Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 16. února 2023

Zprávy z ÚO Opava (4), ÚO Bruntál (1) a ÚO Nový Jičín (1) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Vloupání do sklepního boxu v činžovním domě na ulici Komenského v Hlučíně

Mezi devatenáctou a dvacátou hodinou večerní 14. února letošního roku se doposud neznámá osoba, po předchozím násilném vypáčení zámku dveří, vloupala v jednom z bytových domů na ulici Komenského v Hlučíně do sklepního boxu poškozené 41leté místní ženy a 45letého muže z Hlučínska a odcizila černý platový kufřík s aku vrtačkou značky DeWalt žluté barvy, dva náhradní aku zdroje, rybářské pruty a další rybářské nářadí a náčiní (teleskopické pruty značky Miwardi, navijáky, rybářský stojan a hlásiče značky Delphin), vše v hodnotě přes 25 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně jako přečin porušování domovní svobody a přečin krádeže a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného pracovního nářadí a rybářského náčiní, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Silniční kontrola prokázala silně podnapilého řidiče nákladního automobilu na Opavsku

Třicet minut po deváté hodině dopolední 14. února 2023 službu konající policejní autohlídka z hradeckého Obvodního oddělení prováděla dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na ulici Opavské v Hradci nad Moravicí, přičemž stavěla a kontrolovala řidiče nákladního motorového vozidla tovární značky Man, a to 56letého muže slovenské národnosti. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že tento muž řídí nákladní automobil po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 1,7 promile alkoholu v dechu. Výše jmenovaný řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal a na místě mu bylo zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany hradeckých policistů a opavských kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Objasnění majetkové trestné činnosti na Hlučínsku

V těchto dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání 28letého muže z Hlučína jako obviněného ze spáchání přečinu krádeže a přečinu poškození cizí věci. Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak výše uvedený muž ve večerních hodinách 12. ledna 2023 vešel do jednoho ze supermarketů na ulici Cihelní v Hlučíně, z regálu vzal volně vystavených jedenáct kusů bio mleté kávy v celkové hodnotě téměř 2.200 korun a bez úhrady tohoto zboží prošel přes pokladní zónu a odešel neznámo kam.

V polovině měsíce ledna letošního roku vstoupil do čekárny železniční stanice na ulici Porubské v Děhylově, kdy využil nepřítomnosti cestujících případně zaměstnanců a dalších osob, násilně vypáčil dvířka instalovaných mincovníků u dveří do prostoru pánských i dámských toalet, ze kterých odcizil 275 korun v drobných mincích, přičemž na zařízení způsobil celkovou hmotou škodu na majetku ve výši bezmála 28 tisíc korun.

V odpoledních hodinách 30. ledna tohoto roku se pohyboval na chodbě prodejny s pracovními oděvy na ulici Ostravské v Hlučíně, kdy z volně odložené krabice odcizil různé druhy a množství triček se speciálními potisky, pracovní rukavice, pracovní boty a také bezpečnostní postroje a bezpečnostní lano, čímž poškozeným fyzickým i právnickým osobám a společnostem vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši okolo 18 tisíc korun.

Lustracemi v dostupných evidencích bylo rovněž prokázáno, že shora uvedený 28letý obviněný muž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě i mimo jiné pro přečin krádeže k trestu obecně prospěšných prací o výměře 210 hodin, které doposud nevykonal. Celá záležitost je nadále ve stádiu vyšetřování ze strany opavských kriminalistů.

Další internetový podvod prověřují vítkovští policisté a opavští kriminalisté

V uplynulých dnech osobně oznámila v budově Obvodního oddělení Policie České republiky ve Vítkově 61letá místní žena, že byla prostřednictvím celosvětové sítě internetu podvedena ze strany jí neznámé osoby, a to z blíže neustanoveného místa, přičemž jí z jejího bankovního účtu byly odcizeny finanční prostředky ve výši 651 tisíc korun.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak k přečinu podvodu a k přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněnému zásahu do počítačového systému nebo nosiče informací došlo v dopoledních hodinách 9. února 2023. V té době shora uvedená oznamovatelka uviděla na sociální síti Facebook příspěvek, kde premiér České republiky pan Petr Fiala drží v ruce vějíř bankovek a nabízí možnost bezproblémového investování při obchodování na burze. Po otevřením zobrazeného zeleného obdélníčku byla žena vyzvána k úhradě finanční částky ve výši 5 tisíc korun, což učinila a ze svého bankovního účtu zaslala požadované finance na jiný účet a rovněž vyplnila v přiloženém tiskopise údaje ke své osobě. Po chvíli byla telefonicky kontaktována ze strany jí neznámé osoby, podle hlasu se jednalo o ženu a pod záminkou okamžitého úspěšného obchodování na burze předala této osobě další informace (například její e-mailovou adresu). Při tomto hovoru jí bylo přislíbeno, že za chvíli zavolá jistý muž, kolega neznámé ženy a specialista na burzovní operace, k čemuž opravdu došlo. Oba telefonáty začínaly čísly 37, kdy rovněž neznámý muž vyzval poškozenou ženu, aby si do svého počítače nainstalovala aplikaci AnyDesk a přihlásila se do svého internetového bankovnictví. Následně prostřednictvím dálkového přístupu neznámá osoba či neznámé osoby provedla nebo provedly několik samovolných neoprávněných transakcí z bankovního účtu 61leté ženy a její finanční prostředky v celkové výši 651 tisíc korun byly odeslány na jiné bankovní účty. Kromě toho byla na tuto poškozenou ženu u Komerční banky sjednána půjčka ve výši 400 tisíc korun, která však byla okamžitě ze strany tohoto peněžního ústavu stornována. Celou touto trestnou činností majetkového charakteru se zabývají vítkovští policisté a opavští kriminalisté.

Komisařka Oddělení prevence Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje Ostrava s působností na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě

por. Bc. Pavla Welnová níže uvádí rady a upozornění pro širokou veřejnost:

Podvodné reklamy nabízející výhodnou investici k nákupu akcií nebo kryptomněn

Sponzorované podvodné reklamy se zobrazují nejrůznějším uživatelům internetu a sociálních sítí.

Pachatelé k nalákání na takzvanou investici vytváří fotomontáže a zneužívají:

  • fotografie různých českých osobností z oblasti politiky, sportu i umělecké sféry
  • názvy a loga známých společností, firem, bank i státních institucí České republiky

V reklamách se objevují nabídky k zhodnocení financí, na které stačí kliknout a požadované peníze odeslat na podvodný účet s lživou investici. Podvedený zde také vyplňuje své kontaktní údaje, načež je následně kontaktován dalším podvodníkem či podvodnicí pod záminkou dalších investic. Po sdělení informací, jak investice fungují a lživému garantování zisků je uživatel následně vyzván k instalaci programu například Any Desk, Team Viewer, Supremo, který pachatel následně zneužije pro vzdálený přístup a k ovládání zařízení (počítače, mobilu…) investora. Poškozený je dále instruován podvodným bankéřem k přihlášení se do internetového bankovnictví, čímž podvodník získává jeho přístupové údaje. Majitel účtu si pak sám po dohodě s neznámým mužem nebo s neznámou ženou odesílá své finance k další „investici“, případně onen neznámý pachatel si svévolně neoprávněně odesílá platby z účtu poškozeného na jiný účet. V mnohých případech nabádá důvěřivou osobu i k uzavření nové bankovní půjčky či si ji neoprávněně sjednává sám za majitele účtu. Poškození tak přicházejí o statisícové částky.

Na internetu můžete narazit i na webové stránky nabízející investiční projekty, které jsou rovněž podvodné a zneužívají zejména logo a fotografie známého výrobce elektřiny v České republice.

Doporučení:

  • nejste-li znalí investic, nereagujte na žádné z nabízených reklam na internetu a sociálních sítích, velké množství investičních reklam je podvodných – mnohé lze ověřovat prostřednictvím vyhledávače na internetu (zvlášť zadávejte názvy firem, telefonní kontakty nebo jen zadejte dotaz „podvodná reklama na investice“, možná tam najdete právě tu „svou“ …)
  • žádný opravdový bankéř nepožaduje instalaci programů pro vzdálenou správu počítače, nepožaduje ani přístup k účtu a platební kartě, nenechte se podvést a připravit o peníze!

Chcete-li se o investičních podvodech na internetu dozvědět více, navštivte tyto internetové stránky:

BRUNTÁLSKO:

Krádež dřevní hmoty z lesního porostu na katastru obce Široká Niva

Policisté z Obvodního oddělení ve Vrbně pod Pradědem v těchto dnech přijali oznámení o krádeži dřevní hmoty z lesního porostu na katastru obce Široká Niva. Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak doposud neznámý pachatel nebo neznámí pachatelé spáchali přečin krádeže tím, že v průběhu měsíce ledna 2023 a rovněž i začátkem února letošního roku v lesním porostu podél vodního toku řeky Opavy v katastrálním území Markvartice u Široké Nivy neoprávněně pokáceli nejméně 150 vzrostlých stromů (olše, střemcha, vrba a jasan), přičemž část pokácených dřevin ponechali na místě a část již odcizili a poškozeným fyzickým i právnickým osobám a organizacím vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 81 tisíc korun. Tímto protiprávním jednáním a chováním majetkového charakteru se nyní intenzivně zabývají policisté z Obvodního oddělení Policie České republiky ve Vrbně pod Pradědem v úzké spolupráci s bruntálskými kriminalisty a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby či osob pachatelů, jakož i k nálezu odcizené dřevní hmoty, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na vrbenské policejní číslo 974 731 761 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

NOVOJIČÍNSKO:

Vloupání do rodinného domu v obci Kujavy na Novojičínsku

V blíže neustanovené době mezi 20. lednem a 9. únorem tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal v obci Kujavy přečin porušování domovní svobody a přečin krádeže tím, že se vloupal do jednoho z rodinných domů, tento prohledal včetně přilehlé garáže a následně odcizil plynovou pistoli s pouzdrem ráže 6 milimetrů, finanční prostředky na hotovosti v bankovkách různých nominálních hodnot v české a v polské měně a motorovou pilu značky Stihl, čímž vznikla poškozenému 70letému místnímu muži celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 44 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Fulneku v úzké spolupráci s novojičínskými kriminalisty a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí a financí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na fulnecké policejní číslo 974 735 721 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Opava 16. února 2023

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem