Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 14. května 2021

Zprávy z ÚO Opava (3), z ÚO Bruntál (2) a z ÚO Nový Jičín (3) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Silně podnapilý muž odcizil automobil a narazil do policejních vozů v opavské nemocnici

V těchto dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání 29letého muže slovenské národnosti jako obviněného ze spáchání přečinu neoprávněného užívání cizí věci a přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Jak bylo svědectvím a následně i dosavadními procesními úkony zjištěno, tak shora uvedený muž okolo půlnoci z 11. na 12. května letošního roku využil v areálu Slezské nemocnice na ulici Olomoucké v Opavě chvilkové nepřítomnosti oprávněných osob a využil také vzniklou nenadálou chvilkovou situaci, kdy před jedním ze zdravotnických pavilónů byl zaparkován převozový sanitní vůz tovární značky VW Transportér, do kterého nasedl, nastartoval jej za použití nalezených klíčů a snažil se odejet. Vzhledem k tomu, že byl v silně podnapilém stavu (následné odborné měření dechovými zkouškami u něj prokázalo pozitivní hodnoty bezmála 2,5 promile alkoholu v dechu) ihned narazil do opodál zaparkovaného služebního policejního automobilu tovární značky Škoda Octavia a poté i do dalšího osobního motorového vozidla tovární značky Hyundai Tuscon v barvách Policie České republiky. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši nejméně 270 tisíc korun.

Po shora popsané trestné činnosti byl 29letý muž bezprostředně zadržen přítomnými policisty a byl umístěn na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Celá záležitost je nadále v intenzivním vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Podezření na přečin výtržnictví prověřují hlučínští policisté

V této chvíli policisté z hlučínského Obvodního oddělení intenzivně prověřují případ, který se stal pár minut před osmnáctou hodinou odpolední 13. května letošního roku před jedním z bytových domů na ulici 1. Máje v Hlučíně. Jak bylo doposud zjištěno, tak v té chvíli měl 42letý muž z Frýdku-Místku na místě veřejnosti přístupném a za účasti několika osob vytáhnout z poza svého oblečení plynovou pistoli, přičemž dle svědeckých informací z ní jednou vystřelil do vzduchu. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nevznikla žádná hmotná škoda na majetku. Proč k dané události došlo, co například dané situaci předcházelo a jaké byly k tomuto protiprávnímu jednání pohnutky uvedeného muže, je tedy nadále v prověřování ze strany hlučínských policistů, a to v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty. Shora jmenovaný 42letý muž je tak již nyní důvodně podezřelý z naplnění skutkové podstaty přečinu výtržnictví.

Žádost o svědecké informace k dopravní nehodě

Dne 12. května 2021 pět minut po dvacáté hodině večerní doposud neznámý řidič řídil blíže neustanovené osobní motorové vozidlo tmavší barvy (s největší pravděpodobností se mohlo jednat o osobní automobil tovární značky Škoda Fabia modré barvy) po ulici Antonína Vaška v obci Háj ve Slezsku, a to ve směru od Opavy na Děhylov, přičemž narazil do osobního motorového vozidla tovární značky Ford Siesta. Tento vůz byl zaparkován u pravé krajnice komunikace, kde jej odstavila 59letá místní žena. Nezjištěný řidič po nárazu z místa kolizní situace v dopravě odejel neznámo kam k obci Děhylov. Ke zranění zúčastněných osob s největší pravděpodobností nedošlo a hmotná škoda na automobilu značky Ford činí 40 tisíc korun. Pro řádné zadokumentování spisového materiálu je velmi nutný výslech doposud neznámého řidiče přesně neustanoveného osobního vozu, kdy tato osoba se může kdykoli sama telefonicky přihlásit policistům opavského dopravního inspektorátu na jejich mobilní číslo 735 788 950. Jakékoli další podnětné a svědecké informace k celé záležitosti lze rovněž telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 576, za což policejní inspektor prap. Robin Podolinský, který případ prošetřuje a prověřuje, děkuje.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehody dvou cyklistek v Krnově

Pětadvacet minut po deváté hodině dopolední 13. května 2021 jela 73letá žena z Krnova na svém jízdním kole po ulici Hlavní náměstí v Krnově ve směru od budovy Hasičské zbrojnice k ulici Radniční, přičemž jí vjela do jízdní dráhy další cyklistka, a to 76letá místní žena. Ta jela po chodníku ve směru od kostela sv. Martina k budově Městské kavárny, tedy z místa ležícího mimo komunikaci. Bezprostředně tak vjela do jízdní dráhy prvně jmenované ženy, která již nestačila na vzniklou situaci včas a adekvátně zareagovat a došlo ke střetu jízdních kol. Starší žena po nárazu upadla na vozovku a způsobila si zranění lehčího charakteru s následným převozem sanitním vozidlem k lékařskému vyšetření a k ošetření do krnovské nemocnice. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo, celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena v řádu několika stokorun a orientační dechové zkoušky vyzněly u obou cyklistek negativně. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Kolizní situace v dopravě v souvislostí s lesní zvěří

Policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále, jakož i další dopravní policisté a policisté z jednotlivých obvodních oddělení v rámci bruntálského okresu v poslední době ve větší míře vyjíždějí na svém teritoriu k dopravním nehodám, jejichž hlavní příčinou je střet či bezprostřední kolizní situace v dopravě s lesní zvěří.

Z tohoto důvodu policisté nabádají všechny účastníky silničního provozu, převážně však řidiče motorových vozidel (osobních automobilů, motocyklů, dodávek, nákladních vozidel a souprav) k velké obezřetnosti, převážně při jízdě okolo zalesněných úseků v bezprostřední vzdálenosti od silnic a také v blízkosti polí a luk, a to hlavně v období snížené viditelnosti (ve tmě, v noci, při stmívání či rozednívání). Je totiž velká pravděpodobnost, že do jízdní dráhy řidičů vozidel může bezprostředně vběhnout nebo skočit lesní zvěř v podobě srn, srnců, jelenů, divokých prasat, lišek nebo i zajíců. Při tomto s největší pravděpodobností nemusí dojít ke zranění zúčastněných osob, ale vzniknou hmotné škody na majetku, na dopravních prostředcích a ve většině případů uhynulá zvěř zůstane na místě a musí být předána příslušnému mysliveckému sdružení či předmětné místní myslivecké nebo lesní organizaci a dané honitbě. Každopádně v této záležitosti je zapotřebí na místo přivolat službu konající nejbližší policejní hlídku z příslušného obvodního oddělení nebo policisty z dopravního inspektorátu, a to k řádnému prošetření a k prověření věci. Oznámení o dopravní nehodě nebo kolizní situaci v dopravě je možné nejlépe telefonicky učinit na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 se sdělením co nejpřesnějšího místa výskytu daného nehodového děje.

Podobné zkušenosti a výjezdy k jednotlivým obdobným případům mají policisté v rámci celé České republiky, Moravskoslezského kraje a převážně kromě Bruntálska i na Opavsku a na Novojičínsku.

Tak například půl hodiny po dvaadvacáté hodině večerní 13. května 2021 řídil 28letý muž z Bruntálska osobní motorové vozidlo tovární značky Audi A6 po silnici ve směru z obce Valšov na Břidličnou. Bezprostředně po projetí pravotočivé zatáčky podle svých slov uviděl u pravého okraje vozovky stát v hloučku nezjištěný počet lesní zvěře - srnek, kterým se chtěl vyhnout vybočením vlevo, přejel však za okraj komunikace a najel na ocelové svodidlo. Ke střetu se zvěří nedošlo, rovněž žádná osoba neutrpěla zranění, orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče automobilu negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 30 tisíc korun.

NOVOJIČÍNSKO:

Případy vloupání do výkladních skříní novojičínských prodejen objasněny

V těchto dnech policisté z novojičínského Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže a přečinu poškození cizí věci, ze kterých jsou důvodně podezřelí dva muži ve věku 19 a 28 let z Nového Jičína.

Této trestné činnosti se například 19letý muž dopustil tím, že v noční době z 8. na 9. května 2021 rozbil skleněnou výplň výkladní skříně na prodejně s domácími potřebami na ulici Dobrovského v Novém Jičíně, odkud odcizil deset kusů vystavených nožů v hodnotě 2 tisíce korun. Na zařízení provozovny vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 8 tisíc korun.

Dále bylo zjištěno a prokázáno, že shora jmenovaný 19letý muž již měl v pozdních večerních hodinách 7. května tohoto roku, za pomocí nalezeného odpadkového koše, rozbít výlohu prodejny na ulici Masarykovo náměstí v Novém Jičíně a z ní odcizit různé druhy, vzory, velikosti a množství vystaveného zboží (řetízky, náušnice a manžetové knoflíčky) v celkové hodnotě téměř 32 tisíc korun. Poškozením skleněné výplně výkladní skříně vznikla soukromé společnosti hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 5 tisíc korun.

Shora uvedený 28letý muž v polovině března letošního roku spáchal na ulici Hoblíkové v Novém Jičíně přečin porušování domovní svobody a přečin krádeže tím, že neoprávněně vstoupil na oplocenou zahradu jednoho z rodinných domů a ze zdejšího přístřešku odcizil volně odložené cigarety, zapalovač a láhev vína. Při tomto však byl vyrušen majitelem dané nemovitosti a okamžitě z místa svého protiprávního jednání utekl.

Oba muži společně v brzkých ranních hodinách 8. května 2021 na ulici Žerotínové v Novém Jičíně úmyslně poškodili výlohu zdejší prodejny zlatnictví, přičemž nic neodcizili, avšak rozbitím skleněné výplně výkladní skříně způsobili poškozené právnické osobě celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši 12 tisíc korun.

Vše je nadále v intenzivním prošetřování a prověřování ze strany policistů a kriminalistů Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně, přičemž se zjišťuje, zda se shora uvedení muži nedopustili i dalšího obdobného protiprávního jednání majetkového charakteru.

Objasnění vloupání do cykloprodejny na ulici České v Kopřivnici

V uplynulých dnech policisté z kopřivnického Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení směřující k objasnění a k prověření všech skutečností, které důvodně nasvědčují tomu, že byl na ulici České v Kopřivnici spáchán přečin krádeže ve stádiu pokusu a přečin poškození cizí věci. K této trestné činnosti majetkového charakteru mělo podle všech doposud zjištěných skutečností dojít chvíli před čtvrtou hodinou ranní 10. května letošního roku a podezřelí jsou dva muži ve věku 28 let z Příbramska a 41 let z Prahy.

Oba tito muži totiž byli ve výše uvedené době zadrženi službu konající kopřivnickou policejní autohlídkou v objektu prodejny jízdních kol na uvedené ulici, kdy si k odcizení připravili dvě elektrická jízdní kola v celkové hodnotě bezmála 150 tisíc korun, která tak zůstala na místě činu. Vypáčením vstupních dveří provozovny však poškozené právnické osobě vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 30 tisíc korun.

Celá záležitost je nadále intenzivně prověřována ze strany kopřivnických policistů v úzké spolupráci s novojičínskými kriminalisty, kdy se prověřuje, zda se oba muži nedopustili i dalšího obdobného protiprávního jednání.

Dopravní nehoda několika motorových vozidel u Starého Jičína                       

Třicet minut po patnácté hodině odpolední 13. května 2021 řídil 24letý muž ze Šumperska osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Rapid po čtyřproudé silnici čísla I/48 ve směru z Nového Jičína na město Hranice, přičemž na přímém úseku a v mírném klesání před odbočkou na obec Palačov s největší pravděpodobností nepřizpůsobil rychlost jízdy převážně povětrnostním podmínkám (hustý déšť), na mokré vozovce dostal vlivem aquaplaningu smyk, přejel do protisměru a zde se střetl s protijedoucím nákladním motorovým vozidlem tovární značky Iveco (prázdná cisterna na pohonné hmoty), které řídil 64letý muž z Přerovska a dále narazil do dodávkového motorového vozidla tovární značky Toyota Proace, jenž řídila 43letá žena z Frýdeckomístecka. Cisterna po střetu přejela do protisměru a zde se střetla s dodávkovým motorovým vozidlem tovární značky Opel Movano. Do odlétajících trosek z vozidel následně narazil i další dodávkový automobil tovární značky VW Crafter, který řídil 53letý muž ze Strakonicka. Obě tato nákladní dodávková vozidla jela ve směru na Hranici. Z havarované dodávky tovární značky Opel byl se středně těžkým zraněním převezen jeho 45letý řidič z Novojičínska k lékařskému vyšetření a k ošetření do nemocnice v Novém Jičíně. Na lehčí zranění si stěžoval i řidič cisternového vozu, odmítl však na místě lékařské vyšetření a v případě potřeby se sám dostaví do nemocničního zařízení. Se zraněním těžšího charakteru byl přepraven přivolanou helikoptérou LZS do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě- Porubě 19letý řidič škodovky. U něj byl nařízen odběr biologického materiálů (krve) ke zjištění, zda v době jízdy nebyl pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných, psychotropních či návykových látek a jedů. U všech ostatních účastníků dopravní nehody vyzněly orientační dechové zkoušky negativně. Ke zranění žádné jiné další osoby již nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena řádově na několik stovek tisíc korun. Silnice byla po dobu prvotních procesních úkonů a po dobu práce jednotlivých složek Integrovaného záchranného systému zcela uzavřena, provoz byl řízen novojičínskými dopravními policisty a odklon byl prováděn přes obec Starý Jičín. Celá záležitost je nadále v intenzivním prošetřování a v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů, a to mimo jiné pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti.

Opava 14. května 2021

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem