Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 17. června 2022

Zprávy z ÚO Opava (2), ÚO Bruntál (1) a ÚO Nový Jičín (2) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Objasnění vloupání do jedné z hlučínských garáží

V těchto dnech policisté z hlučínského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže a přečinu porušování domovní svobody 28letému místnímu muži. Podle všech doposud zjištěných skutečností měl tento muž v noční době z 9. na 10. června letošního roku neoprávněně vstoupit na pozemek jednoho z rodinných domů na ulici Opavské v Hlučíně a vloupat se do přilehlé garáže, ze které byl následně odcizen elektrický fukar na listí a prodlužovací kabel. Poškozenému 61letému muži z Hlučína tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 2 a půl tisíce korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru objasnili místně příslušní policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských kriminalistů.

Případ vloupání do rodinného domu v obci Bohdanovice zná pachatele

Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě v těchto dnech zahájil trestní stíhání 28letého muže z Opavy jako obviněného ze spáchání přečinů krádeže a porušování domovní svobody. Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak shora uvedený muž se v odpoledních hodinách 10. května letošního roku vloupal do jednoho z rodinných domů v obci Jakartovice, část Bohdanovice, který prohledal a z obytných prostor a z přilehlé garáže odcizil láhev alkoholu, tři benzínové řetězové pily různých značek, plastový kufřík s Aku vrtačkou, elektrickou drážkovací frézu a úhlovou brusku, čímž poškozenému 47letému místnímu muži způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši téměř 14 tisíc korun.

Případ objasnili místně příslušní policisté z Obvodního oddělení ve Velkých Heralticích, a to intenzivním zjišťování a prováděním různých procesních úkonů a také na základě získaných kladných poznatků. Lustracemi v dostupných evidencích bylo také prokázáno, že se u výše jmenovaného 28letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě pro obdobnou trestnou činnost majetkového charakteru k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, který vykonal v létě roku 2021. Celá záležitost je nadále ve vyšetřování ze strany opavských kriminalistů.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehoda cyklistky na Bruntálsku

Patnáct minut po sedmnácté hodině odpolední 16. června 2022 jela 70letá žena z Bruntálska na svém elektrickém jízdním kole po silnici v obci Ludvíkov, přičemž při jízdě z mírného klesání zareagovala na za ní jedoucí autobus tak, že se snažila najet na přilehlý chodník a uvolnit tak prostředku hromadné přepravy osob cestu, kdy však zachytila krytem řetězu o vyvýšený patník, nezvládla řízení a upadla na zem. Ke střetu autobusu s jízdním kolem nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na jeden tisíc korun. Naštěstí měla cyklistka na hlavě nasazenou ochrannou přilbu a vzniklo jí zranění pouze lehčího charakteru bez nutností lékařského vyšetření a ošetření v nemocničním zařízení. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a orientační dechová zkouška vyzněla u výše uvedené ženy negativně. Celá záležitost je nadále v prošetřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

NOVOJIČÍNSKO:

Případy úmyslných poškození zaparkovaných automobilů na Novojičínsku

V těchto dnech policisté a kriminalisté z Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně prověřují případy poškození několika zaparkovaných osobních motorových vozidel. Tyto přečiny výtržnictví a poškozování cizí věci se staly ve Frenštátě pod Radhoštěm a v Novém Jičíně.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak pár desítek minut před třiadvacátou hodinou večerní 14. června 2022 došlo na parkovišti ve frenštátské městské části Martinská čtvrť s největší pravděpodobností k úmyslnému poškození zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Jaguar XJR se škodou v několika stovek tisíc korun.

Přibližně třicet minut po jedné hodině ranní 16. června 2022 doposud neznámý pachatel úmyslně poškodil za objektem prodejny na ulici Vančurové v Novém Jičíně zde zaparkované osobní automobily továrních značek Fiat Punto a Chevrolet Spark. Pošlapáním karosérií a střech vozů způsobil různé promáčkliny se škodou řádově v několika tisících korunách a dále před výše zmíněnou prodejnou úmyslně poškodil vzrostlý okrasný strom, a to polámáním větví se škodou ve výši 17 tisíc korun.

Shora uvedená trestná činnost majetkového charakteru je nadále v intenzivním prověřování ze strany policistů z obvodních oddělení ve Frenštátě pod Radhoštěm a v Novém Jičíně a také ze strany novojičínských kriminalistů, přičemž jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osob pachatelů nebo k důvodům jejich protiprávního jednání a chování, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Žádost o svědecké informace k dopravní nehodě ze dne 15. června 2022 v okrese Nový Jičín

Policejní inspektor Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně prap. Bc. Dušan Prokop žádá širokou veřejnost o svědecké informace k dopravní nehodě, která se stala okolo třinácté hodiny odpolední 15. června 2022 na ulici Záhuní ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak ve výše uvedené době doposud neustanovený řidič blíže nezjištěného motorového vozidla s přívěsným vozíkem jel ve směru od kruhového objezdu u supermarketu Penny do centra města, přičemž nedal přednost po zde instalovaném přechodu pro chodce jdoucímu 10letému chlapci. Řidič nezjištěného automobilu tak lehce zavadil pravou stranou vozu o nohu chodce, který následně upadl na zem. I když neznámý muž z automobilu vystoupil, poté ihned nastoupil zpět a odejel neznámo kam. Chlapec utrpěl zranění lehkého charakteru s jednorázovým lékařským vyšetřením a ošetřením v novojičínském nemocničním zařízení. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo a pro řádné zadokumentování spisového materiálu je velmi nutný výslech a vyjádření nejen výše uvedeného neznámého řidiče, ale rovněž i případných svědků. Jakékoli pozitivní informace k celé záležitosti lze telefonicky sdělit na novojičínská policejní čísla 974 735 577 nebo 974 735 251. Za kladné poznatky policisté děkují.

Opava 17. června 2022

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem