Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 17. června 2021

Zprávy z ÚO Opava (2), z ÚO Bruntál (2) a z ÚO Nový Jičín (3) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Dodání dvou silně podnapilých osob do zdravotnického zařízení k vystřízlivění

Službu konající policejní autohlídka z hlučínského Obvodního oddělení pár minut před desátou hodinou dopolední 15. června letošního roku prováděla kontrolní činnost v prostoru železniční stanice na ulici Porubské v obci Děhylov, přičemž se zde nacházela silně podnapilá žena, která nebyla schopna vlastní chůze a komunikace, válela se po zemi a bylo zde nebezpečí, že spadne do kolejiště. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem zakročující policisté rozhodli o dodání této 59leté ženy z Hlučína na Protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Orientační dechová zkouška u ní prokázala hodnotu 3,2 promile alkoholu v dechu.

O den dříve, tedy 14. června tohoto roku policejní autohlídka z Obvodního oddělení ve Vítkově vykonávala pár desítek minut po třiadvacáté hodině večerní výkon službu v obci Melč, kdy poblíž objektu místního kostela se pohyboval silně podnapilý 61letý muž z Opavy, svým hlasitým projevem rušil noční klid, neustále polehával po zemi a nedokázal se řádně postavit na nohy. Orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu přes 2,8 promile alkoholu v dechu. I on byl následně umístěn na opavskou Protialkoholní záchytnou stanici k vystřízlivění.

Ke zranění žádné ze zúčastněných osob ani v jednom z výše uvedených případů nedošlo a rovněž nevznikla žádná hmotná škoda na majetku. Oba skutky jsou nadále prošetřovány jako přestupek proti veřejnému pořádku a spisové materiály budou postoupeny podle věcné příslušnosti do správních komisí k dalšímu projednání a opatření.

Vypátrání hledaných osob v obci Hať na Opavsku

Chvíli po šestnácté hodině odpolední 14. června 2021 byly v prostoru jednoho z rodinných domů v obci Hať zadrženy dvě osoby, a to 35letý muž z Ostravy a 24letá žena z Opavska, po kterých bylo vyhlášeno pátrání. Na shora uvedeného muže vydal v prosinci loňského roku Okresní soud v Ostravě příkaz k jeho dodání do výkonu trestu odnětí svobody a po výše jmenované ženě pátrali hlučínští policisté a opavští kriminalistů v důsledku zjištění jejího současného pohybu a pobytu.

Zadržení osob předcházela skutečnost, ke které došlo chvíli předtím na území Polské republiky. V odpoledních hodinách 14. června tohoto roku totiž 35letý muž řídil na území sousedícího státu osobní motorové vozidlo tovární značky VW Passat Variant, přičemž byl stavěn a kontrolován ze strany polských policistů. Na zákonem dávané výzvy k zastavení však nereagoval, při svém pronásledování se mu podařilo uniknout a přejet až na teritoriu České republiky, automobil zaparkoval před jedním z rodinných domů v obci Hať a ukryl se v tomto rodinném domě. Tato skutečnost byla zjištěna v součinnosti polských a českých policistů, kdy na dané místo byly přivolány i další policejní posily (policisté s Obvodního oddělení v Hlučíně, opavský policejní psovod, policisté Zásahové i Speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje a kriminalisté Územního odboru Policie České republiky v Opavě), poněvadž zde vznikla důvodná obava, že by 35letý muž mohl být nebezpečný a že je ozbrojen. Za použití taktických úkonů a donucovacích prostředků byl uvedený muž nalezen v jednom pokoji domu uschován v dece za dětskou postýlkou, byl ihned zadržen a převezen do budovy hlučínských policistů a následně eskortován do vazební věznice v Ostravě. Přítomná jmenovaná žena byla rovněž převezena na hlučínskou policejní služebnu a po provedených procesních úkonech byla propuštěna na svobodu a bylo po ní odvoláno pátrání. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, rovněž nevznikla žádná hmotná škoda na majetku a celá záležitost je nadále v intenzivním prošetřování a v prověřování ze strany opavských kriminalistů minimálně pro podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

BRUNTÁLSKO:

Případ vloupání do sklepních boxů v krnovském bytovém domě

Policisté z krnovského Obvodního oddělení v těchto dnech prověřují případ vloupání do sklepních kójí v jednom z bytových domů na ulici Libušina v Krnově, v místní části Pod Cvilínem. Jak bylo doposud zjištěno, tak v přesně nezjištěné době mezi třináctou hodinou odpolední 11. června do deváté hodiny ranní 14. června letošního roku se neznámá osoba postupně po vypáčení visacích zámků dveří vloupala do dvou skleních boxů, ze kterých následně odcizila dvanáct plastových láhví s minerální vodou Ondráškovka citron, třicet plechovek piva Zlatopramen, zavařené okurky, zavařené tak zvané utopence a láhev alkoholu Vodka, čímž místním majitelům vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 2 tisíce korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizených věcí a k objasnění tak tohoto přečinu krádeže a přečinu porušování domovní svobody, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na krnovské policejní číslo 974 731 731.

Dopravní nehoda řidiče osobního automobilu v obci Staré Město u Bruntálu

Třicet minut po čtrnácté hodině odpolední 14. června 2021 řídil 29letý muž z Ostravy osobní motorové vozidlo tovární značky Fiat Punto v obci Staré Město u Bruntálu, a to ve směru jízdy od Světlé Hory na Bruntál, přičemž z doposud přesně nezjištěných příčin přejel do protisměru a narazil do zde zaparkovaného osobního automobilu tovární značky Chevrolet Orlando. Následně pokračoval dále v jízdě, sjel do přilehlého silničního příkopu a svůj vůz převrátil na střechu. Při této dopravní nehodě utrpěl zranění s nutností jeho leteckého transportu helikoptérou do Fakultní nemocnice v Olomouci k lékařskému vyšetření a ošetření. Orientační dechová zkouška ani test na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek a jedů v jeho těle nebyla provedena v souvislosti s rozsahem jeho zranění těžšího charakteru a byl u něj nařízen odběr biologického materiálu (krve). Při následném prošetřování a prověřování celé kolizní situace v dopravě policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále lustracemi v dostupných evidencích prokázali, že 29letý muž není držitelem příslušného platného řidičského oprávnění a prohlídkou automobilu bylo zjištěno, že se v něm nachází příruční zavazadlo, ve kterém je digitální váha a bílý prášek v igelitovém sáčku na zip. Nalezený prášek vykazoval odborným přístrojovým měřením přítomnost amfetaminu (pervitinu), tedy návykovou látku o hmotnosti přes 3,2 gramy.

Při dopravní nehodě ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 166 tisíc korun a celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany bruntálských policistů a kriminalistů nejméně pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu.

NOVOJIČÍNSKO:

Objasnění úmyslného poškození kopřivnického objektu sprejerstvím

Patnáct minut po jedenácté hodině dopolední 15. června tohoto roku kolemjdoucí strážník kopřivnické Městské policie v civilním oděvu zadržel na ulici Štefánikové v Kopřivnici 32letou ženu z Novojičínska, poněvadž tato sprejem zelené barvy úmyslně poškodila objekt zdejšího Městského úřadu. Jak bylo následně ze strany policistů Obvodního oddělení v Kopřivnici zjištěno, tak shora uvedená žena postříkala nápisem bok schodiště zde instalované trafostanice a způsobila tak hmotnou škodu na majetku v dosud přesně nevyčíslené hodnotě. Vzhledem k daným skutečnostem je 32letá žena již nyní důvodně podezřelá z naplnění skutkové podstaty přečinu poškození cizí věci a celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany kopřivnických policistů a novojičínských kriminalistů.

Případ odcizení věcí z kůlny rodinného domu v Novém Jičíně objasněn

V uplynulých dnech byla široká veřejnost prostřednictvím médií informována o případu přečinu porušování domovní svobody a přečinu krádeže, ke kterému došlo v noční době z 29. na 30. května letošního roku na ulici Lesní v Novém Jičíně. V té době neznámá osoba neoprávněně vstoupila na oplocený pozemek jednoho z rodinných domů, vešla do dvou kůlen, ze kterých odcizila akumulátorový vyžínač, akumulátorovou motorovou pilu, akumulátorový plotostřih, různé akumulátorové baterie a nabíječky, zahradní nůžky, dílenské klíče a z lednice v přilehlé zahradní pergole odcizila 10 kilogramů masa, láhve alkoholu a vín, nerezový tác, sklenice, indukční vařič, sadu kuchyňských nožů, kuchyňské nůžky a petangové koule, čímž poškozené 69leté místní ženě vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 41 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru intenzivně prověřovali policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně. Nyní byl jako pachatel výše popsané majetkové trestné činnosti ustanoven 32letý muž z Prahy, který se ke svému protiprávnímu jednání plně doznal a celá záležitost je nadále v gesci novojičínských policistů a kriminalistů.

Vloupání do novojičínské provozovny

V blíže neustanovené době mezi čtrnáctou hodinou odpolední 11. června a patnáctou hodinou odpolední 14. června 2021 se doposud neznámý pachatel vloupal do prodejny s maloobchodním zbožím na ulici Dolní brána v Novém Jičíně, odkud odcizil sto kusů balení barev na vlasy, různé druhy a množství oděvních svršků o počtu nejméně sto třicet kusů, jedenáct párů bot, čtyřicet kusů pánského spodního prádla a přibližně stejného počtu kusů dámského spodního prádla a dále cestovní tašky, vše v hodnotě bezmála 30 tisíc korun. Toto zboží si připravil k odnesení z objektu, vše však ponechal na místě kromě sta balení barev na vlasy. Poškozené fyzické i právnické osobě tak vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 8 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651.

Opava 17. června 2021

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem