Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 17. února 2022

Zprávy z ÚO Opava (2), ÚO Bruntál (2) a ÚO Nový Jičín (2) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Dopravní nehoda řidiče osobního automobilu po předchozím ujíždění v Opavě

Patnáct minut po šestnácté hodině odpolední 16. února 2022 policejní autohlídka z Oddělení hlídkové služby Územního odboru Policie České republiky v Opavě vykonávala dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na ulici Otáhalové v Opavě, přičemž stavěla zde projíždějící osobní motorové vozidlo tovární značky Seat Cordoba. Řidič na dávaná znamení k zastavení okamžitě zareagoval a zastavil při pravém okraji vozovky. Jakmile však zakročující policisté vystoupili ze služebního automobilu v barevném provedení Policie České republiky, tak tehdy ještě neznámý řidič se rozjel, z ulice Otáhalové odbočil doleva na ulici U Opavice a dále pokračoval v jízdě k ulici Lipové v opavských Městských sadech. Jakmile zjistil, že je okamžitě pronásledován policejním vozem a že ulice Lipová dále nepokračuje, vjel vozidlem Seat do prostoru městského parku a pokračoval zde k ulici Jaselské. Při ujíždění po zdejších chodnících, cyklostezkách a po travnaté ploše však nezvládl řízení a čelně narazil do vrostlého stromu. Okamžitě k osádce osobního motorového vozidla tovární značky Seat Cordoba přiběhli policisté, kteří v řidiči ustanovili 28letého muže z Krnova a v jeho spolujezdci pak 22letého muže rovněž z Krnova. Oba muži utrpěli zranění lehčích charakterů s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici Opava. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 10 tisíc korun. Orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče negativně, pozitivní však byl následný test na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle, a to na návykovou látku cannabis (marihuana) s obsahem THC. Důsledným prošetřováním a prověřováním celé záležitosti bylo zjištěno, že v době jízdy nebyl řidič ani jeho spolujezdec připoután bezpečnostními pásy, automobil má propadlou technickou kontrolu a emise (prosinec roku 2021) a k tomuto vozu není sjednáno zákonné pojištění odpovědnosti za případnou způsobenou škodu provozem vozidla. Lustracemi v dostupných evidencích bylo také prokázáno, že výše uvedený 28letý muž je v současné chvíli neřidič a nevlastní příslušné řidičské oprávnění, poněvadž má rozhodnutím Magistrátu města Opavy vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel až do února roku 2023. Celá záležitost je nadále v intenzivním prošetřování a v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů, a to mimo jiné pro důvodné naplnění skutkové podstaty přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a také z dalšího protiprávního jednání a chování.

Případ krádeže zboží v opavském supermarketu má na svědomí místní recidivista

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže téměř 41letému místnímu muži, neboť tento měl chvíli před třináctou hodinou odpolední 16. února tohoto roku odcizit v supermarketu na ulici Holasické v Opavě-Kateřinkách volně vystavené zboží v celkové hodnotě 188 korun. Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak shora uvedený muž si v prodejních prostorách uschoval do kapes své bundy tři kusy slazeného mléka a balení plátkového sýru, kdy bez úhrady prošel přes pokladní zónu a zde byl zadržen všímavým pracovníkem bezpečnostní ochranné služby provozovny. Následně byl předán přivolané službu konající policejní autohlídce a lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u něj jedná o recidivu. V posledních třech letech byl totiž pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě za obdobnou trestnou činnost majetkového charakteru. Celá záležitost je tak nadále v gesci opavských policistů a kriminalistů.

BRUNTÁLSKO:

Žádost o svědectví ke střetu dvou lyžařů na svahu Kopřivná v obci Malá Morávka

Policisté z Obvodního oddělení v Rýmařově v těchto dnech dodatečně intenzivně prošetřují a prověřují případ, ke kterému došlo přibližně třicet minut po poledni 12. ledna letošního roku v prostoru lyžařského svahu Kopřivná v obci Malá Morávka. Jak bylo doposud zjištěno, tak okolo 12:30 hodin dne 12. ledna 2022 došlo v půlce uvedeného svahu ke střetu dvou lyžařů, přičemž 66letý muž z Ostravy stál na lyžích u okraje sjezdovky a neúmyslně do něj zezadu narazil na lyžích jedoucí jiný, v této chvíli neznámý muž vysoký přibližně 185 centimetrů a o váze 100 kilogramů. Po střetu oba muži upadli na zem. Neznámý muž se výše uvedeného 66letého muže zeptal, zda se mu nic nestalo a po záporné odpovědi se oba rozjeli z kopce dolů a poté neznámo kam. Ve večerních hodinách téhož dne však sražený lyžař vyhledal lékařské vyšetření a ošetření v ostravské Městské nemocnici. Pro řádné zadokumentování spisového materiálu, mimo jiné i s ohledem na plnění zdravotního pojištění, je v této souvislosti velmi nutný výslech neznámého lyžaře případně i dalších přímých svědků této záležitosti. Jakékoli kladné poznatky k osobě neznámého muže či další pozitivní informace k celé věci lze kdykoli telefonicky sdělit na policejní číslo 974 731 751 či na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158, případně přímo osobně policejnímu inspektoru prap. Ivo Šubíkovi v budově rýmařovských policistů. Za pomoc a ochotu k svědectví policisté široké veřejnosti děkují.

Objasnění vloupání do zahradní chatky v krnovské zahrádkářské kolonii

V těchto dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Bruntále zahájil trestní stíhání 43letého muže z Krnova pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu krádeže, neboť tento v průběhu odpoledních hodin 11. února tohoto roku neoprávněně vnikl na jeden z oplocených pozemků v zahrádkářské osadě Na úsvitu v Krnově, kdy se vloupal do zdejší zahradní chatky a zde i přespal až do ranních hodinách následujícího dne. Poškozením různého zařízení tohoto rekreačního obydlí a následným odcizením vzduchové pistole, ručních LED svítilen, akumulátorových nůžek a pilky, několika láhví alkoholických nápojů a dvou zimních bund vznikla poškozenému 74letému místnímu muži celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 15 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nadále intenzivně prověřují krnovští policisté a bruntálští kriminalisté.

NOVOJIČÍNSKO:

Případ výtržnictví a úmyslného poškození dveří haly ve Studénce zná pachatele

V těchto dnech policisté ze studéneckého Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci spáchání provinění přečinu výtržnictví, ze kterého je důvodně podezřelý 16letý mladík z Novojičínska. Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak tato mladistvá osoba pár minut po jednadvacáté hodině večerní 11. února letošního roku na ulici Sjednocení ve Studénce, v části Butovice úmyslně převrátila velkoobjemový kontejner a když byla na své protiprávní jednání a chování upozorněna náhodně procházejícím spoluobčanem, tak se k němu mladík otočil, sundal si kalhoty a ukázal mu nahé pozadí. Dále pokračoval shora uvedený nezletilec ve své chůzi ve směru k letnímu stadiónu a na zdejší budově pingpongové haly úmyslně vykopl skleněnou výplň dveří a poté rozbil další skleněnou výplně vstupních dveří se škodou v předběžné výši do 5 tisíc korun. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celá tato záležitost je nadále v gesci místních policistů, a to v úzké spolupráci s novojičínskými kriminalisty.

Vloupání do rekonstruované budovy na ulici Radotínské v Bílovci

V přesně neustanovené době mezi čtrnáctou hodinou odpolední 15. února a sedmou hodinou ranní 16. února tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Radotínské v Bílovci přečin krádeže tím, že se vloupal do budovy zdejší bývalé ubytovny, která je nyní v celkové rekonstrukci, tuto prohledal a z ní odcizil šest kusů různých radiátorů značky Novelo bílé barvy, sedm balení obkladů značky Cersanit hnědé barvy, čtyři plastové parapety bílé barvy a tři balení omítky, čímž poškozené právnické osobě z Ostravy vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 18 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Bílovci a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného stavebního materiálu a zařízení, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bílovecké policejní číslo 974 735 701.

Opava 17. února 2022

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem