Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 15. října 2021

Zprávy z ÚO Opava (2), ÚO Bruntál (3) a ÚO Nový Jičín (1) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Silniční kontroly prokázaly na Opavsku podnapilé řidiče motorových vozidel

Službu konající policejní hlídky Územního odboru Policie České republiky v Opavě v rámci dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu v průběhu dne 13. října 2021 stavěly a kontrolovaly na různých místech opavského okresu řidiče motorových vozidel, u kterých následně prováděly i orientační dechové zkoušky a testy na možnou přítomnost omamných, psychotropních, návykových látek a jedů v jejich těle.

Tak například policisté opavského Oddělení hlídkové služby chvíli po deváté hodině ranní 13. října letošního roku stavěli a kontrolovali na ulici Holasické v Opavě-Kateřinkách 50letého místního muže jako řidiče osobního automobilu tovární značky Nissan Almera. Odborným měřením dechovými zkouškami mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 1,4 promile alkoholu v dechu. Důslednou lustrací v dostupných evidencích bylo dále prokázáno, že tento muž má v současné chvíli vysloven status neřidiče, poněvadž má rozhodnutím Magistrátu města Opavy vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel, a to až do konce listopadu letošního roku. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a rovněž pro podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky je důvodně podezřelý i 69letý muž z Ostravy, neboť tento v obci Bohdanovice řídil v podnapilém stavu osobní motorové vozidlo tovární značky Ford Focus. Tato skutečnost byla zjištěna pár minut před sedmnáctou hodinou odpolední 13. října tohoto roku policisty z Obvodního oddělení ve Velkých Heralticích, kdy uvedenému řidiči byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 1,1 promile alkoholu v dechu.

Ve dvaadvacet hodin večer 13. října 2021 policisté z Obvodního oddělení ve Velkých Heralticích stavěli a kontrolovali v obci Litultovice řidiče osobního automobilu tovární značky Hyundai i30, a to 43letého muže z Trutnova. I u něj odborné měření dechovými zkouškami prokázalo předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou a řízením vozu, kdy mu byly naměřeny hodnoty bezmála 2,0 promile alkoholu v dechu. Rovněž i tento pachatel protiprávního jednání a chování je důvodně podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Odborným měřením dechovými zkouškami bylo zjištěno předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou také u 28letého muže z Opavy, který byl kravařskou policejní autohlídkou z místního Obvodního oddělení stavěn a kontrolován jako řidič osobního automobilu tovární značky VW Passat patnáct minut před půlnocí ze 13. na 14. října letošního roku na ulici Opavské v Kravařích. Toto měření u něj prokázalo pozitivní výsledky s naměřenými hodnotami téměř 0,3 promile alkoholu v dechu. Tento případ je nadále prošetřován policisty z Obvodního oddělení v Kravařích jako přestupek na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a celý spisový materiál bude následně postoupen k dalšímu projednání a opatření do správní komise Odboru dopravy příslušného Městského úřadu.

Všichni čtyři výše uvedení muži s naměřenými hodnotami souhlasili, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznali, na místě u nich policisté zadrželi jejich řidičské průkazy a zakázali jim řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření.

Žádost o svědecké informace k dopravní nehodě ze dne 7. října 2021 v Opavě-Kateřinkách

Třicet minut po jedenácté hodině dopolední 7. října 2021 řídila 67letá žena z Opavy osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Rapid po ulici Hillové v Opavě-Kateřinkách, a to ke křižovatce s ulicí Rolnickou, přičemž vjela do této křižovatky, aniž by dala přednost v jízdě zde projíždějícímu motocyklu tovární značky Hyonsung Aquila 250, který řídil 47letý místní muž. Na vzniklou situaci motocyklista zareagoval intenzivním brzděním, při kterém mu na mokrém povrchu vozovky podklouzlo přední kolo a upadl i se svým jednostopým dopravním prostředkem na zem. Ke střetu mezi automobilem a motocyklem nedošlo, rovněž nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných osob, orientační dechové zkoušky vyzněly u obou řidičů negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 15 tisíc korun. Celou záležitostí se nadále zabývá policejní inspektor Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě prap. Ondřej Novotný a tento na opavském telefonním čísle 974 737 581 případně kdykoli na mobilním čísle opavských dopravních policistů 735 788 950 přijme jakékoli svědecké informace k předmětné dopravní nehodě. Zjišťuje se především způsob jízdy obou řidičů a také, zda motocyklista byl bezprostředně ohrožen a omezen při své jízdě, že musel tak prudce zabrzdit svůj motocykl. Za kladné poznatky policisté děkují.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehoda podnapilého cyklisty v Krnově

Deset minut po devatenácté hodině podvečerní 13. října 2021 jel po ulici Maxima Gorkého v Krnově místní 75letý muž na svém jízdním kole, přičemž při odbočování vlevo na ulici Rooseveltovou se měl podle jeho slov leknout právě ke křižovatce přijíždějícího automobilu, strhl řízení a upadl i s kolem na vozovku. Při tomto se hlavou udeřil do vyvýšeného obrubníku a způsobil si zranění s nutností lékařského vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici. Při jízdě na jízdním kole neměl cyklista na hlavě nasazenou ochrannou bezpečnostní helmu. Ke střetu mezi automobilem, jízdním kolem a cyklistou nedošlo, ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena řádově v několika sto korunách. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že shora uvedený 75letý muž jel na jízdním kole po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy mu byla naměřena hodnota 2,0 promile alkoholu v dechu. Celá záležitost je nadále v prošetřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Dopravní nehoda řidičky osobního automobilu v obci Václavov u Bruntálu

Pětadvacet minut po jednadvacáté hodině večerní 14. října 2021 řídila 31letá žena z Bruntálska osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia v obci Václavov, a to ve směru z Rýmařova na Bruntál, přičemž při projíždění táhlé pravotočivé zatáčky dostala smyk a přední části automobilu narazila do zde odstaveného pracovního stroje Vögel. Na voze vznikla předběžná hmotná škoda ve výši 90 tisíc a na pracovním stroji pak škoda ve výši 300 tisíc korun. Při střetu utrpěla řidička zranění s nutností lékařského vyšetření a ošetření v bruntálské Podhorské nemocnici, orientační dechová zkouška u ní provedena nebyla s ohledem na zranění a byl u ní nařízen odběr biologického materiálu (krve) ke zjištění, zda v době jízdy nebyla pod vlivem alkoholických nápojů nebo jiných omamných, návykových, psychotropních látek či jedů. Tento případ kolizní situace v dopravě je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Řidič osobního automobilu se snažil ujet bruntálským policistům

Chvíli po patnácté hodině odpolední 14. října letošního roku službu konající policejní autohlídka z bruntálského Obvodního oddělení prováděla dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na ulici Opavské v Bruntále, přičemž stavěla zde projíždějící osobní motorové vozidlo tovární značky Set Leon. Řidič tohoto automobilu však na dávané znamení nezastavil a začal ujíždět po ulici Opavské k ulici Krnovské a zde po chvíli vůz zastavil u jedné z garáží. Po celou dobu ujíždění byl v té chvíli neznámý řidič pronásledován zakročujícími policisty, kteří po zastavení a vystoupení řidiče v něm zjistili 32letého místního muže. Důslednou lustrací v dostupných evidencích bylo prokázáno, že tento 32letý muž není držitelem řidičského průkazu pro žádnou podskupinu řidičských oprávnění, orientační dechová zkouška u něj vyzněla negativně, na výzvu však bezdůvodně odmítl test ke zjištění, zda není ovlivněn omamnými, návykovými a psychotropními látkami či jedy. Rovněž se bezdůvodně odmítl podrobit lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči). Celá záležitost je nadále v intenzivním prošetřování a prověřování ze strany bruntálských policistů a kriminalistů.

NOVOJIČÍNSKO:

Krádež tepláků v novojičínské prodejně má na svědomí místní recidivista

V těchto dnech policisté z novojičínského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 34letému místnímu muži, neboť tento podle všech doposud zjištěných skutečností chvíli po poledni 13. října 2021 odcizil v prodejně s oblečením na ulici Masarykové náměstí v Novém Jičíně zboží v hodnotě 500 korun. Značkové pánské tepláky si uschoval do svého batohu a bez úhrady prošel pokladní zónou. Za ní byl zadržen všímavými pracovníky prodejny a následně byl předán přivolané hlídce strážníků Městské policie Nový Jičín. Na místo byla přivolána i novojičínská policejní hlídka, kdy důslednými lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u 34letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Novém Jičíně k nepodmíněnému trestu odnětí svobody o výměře sedmi měsíců, s následným podmínečným propuštěním. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů pro možné další obdobné protiprávní jednání a chování majetkového charakteru.

Opava 15. října 2021

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem