Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 15. března 2022

Zprávy z ÚO Opava (4), ÚO Bruntál (1) a ÚO Nový Jičín (1) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Recidivista z Opavska se několikráte snažil odcizit alkohol z opavských marketů

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 46letému muži z Opavska, neboť tento se minimálně ve třech případech dopustil v několika opavských super a hyper marketech krádeže volně vystaveného zboží, a to i přes skutečnost, že byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání šesti měsíců, se zkušební dobou patnácti měsíců.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak shora uvedený muž spáchal svou recidivu chvíli po třinácté hodině odpolední 13. března 2022 v hypermarketu na ulici Olomoucké v Opavě, kdy si připravil k odcizení čtrnáct láhví alkoholu značky Vodka v hodnotě bezmála dva a půl tisíce korun. Při tomto svém protiprávním jednání byl přistižen všímavým pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny. Jen pár minut před osmnáctou hodinou podvečerní téhož dne se pokusil odcizit v supermarketu na ulici Rybářské v Opavě šest láhví alkoholu značky Borovička v hodnotě téměř jednoho tisíce korun a rovněž i při tomto chování byl zadržen pracovníky dané provozovny.

Obdobné trestné činnosti majetkového charakteru se dopustil několik desítek minut po sedmnácté hodině odpolední 14. března letošního roku opět v hypermarketu na ulici Olomoucké v Opavě, kdy z prodejních prostor vzal šest láhví alkoholu značky Stará Myslivecká v celkové hodnotě přes jeden a půl tisíce korun, toto zboží si uschoval pod své svrchní oblečení a do přinesené tašky a bez úhrady prošel přes pokladní zónu. Za ní byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby marketu až do příjezdu přivolané službu konající policejní autohlídky a následně byl převezen do budovy opavských policistů k nutným procesním úkonům. Celá výše uvedená záležitost je nadále v gesci opavských policistů a kriminalistů.

Odcizení motorové nafty z nákladního automobilu v obci Píšť

V blíže neustanovené době mezi patnáctou hodinou odpolední 11. března a sedmou hodinou ranní 14. března tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici U Rybníku v obci Píšť přečin krádeže tím, že po předchozím vypáčení uzamčeného víčka palivové nádrže odčerpal a odcizil ze zde odstaveného nákladního motorového vozidla tovární značky Tatra 815 celkem 160 litrů motorové nafty, čímž poškozené právnické osobě z Opavska vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 10 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených pohonných hmot, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Žádost o svědecké informace k dopravní nehodě ze dne 11. března 2022 v Hlučíně

Okolo polední doby dne 11. března 2022 řídil po ulici Písečné v Hlučíně místní 68letý muž osobní motorové vozidlo tovární značky Mercedes Benz, a to ve směru od zdejšího Kulturního domu, přičemž v křižovatce s hlavní silnicí nedal přednost v jízdě z levé strany jedoucímu cyklistovi. Tento 40letý místní muž po střetu upadl na zem a bylo mu způsobeno zranění lehčího charakteru s následným dodatečným lékařským vyšetřením a ošetřením v Městské nemocnici Ostrava-Fifejdy. Řidič automobilu po výše popsané dopravní nehodě zastavil, ptal se cyklisty na jeho zdravotní stav, a jakmile mu tento sdělil, že je v pořádku, tak odejel neznámo kam. Pro řádné zadokumentování spisového materiálu jsou v této chvíli nutné další poznatky k nehodovému ději ze strany případných přímých svědků této kolizní situace v dopravě. Tyto informace lze telefonicky sdělit policejnímu inspektoru Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě prap. Robinu Podolinskému na číslo 974 737 576 případně kdykoli na mobilní číslo opavských dopravních policistů 735 788 950. Za případná svědectví policisté tímto děkují.

Žádost o svědectví k dopravní nehodě ze dne 3. března 2022 v Dolních Životicích

Pětadvacet minut po deváté hodině dopolední 3. března 2022 řídila 53letá žena z Opavy osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia na katastru obce Dolní Životice, a to ve směru z této obce na obec Slavkov, přičemž podle dosavadních informací měla předjíždět blíže neustanovený nákladní automobil ve chvíli, kdy již měla být předjížděna osobním motorovým vozidlem tovární značky Volvo V60, které řídil 34letý muž z Brna. Při této kolizní situaci v dopravě došlo ke střetu mezi levou přední části vozu Škoda a pravou částí vozidla Volvo a k následnému vyjetí škodovky do levé silniční příkopy. Výše uvedená žena utrpěla zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici Opava. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, rovněž nedošlo ke střetu s nákladním vozem, orientační dechové zkoušky u shora jmenovaných řidičů vyzněly negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 180 tisíc korun. Pro řádné zadokumentování spisového materiálu žádá policejní inspektor Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě prap. Roman Nikodém DiS. svědectví k výše popsané dopravní nehodě a hlavně žádá o sdělení poznatků a informací k nehodovému ději dosud neznámého řidiče přesně neustanoveného nákladního automobilu. Tyto skutečnosti lze telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 576 případně kdykoli na mobilní číslo opavských dopravních policistů 735 788 950.

BRUNTÁLSKO:

Vloupání do stodoly u rodinného domu v obci Chomýž

V přesně neustanovené době mezi osmou hodinou ranní 11. března a šestnáctou hodinou odpolední 13. března letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici K Ostrůvku v obci Chomýž u Krnova přečin porušování domovní svobody a přečin krádeže tím, že se po předchozím rozbití okna vloupal do stodoly u jednoho z rodinných domů, přičemž ze dvou zde odstavených motocyklů továrních značek Jawa 350 demontoval a odcizil dva motory, dvě převodovky, dvě palivové nádrže a dvě sedla, čímž poškozenému 80letému muži z Krnova vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 18 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Krnově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených součástí motocyklů, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na krnovské policejní číslo 974 731 731.

NOVOJIČÍNSKO:

Případ internetového podvodného jednání neznámého pachatele na ženě z Novojičínska

Policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně v těchto dnech zahájili úkony trestního řízení směřující k řádnému prověření a k objasnění všech skutečností, které důvodně nasvědčují tomu, že ze strany doposud přesně neznámé osoby mohla být naplněna skutková podstata přečinu podvodu.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak se 46letá žena z Novojičínska v dopoledních hodinách dne 8. března 2022 spojila z místa svého trvalého bydliště prostřednictvím sociálních sítí a elektronické komunikace v aplikaci Messenger s jí neznámou osobou, která se vydávala za jistého generála působícího v současné chvíli na vojenské misi v Jemenu a pod záminkou jeho uvolnění z armády a setkání se s ní v České republice, požádala o finanční prostředky ve výši 3.700 Euro. Výše uvedená poškozená žena zaslala požadované finance internetovým bankovním převodem ze svého účtu na zahraniční účet ve Španělsku a následně zjistila, že byla podvedena, poněvadž neznámá osoba přestala s ní komunikovat a byla jí tak způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 95 tisíc korun českých. Celá záležitost je nadále v gesci novojičínských policistů a kriminalistů.

Opava 15. března 2022

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem