třinácté hodiny 13. září 2019 výkon služby na ulici Štefánikové v Kopřivnici, přičemž uviděla, jak proti nim jede osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia, jenž do zmíněné jednosměrné ulice vjelo i přes stanovený zákaz vjezdu. Lustracemi v dostupných evidencích byl v řidiči zjištěn 29letý muž z Nového Jičína, který však není držitelem řidičského průkazu s příslušným řidičským oprávněním. Orientační dechová zkouška u něj vyzněla negativně, pozitivní však byl test na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle, a to na návykové látky amfetamin/metamfetamin. Shora uvedený muž užití návykové látky před jízdou doznal a na výzvu se podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve) v novojičínské nemocnici. Následnou kontrolou automobilu bylo ve voze viditelně zaznamenáno různé nádobí a náčiní k užívání drog (například 3 krabice injekčních stříkaček s jehlami o počtu téměř 300 kusů, digitální váha, skleněné koule k užití marihuany) a v prostoru vozu byl cítit i silný zápach po sušině marihuany. Z tohoto důvodu byl přivolán i krajský policejní psovod s vycvičeným psem se specializací na vyhledávání návykových látek. Služební pes následně vyhledal a označil dvě prázdné schránky se zbytky sušiny marihuany a nalezl krabičku s čerstvě utrženou rostlinou konopí. Na podlaze i na sedačkách vozu byly zcela zřejmé drobné částečky zelené sušiny s typickým zápachem po marihuaně. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů z Obvodního oddělení v Kopřivnici a ze strany novojičínských kriminalistů.

Dopravní nehoda dvou motocyklů na katastru obce Tichá

Přibližně třicet minut po devatenácté hodině 14. září 2019 řídil 48letý muž z Nového Jičína svůj motocykl tovární značky Yamaha 750 ve směru jízdy z Frenštátu pod Radhoštěm na obec Vlčovice, přičemž v pravotočivé zatáčce na katastru obce Tichá přejel z dosud přesně nezjištěných příčin ze svého jízdního pruhu do protisměru, kde se bočně střetl s protijedoucím malým motocyklem tovární značky Honda (skútr do 50 ccm), který řídil 47letý muž z Ostravy. Po střetu upadli oba motocyklisté na zem, přičemž prvně jmenovanému motocyklistovi vzniklo zranění lehčího charakteru. Jeho 51letá spolujedoucí z Nového Jičína a také řidič skútru však utrpěli těžká zranění. Žena byla letecky transportována helikoptérou k lékařskému vyšetření a ošetření do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě, oba zranění muži pak byli sanitními vozidly přepraveni do ostravské a novojičínské nemocnice. Orientační dechová zkouška vyzněla u 48letého řidiče negativně, u 47letého motocyklisty provedena nebyla s ohledem na jeho zranění a při lékařském ošetření u něj byl nařízen odběr biologického materiálu (krve). Celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši několika tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně a novojičínských kriminalistů, poněvadž v dané věci je důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Dva muži jsou podezřelí z krádeže tašky v obci Šenov u Nového Jičína

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže spáchaného ve formě spolupachatelství, kterého se měli dopustit dva muži ve věku 20 let z Novojičínska a 21 let ze Vsetínska. Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak chvíli po jedenácté hodině dopolední 15. září 2019 na ulici U Náhonu v obci Šenov u Nového Jičína zezadu přišli ke zde procházející 76leté místní ženě a z ramene jí strhli dámskou koženkovou kabelku, ve které se nacházela peněženka s finanční hotovostí přibližně 200 korun, skládací deštník, dioptrické brýle a mobilní telefon, vše v hodnotě téměř 2 a půl tisíce korun a následně z místa činu společně utekli s tím, že si odcizené věci rozdělí. Bezprostředně po tomto protiprávním jednání majetkového charakteru však byl mladší z mužů zadržen službu konající policejní hlídkou, která po oznámení daného skutku provedla intenzivní šetření. Tento podezřelý pachatel byl tedy přibližně 20 minut od doby své trestné činnosti zadržen i s odcizenými věcmi a byl umístěn do policejní cely k provádění nutných procesních úkonů. Starší z mužů byl policisty dopaden později. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Podnapilý řidič osobního automobilu během dvou dnů neoprávněně řídil své vozidlo

Policisté z frenštátského Obvodního oddělení v těchto dnech ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání 62letému místnímu muži, neboť tento ve dnech 14. a 15. září letošního roku řídil osobní motorové vozidlo tovární značky Renault Megané Scénic, ač má vy této chvíli vysloven status neřidiče, poněvadž má rozhodnutím Okresního soudu v Přerově vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel po dobu 42 měsíců.

Jeho protiprávní jednání bylo zjištěno při silniční kontrole půl hodiny po šesté hodině ranní 14. září 2019 na ulici Papratné a následně i chvíli po dvacáté hodině 15. září 2019 na ulici Závodí ve Frenštátě pod Radhoštěm. Ve druhém případě zakročující policisté dokonce odborným měřením dechovými zkouškami prokázali, že shora uvedený muž je v době řízení v podnapilém stavu, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami bezmála 1,5 promile alkoholu v dechu. Celá záležitost je nadále v prověřování rovněž i pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Opava 17. září 2019

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem