Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 15. května 2020

Zprávy z Opavska (6), z Bruntálska (7) a z Novojičínska (3) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Odcizení motorové nafty z nákladního automobilu v Budišově nad Budišovkou

Doposud neznámý pachatel spáchal v blíže neustanovené době mezi 7. a 12. květnem letošního roku v areálu bývalé soukromé společnosti na ulici Boženy Němcové v Budišově nad Budišovkou zločin krádeže tím, že po vypáčení víček palivových nádrží odčerpal a odcizil ze zde zaparkovaného nákladního motorového vozidla tovární značky Man celkem 200 litrů motorové nafty. Poškozené fyzické osobě ze Vsetínska tak vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 6 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Vítkově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených pohonných hmot, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na vítkovské policejní číslo 974 737 711.

Sprejerství, poškození oplocení v obci Radkov

V přesně nezjištěné době od večerních hodin 8. května do ranních hodin 11. května tohoto roku doposud neznámá osoba spáchala v obci Radkov přečin poškození cizí věci tím, že bílou barvou postříkala dřevěné oplocení místního Obecního úřadu, čímž poškozené organizaci vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 2 a půl tisíce korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Vítkově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodům jejího počínání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na vítkovské policejní číslo 974 737 711.

Poškození dvou kontejnerů na elektroodpad v Budišově nad Budišovkou

Mezi osmnáctou hodinou odpolední 10. května a sedmou hodinou ranní 11. května letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulicích Na Sídlišti a ČSA v Budišově nad Budišovkou přečin poškození cizí věci tím, že poškodil plechové výklopné mechanismy dvou sběrných kontejnerů na elektroodpad, čímž poškozené pražské právnické osobě vznikla celková hmotná škoda na majetku v předběžné výši 6 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Vítkově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodu jejího protiprávního jednání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na vítkovské policejní číslo 974 737 711.

Dopravní nehoda pravděpodobně silně podnapilého řidiče automobilu v Opavě

Pár minut po čtrnácté hodině odpolední 13. května 2020 řídil 51letý muž z Opavy své osobní motorové vozidlo tovární značky BMW po ulici Bílovecké v Opavě-Kylešovicích ve směru jízdy od centra města ke zdejšímu kruhovému objezdu, přičemž nedodržel bezpečnostní vzdálenost před ním jedoucím osobním motorovým vozidlem tovární značky Škoda, které řídil 28letý muž z Bohumína a zezadu do něj narazil. Tento řidič zastavil z důvodu vyvolaných v silničním provozu (souvislá řada vozidel před kruhovým objezdem) a následná orientační dechová zkouška u něj vyzněla negativně. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 30 tisíc korun. Prvně jmenovaný řidič však po střetu na místě dopravní nehody nezůstal a odejel do místa bydliště, kde byl po chvíli zastižen policisty ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě. Provedeným odborným měřením dechovými zkouškami bylo zjištěno, že je v silně podnapilém stavu, naměřené výsledky byly pozitivní s hodnotami přes 4,7 promile alkoholu v dechu. Na tuto skutečnost 51letý muž uvedl, že alkoholické nápoje požil až po jízdě v místě bydliště, na výzvu zakročujících policistů se podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve) k laboratornímu zjištění, zda mohl automobil v opilosti řídit hlavně v době kolizní situace v dopravě. Celá záležitost je tak nadále v prošetřování a v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Rychle jedoucí řidič automobilu přes Nové Sedlice byl v podnapilém stavu

Pár minut po desáté hodině dopolední 14. května 2020 prováděla službu konající autohlídka z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě speciální kontrolu zaměřenou na dodržování rychlosti na ulici Opavské v obci Nové Sedlice, přičemž radarovým zařízením změřila u projíždějícího osobního motorového vozidla tovární značky BMW X6 rychlost 72 km/hod., ač jde o uzavřenou obec s rychlostí maximálně do 50 km/hod. Automobil jel ve směru z Ostravy na Opavu a řídil jej 50letý muž z Olomouce. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo dále prokázáno, že tento řidič je pod vlivem alkoholických nápojů, poněvadž mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami bezmála 0,8 promile alkoholu v dechu. Na výzvu se výše uvedený 50letý muž podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve), na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí příslušného správního orgánu Odboru dopravy Magistrátu města Opavy. Celá záležitost je nadále v prošetřování ze strany opavských policistů.

Žádost o svědectví k dopravní nehodě nezletilé dívky a automobilu v Kylešovicích

Chvíli po čtrnácté hodině odpolední 7. května 2020 měla 5letá dívka přebíhat sídlištní komunikaci na ulici Liptovské v Opavě-Kylešovicích, a to z jedné strany od budovy zdejšího Nákupního centra ve směru k dětskému hřišti. Podle doposud zjištěných informací přebíhala vozovku zpoza zaparkovaných automobilů v době, kdy zde projíždělo osobní motorové vozidlo a jeho řidiči vběhla přímo do jízdní dráhy. Ač se snažil řidič tohoto automobilu intenzivně brzdit, nepodařilo se mu střetu zabránit a nezletilá osoba upadla na zem. Při tomto si způsobila zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici. Řidič výše uvedeného automobilu, pravděpodobně tovární značky VW Passat combi černé barvy zastavil a na místě celou situaci projednával s přítomnými osobami. Poté odejel neznámo kam. Vzhledem k nutnosti celou kolizní situaci v dopravě řádně zadokumentovat, je zapotřebí učinit výslech tohoto neznámého muže. Z tohoto důvodu žádá policejní inspektor Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě prap. Karel Matusiak, aby se mu tento řidič případně další osoby se svým svědectvím telefonicky přihlásil nebo přihlásily na opavské policejní číslo 974 737 576 nebo 974 737 581.

BRUNTÁLSKO:

Krádež nářadí z dílny rodinného domu v obci Třemešná

V přesně neustanovené době mezi šestnáctou hodinou odpolední 11. května a devátou hodinou dopolední 12. května letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v obci Třemešná přečin porušování domovní svobody a zločin krádeže tím, že neoprávněně vstoupil na oplocený pozemek jednoho z rodinných domů, kdy následně vešel do přilehlé dílny a z ní odcizil motorovou pilu značky Stihl a dva pětilitrové kanystry s benzínem, čímž poškozenému 76letému místnímu muži vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 3 tisíce korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Městě Albrechticích a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na albrechtické policejní číslo 974 731 771.

Vloupání do objektu kostela ve Starém Městě

Mezi třináctou hodinou odpolední 12. května a sedmou hodinou ranní 13. května letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal ve Starém Městě u Bruntálu zločin krádeže tím, že po vylezení na instalované stavební lešení vstoupil do rekonstruovaného objektu místního kostela Nanebevzetí panny Marie. Odtud následně odcizil různé druhy volně uloženého pracovního nářadí (aku okružní pilu značky DeWalt žluté barvy v černém plastovém kufru a dvě baterie, aku úhlovou brusku značky DeWalt žluté barvy v plastovém kufru černé barvy s jednou baterií, aku vrtačku značky DeWalt žluté barvy a dva kusy baterií v černém plastovém kufru s nabíječkou, dvě nabíječky k okružní pile a brusce, motorovou benzínovou pilu značky Stihl oranžovobílé barvy a halogenové světlo), čímž poškozené právnické osobě z Bruntálska byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 81 a půl tisíce korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Bruntále a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného stavebního nářadí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Odcizení dřevní hmoty z lesního porostu u obce Petrovice

Mezi devátou hodinou ranní a sedmnáctou hodinou odpolední 13. května letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v lesním porostu zvaném Janovská spojka na katastru obce Petrovice zločin krádeže tím, že z volně přístupné plochy odcizil ze skládky dřeva vytěženou a zde uloženou dřevní hmotu v množství 15 kubických metrů (smrková kulatina v délkách 2,5 metrů), čímž poškozené akciové společnosti z Opavska vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 10 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Městě Albrechticích a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného dřeva, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na albrechtické policejní číslo 974 731 771.

Dopravní nehoda motocyklu s osobním automobilem v Krnově

Okolo patnácté hodiny odpolední 13. května 2020 řídil po ulici Pod Ježníkem v Krnově 16letý mladík z Krnova malý motocykl tovární značky KTM, přičemž při odbočování vlevo na ulici Ježnickou a dále ve směru k ulici Albrechtické nejel při pravém okraji vozovky a nedal přednost v jízdě 58letému místnímu muži, který řídil osobní motorové vozidlo tovární značky BMW. V prostoru křižovatky tak došlo ke střetu a k pádu motocyklisty i jeho 18leté spolujezdkyně na zem. Obě tyto osoby byly z preventivního hlediska převezeny k lékařskému vyšetření a ošetření do krnovské nemocnice, ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 200 tisíc korun a orientační dechové zkoušky u obou řidičů vyzněly negativně. Celá tato kolizní situace v dopravě je nadále v prošetřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Dopravní nehoda řidičky osobního automobilu v obci Lomnice

V sedm hodin ráno 14. května 2020 řídila 19letá žena z Bruntálska osobní motorové vozidlo tovární značky Opel Corsa v obci Lomnice, a to ve směru od Valšova, přičemž při průjezdu pravotočivou zatáčkou dostala na mokré vozovce smyk, vyjela za pravý okraj komunikace a sjela do přilehlého potoku. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 15 tisíc korun a orientační dechová zkouška vyzněla u shora uvedené řidičky negativně. Celá záležitost je nadále v prošetřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Vloupání do pracovního stroje v lesním porostu u obce Karlovice

Mezi jedenáctou hodinou dopolední 13. května a osmou hodinou ranní 14. května letošního roku se doposud neznámý pachatel dopustil v lesním porostu mezi obcemi Karlovice a Široká Niva zločinu krádeže tím, že se vloupal do kabiny zde zaparkovaného pracovního stroje tovární značky Zetor, ze které odcizil startér a dále deset volně uložených pracovních řetězů, čímž poškozené právnické osobě z Bruntálska vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 11 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Vrbně pod Pradědem a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na vrbenské policejní číslo 974 731 761.

Kontrola prokázala podnapilého řidiče automobilu i nevhodné chování spolujezdkyně

Pár minut po jedné hodině ranní 15. května 2020 službu konající policejní hlídka z bruntálského Obvodního oddělení stavěla a kontrolovala na ulici Jesenické v Bruntále řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Felicia, a to 44letého místního muže. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že tento muž je v podnapilém stavu, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami bezmála 0,9 promile alkoholu v dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, vzdal se svého práva na lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči), na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí příslušného správního orgánu Odboru dopravy Městského úřadu v Bruntále.

Při prošetřování všech okolností shora uvedeného protiprávního jednání, majícího znaky přestupku na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, zasáhla do celého služebního zákroku 27letá žena z Bruntálu, která byla spolujezdkyní shora uvedeného řidiče osobního automobilu. Tato žena několikráte vulgárními výrazy napadala přítomné policisty a vyhrožovala jim i fyzickou likvidací. Takto se chovala i přes různá upozornění na její chování, agresivní a arogantní byla také při jejím zajištění a převozu do budovy bruntálských policistů a z tohoto důvodu byla celá tato záležitost zadokumentována a spisový materiál bude postoupen podle věcné příslušnosti do správní komise pro projednávání přestupků Městského úřadu v Bruntále k dalšímu projednání a opatření. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nevznikla žádná škoda na majetku.

NOVOJIČÍNSKO:

Muž a žena se vloupali do obydlí na ulici Kozina ve Štramberku

Policisté z Obvodního oddělení v Kopřivnici v těchto dnech zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu porušování domovní svobody, kterého se měly dopustit dvě osoby (18letá žena ze Vsetínska a 21letý muž z Novojičínska) tím, že v odpoledních hodinách 13. května letošního roku nejprve přelezly oplocení jednoho ze soukromých pozemků na ulici Kozina v obci Štramberk a zde se vloupaly do zdejšího mobilního domu. Za účelem společného setrvání a přespání zde shora uvedený muž a výše jmenovaná žena zůstali až do osmé hodiny ranní následujícího dne. Svým protiprávním jednáním majetkového charakteru tak způsobili poškozenému 69letému místnímu muži celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši jednoho tisíce korun. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany kopřivnických policistů a novojičínských kriminalistů.

Vloupání do skladu společnosti v obci Suchdol nad Odrou

V blíže neustanovené době mezi 5. a 14. květnem letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Za Nádražím v obci Suchdol nad Odrou zločin krádeže tím, že neoprávněně vstoupil do areálu bývalého sila, kdy po rozbití okna vnikl do zdejšího skladu a z dřevěných palet odcizil stočenou nerezovou pásovinu různých rozměrů, dále různé svitky z nerezu a svitky z bronzu, čímž poškozeným společnostem z Novojičínska tak vznikly hmotné škody na majetku v celkové výši bezmála 105 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného materiálu, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651.

Dopravní nehoda silně podnapilého řidiče osobního automobilu v obci Libhošť

V této chvíli novojičínští policisté zahájili úkony trestního řízení k objasnění a k prověření všech skutečností nasvědčujících tomu, že byl spáchán přečin ohrožení pod vlivem návykové látky, kterého se měl dopustit 22letý muž ukrajinské národnosti tím, že v silně podnapilém stavu řídil po silnici D48 v katastru obce Libhošť osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia. Tato skutečnost byla zjištěna při prošetřování a prověřování dopravní nehody ze strany přivolané službu konající policejní autohlídky z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně. Jak bylo doposud prokázáno, tak výše uvedený 22letý muž chvíli po dvaadvacáté hodině večerní 14. května 2020 najel v katastru obce Libhošť automobilem na betonové hrazení, toto jej vyneslo do vzduchu a poté převrátil vůz na střechu. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 40 tisíc korun. Odborným měřením dechovými zkouškami mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 1,7 promile alkoholu v dechu. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Opava 15. května 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem