Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 13. srpna 2021

Zprávy z ÚO Opava (4), ÚO Bruntál (2) a ÚO Nový Jičín (1) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Vloupání do prodejní unimobuňky na parkovišti u obce Malé Heraltice

V přesně neustanovené době mezi osmnáctou hodinou podvečerní 10. srpna a sedmnáctou hodinou odpolední 12. srpna letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na katastru obce Velké Heraltice, část Malé Herlatice přečin krádeže. Jak bylo doposud zjištěno, tak neznámá osoba se v uvedené době vloupala do prodejní unimobuňky s uzeninami na silničním odpočívadle před obcí Malé Heraltice, odkud odcizila motorovou elektrocentrálu značky Hecht a dvě plynové nádoby, čímž poškozenému 53letému muži z Bruntálska vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 15 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Velkých Heralticích a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na velkoheraltické policejní číslo 974 737 751.

Odcizení kovových dveří z objektu bývalého podniku v Opavě

Okolo čtrnácté hodiny odpolední 11. srpna tohoto roku doposud neznámá osoba neoprávněně vstoupila do areálu bývalé společnosti Karnola na ulici Zámecký okruh v Opavě, přičemž z objektu zdejší funkční trafostanice odcizila kovové dveře včetně kovových zárubní v hodnotě 20 tisíc korun. Dále došlo k úmyslnému poškození elektroinstalace a vnitřního zařízení trafostanice s dosud přesně nevyčíslenou škodou. Celá tato záležitost mající znaky přečinu krádeže je nyní prověřována policisty z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele, k nálezu odcizených dveří a k důvodům tohoto protiprávního jednání a počínání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Zadržení pachatele vloupání do prodejny potravin na ulici Olomoucké v Opavě

Třicet minut po třiadvacáté hodině večerní 11. srpna 2021 volali na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 pracovníci jedné z opavských bezpečnostních ochranných agentur, že jejich zásahové vozidlo vyjelo na nouzový signál prodejny potravin na ulici Olomoucké v Opavě, přičemž tito členové ochranné služby zjistili rozbitou skleněnou výplň okna provozovny a mají podezření, že se nějaká osoba nachází uvnitř objektu. Na místo tak byla ihned přivolána nejbližší službu konající policejní autohlídka z Oddělení hlídkové služby Územního odboru Policie České republiky v Opavě. Po příjezdu opavští policisté provedli důslednou kontrolu okolí dané prodejny a následně i vnitřních prostor, ve kterých zadrželi 19letého muže z Bruntálska. Zakročující policisté u něj provedli orientační dechovou zkoušku, která vyzněla pozitivně a vzhledem k tomu, že mu byly naměřeny hodnoty přes 1,4 promile alkoholu v dechu, bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Veškerými dalšími procesními úkony bylo prokázáno, že se tento muž do prodejny vloupal s úmyslem odcizit zboží, kdy si již do igelitových tašek připravil zboží a nalezené finanční prostředky (dvě balení krájeného chleba, různé druhy a množství krabiček cigaret a tabákových výrobků) v hodnotě okolo 16 tisíc korun. Lustracemi v dostupných evidencích bylo také zjištěno, že se u 19letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Bruntále pro obdobnou trestnou činnost k trestu obecně prospěšných prací o výměře sto hodin, které doposud neodpracoval. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany policistů Územního odboru Policie České republiky v Opavě pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu krádeže a případné další obdobné protiprávní jednání majetkového charakteru uvedeného mladého recidivisty je nadále objasňováno opavskými kriminalisty v úzké spolupráci s jejich bruntálskými kolegy.

Žádost o svědectví k dopravní nehodě v obci Guntramovice ze dne 7. srpna 2021

Patnáct minut před jedenáctou hodinou dopolední 7. srpna 2021 řídila 40letá žena z Vítkovska osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia v obci Guntramovice, přičemž se rozjížděla od pravého okraje vozovky z řady stojících vozidel. S největší pravděpodobností se však zcela nerozhlédla a neučinila ani pohled do zpětného zrcátka, zda neohrozí nebo neomezí ostatní účastníky silničního provozu a přímo vjela do jízdní dráhy jedoucímu motocyklu tovární značky Honda VT 600, který řídila 41letá žena z Opavska. Došlo tak ke střetu levého boku osobního automobilu s pravým bokem motocyklu a k pádu motocyklistky na zem. Při tomto utrpěla 41letá žena zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechové zkoušky vyzněly u obou řidiček negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 20 tisíc korun. Celou tuto kolizní situaci v dopravě nyní prošetřuje a prověřuje policejní inspektor ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě prap. Roman Nikodém DiS. Ten na opavské policejní číslo 974 737 576 nebo na mobilní telefon dopravních policistů 735 788 950 velmi rád příjme svědecké informace k předmětné dopravní nehodě, zvláště ke způsobu jízdy motocyklistky i řidičky automobilu. Za tyto kladné poznatky policisté médiím i široké veřejnosti děkují.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehoda nezletilé dívky ze Slovenska na Bruntálsku

Pár minut po šestnácté hodině odpolední 12. srpna 2021 jela 11letá dívka slovenské národnosti na koloběžce po silnici mezi Hvězdou a obcí Karlova Studánka na Bruntálsku, přičemž při sjíždění z kopce nepřizpůsobila rychlost, na nerovném povrchu vozovky nezvládla řízení a upadla přes řídítka na zem. Při tomto si způsobila zranění lehčího charakteru s nutností převozu sanitním vozidlem k lékařskému vyšetření a ošetření do olomoucké nemocnice. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku činí řádově několik stovek korun. Jak bylo při prošetřování celé záležitosti zjištěno, tak nezletilá dívka měla při jízdě na koloběžce řádně nasazenou cyklistickou přilbu. Celý tento případ je nadále v gesci policistů ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále

Silniční kontrola prokázala silně podnapilého cyklistu v obci Zátor

Deset minut po dvanácté hodině polední 12. srpna letošního roku, při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu, stavěla policejní autohlídka z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále v obci Zátor 42letého muže z Bruntálska, který jel na svém jízdním kole. Při prováděné kontrole bylo zjištěno, že cyklista jeví silné známky požití alkoholických nápojů, což následně prokázalo i odborné měření dechovými zkouškami. Tento test prokázal u cyklisty hodnoty okolo 2,7 promile alkoholu v dechu. Cyklista s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal a ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo. Zakročující policisté zakázali 42letému muži jízdu na jízdním kole do jeho vystřízlivění a celý spisový materiál bude následně zaslán podle věcné příslušnosti do správní komise Odboru dopravy příslušného Městského či Obecního úřadu k dalšímu rozhodnutí a opatření.

NOVOJIČÍNSKO:

Silniční kontroly prokázaly řidiče motorových vozidel s vysloveným zákazem řízení

Policejní autohlídka z Obvodního oddělení v Kopřivnici v rámci dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu stavěla a kontrolovala chvíli po čtrnácté hodině odpolední 11. srpna 2021 na ulici Nádražní ve Štramberku řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia, a to 43letého muže z Novojičínska. Důslednou lustrací v dostupných evidencích bylo ihned prokázáno, že se tento muž dopustil přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, poněvadž řídil automobil, ač má rozhodnutím Městského úřadu v Kopřivnici vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel na dobu 24 měsíců, tedy do června roku 2023.

Stejného protiprávního jednání, tedy přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání se dopustil o den dříve i 35letý muž z Přerovska. Ten třicet minut po čtrnácté hodině odpolední 10. srpna tohoto roku byl stavěn a kontrolován policisty z novojičínského Obvodního oddělení na ulici Tyršové v Novém Jičíně jako řidič osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Fabia. I on má rozhodnutím příslušného orgánu, v daném případě Okresním soudem v Novém Jičíně, vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel pro všechny skupiny a podskupiny řidičských oprávnění, a to až do února roku 2023. V dané záležitosti lze ještě podotknout, že se tento 35letý muž podrobil orientační dechové zkoušce s negativním výsledkem, následný test na možnou přítomnou omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle však bezdůvodně odmítl. Tato skutečnost je rovněž v prošetřování a v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Opava 13. srpna 2021

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem